Monna
Monna

Some ja vanhemmuus

Aina tasaisin väliajoin näkee juttuja esim. IG:ssä, jossa pohditaan somea, someriippuvuutta ja myös somea + vanhemmuutta. Mä olen itsekin miettinyt näitä asioita tasaisin väliajoin. Oon pitänyt mm. sometaukoja ja koitan päivittäin miettiä kuinka paljon aikaa vietän somessa. Mulle some on kuitenkin sekä työ, että harrastus. Mun mielestä some on kaiken kaikkiaan super hyvä, vaikka monesti blogissa kirjoitankin sen varjopuolista. 😀

Tällä kertaa haluan vähän tarttua tähän some + vanhemmat -aiheeseen.

Mun mielestä nimittäin tässäkään asiassa ei oo vain yhtä ja oikeaa. Tai mustavalkoisesti vain mustaa ja valkoista! 😉 Mun mielestä on ensinnäkin vähän hassua, että jos joku äiti tai isä päivittää esim. insta-storyä monta kertaa päivässä – ajatellaan hänen olevan koko ajan kännykkä kädessä. Yksi IG-story kestää 10sek. Eli vaikka joka päivä tulisi 20 storyä, ei kännykkä niiden ajan olisi kädessä kuin yhteensä reilu kolme minuuttia. Vuorokaudessa on kuitenkin 24 tuntia.

Toinen juttu mikä on mun mielestä hassua, että sanotaan ettei vanhemmat oo läsnä jos on some. Mä itse käytän aikaa somessa, mutta teen sen silloin kun Emma ei oo läsnä. Paitsi ne IG-storyt, joita jonain päivänä tulee kaks ja jonain päivänä kymmenen. Eli yhteensä pari minuuttia. Muuten en oikeestaan ees voi ottaa kännykkää käteen, koska Emma haluaa sen saman tien. 😀

Mun mielestä on tosi tärkeää, että lapsi ei jää kakkoseksi kännykälle / somelle. Jos lapsi yrittää saada vanhempansa huomion, on se saatava. Ei niin, että pieni yrittää kertoa jotain tai ottaa katsekontaktia eikä sitä saa, kun vanhemman katse on kiinni kännykässä tai tietokoneessa.

Mun mielestä on myös tärkeää, että jo pienestä pitäen lapsi oppii siihen ettei koko ajan jommalla kummalla tai molemmilla vanhemmista oo kännykkä kädessä tai ainakin siinä 10cm päässä. Mä esim. laitan kännykän aina iltaisin äänettömälle ja usein se on myös korkean lipaston päällä, koska tosiaan jos Emma näkee sen – se haluaa sen. 😀 Sitten kun Emma menee nukkumaan, voin selata IG:tä jne.

Me ollaan Tuukan kanssa pidetty jo parin vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti somettomia aikoja. Päiviä, jolloin ei oteta kännykkää ollenkaan esiin. Ne päivät tekee hyvää ja niiden jälkeen on melkein aina ollu sellainen olo, että ei heti seuraavana aamuna tee mieli ottaa kännykkää esiin.

Oon sitä mieltä, että somesssa on tosiaan tosi paljon myös hyviä puolia. 🙂 Toki sen oman käytön miettiminen aina aika ajoin on ihan viisasta, mutta syyllistäminen siitä jos joku äiti tai isä (tai ihan kuka vaan) ottaa vähän enemmän IG-storyä tai laittaa pari kuvaa enemmän feediin, on ihan turhaa.

Kuvat: Ossi Pietiläinen

Lue myös mun aiemmat postaukset somesta: Some-vanhemmat ja Sometauko

***

Kommentit (6)

 1. Outi Karita

  Oikein hyvä kirjoitus!
  Jokainen tekee toki omat ratkaisunsa, mutta kyllä tuohon ihmisten mielikuvaan tosiaan törmää, että jos aktiivisesti päivittää somea, on siellä kokoajan ja ettei keskittyisi somen ulkopuoliseen elämään tässä ha nyt tarpeeksi, se on joskus turhauttavaa. Tälläkin hetkellä poika nukkuu aamupäikkyjään ja mul on mun aamupalahetki jolloin tykkään lukea blogeja 😊

 2. Laura K.

  Toi on muuten totta, et jos vähänkin aikaa on poissa somesta ja elää sitä oikeaa elämää ei sinne puhelimen maailmaan ole hinkua. Mutta jos on se puhelin kädessä 24/7, on mun ainakin tosi vaikeaa irrottautua siitä. Netti viihdyttää kyllä mua koko ajan jos en itse tee sitä valintaa että lopetan nyt.

 3. Minttu

  Hyvä kirjoitus 👌
  Itse myös tykkään laittaa snäppiin ja instagramiin videoita siitäkin syystä, koska niitä on ihana selata ❤ juuri tänään katsoin videoita missä vauva oli ihan pieni ❤

 4. Nea

  Mitä mieltä olet siitä, että vanhemmat laittavat lapsen kuvia someen? Näytät aika paljon laittavan itsekin. Perusteletko tän jotenkin itsellesi tai tunnetko huonoa omaatuntoa? Mä laitoin vauva-aikana lapsesta kaks kuvaa ja siihen se jäi. Enää ei tulisi mieleenkään laittaa tunnistettavaa kuvaa lapsesta nettiin, kun hän on 2,5v. En siis sano tätä mitenkään pahalla, koska jokainen tekee omat valintansa. Toivottavasti et sitä niin ota 😊

  • TL

   Lapsen kuvien laittamisesta ollaan niin kahta mieltä, että mielestäni mielipidettä asiasta on turha kysyä jos lapsen kuvia näkyy/ei näy netissä. Siinähän on jo selkeästi osoitettu se mielipide ja kummastakaan mielipiteestä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa. (Ja oma mielipiteeni menee välimaastoon).

   Netissä ja somessa voi mielestäni olla useinkin päivän aikana, mutta ei se silti tarkoita sitä, että se aika olisi yhtään pois lapselta.
   Ja vaikka lapseen kuuluukin kiinnittä huomiota, niin kyllähän lapsenkin pitää (ikätasoisesti) oppia, että välillä äidilläkin on sellaisia olia asioita jotka se saa tehdä ja silloin lapsi odottaa. Eikä tarkoita sitä, että lapsi odottaa tunnin hiljaa vieressä kun äiti somettaa. Vaan lapsi voi odottaa sen 15 sekunttia, että äiti saa laitettia viestin ystävälleen. (Ja odottaminen tosiaan ikätasoisesti).

 5. Miia

  Potilaan lääkärilehdessä oli kiinnostava artikkeli jossa käsiteltiin toiminnallisia riippuvuuksia (kuten someriippuvuus) ja niiden vaikutusta vanhemmuuteen. Siinä yksi pointti oli, että aina ei ole kyse siitä että ei käytä älylaitetta vauvan läsnäollessa vaan myös siitä että runsas käyttö saattaa vähentää vauva-vanhempisuhteesta saamaa mielihyvää. Tässä linkki: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/vieko-alylaite-vauvalta-vanhemman/ Tulki vaan mieleen sun tekstistä 😊

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *