Monna
Monna

Raskausajan ruokavalioni

Toivepostaus

”Miten olet syönyt raskausaikana? Mitä ruoka-aineita välttelet ja mitä olet ottanut lisää? Mitä tekisi mieli, mutta ei voi syödä raskausaikana ja oletko lisännyt ruokamääriä?”

raskausmaha

Itse asiassa olen syönyt raskausaikana hyvin samalla tapaa kuin ennenkin. Suurin ero päivittäisessä ruokailussa oli silloin viikolta 7 viikolle 14 kun pahoinvointi oli pahinta. Silloin en oikeastaan miettinyt mitään lautasmalleja tai muitakaan, vaan söin mitä pystyin. Esimerkiksi mehukeitot olivat mukana ruokavaliossani sinä aikana, niistä sain kuitenkin jotain energiaa koneeseeni. Hedelmiä meni myös tuolloin paljon. Sokeriherkut taasen ei houkutelleet yhtään, eikä myöskään mikään kovin rasvainen tai tuhti ruoka. Lihaakin oli vaikea syödä, joten otin hetkellisesti rautalisän käyttöön.

Oikeastaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen syöminen on palautunut hyvin normaaliksi, hyvin samanlaiseksi, kuin ennen raskauttakin. Syön samoja raaka-aineita, hedelmiä, kalaa, kanaa, paljon salaatteja lounaaksi. Teen lähes kaikki ruuat itse, ellen käy jossain lounaalla. Eineksiä en osta ikinä, en nyt raskauden aikana enkä ennen sitä.

Syön samoja ruokia kuin ennenkin, mutta nyt huomaan ettei entinen ”kolmen tunnin välein energiaa koneeseen” riitä. Parin tunnin välein on otettava joku, edes pieni välipala, jotta nälkä pysyisi hallinnassa, eikä pahaolo ottaisi valtaa.

FullSizeRender

Suosituksia olen seurannut ja toki välttelen niitä, mitä pitää. Mutta monen raaka-aineen kanssa olen kuitenkin mennyt maalaisjärjellä. Esimerkiksi salmiakkia olen syönyt jonkin verran, myös metwurstia olen joskus laittanut leivän päälle.

Superfoodeista osan olen jättänyt pois, koska kaikista ei ole selkeää tutkittua tietoa raskausaikaan. Mutta osaa olen käyttänyt edelleen, en ihan päivittäin mutta silloin tällöin. (kirjoitan superfoodeista erikseen toisen postauksen)

Tässä on alla esimerkki normipäiväni syömisistä.

RUOKAPÄIVÄKIRJA

klo 8.00 aamupala

 • 2 dl alpro soya maustamaton jugurtti
 • 1 banaani
 • 1 rkl maustamaton hera
 • mustikoita
 • kahvia kupillinen ja vettä muutama lasi

klo 11.00 välipala

 • 1 kauraleipäviipale
 • 1 viipale kalkkunaleikettä
 • 1 viipale juustoa
 • puolikas tomaatti
 • vettä

klo 13.00 lounas

 • salaatti
 • lohta / tonnikalaa / kanaa
 • fetaa
 • tomaattia
 • 0,5l vichy / tai vesi

klo 15.00 välipala

 • 1 banaani
 • 1 iso lasi vettä

klo 17.00 päivällinen

 • 3 perunaa
 • jauhelihakastiketta (itse tekemä)
 • 1 iso lasi vettä

klo 19.30 iltapala

 • proteiinilettu, sis:
 • 2 kananmunaa + 2 valkuaista
 • 1 banaani
 • 1 rkl maustamatonta heraa
 • päälle mustikoita
 • 1 iso lasi vettä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta olen minä nyt toisella kolmanneksella herkutellut enemmän. Ekan kolmen kuukauden aikana ei herkkuja tehnyt pahoinvoinnin vuoksi mieli. Mutta nyt kun olo on suht normaali on herkut maistuneet enemmän. Varsinkin kesälomalla on tullut syötyä melkein päivittäin herkkuja.

Olen kuitenkin pyrkinyt pitämään myös herkuttelun jossain rajoissa, koska ei ole sellaista asiaa mielestäni, että ”nyt minä voin herkutella, koska maha kasvaa muutenkin”. Ne kaikki ylimääräiset sokerit ja kalorit, mitä vauva ei kehittyäkseen tarvitse on ihan yhtä ”turhia” kuin ihan normaalistikin liika sokeri ja herkuttelu ihmiskeholle.

Toki olen ottanut vähän rennommin herkkujen kanssa nyt, mutta toisaalta en itse asiassa normaalistikaan ihan hulluna nipota herkuttelusta. Kyllä minä olen herkutellut melkeinpä joka viikonloppu jos siltä on tuntunut, siis jo ennen raskautta.

IMG_0210

Normaalia ruokaa en ole määrällisesti syönyt kovin paljoa enempää, siis kerrallaan. Mutta tosiaan jotain ravintoa pitää koneeseen saada hieman useammin. Joten varmasti päiväkalorimääräni on suurempi, kuin normaalisti. Haluan pitää huolen, että vauva saa tarpeeksi energiaa ja minä myös. Kyllähän sikiö ottaa tarvitsemansa, mutta jos äiti syö liian vähän pitääkseen kilot kurissa raskausaikana, on sillä väistämättä jotain vaikutuksia ainakin äidin hyvinvointiin ja jaksamiseen raskauden aikana.

Olen vältellyt makeutusaineita, maksaa, vakuumipakattua lihaa ja kalaa. Näitä ei ole ollut edes hankala vältellä. Ainoa mikä on tuottanut välillä tuskaa on lakritsin ja salmiakin välttäminen. 😀 Niinä herkkuhetkinäni on kyllä välillä tehnyt niin maan pirusti mieli salmiakkia, mutta kun sitä ei nykyään suositella syötävän juuri lainkaan raskausaikana.

monna

Olen sitten miettinyt, että toisaalta tämä on vain lyhyt aika jolloin muutamat asiat on kiellettyjen listalla, niin kestän sen. Tottakai, että en tarkoituksellisesti tee hallaa sikiölle. Kyllä sitä sitten ehtii taas syömään turkinpippureita ja muita ”ei sallittuja” juttuja raskauden jälkeen.

Paino minulla on nyt noussut 9 kiloa koko raskauden aikana. Ja nyt on käynnissä 26:s viikko. Olen pohtinut tuota painonnousuasiaa sen jälkeen kun kirjoitin siitä muutama viikko sitten. Silloin pauhasin, että olen iloinen kun kiloja on kertynyt vain niin ja niin vähän. Sain kommenttia puolesta ja vastaan ja monia erilaisia kokemuksia painonnoususta. Olin varmasti vähän liian jyrkkä silloin asian kanssa ja olenkin nyt ajatellut, että se on tullakseen mikä tulee. Ja tosiaan, varsinkin loppuraskaudesta kiloja voi kertyä hormonien vuoksi roppakaupalla, vaikka kuinka söisi terveellisesti.

Kuitenkin haluan yrittää pitää terveellisistä ruokailutavoista kiinni raskauden loppuun asti. Herkuttelun aion vähentää siihen kerta viikkoon -tahtiin nyt taas loman jälkeen. Mielummin syön sitä normaaliruokaa enemmän ja pidän niin kehostani kuin sikiön tarpeista huolta parhaalla osaamallani tavalla, kuin että mättäisin roskaruokaa ja karkkia päivittäin nassuuni.

Kommentit (15)

 1. Sanna

  Tsemppiä Monna! Sä olit ehkä hiukan jyrkkä sen paino asian suhteen. 😀😀 saatoin ajatella silloin, että odotas vaan…😬 Pitäisi muistaa, että kaikissa asioissa on kaksi puolta. Joillakin paino nousee, vaikka söisi herneen päivässä..sullekin on tullut painoa ihan kivasti, mutta mitä sillä on väliä.? Sä saat sun oman vartalon ihan varmasti takas nopeasti synnytyksen jälkeen. Oot kuitenkin liikunnallinen ihminen ja liikunta-alalla. 😊 sä tiedät, mitä pitää tehdä! Nauti raskaudesta, ei sitä aikaa kannata hukata painon miettimiseen! Eikä muuten vauva-aikaakaan! 😊😊😊

  • Monna

   Niin taisin olla. Kuten tuossa kirjoitinkin. 🙂 Oon huomannut, että aika moni asia raskauteen liittyen on muuttnut ajan myötä. Monesta asiasta näin ensikertalaisena tulee oltua alkuun eri mieltä ja sitten huomaakin miten se asia oikeasti menee. Mutta näinhän se on, ihminen on erehtyväinen ja hormonit pistävät myös mieltä mullin mallin. 🙂
   Minä nautin! <3

  • Jutta

   Viisautta on uskaltaa muuttaa mielipidettään. Voiko edes ajatella olleensa ”väärässä” aiemmin, koska sillä hetkellä, niillä fiiliksillä, niillä tiedoilla jokin asia on tuntunut oikealta. Tuntuu, että pitäis aina pystyä ottaan huomioon KAIKKI mahdollisuudet ja näkökulmat, ettei vaan jonkun mielestä vaikuttais tyhmältä. Onneks elämä ei oo mikään väitöskirja, jossa valinnat ja näkemykset pitäis avata mahdollisimman moni näkökulma huomioiden ja päteviä lähteitä käyttäen. Hölmö on se, joka ärsyyntyy toisen elämästä. Tykkään sun blogista tosi paljon, koska olet niin iloinen, aurinkoinen, tavallinen ja aito. 😊 Etkä yhtään tyhmä.

  • Monna

   Kiitos Jutta <3
   Näinhän se on. Sillä hetkellä ja niillä fiiliksillä juuri se asia on tuntunut oikealta ja faktalta.
   Ja tuo on varsinkin tässä blogin kirjoittamisessa yksi haaste, että aina pitäisi muistaa kirjoittaa kaikista näkökulmista ja mahdollisuuksista ettei vain vaikuta hölmöltä tai itsekkäältä tai miltä nyt milläkin kertaa. 😀
   Mutta tosiaan, elämä ei ole väitöskirja! 😀 Hauskasti sanottu!

 2. jouluvauvan odottaja

  Yksilöllistä tietty! Mutta ruokavaliolla silti suuri merkitys! Ensimmäisessä raskaudessani paino nousi 20kg. 😞 ja kyllä lihoin, kuvat järkyttää näin myöhemmin, mutta siihen aikaan (13vuotta sitten) en vähääkään välittänyt mitä suuhuni laitan. Myöhemmissä raskauksissa painoa tullut 9-11kg ja aina loppua kohden vähentynyt nousu. Tuolla ruokavaliolla et saa itseäsi kuitenkaan lihomaan varsinaisesti. Joten rauhallisin mielin ja nauti, jos olo on hyvä!😊

  • Monna

   Näin mäkin ajattelen, että ruokavaliolla on silti suuri merkitys.
   Ja juu, tuolla ruokavaliolla en saa lihotettua. 😀 Mutta kun sitten niitä herkkuja tekee mieli aina välillä. 😉

 3. Emmi

  Pakko laittaa tähän, että raskausajan ruokavaliorajoitteet ei ole mitään siihen nähden mitä ne on nyt, kun imettää allergista lasta. 😂 Ja minä diettaan sentään vain maitoa, kanamunaa ja soijaa.

  • Monna

   Allergisen lapsen imettäminen on varmasti vaikeaa. Olen kuullut ja pari ystäväänikin on joutunut kokemaan saman. Tsemppiä sinne! <3

 4. Miia

  Itsellä on nyt 2 kk ikäinen poika, joka kasvaa aivan hurjaa vauhtia. Raskausaikana hormonit ja mieliteot heittelivät. Aluksi piti syödä sitä, mikä meni alas ja pitää todella lyhyitä ruokailuvälejä. Puolessa välissä raskautta tuli vaihe, jolloin syöminen/syömättömyys oli samantekevää: ikinä elämässäni en ole miettinyt ruokaa niin vähän 😀 paino pysyi viikkoja samassa. Sitten viimeiset pari kuukautta minut yllätti makeanhimo, jota en myöskään ole elämäni aikana monesti kokenut. Olen järkeillyt, että ehkä kehoni ”tiesi”, minkälainen vauva on tulossa: sellainen, joka aloittaa syntyessään hillittömän kasvun (ekan kk:n aikana 8 cm ja 1,5 kg), ja keho nappasi lopussa vararavintoa makeanhimoilla. Ehkä jopa keskivälin ruokahaluttomuus suitsi mahan sisäistä kasvua. Ihan kaikkia mielitekoja ei varmaan kannata kuunnella, mutta varmaan keho jotain viestii 🙂 rentoutta odotukseen ja ekoihin kuukausiin vauvan syntymän jälkeen 🙂

  • Monna

   Kiva kuulla kokemuksia, kiitos Miia. 🙂
   Rentoutta tässä pitää vaan tosiaan harjoitella ja kuunnella mitä keho vaatii. 🙂

 5. David

  Piti ihan tulla ihmettelemään tähän ravitsemusaiheiseen kirjoitukseen, kun imetystekstin kommentointi on suljettu, että miten itsekäs ihminen voi olla? Ilmeisesti kuuluu tohon fitness hommaan. Pyrit siis syömään itse terveellisesti ja myös myyt ravitsemusneuvontaa rahaa vastaan, mutta et jaksanut tarjota terveellisintä mahdollista ravintoa omalle lapsellesi, vaan päädyit syöttämään hänelle roskaruokaa eli korviketta? ”Onhan se vitamiinipitoista” kirjoitit. Tilannehan on korvikkeen suhteen sama, kuin aikuisella, joka syö yksipuolisesti, ja ottaa vitamiinit purkista. Tiedät varmaan, että silloin kaikki muut suojaravinteet jäävät saamatta. Vauva piti opettaa pullolle, että äiti pääsee vähän treenailemaan. Hyvin tosiaan sopii tilanne äärimmäisen itsekeskeiseen fitnessmaailmaan, kun riittää, että minä syön terveellisesti ja että minä pääsen treenaamaan, vauvasta viis!

  • Monna

   Hei David!
   Vastaan sinulle yhtä ala-arvoisesti, kuin sinä kirjoitit minulle.
   En tiedä oletko tyhmä vai onko sinulla huono luetun ymmärrys.

   Kirjoitin imetyksestä näin:
   ”Nythän on siis niin, että minun imetystaipaleeni on loppunut. Imetin reilu viisi viikkoa.
   Olisin halunnut imettää pidempään, mutta siitä ei vain kohdallamme tullut enää mitään. Olin todella stressaantunut ja ahdistunut asiasta. Alussa jokainen imetyskerta pelotti, koska se sattui. Loppua kohden kipu oli hävinnyt ja rinnanpäät jo turtana, mutta rakas Emma ei enää osannut imeä rinnasta. Emma oli oppinut, että tuttipullosta ruokaa saa helpommalla työllä. Yritin pumpata mahdollisimman paljon, että Emma saisi äidinmaitoa sitten edes sen tuttipullon kautta. Mutta maitohanat alkoivat tyrehtymään ja pumppaaminen alkoi myös tämän vuoksi sattumaan.”

   Kirjoitinko, että tuttipullolle on opetettu jotta pääsisin treenaamaan?! Harrastanko fitnestä?! Oliko tosiaan kyse siitä, että en JAKSANUT imettää?!

   Mietipä uudestaan.

 6. Riikka

  Kirjoitan sulle tänne, jotta varmasti näet viestini. Kirjoitin tuonne Emman blogiin aiemmin kommentin, joka kaduttaa todella paljon. Turha sitä kommenttia on enempää selitellä, kun vahinko on jo tapahtunut. Haluan sen kuitenkin sanoa, että olen vilpittömästi pahoillani että loukkasin sinua ja perhettäsi ja en todellakaan epäile ettet rakastaisi tytärtäsi täydestä sydämestä! Tämä äiti ottaa nyt hetkeksi taukoa täältä blogimaailmasta, koska en todellakaan halua olla se äiti, joka netissä mollaa muita.
  Kaikkea hyvää teidän perheelle!

  • Monna

   Kiitos kovasti Riikka. <3 Kiitos, että tulit kirjoittamaan tämän viestin minulle. <3 Kommenttisi Emman blogiin tuntui nimittäin todella pahalta.
   Lapsemme on meille tärkeintä maailmassa ja niin kovin kovin toivottu. En tekisi ikinä mitään mikä satuttaisi häntä. Teen kaikkeni hänen eteensä, ihan kuten sinäkin äitinä teet omien lastesi kanssa.
   Kaikkea hyvää sinunkin perheelle. <3 Rauhaa ja rakkautta!
   Ja kiitos vielä kerran.

 7. Riikka

  Kiitos sinulle että otit pahoitteluni näin ihanasti vastaan! Rauhaa ja rakkautta todellakin <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *