Monna
Monna

Puristava tunne.

En oikeasti tiennyt ennen Emman syntymistä, että miltä se tuntuu kun on jatkuvasti huoli toisesta. Sellainen huoli, että rinnasta puristaa ja kurkusta kuristaa. Jopa ihan vähän oksettaa, kun ahdistaa ja huolettaa. Se on hurja tunne, kun haluaisi vaan pitää omaa lastaan sylissä 24/7 ja kertoa ettei oo mitään hätää. Että äiti on tässä koko ajan, myös silloin kun nukut.

Emmalla oli kolme viikkoa sitten influenssa. Tamiflu-kuuri auttoi ja influenssan pahimmat oireet hävisi kuumetta myöden parissa päivässä. Yskä kuitenkin jäi. Tässä influenssassa on yhtenä oireena ollut pitkittynyt yskä. No, sitähän ei pysty pienelle kertomaan. Hän on muuten riehakas ja energinen oma itsensä, mutta hengästyy helposti ja sitten yskittää niin, että meinaa ykä lentää. Ei kuumetta, ei nuhaa, ei mitään muuta.

Öisin Emma on alkanut heräämään n.klo 02-04 välisenä aikana niin, että hän huutaa ja itkee sängyssään, eikä rauhoitu millään. Lopulta aina nukahtaa syliin. Me ollaan Tuukan kanssa ihan super väsyneitä tällä hetkellä, yöt on rikkonaisia ja huoli Emman voinnista vaan kasvaa. Onko nää yöheräämiset vaan taas joku vaihe ja koska se yskä loppuu??

Viikon päästä alkaa uus päiväkoti. Tehtiin päätös, että Emma siirtyy meiän kodista alle viiden minuutin kävelymatkan päässä olevaan päiväkotiin. Siellä on ihanan pieni ryhmä, vain 11 alle 2-vuotiasta + Emma. Päiväkodista tulee Emman hoitaja meille kylään tällä viikolla, ensimmäinen tutustuminen tapahtuu siis tässä päiväkodissa aina lapsen kotona. <3 Ihana!!

Silti mietin aina hetkittäin, että kunpa voisin vaan olla kotona ja pitää Emman kotona, mun sylissä ikuisesti. Äidin lähellä aina. <3 Että voisin suojella pientä ihan koko ajan kaikelta. Tarkkailla yskää, valvoa öisin sängyn vierellä ja nukkua päivällä päikkäreitä Emman kanssa yhdessä. Leikkiä yhdessä, syödä yhdessä, tehdä retkiä yhdessä ja ihmetellä maailmaa.

Joskus mietin, että kunpa ei olis mitään muuta vastuuta kuin Emma. Ettei tarttis tehdä töitä, vaan vois olla vaan kotiäitinä. About ikuisesti.

Tässä äidin lähellä on turvallinen olla. <3

Lääkäri on varattu taas uudestaan ja eiköhän ne kaikki asiat jotenkin suttaannu.

***

Kuvat: Ossi Pietiliäinen

Kommentit (17)

 1. Äiti

  Meille sanottiin että yskä voi kestää kolme viikkoa ja sille ei voi tehdä mitään. Käypä-hoito suositus on nykyään hunajan antaminen etenkin yöksi, se on myös tehokas liman irroittaja niin ja sängynpääty reilusti koholle. Pikaista paranemista ja jaksamisia vanhemmille ❤

  • pitkäaikainen lukija

   Hunajan puolesta puhun minäkin! Sitä vaan lusikallinen suuhun tai veteen sekoitettuna ennen yöunia, on tehonnut meillä ainakin. Sekä tietenkin päätyä koholle _reilusti_ sängyssä ja esim. pyykit kuivumaan sängyn viereen 🙂

   Tsemppiä, todennäköisesti nuo on vain niitä kuuluisia vaiheita joita sitten jonkun ajan päästä vain muistelee että ai että meillä oli tuollaistakin silloin ja silloin!

 2. Sussu

  Sanoppa muuta… pieni tyttöni saman ikäinen kuin teidän Emma. En ole vielä uskaltanut olla yhtäkään yötä erossa hänestä. Pisimmillään olen ollut yhden päivän (8h) erossa. Sydän itkee verta, kun pitää viedä syksyllä päiväkotiin. Mutta samaan aikaan tiedän, että hän pärjää. Käymme nytkin 2-3x viikossa kerhoissa ja muskareissa ja voi että hän nauttii toisten lasten seurasta ja leikeistä heidän kanssa. Päiväkoti tulee luultavasti tekemään hänelle hyvää. Oppii vielä lisää niitä sosiaalisia taitoja. Luulen, että tämä on oikeasti rankempaa äidille kuin lapselle.. toiveissa olisi toinen lapsi lähivuosina, mietityttää vaan, osaako sitä sitten toisen kanssa olla yhtään rennompi!

 3. Kati Mikkonen

  Meillä kanssa ollut on-off-yskä tammikuusta asti, limainen yskä, välillä tulee ihan oksu.
  Hunajaa t-lusikallinen ja paljon vettä päälle. Laitoin myös parina yönä kippoon kuuman veden sekaan muutaman tipan eukalyptus-öljyä, että vähän helpottais tukkoista oloa ja sängyn viereen. Myös kuulemma sipuli ja valkosipuli sängyn lähellä (sukkahousuihin/valkosipuli murskattuna tyynyliinan sisään (ehkä laittaisin vielä harson tmv. sisään)) auttaa flunssan oireisiin.
  Ymmärrän sun huolen pikkuisesta, ton päivähoidon kanssa, mutta sitten taas ajattelen että siellä on niiiin paljon enemmän virikkeitä/kavereita/puuhaa kuin mitä itse keksisin kotona tarjota, että hyvällä mielin vien hoitoon.

 4. Maikki

  Hei Monna,

  Meidän pienellä pojalla (1v.2kk) oli kuukausi sitten jokin tauti. Se jäi arvoitukseksi.
  Hänellä oli tosi korkea kuume (yli 40 astetta) ja JÄRKYTTÄVÄ yskä. Käytettiin kaksi kertaa lääkärissä. Ei saatu mitään apua.
  Kaikki kotikonstit käytettiin yskän hillitsemiseksi; kohoasento, hunaja, raaka sipuli pilkottuna sängyn vieressä, ilmankostuttaja hankittiin jne.
  Lapsi yski taukoamatta. Olimme ihan piipussa.
  Lopulta tuttavamme lääkäri pelasti meidät ja määräsi lääkekuurin vaikka muut lääkärit sanoivat, että yskä voi kestää jne.
  Toisena päivänä lääkekuurin aloituksesta yskä lakkasi ja lapsi alkoi toipua. Luojan kiitos!
  Mutta jo on hirveetä valvoa lapsen sängyn laidalla ja seurata vointia. Koko ajan jouduin miettimään, että joko nyt on lähdettävä ambulanssilla sairaalaan. Hänellä nimittäin oli henkikin ahtaalla. Lääkärin mielestä ei kuitenkaan tarpeeksi ahtaalla.
  Pelkään kuollakseni sen kammottavan yskän uusimista!!! Korkea kuume on pikkujuttu siihen yskään verrattuna.

  Kovasti voimahaleja teille!
  Toivottavasti saatte avun yskään.

 5. Irmeli

  Tuleekohan hampaita? Meillä yöt oli välillä ihan tosi raskaita kun hampaita tehtiin- välillä tosi hartaasti. Varsinkin ne isot takahampaat mitkä viimeisemmin tulee. Hampaiden tulemiseen liittyy myös flunssa, joten voisiko se myös omalta osaltaan pidentää yskää?

  Isosti tsemppiä ♡

 6. Reeta

  Hyvä että olette varanneet lääkärin jo. Kuulostaa meinaan, että voisi olla hyvä tarkastaa korvat tulehduksen varalta. Meillä on aina ollut tuollaista yöllistä huutamista, kun korvat on olleet tulehtuneet ja usein siihen on liittynyt myös pitkittynyt yskä 🙂

 7. M

  Hei.

  Meillä oli tytöllä 2 vuoden iän paikkeilla pitkittynyt yskä. Tuli jälkitautina korvatulehduksesta ja kesti yhteensä 3 kuukautta. Käytiin tutkimuksissa jne. Mitään ei löytynyt. Lopulta vaan parani. Meillä ei ole koskaan hunaja auttanut, eikä tyttö sitä mielellään pienenä ottanutkaan kun ei ollut tottunut imelää syömään. Sängyn päädyn kohottaminen auttoi ja Vicks vaborubia laitettiin rintakehään, nenän alle ja selkään. Välillä nenä meni yskimisestä tukkoon, niin laitettiin Nasolinia. Neuvolasta ohjeistettiin myös höyryhengitykseen ja se rauhoitti illalla myös. Eli sauna vaan päälle miedolle lämmölle. Toki sen verran että saa vähän löylyä. Sitten vaan lauteille vesileikit pystyyn. Meillä olikin puhtaita Dubloja ja muoviankkoja sinä syksynä 🙂

  Kummipojalle määrättiin yskään Ventolinea (lasten avaava astmalääke, sori jos nimi ei ole kirjoitettu ihan oikein…), vaikka ei varsinaista astmadiagnoosia olekaan. Mutta on hyvä juuri noissa hengästymisissä.

  Sitten noihin yöitkuihin. Voi että! Toivottavasti menevät ohi yskän loputtua, mutta meillä niistä kärsittiin useampi vuosi. Tyttö alkoi yöllä itkemään kovaa. Ei saatu oikein selvää onko edes oikeasti hereillä vai ei. Vasta melkein viiden vanhana alkoi kertoa aamulla näkevänsä yöllä kamalia painajaisia ja saattoi sitten yölläkin herättää painajaisen takia, mutta ei enää itkenyt.

  Voimia kevääseen! Toivottavasti syy yskään jne. löytyy, Emma paranee pian ja saatte nukkua hyvin yöt läpi koko perhe!

  • Äiti

   Lämminhöyry on nykyään ehdottomasti kielletty, lämpö turvottaa limakalvot ja voi aiheuttaa vaikean hengityksen parasta on viileä ja kostea ilma mikäli ei ole kuumetta!

 8. sssss

  Mä en edes tiedä millaisia päiväkodin ryhmäkoot on nykyään, kun musta 12 alle 2-vuotiasta kuulostaa hurjalta. Tietysti voi aina pohtia voisiko esim. omia menoja karsia niin paljon, että olisi mahdollista jäädä pidemmäksi ajaksi kotiin (aina ei vain onnistu).

  Joo yskänlääkkeitä ei nykyisin suositella tehottomuudenkaan vuoksi. Jospa yöunet paranee lähiaikoina, yskänkin mentyä ohi.

  Blogisi vilahti tänään Mot-ohjelmassa 😉

 9. sssss

  Itseasiassa tuo 12 lasta alle 3-vuotiaita taitaa olla maksimiryhmäkoko… Enempää ei voi eikä saa olla, jos oikein ymmärsin.

 10. -Katri-

  Luota äidinvaistoosi aina, kun sinusta tuntuu, että lapsesi on liian sairas ja tarvitsee lääkäriä. Sanon tämän siksi, että monesti vanhemmalle saatetaan sanoa lääkäriasemalta, että flunssaa se vaan on ja aika auttaa, ette tarvitse lääkäriä. Aina saa mennä lääkäriin ja/tai kysyä apua neuvolasta, kun apua tarvitsee.
  Yksi vinkki, joka toimii silloin, kun lapsen on vaikea hengittää yöllä: menkää sylinukkumaan kylppäriin ja antakaa suihkun valua ja kosteuttaa ilmaa. Myös myöhään syksyllä on sen verran kolean kosteaa ulkona, että voi yrittää nukkua parvekkeella, jos se muuten on mahdollista. Se syksyilma on kuulemma parasta hengitykselle.
  Tsemppiä yöunille, levolle ja pikku potilaan paranemiseen!

 11. Suvijohanna

  Ihanan kuuloinen päiväkoti ja miten upeeta, että tulevat kotiin tutustumaan Emmaan. Uskon, ette teitte oikean päätöksen.

  Jospa Emmalla on jälkitautina korvatulehdus ja saatte lääkkeet siihen? Meillä oli vähän aikaa sitten lapsella kova kuume ja sen jälkeen yskä, joka ei talttunut kunnes lääkäri totesi korvat todella tulehtuneiksi. Väsymyksen ja huolen tunnistan hyvin. Toivottavasti saatte avun.

 12. Nk

  Moikka minulla 1.5v tyttö ja meillä on välillä myös öitä kun lapsi vaan itkee ja syli on ainut paikka mihin rauhoittuu ja nukahtaa.veikkaa että uudet opitut taidot hampaiden tulo ja muutokset ovat tämän itkun syy.eli en usko että pienellä suurta hätää on ja tämä vaihe menee kyllä ohi

 13. Mirka Valkonen

  Varmasti ihana päiväkoti, jos tuolla tavalla aloittavat tutusmisenkin!
  Yskään suosittelen Vicks Vaporubia rintaan ja selkään. Meillä auttanut tosi nopeasti.

  Juuri viime perjantaina mietin, että onneksi omat lapset on vielä hetken sen ikäisiä, ettei tarvitse miettiä, missä ne viilettää viikonloppuiltaisin ja tuleehan ne varmasti kunnossa kotiin.
  Se huoli lapsesta on ihan pyllystä..

 14. Miiru

  Vicksin kanssa kannattaa muistaa ikäsuositukset (ihan pienille ei saa käyttää!). Korvatulehdus saattaa oireilla pelkkänä yskänä, eli lääkäriin vaan.

 15. M

  Hei vielä.

  Kiitos ”Äiti”. Hengenahdistukseen on tosiaan paras lääke viileä ja kostea. Mutta nimenomaan viileä ei kylmä. Pienikin pakkanen voi myös aiheuttaa hengenahdistusta. Ihan viimeisimmistä suosituksista en tiedä, mutta meillä tosiaan saunominen auttoi todella paljon. Rentoutti ja yskä helpottui kun lima irtosi, yskänärsytyskin väheni ja uni oli levollisempaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *