Monna
Monna

Rakkaus kasvaa.

Kätilöopistolla 6.marraskuuta, noin puolen päivän tienoilla sain Emman ensimmäisen kerran syliini. Olin hämilläni. En alkanut itkemään onnesta, mutta koin jotain todella ihmeellistä tunnetta. Tämä pieni mytty tässä sylissäni on meidän lapsemme. Tämä samanlainen tunne pysyi ensimmäisen vuorokauden. En itkenyt vauvan vieressä, että kuinka maailmani täyttyi nyt niin rakkaudella, mitä en ikinä ole ennen tuntenut. Olin onnellinen, mutta en pakahtunut rakkaudesta. Tämä hämmensi, mutta toisaalta olin myös kuullut samantapaisia tunteita äitiystäviltäni.

Emman ollessa päivän ikäinen tapahtui minussa jotain. Tuukka sanoi, että sen huomasi konkreettisesti. Minusta tuli yön aikana äiti. Se tapahtui jotenkin todella käsinkosketeltavasti ja mieleenpainuvasti. Emma itki ensimmäisen vuorokauden aikana paljon, niin moni vauva tekee. Uusi ihmeellinen ja suuri maailma, ei enää lämmin, turvallinen äidin masu, jossa elellä. Olin jotenkin hämilläni, en tiennyt yhtään miten pitäisi näin pienen vauvan kanssa toimia. Yritin pitää sylissä ja rauhotella, yritin imettää ja siinä onnistuinkin, vaikka se kovasti sattuikin. Emman itku sai minut jotenkin tolaltani ja olin oikeasti vähän peloissani jopa.

Sitten jostain se äidin viitta laskeutui ylleni. Tämä voi kuulostaa jonkun korviin ihan sekoboltsimeiningiltä, mutta niin minä sen koin.

Tuukka oli saanut unen päästä kiinni edes hetkeksi, Emma heräsi ja minä otin hänet syliini. Menin istumaan nojatuoliin perhehuoneen nurkassa, en laittanut valoja päälle. Annoin Emmalle tissin suuhun ja hän söi. Istuin siinä tuolissa monta tuntia, katsoin pimeään yöhön, lunta santoi hiljalleen. Tuukka sai nukkua ja minä pidin huolta pienestä rakkaastamme. Silloin koin sen pakahtumisen tunteen, kyyneleet valuivat poskilleni. Pieni, ihan avuton ja mistään tietämätön rakas tyttömme makasi silmät kiinni sylissäni ja söi. Silloin jotenkin konkreettisesti tuli se tunne, että tämä on minun tyttöni, minun on pidettävä siitä huolta.

Siitä hetkestä lähtien rakkaus Emmaa kohtaan on vain kasvanut päivä päivältä ja viikko viikolta.

Kun Emma oli noin kuuden viikon ikäinen, annoimme hänet hoitoon hänen kummitädilleen. Emma pärjäsi siellä aivan loistavasti, niin kuin me tiesimmekin. Luotimme niin kummitätiin, kuin pieneen tyttäreemmekin. Ei hänellä olisi siellä mitään hätää. Saimme itse hengähtää hetken ja voi mikä ikävä olikaan, kun haimme Emman hoidosta.

Olin kuullut, että vanhempien on hyvä totutella viemään lasta hoitoon edes pieniksi hetkiksi jo pikkuvauva-aikana. Tällöin se hoitoon vieminen ei tuntuisi sitten ihan kamalalta joskus myöhemmin. Että sekä vanhemmat että lapsi tottuisi siihen, että on vanhempien lisäksi muutama muu tärkeä ja luotettava ihminen, jotka voi pitää huolta ja hoitaa.

Nyt huomaan, että mitä vanhemmaksi Emma tulee – sen vaikeampi on häntä viedä hoitoon. Jotenkin se, kun vauvalla alkaa itsellään olemaan koko ajan enemmän älliä, vaikuttaa tähän. Jo kotona ollessa Emma huomaa nykyään sen, jos hän jää hetkeksi yksin vaikkapa olohuoneeseen. Siis siksi aikaa, kun käyn vaikkapa hakemassa lasin vettä keittiöstä. Hän havannoi niin paljon enemmän ja toki tunnistaa äidin ja isän niin hyvin. Sitten se ajatus, että hänet veisi nyt vaikkapa yökylään, tuntuu ihan todella paljon vaikeammalta.

Emma myös tällä hetkellä selkeästi kaipaa isää ja äitiä enemmän. Hän ei varsinaisesti vierasta ketään tuttua. Ainakaan silloin, kun on äiti tai isä näköpiirissä. Hän myös helposti ja aika varmasti hymyilee ja naureskelee täällä kotona enon tai mummun sylissä. Mutta jos olemmekin hänelle vieraassa paikassa, on äidin tai isän syli se turvallisin.

Olen alkanut tajuamaan, että ei se menekään niin, että kun vauva kasvaa – on hänet helpompi jättää hoitoon. Samalla on alkanut ihan vähän myös mietityttämään Emman päivähoitoon laittaminen. Olen super onnellinen siitä, että olemme Tuukan kanssa yrittäjiä ja siten saamme sumplittua aikataulujamme töiden saralla niin paljon, että ei ainakaan kovin pian tarvitse Emmalle päiväkotipaikkaa hakea. Myös se, että Emman isovanhemmat ovat kaikki jo eläkkeellä auttaa. Olemmekin vähän suunnitelleet jo syksyä hoitamisen kannalta, kun palaan töihin.

Mielellämme emme laittaisi Emmaa päiväkotiin vielä alle vuoden ikäisenä, koska meillä on mahdollisuus sumplia työaikojamme niin ettei pidä. Ymmärrän vasta nyt miltä tuntuu niistä vanhemmista, joiden on tavallaan ”pakko” laittaa lapsi hoitoon alle vuoden ikäisenä, kun äitiysloma loppuu. Kaikilla kun ei taloudellisesti ole varaa jäädä pienillä tuilla kotiin. Ja toisaalta kyllähän sitä alkaa töitäkin jo kaipailemaan siinä vuoden paikkeilla moni äiti. Kuten minäkin. Joka tapauksessa, se että pieni lapsi jääkin ulkopuolisen hoitoon, ryhmään jossa on monta muutakin pientä – tuntuu ainakin tällä hetkellä pelottavalta.

Olen ihan varma, että kun tämä pieni hurmuri tästä vain kasvaa ja kehittyy niin tekee myös koko ajan rakkauden määrä. Voiko se kasvaa loputtomiin? 😀

Varmsti tulee myös niitä hetkiä, kun rakkaus ei juuri ainakaan sillä hetkellä kasva ihan niin kovaa.. 😉 Mutta nehän kuuluu elämään, ihan jokaisen meistä.

***

Ystäväni kysyi minulta yksi päivä, että minkälainen lapsi Emma on. Mietin hetken, että miten siihen vastaan. Sanoin sitten, että Emma on temperamenttinen pikku tyttö, luonnetta löytyy jo nyt. Näen hänessä minun ja Tuukan omapäisyyttä. Hän on erittäin veikeä ja oikeasti kovin hymyilevä ja iloinen pieni ihminen. Hän on todella tarkkaavainen ja rakastaa tutkia maailmaa. Hän ei tykkää olla sylissä niin, että vatsa on vatsaa vasten, (paitsi jos kovasti väsyttää) hän tykkää aina olla kasvot sinne päin mihin on matka. Hän on utelias luonne. Hänellä on paljon energiaa ja hän touhuaa menemään päivän aikana niin paljon, että parin tunnin välein on otettava pikku torkut.

Hän on rakkaista rakkain ja ihan oma persoonansa jo.

***

Onko siellä muita, joilla rakkaus vain kasvaa viikkojen, kuukausien ja vuosien myötä?

Ihanaa pääsiäistä kaikille! <3

Kommentit (12)

 1. Krista M

  <3

  • Monna

   <3

 2. Auris

  Siis mulla oli hyvin pitkälti samat fiilikset lapsen syntymän jälkeen. Aluksi oli avuton olo mitä tehdä ja sit yhtäkkiä sitä vaan oli siinä vauvan kanssa ja mietti et tästä mun pitää pitää huolta. Rakkaus on lisääntynyt kyl päivä päivältä ja mitä enemmän tuo ihana 11kk vauva tajuaa sitä enemmän sitä rakastaa. Tulee koko ajan uusia juttuja joista on niin ylpeä ja suorastaan pakahtunut rakkaudesta.

  • Monna

   Ihana kuulla! <3 Ja joo, siis ihan todellakin ylpeänä tässä saa koko ajan olla kun toinen oppii vauhdilla kaikkea! 🙂
   Ihanaa! <3

 3. Maisu

  Täällä myös samoja fiiliksiä, poika kohta 1v6kk ja toinen tulossa la 5.6. Poika oli ihana vauva, helppo, jos niin voi sanoa. Silti tuntuu, että koko ajan vain rakastan häntä enemmän ja useammin voin sanoa kuinka ihana hän on. Persoona tulee tosiaan esiin enemmän lapsen kasvaessa ja niitä hauskoja juttuja alkaa vaan tulemaan enemmän ja enemmän. Ja vaikka toiset haikailee sen vauvan tuoksun perään, niin kyllä tuo taapero tuoksuu vieläkin ihan yhtä ihanalle 🙂

  • Monna

   Vitsit! <3 Mä kanssa oon ihan varma, että myös taapero tuoksuu yhtä ihanalle! 🙂
   Tsemppiä synnytykseen ja ihanaa kesää pikkuisen ja taaperon kanssa.

 4. Ami

  Ihana teksti ja samoja fiiliksiä. Mahtavaa nähdä, kun vauvan oma luonne tulee esiin ja huomaa, kuinka huippu tyyppi hän on ❤️ ja sitten vaan aina ihmettelee, miten juuri me ollaankin saatu se maailman ihanin vauva – niinkuin varmaan kaikki vanhemmat ajattelee 😊

  • Monna

   <3 Just näin! 🙂 Mä luulen kanssa, että varmasti jokainen vanhempi ajattelee näin. <3

 5. Viivi

  Näinhän se on, rakkaus vaan kasvaa ja ite kasvaa äitinä lapsen rinnalla. Äläkä huoli hoitoon laittamisesta, eihän kiintymyssuhteen kannaltakaan oo hyvä alle vuoden ikäistä lasta yöksi laittaa hoitoon. Tunti per ikäkuukausi se perussääntä tais olla niin ei kiintymyssuhde vaurioidu. Suojelee niin lasta kun äitiäkin 🙂

  • Monna

   Rakkaus kasvaa ja itse kasvaa äitinä, näin se on. <3 🙂
   Tuosta tunti per ikäkuukausi -teoriasta en oo ihan samaa mieltä. 🙂 Mutta jokainen tamplaa tyylilään! Kunhan lapsella on turvallinen ja hyvä olla.
   Tuo tunti per ikäkuukausi on siitä hassu, että jos ajattelee vaikka monia Euroopan maita, jossa äitiysloma loppuu 3-6kk välillä.Tuon teorian/käytännön mukaan monissa maissa kasvaisi siis koko ajan vaurioituneella kiintymyyssuhteella lapsia.
   Mutta tosiaan, jokainen tekee tyylillään. <3 Ja joka tapauksessa parempi se on mitä vähemmän pienen vauvan tarvitsee olla kodin ulkopuolella hoidossa.

 6. Iiris

  Kyllä se rakkaus vain kasvaa. Mun vanhin täyttää kohta 8 ja monella tapaa on erityisen rakas. Ihana seurata kuinka kasvaa ja kehittyy. Tämmöisen isomman kanssa oleminen on aivan eri tavalla antoisaa kun niitä perustarpeita ei tarvitse samalla tavalla enää tyydyttää, lapsi osaa ottaa juotavaa jos janottaa, osaa pukea itse ja sanoittaa omat ajatuksensa. Tuon ikäisen kanssa voi jo lähteä vaikka reissuun ilman sen kummempaa varustusta ja suunnittelua. Mutta on ne vauvatkin, kaikessa avuttomuudessa vieraankin vauva herättää melkoisia äidinvaistoja meikäläisellä!

  • Monna

   Niin se kasvaa. <3
   Ja siis joo, mä joka en oikein ikinä aiemmin oo mennyt muiden vauvoista mitenkään "sekaisin", oon nyt ihan yhtä rakkautta kun nään jonkun pienen vauvan. <3 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *