Monna
Monna

Ruokahulluus!

Nyt kirjoitan teille vähän ruuasta!
IMG_20140810_224218

Kirjoitan oikeastaan tällä kertaa vähän omasta suhteestani ruokaan.

Multa välillä (tai oikeestaan aika useinkin) kysellään ruokapäiväkirja-tyyppisiä postauksia tai kysytään, että minkälainen on mun ruokavalio. Paljonko mä syön kaloreita päivässä ja miten mä koostaan minkäkin aterian. Ja voisinko antaa reseptin tuohon ja tuohon ruokaan.

Mä oon tosi huono vastaamaan mihinkään noista tai tekemään ruokapäiväkirjapostausta. Koska mä syön melkein joka päivä vähän eri tavalla.
20140810_133822
Ennen ruoka ja syöminen oli mulle jonkin asteista mättämistä. Hirveessä nälässä ruokakauppaan ja kori täyteen kalapuikkoja, ranskalaisia, mehua, limua, suklaata, karkkia, shipsejä, vaaleeta leipää, metwurstia jnejne..
Joka kerta syömisen jälkeen mulla oli pahaolo ja ähky.
En myöskään koskaan ajatellut ruokien ravintosisältöä. Ainoa asia mitä osasin joskus miettiä oli kalorit. Mutta niistäkään en aina välittänyt.

20140810_121919
Parin viimeisen vuoden aikana oon oppinut oikeasti kuuntelemaan, mitä mun keho tykkää mistäkin raaka-aineesta ja mitä se kroppa oikeasti tarvitsee.
Ja nyt viimeisen puolen vuoden aikana kun olen alkanut syömään FODMAP-ruokavalion mukaan, on keho ollut vielä entistä tyytyväisempi.

10609720_10152615372878934_7491307012374754815_n
Mulla on tietysti muutama perusjuttu, mitä noudatan päivittäin.
– energiaa nassuun säännöllisin väliajoin, ei liian pitkiä monen tunnin välejä energiansaannissa
– mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, eli mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita
– proteiinia pitkin päivää, yritän saada jokaisella aterialla edes pienen määrän proteiinia
– paljon hedelmiä, vihanneksia, marjoja

Mä en enää oikeastaan katso kellosta, että jaahas, nyt on kulunut kolme tuntia edellisestä ruokailusta, nyt täytyy syödä.. Vaan mä oon oppinut tunnistamaan energiantarpeeni. En anna kehoni vaatia energiaa, eli en anna nälän kasvaa jumalattomaksi. Pidän elimistöni käynnissä koko ajan, syömällä tasaisesti. Laukusta löytyy lähes aina banaani, ihan vaan sen takia että voin vetästä sen naamaan jos nälkä yrittää lähteä korventamaan rintaa. 😉
Tällöin päivän aikana ei pääse tulemaan niitä aiemmin niin tuttuja energiavajeita ja sitten toisaalta taas kauheita energiapommeja.
20140811_194639 IMG_9028
En myöskään enää laske kaloreita. Joskus tein sitäkin aika paljon.
Syön jos on nälkä. Se yleensä kertoo siitä, että keho tarvitsee ravintoa.
Oon oppinut tunnistamaan nälän ja mielitekojen eron. Onko mulla nyt oikeasti nälkä, vai tekiskö vaan mieli tehdä yks kauraleipä ja laittaa päälle pari viipaletta avokadoa, kalkkunaa ja tomaattia!?

Ja kyllä sen tuntee, onko mahassa oikeasti sellainen jännä pieni tunne, että nyt tarvii sitä energiaa taas lisää ennen kuin nälkä ehtii kasvaa suureksi. Vai onko se vain mieliteko, onko maha ihan tyytyväinen ja koko kroppa..? 🙂
IMG_0005 IMG_20140810_123513
Mulla on tietyt jutut mitä en syö ja ne on siitä FODMAP-ruokavaliosta. Mahan hyvinvoinnin takia.
Mutta muuten mulla ei oo mitään sellaista, että en syö soijatuotteita, en syö punaista lihaa, en käytä sitä tai tätä.. Kaikkea kohtuudella. Se on se mun motto syömisessä.
Silloin tällöin tehdään Tuukan kanssa soijarouheesta kastike tai syödään soijajugurttia.

Mä en oo ostanut marinoitua lihaa/kalaa/kanaa varmaa kolmeen vuoteen. Ostetaan aina naturellina ja marinoidaan itse.
Se on yks sitä mun periaatetta, että mahdollisimman puhtaita raaka-aineita.
Tässä jokunen aika sitten itse herra Jyrki Sukula otti muhun yhteyttä ja kysyi saisiko lähettää mulle Huttulan Kukko Oy: Naapurin maalaiskanaa  testattavaksi. Vastasin, että no mikä jottei! 🙂
Saatiin marinoimatonta ja marinoitua kanaa testiin.
20140806_123113 20140808_165154 KananTarinaEli valmiiksimarinoidun lihan syöminen sai katkon. 😉
Mä olin aivan yllättänyt miten hyvää savu-chilimarinoitu kana oli!! Ja tietysti kaikkein parasta se, että nämä on alusta loppuun tehty tuolla tilalla. Kyllä meni aika vikkelään tahtiin nää kanat meiän masuihin.
Huttulan Kukon filosofia perustuu todelliseen lähiruoka-ajatteluun, jokainen vaihe jyvästä markettiin asti on heillä. Eläimille annetaan puhdasta, omilla pelloilla viljeltyä, omassa rehustamossa tuotettua 100 % GMO:sta ja muista maailman kommervenkeistä vapaata ruokaa. 😀
IMG_9975 20140808_180115 20140811_110636 IMG_20140811_113720
Sukulan reseptejä noille kanoille voi käydä kattomassa TÄÄLTÄ. Ja tosiaan noita Maalaiskana-tuotteita löytyy ainakin K-ruokakaupoista, Stockmannien Herkku-osastoilta, Prismoista, M-kaupoista ja Apetit-palvelutoreilta.

Reseptejä mä teen itse tarkasti aika vähän. Usein heittelen sekaan vähän tota ja vähän tätä. Ja siks mun onkin vaikeeta kirjata teille ylös, että mitä tuli tuohon ja tuohon ruokaan.
Jokunen teistä on varmasti tarkkaavaisina henkilöinä huomanneet, että meillä on Hannan, Maijun ja Ainon kanssa jonkinlainen kirjaprojekti käynnissä.. 😉
Tätä varten oon joutunut ihan opettelemaan reseptien ylöskirjaamista.
10449954_10152615374108934_7315903473830094803_n 10481887_10152615368558934_2351610630313410650_n 10527372_10152615368418934_966944360554589123_n 10550833_10152615368893934_8272674757915677339_n 20140801_164049 IMG_20140810_111738 10592617_10152615371768934_1631793533164149484_n 10606595_10152615371103934_4191459435705036055_n 10610833_10152615372533934_7923830574130148333_n
Näiden ihanien ja aurinkoa täynnä olevien naisten kanssa on niin hienoa olla tekemässä yhdessä aivan huippumakeeta juttua!! Mä en meinaa pysyä housuissani, että saisin kertoa teille jo mistä on kyse. 😉
Lokakuussa iLoveMe-messuilla selviää vähän lisää, siellä saadaan siis kertoa mistä on kyse. Aikataulun missä ja milloin me kerrotaan tästä, ilmoitan teille lähempänä messuja.
Jos haluatte pysyä perillä jutusta, niin käykää instagramista katsomassa hashtagia #lokakuussaselviää 🙂

Instagramissa niin ikään lupailin teille eilen, että kerron reseptiä blogissa herkullisille kookospersikoille.. Mutta! Mäpä kerronkin sen teille vasta kirjassa! Hihi. 🙂
Kirjassa mukana sponsorina on mm. CocoVi. Nokkelimmat voi itse keksiä tuon reseptin, johon käytin mm. CocoVin kookosöljyä ja kookossokeria.
20140815_070100 20140815_070150 20140815_073731
Ruoka on sekoittunut mun pään hyvällä tavalla. 🙂 Ruokahulluus on iskenyt.
Ennen olin humalassa alkoholista ja nyt high on food! 😉 Täytyyhän sitä ihmisellä jotain riippuvuuksia olla. 😀 Hahaha.. Vitsivitsi.

Kertokaa mulle teidän suhteestanne ruokaan. Onko jotain suuria herkkuja? Onko tarkkaa dieettiä? Punnitsetteko ruokanne? Lasketteko kalorit?

Iloista viikonloppua ja nautinnollisia ruokahetkiä! 😉
Pus
20140815_083000

Kommentit (13)

  1. Maiju

    Ihana postaus Monna. Mä olen itse miettinyt samaa asiaa ainakin 150 kertaa viimeisen puolen vuoden aikana eli suhdettani ruokaan. Mä joskus voin melkein itkeä jonkun perusjutun edessä, kun se vaan on niin ihanaa. Itsekin syön nykyään terveellisesti, mutta sillä tavalla, että minkään suhteen en ole ehdoton (kuin siis gluteenin, koska olen keliaakikko). Sanon aina, että kun pääsääntöisesti tekee hyviä valintoja, niin sitten voi joskus herkutellakin. Oma suhteeni ruokaan on muuttunut täysin muutaman viimeisen vuoden aikana. Mä rakastan ruokaa ja syön sitä säännöllisesti. Terveellisesti kuitenkin.

    • Monna

      Kiitos Maiju! <3 Mä arvelinkin, että säkin oot tätä asiaa pohtinut. 😉
      Ruokaa kannattaakin rakastaa, ei vihata. <3

  2. Jonna1983

    Mä arvasin heti että kirjaa siellä väsätä ja taidan tietää minkälaista 😉 menee heti mun hankintalistalle!

    Mäkin syön ihan kaikkea, mut puhtaita raaka-aineita suosien. Luomua ostan mahdollisuuksien mukaan. Herkut painotan viikonloppuun, kaloreita en laske vaan syön nälän mukaan. Tällä systeemillä oon pysynyt hyvässä kuosissa. Ennen laskin kaloreita, söin tietyin väliajoin ja tietynlaisia raaka-aineita. Paino nousi helposti ja sain treenata tosi paljon pitääkseni sen kurissa. Nyt kun ei stressaa moisista turhuuksista niin kroppakin toimii ku junan vessa 😀

    • Monna

      🙂
      Hyvin samat sävelet on mullakin. Ja myös ton herkuttelun osalta.

  3. Milly

    Itse olen saanut harjoitella tätä suhdettani ruokaan jokusen vuoden, ennen kuin sain sen raiteilleen. Vielä kolme vuotta sitten söin aikalailla niinkuin kuvasit omaa aikaisempaa syömistä. Nyt periaatteena on puhdasta ruokaa (eli mahdollisimman vähän prosessoitua), rahapussin salliessa luomua ja myös paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Muutaman nettidietin ja yhden ei-niin-onnistuneen PT-kokemuksen jälkeen olen oppinut mitä minun kroppani kaipaa ja kuinka paljon. Ja siihen jos mihin voi olla tyytyväinen. Toki aina voi parantaa 🙂

    Sellainen kysymys mulla ois sulle, että oletko FODMAP:n myötä jättänyt maitotuotteita vähemmälle tai pois kokonaan? Jos olet, niin millä olet korvannut maitotuotteita proteiininlähteenä? Tämä on itselläni suurin ”ongelma” kun maha ei enää oikein diggaile suurista määristä maitotuotteita ja kolmen päivittäisen rahkan tilalle on ollut hankala keksiä korvaajaa. Kananmunia tai lihaakaan ei viitisisi hirveitä määriä popsia. Myös hera-proteiinista meinaa vatsa tykätä kyttyrää..

    • Monna

      Ihanaa, että oot löytänyt ne asiat mitä sun kroppa kaipaa. Siihen voi todellakin olla tyytyväinen! 🙂

      Oon jättänyt maitotuotteet lähes kokonaan. Juustoa syön välillä ja kahviin saatan lorauttaa kauramaidon lisäksi vähän tavallista maitoa silloin tällöin.
      Mä oon vaihtanut mun ”iltarahkan” maustamattomaan soijajugurttiin (jossa on jo itsessään vähän proteiinia soijapavuista) ja lisännyt joukkoon riisiproteiinia.
      Kannattaa kokeilla! 🙂

    • Milly

      Hei, kiitos vinkistä! Tuo riisiproteiini onkin itsellä seuraavana hankitalistalla 🙂 Pitänee vain ensin tehdä vähän tukimustyötä, että tulee ostettua kunnon tavaraa!

  4. Jaana

    Sulla on piristävän tervehenkinen ruokavalio ja muutenkin suhtautuminen syömiseen. Mulla on muuten samantyyppinen, mutten välttele mitään, en edes noita FODMAP-ruokia. Yritän parhaillani selvitellä miksi vatsa on toisinaan löysällä ja syyttävä sormeni osoittaa tällä hetkellä maustetun heran sukraloosia. Vaihdoin maustamattomaan ja homma näyttäs toimivan. Jonnan mainitsema ”herkut kohti viikonloppua” on myös mun periaate, mutta tärkein motto on ”kohtuus kaikessa”, eli ei se maailma siihen kaadu jos joku maanantai syön vaikka pullaa 😀

    Odotan mielenkiinnolla teidän projektin ulostuloa.

    • Monna

      Kiitos! 🙂 Kohtuus kaikessa on erittäin hyvä periaate! Ja ruokaan pitäiskin pystyä suhtautumaan tervehenkisesti.

  5. outi

    Vai kirjaa… Mielenkiintoinen prokkis varmasti 🙂

    http://outinfitness.fitfashion.fi/

    • Monna

      Juu.. 😉

  6. late

    syötitkö sä tollasta kuvailemaasi kuraa myös lapsillesi? miten he nyt syövät? oletko huomannut heidän terveydessään ja fiiliksissään muutoksia, jos ruokavalio oli ennen huono ja nyt parempi? muutenkin postaus lasten ruokavalioon liittyen kiinnostaisi! 🙂 mulla on neljä lasta ja saan usein kuulla kauhisteluja siitä, kuinka pilaan lasteni lapsuuden, kun emme käy mäkkärissä yms. paratiiseissa ja karkit jätämme kauppaan…

    • Monna

      Ai mille lapsille?! 😀 Mulla ei oo lapsia.
      Et varmasti pilaa lapsiesi lapsuutta jos ette käy mäkkärissä. Teet omat ratkaisut ja se on hyvä niin. Mä ihmettelen kuinka paljon lapsia viedään sinne mäkkäriin ja aina on karkkia kourassa. Ei hyvä. 🙁

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *