Monna
Monna

Synnytyksen käsittely jälkikäteen.

Pääsin tällä viikolla keskustelemaan kätilön kanssa synnytykseen liittyvistä ajatuksista. Mulla on nyt synnytyksestä pian 1,5 vuotta, mutta silti siihen liittyi ahdistusta ja myös pelkoa mahdollisesta toisesta synnytyksestä joskus tulevaisuudessa.

Hyvinvointistudio Lupauksella on alkanut henkilökohtaiset synnytysvalmennukset. Mä pääsin tunnin pituiselle kätilön vastaanotolle. Mulla ei ollut oikein mitään ennakkoajatuksia tästä tapaamisesta, mielenkiinnolla istuin alas ja lähdin kertomaan kätilö Milla Revolle miten mun synnytys oli tapahtunut.

Kun mulla supistelut alkoi perjantaina 4.11, lähdettiin ekan kerran Kätilöopistolle. Sieltä mut lähetettiin takaisin kotiin lapsivesitutkimuksen mukaan, joka oli negatiivinen. Tällainen testi tehtiin toistamiseen sitten lauantaina 5.11. Mulla oli koko ajan sellainen olo, että synnytys on käynnistynyt. Tuli epävarma olo siitä, että ne lapsivesitutkimukset oli negatiivisia. Onneks toisella kerralla sitten mulle tehtiin myös sisätutkimus ja lääkäri tunsikin sieltä Emman hiukset! 😀

Tästä Milla kertoi mulle uuden tiedon; kalvo voi puhjeta ja lapsivedet ”mennä”, mutta lapsen pää on niin lähellä jo tulossa ulospäin, että vettä ei tule läpi. Tää ei oo kuulemma kovin yleistä, mutta näinkin voi käydä. Oli ihana kuulla nyt, että tää saattoi olla syy siihen, miksi testit näytti negatiivista.

Tässä pieni ote Millan kirjoittamasta:

Synnytyksen loppuvaiheessa, kohdunsuun ollessa 9cm auki, otettiin vauvasta laktaatti, joka oli hyvä. Näyte kontrolloitiin jonkin ajan kuluttua ja sen ollessa poikkeava päädyttiin kiireelliseen sektioon. Sektiopäätöksen tehnyt lääkäri ollut huoneessa ”jämpti”, tämä herättänyt luottamusta siihen että hänellä on tilanne hallussa ja että on turvallisissa käsissä.

Sektiossa syntynyt tyttövauva, apgar 4/7/8, tarvinnut alun adaptaatiohäiriöön apua. Napanuora ollut kaulan ympärillä kahdesti. Etukäteen nimenomaan äiti tätä jännittynyt. Päässyt vanhempien kanssa perhehuoneeseen.

Sektiossa äidillä pahoinvointia ja kovaa tärinää, muutoinkin tilanne tuntunut epämiellyttävältä. Tyytyväinen leikkaussalin mukavaan henkilökuntaan.

Saanut vauvan rinnalle heräämössä, mutta vahva äitiyden tunne herännyt vasta vauvan ollessa 2vrk iässä päästyään liikkeelle ja aktiivisesti osallistumaan lapsensa hoitoon. Herkistyy tästä kertoessaan.

Kuulin myös nyt ensimmäistä kertaa sen, että laktaatti-arvoja katsotaan vauvasta synnytyksen aikana sen vuoksi, että niistä nähdään kuinka väsynyt vauva on. Synnytys on vauvallekin iso ponnistus ja tässä mun synnytyksessä Emma-pieni on ollut sitten loppumetreillä ihan ”maitohapoilla”, kuten Milla avasi poikkeavaa laktaattiarvoa. Tän vuoksi on päädytty sektioon, että vauvalle ei kävisi mitään alatiesynnytyksessä.

On kuulemma myös erittäin arvokasta, että vauva on ehtinyt ymmärtämään synnytyksen olevan käynnissä. Se, että alatiesynnytys ehti edetä melkein ponnistusvaiheeseen asti ei siis ookkaan ollut ”turhaa työtä”, vaan Emma on sillä valmistunut maailmaan. Suunnitelluissa sektioissa on kuulemma monesti riskinä erilaiset adaptiohäiriöt, koska vauva ei ymmärrä synnytyksen olevan käynnissä. Supistusten avulla pikkuinenkin siis alkaa valmistautumaan tähän maailmaan.

Mä herkistyin tuon mun ja Millan keskustelun aikana monta kertaa. Eniten ehkä siinä kohdassa, kun kerroin siitä sellaisesta tunteesta, että ”mä oon äiti ja mun tehtävä on pitää huolta tästä pienestä ihmeestä”. Ja kuten tuossa ylempänä lukee, se tapahtui vasta syntymän jälkeisenä päivänä / iltana.

Puhuttiin Millan kanssa myös imetyksestä. Se sai mut herkistymään toistamiseen.

Imetys alusta saakka haasteellista sektiohaavan kivun ja imuotteen vuoksi.  Sektiohaava tulehtunut ja paranemisprosessi erittäin pitkä

Tästä huolimatta imettänyt viiden viikon ajan, myöskin pumpannut maitoa vauvalle. Pettynyt kun imetys ei onnistunut paremmin kestänyt pitempään. Keskusteltu synnytystavan vaikutuksesta imetykseen ja maidonnousuun. Kehuttu kovasta työstä ja muistutettu että jokainen omalta äidiltä saatu maitopisara on arvokas. Haasteista huolimatta nähnyt kovasti vaivaa saadakseen annettua vauvalleen omaa maitoa ja jatkanut lypsetyn maidon antamista kun vauva valitsi pullosta syömisen, tästä kannattaa olla ylpeä.  

Mun mielestä oli ihan älyttömän ihanaa, että WHO:n imetysohjaajakoulutuksen käynyt imetyksen ammattilainen sanoi niin kauniisti mulle imetyksestä. Että mä olen tehnyt valtavasti töitä ja jokainen pisara on ollut Emmalle tärkeä. Se tuntui todella hyvältä, että ammattilainen sanoi mulle, että sä oot imettänyt JOPA viisi viikkoa. Korosti vielä, että älä käytä enää sanaa VAIN.

Milla sanoi, että ei oo ihme kun tämä hiuspehko on tuntunut alatietutkimuksessa! 😉
Tähän hetkeen liittyy valtavasti ajatuksia ja tunteita. <3

Mä koin, että tällainen keskustelu synnytyksestä näin jälkikäteen oli aivan älyttömän hyvä. Jos vielä joskus tulee sellainen tilanne, että olis synnytys edessä, osaan nyt suhtautua siihen eri tavalla. En ehkä pelkäisi sitä enää niin paljon. Millan kanssa keskustelun jälkeen tuli sellainen olo, että jokainen synnyttäjä on oman synnytyksensä päätähti.  Ja tähdellä pitää olla hyvä fiilis siitä mitä tapahtuu. <3

Kävin itse pelkopolilla ennen synnytystä, se oli todella hyvä ja tarpeellinen juttu mulle ja myös Tuukalle. Näitä yksityisiä pelkopolikäyntejä valitettavasti ei vaan tarjota enää kunnallisella puolella niin helposti. Sen takia tällaiset yksityiset synnytysvalmennukset, joko ennen tai jälkeen synnytyksen on ihan todella arvokkaita!

Millalta voi varata yksittäisiä tunteja tai sitten voi ottaa kokonaisen paketin Sannalta ja Millalta. Sanna ja Milla on molemmat kätilöitä ja Sanna sen lisäksi synnyttäneiden naisten liikuntaan erikoistunut valmentaja. Pakettiin kuuluu seuraavat:

 1. Synnytysvalmennus 2h (synnytyksen kulku, kivunlievitysmenetelmät, tukihenkilön rooli synnytyksessä, ensihetket vastasyntyneen kanssa, ensipäivät sairaalassa)
 2. Henkilökohtainen synnytyssuunnitelma 1h
 3. Fyysinen toipuminen synnytyksestä ja liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen 1h (Tätä suositellaan noin 6-8 vko synnytyksestä)
 4. Synnytyskeskustelu 1h (synnytyksen läpikäynti)

Kysykää ihmeessä multa lisää tuosta paketista tai yksityistunneista. Tai sitten suoraan Millalta tai Sannalta: info@hyvinvointistudiolupaus.fi

Kaikkiin näihin valmennuksiin/keskustteluihin on tervetullut myös synnyttäjän kumppani, sillä monesti myös toinen vanhemmista saattaa pelätä tulevaa synnytystä tai hänelle on saattanut jäädä synnytyksestä ahdistavia ja pelottavia ajatuksia. Synnytyksen jälkeen myös vauva on tervetullut aina mukaan. <3

Jos ette oo lukenut mun synnytyskertomusta, niin tässä vielä siihen linkki:

Synnytyskertomus

***

Kommentit (7)

 1. Tinde

  Voi Monna kuinka rohkea olet! Maailman paras äiti pikku tytölle!

 2. AnnikaMi

  Hienoa että pääsit käymään synnytystä läpi! Siitä on varmasti apua jos synnyttäminen on joskus vielä ajankohtaista.

  Meillä esikoisen laktaattiarvoja seurattiin useamman kerran synnytyksen aikana, kun lisälyöntien takia sykekäyrää oli vaikea tulkita. Ne olivat kuitenkin koko ajan hyviä, mutta muista syistä synnytys päättyi imukuppivetoon. Annoin arvosanaksi 3/10 jolloin heti tarjottiin mahdollisuutta käydä keskustelemassa synnytyksestä kätilön kanssa. Tuolloin en kokenut sitä tarpeelliseksi, olin saanut puhuttua kokemuksesta salissa ja osastolla.

  Kuopusta odottaessa en ehtinyt vielä ahdistua tulevasta synnytyksestä mutta otin ennalta ehkäisevästi aiheen puheeksi neuvolassa ja sain lähetteen pelkopolille. Kävin siellä tosi hyvän keskustelun kätilön kanssa ja pystyin valmistautumaan toiseen synnytykseen luottavaisin mielin. Iso peukku tuolle mahdollisuudelle!

 3. maikki

  Varmasti hyvä ja voimaannuttava kokemus sinulle tuo keskusteluhetki 🙂

  Jäin vain miettimään että mitä on adaptiohäiriöt?

  • Monna

   Kirjoitusvirhe. 😊 Adaptaatiohäiriö.

 4. Eeva

  Hei!

  Kiitos hienosta kirjoituksesta! Netti tuntuu olevan pullollaan juttuja luomusynnytyksistä ja kaikenlaisia superimetysjuttuja. On mahtavaa, että kirjoitit näistä kokemuksista. Aivan varmasti joku, joka on kokenut (tai tulee kokemaan) samanmoista saa apua tästä jutusta. Vaikka alku ei suunnitelmien mukaan, niin sullahan on täydellinen tytär ja olet varmasti täydellinen äiti. 🙂

 5. Lisse

  Olet maailman paras superäiti lapsellesi! <3 Hienoa, että pääsit käymään läpi synnytystä ja imetystä asiantuntijan kanssa. Itsellä melkein 3 vk tyttö sylissä ja käyn läpi omaa synnytystä (joka mielestäni kyllä meni olosuhteisiin nähden hyvin) ja etenkin imetyspettymystä, kun alkaa tässä vaiheessa jo näytyää siltä, ettei sitä kauan pystytä jatkamaan. 🙁 Nyt alan itsekkin kyllä käyttämään tuota, että olen imettänyt nyt JOPA melkein kolme viikkoa ja kyllä tässä vielä muutama hetki yritetään sinnitellä imetyksen, lisämaitojen, pulloshown ja pumppauksen kanssa.

  KIITOS ihanasta asenteestasi elämään ja mahtavasta blogista, joka tuo monipuolisuudellaan monille iloa!<3

 6. Sanna Hollannista

  Oma poika on nyt 10 viikon ikäinen ja omat fiilikset tasaantuneet, mutta edelleen taustalla kamala synnytys ja imetysongelmat kaihertaa. Tämmöisistä teksteistä on uskoakseni juuri eniten hyötyä meille jotka voimme samaistua, ei niinkään luomusynnytyksen ja täysimetyksen hehkuttajille. Koska valitettavasti asiat ei aina mene niin kuin haluaisi ja on ihanaa että myös vaikeat asiat tuodaan esille ja sanotaan että ne on ihan ok ja että mekin ollaan hyviä ja arvokkaita äitejä. Oma 24h kestänyt synnytykseni päättyi sektioon ja olen siitä edelleen vain ja ainoastaan iloinen. Synnytys oli ihan kamala kokemus ja olisi tosiaan ehkä hyödyllistä puhua jonkun kanssa oikeasti asiasta. Jälkitarkastuksen yhteydessä käyty keskustelu ei millään tavalla parantanut fiiliksiä. Ja imetys onnistui sen 4 viikkoa, josta suurin osa pumpattua maitoa pullosta.. tämäkin harmittaa mutta yritän ajatella että tämäkin äidinmaito on ollut arvokasta ja hyväksi lapselle. Ja nyt korvikkeella kasvaa terve ja tyytyväinen lapsi ❤

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *