Monna
Monna

Somessa v*ttuilu on makee juttu?

Uusi tapa kiusaamiselle? Läpän heitto! Tai v*ittuilun sellaiseksi pukeminen.

Olen ihmeissäni. Aikuiset ihmiset kiusaavat entistä enemmän toisiaan somessa. Ja varmasti myös ”irl”. Olen monesti kirjoittanut siitä, että en ymmärrä oman egon pönkittämistä toisia polkemalla. Mielestäni hyväntahtoinen v*ttuilu on jotain sellaista missä on todella vaikea vetää raja. Aina se saattaa satuttaa sitä keljuilun kohdetta. Ja onhan monet kuulleet sanonnan; Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli. 

Toisten solvaaminen oikein ryhmissä on aivan käsittämättömän yleistä, sillä niitä varten perustetaan ryhmiä facebookkiin. Ei ole enää vain vauva.fi-palstat, vaan on kaikenlaiset fb-ryhmät, joissa otetaan yksi kohde ja sitä solvataan. Puhutaan nimillä, otetaan ruudunkaappauksia henkilön kirjoituksista tai kuvista ja sitten v*ttuillaan oikein kilpaa. Kuka keksii parhaimman läpän?!

En ole ikinä ymmärtänyt sitä, että minkä vuoksi toisen valintoja tarvii arvostella? Jos valinta tai teko ei ole haitallinen kenellekään toiselle – ei siihen pitäisi mielestäni kellään olla mitään sanomista. Jos joku uskoo horoskooppeihin ja toinen ei, niin millä tapaa se horoskooppeihin uskova ihminen satuttaa tätä toista? Jos joku tykkää syödä nokkosia aamupalalla, onko se jollain tapaa pois siltä, joka syö jauhelihaa aamupalalla? Jos teko tai valinta vaikuttaa muihin ihmisiin välillisesti tai suoraan, on se tietysti sellainen asia, johon voi ainakin näillä vaikutuksen kohteina olevilla olla jotain sanottavaa.

En muutenkaan ymmärrä sitä ilmiötä, joka koko ajan kasvaa: kerrotaan ”vitsin sävyttämänä” joku juttu jostain toisesta. Se tehdään julkisesti ja tasan sillä tavalla, että kaikki ymmärtävät kenestä tai mistä puhutaan. Asioiden väärinymmärtäminen tahallaan tai pikkuruisenkin virheen etsiminen jostain tuntuu olevan joillekin ihan työtä. Ja kun tällainen virhe löydetään tai tahallinen väärinymmärrys keksitään, pistetään se äkkiä ilmoille. Kuka keksii parhaimman läpän ja kelle nauretaan isoiten?

Käsittämätöntä!! Näissä kivoissa ”pikku” läpissä ei useinkaan oteta selvää taustoista tai faktoista, mitä asioiden takana on. Ei viitsitä käyttää aikaa taustojen tutkimiseen, vaan käytetään se aika vain siihen parhaimman v*ttuilun muotoilemiseen. Tällä käyttäytymisellä aikuiset ihmiset näyttävät mallia nuoremmille. Tämä on ok ja makee juttu! Kiusatkaa tekin toisianne, kuka keksii parhaimman kiusan on paras! Sitten tulee niitä uutisia, jossa teinipojat raiskaavat teinitytön ja se kuvataan ja sille nauretaan. Herranjumala sentään!!! Joku ajattelee, että hänen pienen pieni vitsinletkautus ja läpändeeros on vain super hauskaa, mutta ei ole niin fiksu ymmärtääksen tekevänsä kiusaa. Tällainen ihminen on ennen kaikkea KIUSAAJA! Ei missään tapauksessa hauska ja humoristinen ihminen. Piste. Miettikää ihmiset oikeasti omien tekojenne ja sanojenne seuraksia vähän pidemmälle!!

***

Itse olen saanut nettikiusaamisen pahimman ryöpyn tämän vuoden alussa. Siihen ei kuulunut v*ttuilu, se oli vain suoraa arvostelua ja haukkumista. Kirjoitin siitä postauksen Se on aina väärin. Kuten kirjoitin silloin; KAIKKI KIUSAAMINEN ON VÄÄRIN! SE ON AINA VÄÄRIN! Keksikää ihmiset parempia läppiä, sellaisia joille myös läpän kohde voi nauraa.

Kommentit (12)

 1. Taru/ stuffabout.fitfashion.fi

  Just näin! 🙂

  • Monna

   Voi kunpa niin moni tämän ymmärtäisi! 😉

 2. Iinuskahoo

  Tää on niin totta!! Loistavaa et kirjotit tästä selkeän ja napakan tekstin. Taidan ihan jakaa tämän omaan facebookkiin. Vasta miehen kanssa mietittiin millaiseen maailmaan tuo kohta vuotias kasvaa… Lähinnä keskusteltii oman ajan koulukiusaamista mikä ei tunnu enää edes kiusaamiselta siihen nähden kuinka ilkeitä lapset ja kouluikäiset nyt ovat toisillee. Me sanottiin tyhmä, nyt sanotaan v***n huora. Käsittämätöntä on myös , että aikuiset tuntuvat käyttäytyvän samallalailla! Kiusaamiista varten perustetaan whatsup- ja facebookryhmiä tai ei päästetä ryhmään missä muu luokka tai työryhmä on. Oliko ennen kaikki paremmin? Tuntuu, että tässä asiassa ennen somea todellakin oli!

  • Monna

   Joo, siis oikeasti on käsittämätöntä miten aikuiset käyttäytyvät ihan yhtä ”tyhmästi” kuin lapset. Lapsilta sen vielä jotenkin ns. voi ymmärtää, mutta aikuiset – missä on käytöstavat ja JÄRKI?!

 3. Päivänsäde

  Mä ajattelen, että kateus on usein syynä somessa kiusaamiseen. Varmasti on muitakin syitä, mutta semmonen tunne on vahvasti tullut että kateus saa aikaan sen, että monelle bloggaajalle sataa paskaa niskaan esimerkiksi liittyen yhteistöihin. Jotenkin tuntuu niin oudolta, että miksi joku näkee sen vaivan että pahoittaa jonkun mielen somessa, miksi ei esimerkiksi vain lopeta blogin lukemista tai youtube kanavan katsomista, jos niin paljon ärsyttää jokin asia. Kaikesta ei tarvi olla samaa mieltä, mutta ei tarvi olla ilkeä. Kiitos sulle ihan mahtavasta blogista 🙂

  • Monna

   Joo, varmasti kateus on monesti syynä. Mutta on myös paljon sellaista jotain ihmeellistä paremmuuden tunnetta, jota ihmiset kokee toisiaan kohtaan. En ymmärrä! Enkä nyt puhu vain bloggaajien saamista kommenteista, vaan ihan kaikesta! Haukutaan yhden ihmisen mielipiteitä tai valintoja ihan ryhmässä. Aikuiset ihmiset!!

 4. Irmeli

  Olen jotenkin omassa päässä miettinyt asiaa niin, että koulu opettaa lapsille ja nuorille varmasti jossain määrin somen käyttöä, vaaroja yms, mutta odottavat myös, että vanhemmat tekevät tässä osuutensa. Mutta kuka opettaa aikuisille somen käyttöä? Miten aikuinen voi opettaa somesta, jos ei itse osaa sitä käyttää? Some on kasvanut niin paljon hetkessä, ettei kukaan oikein tunnu pysyvän perässä ja jatkuvia ylilyöntejä tapahtuu joka puolella. Missä ovat siis kansalaisopiston kurssit: ”näin käytät sosiaalista mediaa oikein” ja miksi niitä ei ole tehty pakolliseksi kaikille ennen vuotta 2000 syntyneille?

  • Monna

   Hei siis todellakin!! Mä olen miettinyt ihan samaa! Pitäis tosiaan tulla ihan kansalaisvelvollisuudeksi käydä jokin sosiaalisen median -käytöskoulu! Ja ylipäätään joku KÄYTÖSKOULU!! Miten kohtelet ihmisiä! Huhhuh..

 5. Hilmaiida

  Oon ite ehkä sitä mieltä että nykypäivänä lapset kasvatetaan ja opetetaan kodin sekä koulun puolesta ihan suhteellisin riittävin eväin ei kiusaamisen -tielle. Voi jopa olla että nykypäivän lapset ovat toisinaan fiksumpia ja tietäväisempiä kuin heidän vanhempansa. Somekäyttäytyminen puhututtaa joka paikassa. Mitä someen saa laittaa, mitä on soveliasta kirjoittaa, miten on soveliasta kommentoida, kommentoidakko ollenkaan, saako paskaa laittaa tulemaan täydeltä laidalta. Valitettavasti oon sitä mieltä että useimpien aikuisten kuuluisi mennä takaisin kouluun ja opetella käytöstapoja!

  Mutta kuten jo tiedät varmasti itsekin ja mikä näkyy kyllä uloskin päin. Olet hieno esimerkki monelle aikuiselle.

  • Monna

   Ihan totta! Varmasti nykyään nuoret on paljon aikuisia fiksumpia somen käytöstavoissa. Niin kun vastasin Irmelille, niin todellakin aikuisille pitäisi järjestää pakollisena jonkinlainen somekäytöskoulu!

   Kiitos! <3

 6. elinaadasofia

  Juuri näin! Mulle tullut monta kertaa vastaan myös tuo ilmiö kuinka tahallaan ymmärretään väärin ja se näkyy niin selkeästi. En käsitä!! 😀

  http://www.fitnessmalli.fi/elinaadasofia

  • Monna

   Näin se on. 🙁 Harmi vaan! En ymmärrä lainkaan!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *