Monna
Monna

Saako äiti olla seksikäs?

Mä laitoin viime viikolla mun profiilikuvaksi facebookissa ihanan Saara Taussin ottaman kuvan musta. Kuvassa mulla on päällä satiinikimono, sekä alusvaatteet. Musta ei näy mitään mikä ei näkyis vaikka uimarannalla/uimahallissa uikkareissa ollessa. Kuva on tosi kaunis ja sensuelli. Silti mietin, kun liityin yhteen ryhmään fb:ssä, jossa on mulle ennestään tuntemattomia pienten lasten vanhempia, että ajatteleekohan joku tuon kuvan perusteella musta jotain.

Tuli jopa sellainen olo hetkellisesti, että apua ei mulla voi olla tällaista profiilikuvaa. Mutta sitten. Edellisessä profiilikuvassa mulla oli urheiluliivit päällä, musta näkyi paljasta pintaa jopa enemmän kuin tässä nykyisessä. Miksi ajattelin edes, että en voisi?! Tottakai voin.

Edellinen profiilikuva VS. Nykyinen profiilikuva

Mua harmittaa sellainen ajatusmaailma, että kun on kerran pullauttanut babyn tähän maailmaan, pitäisi kulkea kaavuissa ja olla ns. ”vain” äiti. Eihän äitiys ole mikään sellainen asia, joka veisi nauseutta pois. Kyllä äiditkin saa haluta näyttää hyvältä ja pukeutua naisellisesti ja ihan jopa seksikkäästi! 😉 Se on jopa hieman vanhanaikaista ajatella, että about sitten kun on naimisissa tai äiti, on parempi jättää meikit ostamatta, hiukset pesemättä, ostaa kaapin täydeltä isoja (mielellään mustia) kaapuja, jotka ei näytä missään tapauksessa mitään muotoja, eikä ainakaan paljasta pintaa.

Mua harmittaa, että sorruin itekin tähän ajatukseen. En olis varmasti lapsettomana sinkkuna miettinyt profiilikuvani seksikkyyttä liittyessäni johonkin ryhmään. Miksi mietin sitä nyt? Ehkä siksi, että yhden kuvan perusteella on helppo arvostella ja tuomita ihmistä jota ei tunne. Ehkä ajattelin, että ryhmässä olisi joitain ihmisiä, jotka ajattelisi mun olevan joku ”hempukka”, kun tällaista profiilikuvaakin pidän. Olisiko uskottavampi ja parempi profiilikuva sitten poolokaulukselliseen mekkoon sonnustautunut minä? No ei mun mielestä.

On hurjaa ajatella, että esim. äidit ja muodokkaammat naiset saa helposti osakseen ”tyrkky-leimaa”, koska eivät pukeudu vaan haarniskaan ja lisäksi uskaltavat jopa julkaista kuvia siitä. Se on ihan kamalan kurjaa kun naiset luokitellaan tyrkyiksi, jos uskaltaa pukeutua naisellisesti ja korostaa omia muotojaan. Mä katon itse monia äitejä somessa ihaillen, kun he ovat säilyttäneet oman naiseutensa ja uskaltavat pukeutua seksikkäästi myös äidiksi tulon jälkeen.

Kuva: Saara Taussi

Kun kävin pari viikkoa sitten ottamassa näitä sensuelleja kuvia Saara Taussin luona, tiesin julkaisevani niitä somessa. Mielestäni ne ei ole tyrkkyjä, vaan ne on kauniita kuvia naisesta, äidistä, vaimosta, minusta. Tämäkin kuva tässä yläpuolella on sensuelli, mutta itse asiassa siinä ei näy mitään muuta kuin mun selkä/kylki ja mun jalat. Nää kuvat oli mulle henkilökohtaisesti tärkeitä, kirjoitinkin niistä postauksen Minä olen kaunis., jossa avasin asiaa enemmän. Näiden kuvien kautta haluan myös osaltani levittää sitä sanomaa, että naiset saa olla seksikkäitä ikään, kokoon, siviilisäätyyn, lapsiin tai lapsettomuuteen katsomatta. Ja niin saa toki myös miehet olla! 🙂

Mitä mieltä te ootte? Saako äiti olla seksikäs? Vai onko parempi vain pistää jätesäkki ylle ja unohtaa oma naisellisuus äitiyden myötä? 😉

Monna

Kommentit (10)

 1. Tanja

  Joo tuo on niin rasittava asenne, että kun on äiti niin ei saisi enää huolehtia itsestään. Mulla on kaks pientä tyttöä 2v ja 4kk ja oon aina tykänny meikata. Päätin, että jatkan sitä vaikka saisin lapsia, koska nautin siitä meikkaamisesta ja se on osa mua. Ja se, että tunnen oman oloni hyväksi, vaikuttaa koko perheeseen. Silti aina tuntuu, kun mennään kauppaan tai perhekerhoon tyttöjen kanssa, että katsotaan nuorta meikannutta äitiä kieroon, kun lähes kaikki muut äidit kerhossa ei oo meikannu. Mutta mun mielestä se naiseus ei häviä tai ei saisi hävitä lapsien myötä vaikka toki elämä muuttuukin eikä samalla lailla oo enää aikaa satsata itseensä aamuisin😊 nykyään tuntuu muutenkin olevan vallalla ajatus, että ei meikkiä, ei säärikarvojen ajelua eikä kainalokarvojen ajelua, koska pitää kelvata luomuna ja se on ok, jos se tuntuu omalta jutulta! Mutta itselle se ei tunnu omalta eikä senkään, että meikkaa ja haluaa näyttää kivalta, pitäisi olla ongelma niille luomuna kulkeville😊 jokainen äiti on hyvä just semmosena kun on, kunhan huolehtii ja rakastaa lapsiaan❤

  • Olette kauniita

   Mitä luulet, onko se oikeasti ongelma muille, vai vain oman epävarmuuden tuoma ongelma pään sisällä? Ootko saanut joskus negatiivista palautetta siitä että olet laitettu?

   Pohdin siis tätä kun en tunnista koko ongelmaa yhtään. Kolmen lapsen kanssa, vähän eri aikoina ja hyvin erilaisissa ryhmissä (livenä ja verkossa) en ole koskaan törmännyt tämän kaltaiseen arvosteluun. Perhekahvilassa on niin jaettu meikkivinkit kuin todettu että nyt ei jaksa tehdä itselleen mitään – ja kaikki ovat mahtuneet samaan kahvipöytään. Epävarmuutta sen sijaan on mahtunut molempiin ääripäihin. Se toki on luonnollistakin ❤

   En tiedä saiko tästä ajatuksesta kiinni, mut toivoisin teille molemmille (Monna+kommentoija) rohkeutta uskoa omiin valintoihin. Jatkuva pohtiminen voinko nyt sitä tai tätä on äärettömän kuluttavaa – ja toisaalta tahtomatta ylläpitää sitä (osin kuviteltua) kahtiajakoa. Kun kyllä mulla esim. tässä postauksessa kovasti särähti ”vai pitäisikö pukeutua säkkiin” tai kommentoijan ”ei sen pitäisi olla ongelma niille luomuna kulkijoille”, mitkä sisältää aika vahvan arvolatauksen.

   Etenkin, kun väitän, että 99,9% ihmisistä kohauttaa olkiaan ja toteaa, että meikattu äiti, kiva juttu, sensuelli kuva, kiva juttu, ”luomuäiti”, kiva juttu jne. – ja jatkaa elämäänsä.
   Tai sitten jos teidän porukoissa näin ei ole, vaan saatte negatiivisia kommentteja ulkonäöstänne, suosittelen lämpimästi vaihtamaan porukkaa!

   ps. Ootte kauniita molemmat!

  • Monna

   Tanja, mä niin tiedän mitä tarkoitat! 🙂 <3 Oon samaa miettinyt!!

   "Ootte kauniita" – mä en ainakaan itse kirjoittanut tätä postausta sillä, että en olisi uskonut omiin valintoihin ja olisi rohkea. 😀 Nimenomaan sitä olen ja uskon! Siksi kirjoitin! 😉 Sehän on vain inhimillistä, että välillä tulee hetkiä kun epäröi/pohtii/miettii valintojaan. Se ei tarkoita sitä, että ei olisi varma omista valinnoistaan tai kulkisi porukoissa, jossa kuulee negatiivista kommentointia.

   Mä kirjoitin tän juuri oikeastaan varmasti samoista syistä kuin säkin sun kommenttisi; Jotta naiset eivät epäröisi olla seksikkäitä, ihan sillä omalla tyylillään. Mutta esim. mediassa / somessa on nyt puhuttu myös paljon siitä meikittömyydestä ja naturellista lookista. Olen usein myös kuullut naisilta, että ovat saaneet negatiivista palautetta laittautumisestaan tyyliin: eihän sun enää tarvi, kun sulla on jo mies ja lapset. 😀 Tottakai tällaiset asiat voi saada naiset miettimään onko se ok olla seksikäs vielä äitinäkin. 🙂

  • Olette kauniita

   Tottakai on ymmärrettävää olla epävarma!
   Se oli mun pointtikin: on hyvä ymmärtää että asia johtuu omasta epävarmuudesta, ei toisista ihmisistä. Yritin googletella, ja yksikään mainitsemistasi jutuista luonnollisuuden puolesta ei ollut kaunistautuvia soimaava (tai jos on, linkkaa mulle!) – vaan väitän, että se luetaan sellaisena koska ollaan epävarmoja.

   Tykkäsin hirmuisesti esim. tän postauksen alusta missä puhuit epävarmuudestasi, mut kuvien jälkeen annoit ymmärtää, että yleisesti ajatellaan että äiti ei saisi huolehtia itsestään. Kun eihän se niin ole! Joku harva joo, mut jos vaikka luet lehtijuttuja & kommenttikenttiä, valtaosa ei todellakaan. Nyt 0,1% ihmisistä, jotka ehkä niin ajattelee, nostettiin postauksessa tosi isoon rooliin.

   Tämä on vastakkainasettelua, joka vaikuttajan tekemänä johtaa siihen, että aletaan epäillä, että kyllä tuo mua varmaan pitää tyrkkynä/säkkiinpukeutujana/vääränlaisena.

   Kun postaus ois hyvin voinut loppua myös siihen, että olinpa hölmö kun niin ajattelin, kun suurin osa kuitenkin näkee kuvat niin kuin minäkin, kauniina.

  • Monna

   No, olinpa minä hölmö. 🙂

  • Tanja

   Olette kauniita: ei oo kyse etten olisi varma omista valinnoista enkä todellakaan mieti, että voinko laittautua, koska olen äiti. Mutta kyllä sitä väkisinkin pistää merkille sanattoman viestinnän ja välillä tulee kommenttia vähän kuivaan sävyyn, että ai sä oot jaksanu meikata. Samoin kaupassa ei voi olla huomaatta erityisesti vanhempien naisten katseita. Tätä kommentointia oli jo ennenkuin sain lapsiakaan. Musta on ok olla just semmonen äiti, kun jokainen on. laittautuu tai ei, koska se ei kerro äitiydestä mitään!😊

  • Olette kauniita

   Tanja, ok. Kurjaa että olet saanut ikäviä kommentteja.
   Kuten sanottu, en tunnistanut tätä yhtään – mutta selvästi mun kuplassa ihmiset on poikkeuksellisen fiksuja ja ystävällisiä. Toivottavasti se leviää sunkin käymiin paikkoihin!

 2. Satsis

  Mun mielestä seksikkyys ei tarkoita pinnan paljastamista tai vähäpukeisuutta. Toki äiti saa olla seksikäs ja jokainen varmaan onkin sitä jonkun mielestä. Mä en ole koskaan esiintynyt esim. urheiluliiveissä, ennen lastakaan, eikä se tee musta epäseksikästä tai seksikästä. En voisi laittaa itsestäni millään tavoin ”paljastavaa” kuvaa, eikä se tee musta mitenkään tuomitsevaa, epäseksikästä, vanhanaikaista tai rajoittunutta. Ihmiset on erilaisia ja sehän on osa seksikkyyttäkin. Seksikkyys on siis paljon enemmän, kuin joku asu tai sen puute. Seksikkyys on myös katsojassa. Myös kaavussa voi olla sexy ja myös ne karvat voi olla jonkun mielestä sexyt.

  • Monna

   Joo, siis oon täysin samaa mieltä! Ilmaisin ehkä asian väärin, mutta missään tapauksessa seksikkyys ei tarkoita pelkästään paljasta pintaa. Myös kaavussa voi olla sexy! 😉 Se tulee sisältäpäin! <3 Tärkein pointtini oli kuitenkin se, että suodaan jokaisella naiselle (ja miehelle) oikeus olla seksikäs ja tuntea itsensä sellaiseksi. Laittautua, pyntätä, olla vähäpukeisesti tai olla laittautumatta, pynttäämättä ja siinä kaavussa ( 😉 ) ja olla seksikäs! <3

 3. nik

  Komppaan tässä jossain määrin Olette kauniita-nikkiä. Itse tykkään kans meikata (päivämeikki on tummempi kuin monien bilemeikki :’D ) ja rakennella vaatekokonaisuuksia, joita ei yksin toimistossa työskennellessäni välttämättä näe kukaan muu kuin minä koko päivänä. Heh. En ole saanut tästä ainakaan suoraa arvostelua tutuilta enkä tuntemattomilta. MUTTA tunnistan kyllä sen ajatuksen, että joskus saatan tulkita jonkun kommentin negatiivisena. ”Miten sulla on aikaa tehdä tollasia hienoja kynsilakkaväkerryksiä, ku kaksoset ja yrittäjä ja kaikkee? Ei mulla vaan oo.” Pieni ääni pään sisällä miettii tässä, että niin, oliskohan tämä aika pitänyt oikeasti käyttää äiteilyyn. Olisko tuon kommentoijan mielestä? Olisko minun mielestä? Mielessä voi käydä pieni syyllisyyden häivähdys. Ja sitten vastaan: ”Noh, mulla onkin sotkunen koti. Prioriteetit kato. ;D”

  Voihan se toki olla syyllistämishakuistakin kommentointia. Mutta se voi olla myös sellainen kevyt kateuden ilmaus. Että tajuaisinpa/jaksaisinpa minäkin käyttää aikaani noinkin. Kukapa sen tietää? Joskus syyllistyn vähän. Useimmiten en osaa. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *