Monna
Monna

Vapaapäiviä ja pari mieltä askarruttavaa asiaa.

Me ollaan vietetty ihanasti vapaita kaksi päivää. Koneet ei oo auennu, ei meilit eikä blogit. 🙂 Kaksi päivää on ollut sellainen fiilis, että ihan koko ajan ei tiedä mitä kello on ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Ihan superia. <3 Ihan kuin ois ollut pieni miniloma.

kesä2016

Perjantaina me hengattiin täällä meiän omilla huudeilla Töölössä, käytiin pitkillä kävelyillä koirien kanssa, käytiin jätskikiskalla ekaa kertaa tänä vuonna ja istuttiin puistossa nauttien auringosta. Lauantaina me lähdettiin piknikille Suomenlinnaan.

Aamulla tehtiin evääksi salaatit molemmille ja pakattiin kasseihin mukaan salaattien lisäksi juotavaa, luettavaa ja koirille vettä. Hypättin ratikan kyytiin ja kurvattiin sillä Kauppatorille. Ehdittiin hyvin siihen Suomenlinnan lauttaan, johon oltiin tähdättykin. Lautta oli vielä suhteellisen tyhjä, kello oli vasta 10.30.

kauppatori lautta suomenlinna

Suomenlinna on ihana paikka. Viime kesänä ei taidettu käydä siellä kertaakaan. Ajatelkaa, HKL:n bussilipun hinnalla pääsee kymmennessä minuutissa ja silti siellä tulee käytyä niin harvoin.

Leppoisalla ja hyvällä mielellä astuttiin lautasta maihin ja sitten alkoikin taas oikein Pursiaisten show. Tai no sanotaanko niin, että kahden koiran show. Me kyllä aina ajatellaan niin ruusuisesti näistä meidän koirista, että joo otetaan ne mukaan piknikille, kyllä ne siinä rauhottuu ja on niin kivasti mukana. Kun etsimme sopivaa (ei niin tuulista) piknik-paikkaa, Gere ja Pimu vetivät kieli pitkällä itsensä melkein hengiltä uusien jännittävien hajujen perässä. Perille päästyämme yritin levittää viltin maahan ja asettaa meidän eväämme siihen ja Tuukka sillä aikaa koiria kiinni läheiseen puuhun. Meni varmasti alta kolme minuuttia kun koirat oli solmussa ja turpa mullassa siinä meidän hienolla viltillä yrittämässä syödä meidän eväitä. No onneksi loppu piknikistä meno tasaantui. 😉

eväät piknik piknik

Täällä Töölön kaduilla kerrostalojen katveessa oli muuten kymmenen kertaa lämpimämpi, kuin tuulisella saarella. Onneksi oli pitkähihaista mukana meillä kesähessuilla. Ja ihana piknik-päivä oli muutenkin, koirien alkusähellyksestä huolimatta. Täytyy kyllä sanoa, että siinä viltillä salaattia syödessäni mietin, että minkähänlaista showta nämä meidän retket on sitten ensi kesänä kun mukana on vielä Vauva Pursiainen. 😀 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Sitten, lopuksi mä tarvin teidän apua pariin asiaan. <3

1. Mulla on nyt viimeisen viikon ollut tosi vaikeata löytää hyvää nukkumisasentoa. Mä tykkään nukkua selällään ja kieppua myös puolelta toiselle yön aikana. Luin kuitenkin ihanasti netistä, että selällään ja oikealla kyljellään nukkuminen raskausaikana voi aiheuttaa jotain painetta tuonne mahan seudulle ja pahimmassa tapauksessa happivajetta vauvalle. No voihan juma. Arvatkaa oonko vasen korva kipeänä yrittänyt siitä lähtien nukkua vaan sillä vasemmalla kyljellä, mistä neuvolassakin mainittiin.. 🙁 Miten te siis nukutte / nukuitte raskausaikana?

2. Mä olen vähän katsonut jo rattaita vauvalle. Tiedän, että Emmaljunga ja Bugaboo on sellaisia mitä hehkutaan maasta taivaisiin. Mutta uskon, että myös moni muu merkki on hyvä. 🙂 Mä olen vähän ihastunut väriltään ja ”3 in 1”-ominaisuudeltaan Cosatto Giggle- merkkisiin vaunuihin. Ne toimisi tässä vauvavaiheessa ja sitten niistä saa myös sellaiset istuvammatkin versiot. (en tiedä oikeita nimityksiä.. 😀 ) Mutta onko kellään kokemuksia tuosta merkistä?

Kiitänpä jo etukäteen suuresti teidän avustanne!! <3 Ja oikein super ihanaa Äitienpäivää kaikille äideille, tuleville äideille, koira- ja kissaäideille ja myös teille, jotka vietitte eilen omasta tahdosta tai tahtomattanne Lapsettomien lauantaita. <3 Ihanaa sunnuntaita!! <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ps. Tänään yritän ehtiä vastaamaan taas parin vikan postauksen kommentteihin! <3

Kommentit (60)

 1. Laura

  Mulla oli ihan samat askarruttavat tilanteet pari kk sitten. Oon aina nukkunut selällään ja nyt on pitänyt opetella kyljellään nukkuminen. Mä oon nukkunut sellasen ison tyynyn kanssa, jonka oon laittanut jalkojen väliin. 😁 Alkuun toi vieras nukkumisasento kyllä herätti monta kertaa yössä, mutta nyt sujuu jo paremmin ja tyynyn vaihto kyljeltä toiselle vaihdettaessakin menee jo lennosta. Tsemppiä! 😉

  • Monna

   Mut sä oot ”uskaltanut” nukkua sillä oikeallakin kyljellä? 😀
   Kiitos Laura! <3 Sulle myös!

  • Laura

   Heh, joo olen 😉 Vaikeinta tossa kyljellään nukkumisessa on, kun toinen lonkka puutuu ja sen takia heräilee, että on pakko kääntyä toiselle kyljelle.

 2. Jannina

  Ihannoin nukkunu miten päin vaan. Viimeisillänikin pystyin nukkumaan vielä selällään. Sulle tulee huono olo jos kohtu painaa suonia. Alkuraskaudessa voi nukkua jopa mahallaan. Ihan miten vaan pystyt olla hyvin.
  Meillä on ollu emmaljungan duo edget delux chrome rungolla. Tosi tyytyväinen olin mutta jouduin myymään pois kun tarvittiin tuplat. Ostin bugaboon donkey duot ja ne on kans ihan huiput. Käytettynä kannattaa kattoa kun voi saada ihan melkein uusia (niinku meidän emj myytiin 9kk vanhoina) hyvällä hinnalla.

  • Monna

   Mahallaan en pysty enää nukkumaan, painaa liikaa. 😀 Mutta selällään tulee kyllä hyvin uni. 🙂 Kiva, että säkin olet nukkunut.
   Joo toi on hyvä vinkki tuo käytettyjen rattaiden osto!

 3. Minskuliina

  Täällä parikuinen vauva tuhisee vieressä. Raskausaikana nukuin selälläni ja molemmilla kyljillä. Meille neuvolassakin sanottiin, että nukkuu miten hyvältä tuntuu eikä se mitään pahaa aiheuta sikiölle. Kyllä sitten loppuraskaudesta alkoi huomata, että vasemmalla kyljellä vaan oli paras nukkua ja veri kiersi parhaiten. Mutta älä suotta mietti liikaa missä ja miten ”pitäisi” nukkua 🙂

  • Monna

   Ihana kuulla! <3 Tämä helpottaa oloa ja mieltä ja sitä unta. 🙂

 4. Saara

  Hei, ite nukuin (kolme raskautta) mahallaan niin kauan ku kykenin ja sitte kyljellään, kummalla vaan.ja useasti yöllä vaihdellen ja puol mahallaan tyynyjen kanssa ja vaikka missä solmussa. Yleensä sen huomaa jos selällään nukkuminen tekee huonoa (ainakin mulle sanottiin) tulee oikeesti huono olo ja jalkojen verenkierto voi heiketä, miten se nyt sit oireilee turvotusta pakotusta puutumista.. Et jos näitä ei oo, yleensä tulee vasta suuren mahan takia, ni en olis vielä huolissaan vaan nukkusin selällään.

  Vaunuista en osaa sanoa muuta kun että paljon paljon paljon on ominaisuuksia joilla ei oikeesti oo käytön kannalta mitää iloa, mut osa esim kokoamismekanismi (jos kuletat vaunuja autossa mukana esim) on semmosia mitä käytät päivittäin ja kannattaa panostaa. Ite ollaa retroiltu 33v vanhoilla brioilla, hyvin toimii.

  • Monna

   Ihana kuulla, että nukkumishommat on mennyt siellä noin kivasti. Mäkin nyt rentouduin, kun luin näitä ihania vastauksia teiltä kaikilta. 🙂

   Hyvä pointti tuo vaunujen kokoamismekanismi! Me kun varmasti kuljetaan myös autolla jonkin verran. 🙂

 5. Lotta

  Kummallakin kyljellä vuorotellen ja välillä myös selällä. Äärimmäisen epätodennäköistä, että vauvalle tulisi mitään happivajeita. Äiti kyllä voi nukkua missä asennossa itselle parhaalta tuntuu.

  Meillä on vaunuina Brio smile. Siihen saa turvakaukalon kiinni sekä myöhemmin ratasosan vaunukopan sijaan. Todella näppärät ja hyvin kulkevat vaunut. Ollaan oltu tyytyväisiä.

  • Monna

   Kiitos Lotta vinkeistä! 🙂
   Brio onkin sellainen, mistä olen myös kuullut paljon hyvää.

 6. Tarja

  No et sä kyllä hapenpuutetta nukkumalla vauvalle saa aikaan 🙂 Loppuraskaudesta kohtu saattaa alkaa painaa alaonttolaskimoa selällään maatessa ja siten huonontaa veren paluuta takaisin sydämeen päin, kutsutaan supiinisyndroomaksi (engl.supine- selällään). Että missä asennossa sulla on hyvä olla niin vauvallakin on sillon. Tyynyjä moni kayttää tukena raskausaikana nukkuessa.

  Ja koirien sekä vauvan kanssa liikkumiseen suosittelen lämpimästi kokeilemaan vaunujen ohella myös liinaa tai reppua. Hakaniemen Ipanainen-myymälästä saa asiantuntevat neuvot alkuun, kantaminen ei missään tapauksessa oo vaikeeta tai hankalaa, mutta siinä auttaa ihan hirveenä jos joku näyttää alkuniksejä. Vähän niinku alottaist salilla käynnin joko a)ihan omine nokkines tai b)hyvän pt:n kanssa. Niin ja tää siis ilman mitään kaupallisia kytkyjä ko.lafkaan, tunnen henkilökunnan ja ovat huipputyyppejä!

  • Monna

   Niin, ei kai pitäisi lukea noita vauva.fi-juttuja.. 😀

   Liina tai reppu on itse asiassa kanssa ollut mietinnässä, mutta toki myös vaunut tarvitseen. 🙂

 7. Pate:)

  Moi. Sama kuin ekalla eli tyyny jalkojen välissä ja ihan molemmilla kyljillä.
  Ja saattoi sitä välillä herätä selälläänkin, mut miulle ainakin tuli siitä varsinkin loppuraskaudesta huono olo, et ei niin tehnyt mieli ollakaan. Kaksi tervettä poikaa 😉.

  • Monna

   Kiva kuulla, että sullakin nukkumishommat menneet hyvin ja keho kertonut sitten kun ei enää selällään voi olla. 🙂

 8. Laura

  Hei Monna ja onnea tulevaan!

  Itse taisin nukkua selkäkipujen takia vain oikealla kyljellä koko raskausajan 😃 Muistan lukeneeni juttuja tuosta kylkien eroista, vasemmalla kyljellä nukkumisessa lienee se pointti että koska sydän on vasemmalla puolella, niin se edistää laskimopaluuta. Joku viisaampi korjatkoon jos olen väärässä. Nukuin myös noin viikolle 17 asti vatsallaan, sillä se on ylivoimaisesti mulle paras asento nukkua. Vielä ihan loppuviikoillakin nukuin kyljellään lähes vatsan päälle kääntyneenä, mutta kuitenkin niin ettei mahaa painanut. Uskoisin, että tunnet kyllä itse epämukavuutta kun asento alkaa aiheuttaa turhan kovaa painetta maatessa. Selällään ei kai suositella nukuttavan siksi, että kasvava kohtu voi painaa alakroppaan meneviä isoja verisuonia, mutta tässäkin kohtaa kannattaa kuulostella omaa oloa: mulle lääkäri sanoi, että ensimmäisenä tuossa asennossa yleensä tulee itselle paha olo eikä vauvalle!

  Noista vaunuista: mulla on vain yksien vaunujen verran kokemusta (meillä Britax Go Next ja olen ollut tosi tyytyväinen), mutta siis vinkkinä että kaikki ”yhdistelmävaunut” ovat sellaisia jotka käyvät 0-3v eli pärjää yksillä vaunuilla lisäosia yhdistelemällä (kuuluvat usein pakettiin). Meilläkin nuo Britaxit ovat 3in1: kaukalo sopii suoraan vaunuihin ja on tosi kätevä vaikka kun menee autolla ostoksille vauvan kanssa jne. Suomen oloihin suosittelisin jotain vaunuja joissa on isot ilmakumipyörät sekä mahdollisuus laittaa eteen myös isot pyörät (nykyään monissa vaunuissa pienet, ketterät kääntyvät etupyörät), sillä niillä pärjää lumisissa talvikeleissä paljon paremmin. Viime talvena itsekin kirosin, kun en raaskinut ostaa vaunuihin talvirenkaita ja rattaat tärisi kuin parissa richterissä 😃 Tsemppiä vaunujen valintaan, aikaa on vielä pohtia!

  • Monna

   Kiitos Laura! <3

   Ihana kuulla, että oot voinut nukkua noin hyvin loppuraskauteen asti. Mä en mahallaan enää voi nukkua, painaa liikaa. Mutta kyljellään tai melkein mahallaan on kyllä hyvä. 🙂 Ja tuosta laskimopaluusta oon kuullut itsekin. Eli noin se juuri taitaa mennä kuten kirojitit. 🙂

   Joo, siis tuollaisia yhdistelmävaunuja mä oon kanssa katsonut. Ettei tarvitsis joka vuos ostaa uusia. 😀
   Noista Britaxeista oon kuullut hyvää. Kiitos vinkeistä myös renkaiden suhteen!

 9. LauraR.

  Kannattaa hankkia sellainen pitkä vartalotyyny, siitä tulee ihan korvaamaton kun maha kasvaa. Itse nukuin kyljilläni, yleensä aina peitto tai tyyny jalkojen välissä, alempi jalka suorana ja ylempi koukussa. Ja jossain vaiheessa hyvän nukkuma asennon löytäminen tuntuu mahdottomalta 😂

  Meillä on cosatto merkistä kokemusta matkarattaiden muodossa ja niiden perusteella voin suositella. Päädyttiin niihin juurikin värikkyyden (Plus muiden ominaisuuksien) takia. Nyt ovat jo nuoremmalla eivätkä ole menneet neljässä vuodessa miksikään, vaikka esim kesäsisin ollaan pääasiassa käytetty noita.
  Kaupungissa vaunujen kompaktius ja näppäryys on varmasti ykköskriteeri, varsinkin jos julkisella liikkuu. Helsingissä kun ei varmaankaan tarvitse niin miettiä kulkua paljossa lumessa tms. Ja pitkäikäisyys on myös plussaa, koska niitä rahan menoja on muutenkin koko ajan lapsen kasvaessa.

  • Monna

   Juu tuollainen tyyny löytyykin jo. 🙂 Se on kyllä hyvä.

   Hei mahtavaa, kiva kuulla että merkistä on kokemusta. Ja tuo on ihan totta, täällä keskustan alueella ei tuomu lumessa kulkeminen ole se ensimmäinen asia jota miettiä. Samoin tuo pitkäikäisyys on asia, joka mulle on tärkeää.

 10. Satu

  Moi Monna! Mä oon nyt rv 25+3 ja nukun selällään ja molemmilla kyljillä. Mikään asento ei vielä tunnu huonolta ja neuvolasta sanottiin, että ihmisen kroppa on kyllä niin fiksu, että jos esim. selällään nukkuminen aiheuttaa jotakin, siihen herää ja vaihtaa asentoa 🙂 Eli nuku ihan huoletta vaan miten haluat, näin mäki aion tehdä niin kauan kuin kaikki asennot tuntuu hyvältä! Ihanaa odotusta sulle! 🙂

  • Monna

   Joo näinhän se taitaa olla, että keho sitten ilmoittelee jos jokin asento ei oo hyvä. 🙂
   Kiitos vastauksesta ja ihanaa odotusta myös sulle!

 11. Riikkahannela

  Heippa! 🙂
  Mulle ei oo neuvolassa sanottu mitään nukkumisasennoista, lukenut oon kyllä tosta selällään nukkumisesta mutta oon ymmärtänyt että niin pitkään voi selälläänkin nukkua, kun se tuntuu hyvältä eikä siitä aiheudu vauvalle mitään. Mäoon nukkunut molemmilla kyljillä ja selällään, millon mitenkin paras. Mahallaan lopetin tosi aikasin nukkumisen, ei vaan tuntunut miellyttävältä. Nukkuminen muutenkin on välillä mitä on, niin apua eihän siitä tulis mitään jos vois nukkua vaan yhdessä asennossa 😀 asentotyynyt tosiaan on tosi hyviä! Tai ylipäänsä vuorata itsensä tyynyillä, jalkojen väliin, selän taakse, mahan alle… 😀

  • Monna

   Joo tuo mahallaan nukkuminen ei mullakaan tunnu hyvältä enää. Selällään ja kyljillään. 🙂

 12. noora koskinen

  Paljon onnea perheenlisäyksestä!!!

  • Monna

   Kiitos! <3

 13. Jonna

  Kaksi lasta olen saanut ja nukkunut juurikin niin kuin uni on tullut sekä uni maittanut. ☺
  Joten nuku niinkuin hyvältä tuntuu.
  Ihanaa odotusta sinulle Monna 😍

  • Monna

   Tosi kiva ja helpottava kuulla! 🙂 <3
   Kiitos!

 14. sofia

  Hei! Rv 26 menossa ja nukun joka yö mikä vaan parhaimmalta tuntuu..selällään, mahallaan, kyljillään, jne. 😀 kyllä se kroppa kertoo onko joku asia hyväksi vai ei, ei kannata liikaa lukea mitään tommoisia höpötyksiä, ihan hyvin voit nukkua just semmosessa asennossa miten ennenkin, jos ei vaan satu minnekään ! Tosissaan itellä jo näinkin ”paljon” viikkoja ja maha alkanut nyt kasvamaan kunnolla, silti vielä hetken pystyy makaamaan ihan mahallaankin esim aurinkoa ottaessa. Hyvää odotusta, älä stressaa liikoja kaiken maailman ohjeistuksista, naisen kroppa on niin viisas, että sitä kuuntelemalla selviät pitkälle 🙂

  • Monna

   Joo, höpötykset pitää kyllä jättää omaan arvoonsa. 😀 Ja niinhän se on, kroppa kyllä kertoo mikä on parasta sille.
   Kiitos! <3

 15. Jenny

  Älä stressaa!Nukut missä asennossa parhaiten uni tulee. Kyllä se pyöriminen jossain vaiheessa loppuu kun maha kasvaa. Kyllä sen tosiaan huomaa jos alkaa verenkierto heikkenemään ja automaattisesti korjaa asentoa 🙂 Rattaista sen verran (merkkeihin kantaa ottamatta), että muiden ominaisuuksien lisäksi mieti missä eniten niiden kanssa kuljet ja miten näppärät ne on (yksin) laittaa autoon, saada hissiin, ratikkaan yms.. Ilmakumipyörät on kivat ja kulkee hyvin, mutta ainakin Helsingissä hiekoitussepeli on niin terävää että kumit puhkeaa helposti : Jos nyt ostaisin, valitsisin muut kuin ilmakumipyörät.

  • Monna

   Hei mahtava vinkki tuo ilmakumipyörien juttu! Juttelinkin tämän kommentin jälkeen ystäväni kanssa, jolla on pieni lapsi ja hän sanoi itse asiassa ihan samaa. Kiitos! <3

 16. Milly

  Minäkin vielä vastailen, vaikka olet jo paljon saanut hyviä neuvoja 🙂
  1) Nukkua voi missä asennossa vain, jos se tuntuu itsestä hyvältä, etkä huomaa vauvan käytöksessä muutosta (sitten kun liikkeet tuntuu). Minulla loppuraskaudessa vauva alkoi aina ”riehua” mahassa, kun olin selällään ja neuvolassakin todettiin vauvan sykkeiden nousevan selällään. Jatkossa sydänääniä kuunneltiin kylkiasennossa ja loppuraskaus piti nukkua kyljellään. Tyynyjä kannattaa sänkyyn varata useampia 🙂 Itsellä jossain vaiheessa helpotti,kun laittoi vatsan allekin pienen tyynyn,kun vatsa ei vielä yltänyt patjalle 😀 Myös puolittain kyljellään oli aika hyvä asento, niin että selän ja takapuolen takana oli pari tyynyä tukemassa. Ja yksi tyyny aina polvien välissä 😀

  2) Noista vaunumerkeistä ei ole kokemusta,mutta kovasti suosittelen sellaisia yhdistelmärattaita,joihin saa vaunukopan ja ratasistuimen lisäksi myös turvakaukalon kiinni. Se oli tosi kätevä alussa,jos meni autolla kaupungille/kauppaan jne. Ja jos paljon liikkuu ahtaissa paikoissa (kaupoissa, julkisilla jne) kääntyvät etupyörät on tosi jees!

  Onnea odotukseen! <3

  • Monna

   Kiitos! 🙂
   Joo, näinhän se taitaa tosiaan olla. Näiden ihanien vastausten ansiosta oonkin nukkunut nyt yöni paljon rauhallisemmin. <3
   Ja itse asiassa tuon vaunumerkin valikoimista löytyy juurikin tuollainen 3in1-systeemi, jossa on nuo kaikki mainitsemasi.

 17. Mirva / Little Messers’ House

  Kuten muut ovatkin jo sanoneet niin kyllä se kroppa kertoo jos ei ole hyvä asento 🙂 noista rattaista sanoisin sen verran et kannattaa miettiä missä ja miten niitä tulee eniten käytettyä. Jos pitää paljon laittaa kasaan niin silloin tietenkin sa kasaaminen pitää olla mahdollisimman helppoa kun sitä joutuu kaikenaikaa tekemään. Toinen on, että missä sillä liikutaan ja miten paljon. Jos kulkee paljon esim kaupungilla ja kaupoissa niin sellaset joita on kevyt ja helppo käännellä on hyvät (trust me, kaikki ei käänny kätevästi!). Yksi kommentoija mainitsikin myös kantamisesta ja suosittelen myös ehdottomasti, se oli mun mielestä se kaikista helpoin alussa kun oli sitten myös molemmat kädet vapaat 🙂 kannattaa niitä kantosysteemejä ja rattaita käydä vaan rohkeasti testaamassa. Tsemppiä!

  • Monna

   Kiitos vinkeistä Mirva! 🙂 Tämä on juuri sellainen asia, mitä ei ensisynnyttäjän mielessä ole ollut. Siis, että miettiä missä rattaita käyttää ja miten. Niinkin ”yksinkertainen” juttu, mutta itsellä ollut mielessä vain vaunujen ulkonäkö ja se että etupyörät kääntyy. 😀 Kiitos siis hyvistä vinkeistä!

 18. Venla

  Itse nukuin raskausaikana tasaisesti kummallakin kyljellä, eikä siitä aiheutunut mitään vaaraa 🙂

  Noista vaunuista ajattelin kommentoida vähän tarkemmin. Itse pohdin tosi pitkään kaikkien niiden eri ominaisuuksien välillä. Noissa mainitsemissasi Cosattoissa näyttäisi olevan plussana se, että samaan runkoon menee sekä vaunukoppa, ratasosa ja turvakaukalo. Itse merkkiä en tunne tarkemmin, mut omaan makuun näyttävät vähän rimpuloilta. Itse pidän tärkeänä sitä, että vaunut ovat tukevat! Pitäisi nähdä omin silmin, että voisi kommentoida tarkemmin.

  Mikäli budjettiin mahtuu, voin suositella jonkun aiemmin kommentoineen tavoin Britax Go -yhdistelmää! Tukeva, mutta menee pieneen tilaan ja mahtuu siten autoon kivasti. Helppo laittaa kasaan, kevyt kantaa ja helppo vaihtaa runkoon vaunukoppa, turvakaukalo tai istuinosa tarpeen mukaan. Pienet, kääntyvät etupyörät, mutta tilalle saa ostettua lisänä isot renkaat, jolloin lumisissa olosuhteissakin pääsee rullailemaan helposti 🙂 meillä Go-yhdistelmä ollut käytössä nyt 2,5 vuotta, enkä ole kertaakaan katunut valintaa! https://www.ozbaby.fi/tuote/yhdistelmavaunut-britax-go-2016-black-ocean-navy/200002314899/ esimerkiksi tuosta löydät lisäinfoa, jos kiinnostaa 🙂

  • Monna

   Moikka!
   Juu, nuo Cosattot ehkä kyllä tosiaan vaikuttaa vähän rimpuloilta. Ja eniten ehkä askarruttaa se, että niitä ei pääse kokeilemaan. Kun Suomessa niitä ei myydä missään.
   Kiitos vinkistä, tuosta Britax Go:sta on tosiaan nyt muutama sanonut kehuja. Se pitää laittaa ehdottomasti korvan taa! 🙂

 19. ninni

  Suosittelen myös pitkää vartalotyynyä! Ostin itse raskausaikana lidlistä muistaakseni 19€.

  • Monna

   Juu pitkä vartalotyyny jo löytyykin. 🙂

 20. Anni

  Onnea tulevasta perheenlisäyksestä! Mä nukuin kyllä ihan miten sattuu pitkin raskautta. Loppuvaiheessa kyljellään, mutta silloinkin oli pakko vaihtaa välillä kylkeä 😀

  Vaunuista: Olemme aktiivinen koiraperhe (noutaja), ja meillä ehdoton edellytys oli, että vaunuilla onnistuu pitkät lenkit maastossa kuin maastossa. Päädyttiin gesslein f6 yhdistelmä vaunuihin. Ovat kyllä olleet hintansa väärti, eikä ole missään vaiheessa talvellakaan harmittanut että ei pääsisi eteenpäin lumessa. Mukavan tukevat, tyylikkäät ja saa adaptereilla turvakaukalon kiinni (näppärä ominaisuus alkuun jos auto perheessä) Erittäin tyytyväinen olen ollut vaunujen pyöriin: ”Gesslein Air+ pyörät yhdistävät ilmakennopyörien ja ilmatäytteisten pyörien parhaimmat ominaisuudet. Pidoltaan Air+ pyörät vastaavat ilmatäytteisiä pyöriä, mutta rengasrikosta ei ole pelkoa. Ominaisuuksiltaan se on myös joustavampi verrattuna perinteiseen ilmakennopyörään”.

  Nyt hankin lisäksi matkarattaat tuleville reissuille; britax b-motion 3 ilmakumi renkailla. Toimivat kyllä juoksurattainakin, olen ollut todella tyytyväinen!

  Tsemppiä lastentarvike viidakkoon, se on kauhea!

  • Monna

   Moikka!
   Kiitos vinkeistä! 🙂
   Nuo Gesslein Air-renkaat kuulostaa kyllä erittäin hyviltä! Pitääpä siis ottaa tällaisista selvää lisää!

   Ja joo, tuo viidakko on todellakin aika järkky! 😀

 21. Riina

  Hei Monna!
  Itselleni vasen puoli on ollut aina parempi nukkumispuoli niim ei tullut sitä ongelmaa raskausaikana. Kaverilleni on kuitenkin ollut apua raskausaikana hyvän nukkumisasennon löytämisessä isosta pötkylätyynystä, jota voi myös raskauden jälkeen käyttää imetystyynynä ja vielä sen jälkeen hyödyntää vauvan selän tukena istumaan harjoittelussa. Merkki taisi olla doomoo jos oikein muistan.

  Yhdistelmävaunuja on tullut tutkittua todella paljon, ja voisin väittää ettää Hartan Topline X ovat varsin pätevä valinta! Jarru kannattaa olla sellainen ’vanhanaikainen’ renkaiden päälle painettavat kumitassut koska se ei mene rikki, toisin kuin jarrutappi malli jotka menee rengashahöojen väliin. Talvella helpottaa jos vaunuissa on mahdollisimman isot ILMAKUMIRENKAAT, ei luisu eikä kerää niin paljon lumisohjoa kuin muoviset. Hartan on jo vuosia vaunuja valmistanut, saksalainen laatumerkki. Siellä osataan kyllä tehdä autot ja muutkin kulkuneuvot. Kannattaa ostaa yhdistelmävaunut (vaunukoppa & ratasosa) jotka käyvät 0-3 vuotiaaksi. Ainakin ratasosassa on ehdottomasti hyvä olla valjaat koska meillä 8kk jälkeen noustaan jo ylös sieltä. Jos ostaa käytettynä niin luotettavalta henkilöltä että tietää niiden historian ja voi luottaa ettei niitä ole säilytetty ulkona eikä homepilkkuja löydy mistään.

  Siinäpä se. Hyvää äitienpäivää tulevalle äidille ja onnea vaunujen etsintään!

  • Monna

   Kiitos vinkeistä! 🙂
   Nuo ilmakumirenkaat vielä hieman mietityttää, kun täällä keskustassa sitä lunta ei ole jalkakäytävilläkään niin kamalasti. Ja sitten ole kuullut, että ilmakumirenkaat menevät helposti puhki hiekotuksesta. :/
   Mutta tutkin asiaa ja kiitos vielä!

 22. Katja

  Moikka. Kun nukkuu kyljellään, kannattaa koittaa laittaa mahan alle ohutta tyynyä tai vaikka peittoa. Itseäni se helpotti loppuvaiheessa kun maha ei kyljellään ns. Tipahtanut vaan pysy suhteellisen suorassa. Suosittelen kokeilemaan. 🙂 Onnea tulevaan. 🙂

  • Monna

   Kiitos vinkistä! 🙂 Tuntuu loogiselta, että tuo helpottaa asentoa kyljellään. Täytyy sitä testata!
   Kiitos <3

 23. Marjo

  Hei.
  Enpäs ole koskaan ennen kuullut neuvolan nukkumisneuvoista… Semmoinen tunne minulle on omista kokemuksistani tullut, ettei kenenkään raskaus/vauva-aikaneuvoja kannata sokeasti uskoa. Ei edes neuvolan, vaikka neuvolan täti olisi äiti-ihminen itsekin… Jokainen raskaus ja vauva on yksilöllinen ja se mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Kannattaa kuunnella useampi mielipide ja soveltaa sitten itselleen sopivalla tavalla. Parhaat neuvot olen itselleni saanut perhepäivähoitajan työtä yli kymmenen vuotta tehneiltä. Ja omilta vanhemmiltani ja isovanhemmilta.

  Sitten nukkumiseen. Itse olen nukkunut alkuraskauden aikana molemmilla kyljillä ja selällään. Loppuraskauden aikana en selälläni voinut olla ja kyljellään nukkuessa piti ihan normikokoinen tyyny on ”kannattamassa” vatsaa.

  Vaunu/ratasasioissa suosittelen yhdistelmiä. Eli rattaisiin saa alussa kopan, joka sekin muuntuu myöhemmin lämpöpussiksi/peitoksi, kun kovikkeet otetaan pois. Itse ratasosa taipuu sitten istuimeksi ja auton turvakaukalokin loksahtaa niihin kätevästi… Meillä on käytössä i’coo platon (kuomussa lukee kyllä Esprit). Etupyörät kääntyy ja ne saa myös lukittua.

  Mukavaa raskausaikaa ja onnea lastentarvikeviidakkoon 😉 !

  • Monna

   Moikka!

   Kiitos vinkeistä nukkumiseen ja vaunuihin! 🙂
   Ja niinhän se on, että yhtä mielipidettä ei kannata sokeasti uskoa – ei edes neuvolan tädiltä. 😀

 24. Maria

  Hei! Ootkin saanu jo hyviä vinkkejä nukkumisasentoon. Mä sain apua nukkumishommiin (+paljon kaikkeen muuhunkin!) Malla Rautaparran kirjasta Raskaus, synnytys, äitiys. Suosittelen sitä lämpimästi! 🙂
  Sitten vaunukysymykseen. Meillä oli tarkotus hankkia kahdet vaunut alunpitäen. Toiset miehelle juoksuvaunuiksi, (jotta ei treenaaminen keskeydy äidin ja vauvan palvelemisen vuoksi 😉 ) ja toiset mulle ”kauppavaunuiksi”. Muutamat juoksijaihmiset suosittelivat X Landerin X-run -mallia ja hankittiin se + vaunukoppa. Poika täyttää kuukauden päästä kolme, tyttö ens viikolla 1,5v ja ekslanderit ovat olleet käytössä joka ikinen päivä siitä lähtien kun poika syntyi. Meille käyneet täydellisesti! Ja arvaatkin varmaan mitä kauppakärryille kävi… Kumpikaan ei oo ollu niissä kertaakaan ja myyntiin menivät.
  Hyviä ominaisuuksia on noissa paljon (toki muutama vähemmän hyväkin), mut parasta se että kaks pyörää kolmesta on vähän kellillään. Voi mennä vauhdillakin eikä kyllä yritäkään kaatua. 😉
  Kysele lisää jos kiinnostuit.
  + Kantamista suosittelen minäkin! Ergonomista sellaista. 🙂

  • Monna

   Hei kiitos kirjavinkistä! Pitääkin tuo etsiä käsiin! 🙂
   Tuukkakin haaveili juoksurattaista jossain vaiheessa, mut tultiin siihen tulokseen et yhet rattaat riittää. 🙂 Ja sitten myös tuo kantaminen!

 25. Johanna

  Moi.
  Mulla on kolme raskautta takana ja nuorin nyt melkein neljä. Mulla oli ns. Arabialainen tyyny eli pitkä kapea tyyny vähän mahan alla ja jalkojen välissä. Ja molemmilla kylillä nukuttu 🙂
  mistä noin kauniin keltaisen mekon olet löytänyt?
  Hanki rattaat jotka ovat monikäyttöiset eli käy vauvasta taaperoon ja isolla korilla jonne saa esim. Kauppakassin. Yleinen merkki on kannattava jos tarttee esim. Varaosia joskus hankkia.
  Paljon onnea vielä teille!

  • Monna

   Joo tollanen kapea pitkä tyyny löytyykin ja se on tosi hyvä. 🙂
   Mekko on viime kesältä, muistaakseni Zarasta..
   Hyviä vinkkejä rattaista! Kiitos! <3

 26. Anniliiini

  Itse nukuin vatsallaan niin pitkään kun pystyin, yli puoleenväliin kuitenkin ja selällään sen jälkeen, jos alkoi liikaa painaa niin sitten sitä kääntyy kyllä itsestään.

  Tsekatkaas mutsy iGo-vaunut, värivaihtoehtoja saattaisi löytyä teidänkin makuun ja ainakin cybex ja maxicosi-kaukalot saa adapterilla kiinni runkoon.

  • Monna

   Kiitos vinkeistä! Toikin pitää kyllä tsekata ehdotomasti! <3

 27. karkki

  Niin kuin monet on jo täällä sanoneetkin, niin sulle tulee huono olo ennen kuin vauva alkaa kärsiä hapenpuutteesta 🙂 Joten nukut niin miten hyvältä tuntuu! Huomaat kyllä sitten, kun selällään/kyljellään olo ei enää onnistu. Ja kyljellään nukkuessa voi auttaa jos kasaa esim peittoa vähän sinne mahan alle, mulla ainakin kiristi hulluna kyljistä kun maha roikkui, niin toi peitolla tms. tukeminen auttoi vähän.

  Vaunuissa olen todennut käteväksi yhdistelmävaunut, eli että toimii myös rattaina. Hyvä ominaisuus on myös se että istuimen saa käännettyä molempiin suuntiin, eli vauva voi istua naama tai selkä menosuuntaan. Ostettiin käytetyt bugaboot, ne toimii kyllä tosi näppärästi kaupungilla/kaupoissa/hisseissä kun ovat niin pienet että mahtuu melkein mihin vaan ja kääntyy tosi kätevästi. Tosi lumisille keleille ne ei sitten ookaan parhaat mahdolliset. Niissä on myös ilmatäytteiset renkaat mitkä on aiheuttanut pari kertaa kriisin kun rengas on ollutkin puhki just kun on pitänyt johonkin lähteä 😀 Summa summarum, uutena en raaskisi ostaa, mutta jos löydät kohtuuhintaiset käytettynä, niin on ne kyllä tosi kätevät kaupunkivaunut ja hyvännäköiset 🙂

  Onnea raskauteen! 🙂

  • Monna

   Juu, nuo yhdistelmärattaa itseänikin kiinnostaa. 🙂 Että on sitten myös vähän pidempi-ikäiset.
   Noista ilmakumirenkaista oon nyt kuullut sen verran ”huonoa” varsinkin kaupunkiolosuhteissa, missä hiokotetaan katuja, että ne varmasti jää kaupaaan. 🙂
   Kiitos! <3

 28. Sara

  Vaunuista iso suositus Mountain Buggylle ja mallina Urban Jungle. Ilmatäytteiset renkaat, helppo ohjata yhdellä kädellä, etupyörän saa halutessaan lukittua ja muuntautuu adaptreilla niin, että saat autokaukalon ratasosan päälle tai vaunukopan ja lopulta sitten ns perus rattaat rakennettua (istuma- sekä makuuasento). Toimii jopa metsäreiteillä renkaidensa ansioista ja myös juoksurattaina. Iso iso iso suositus – eikä hinnallakaan pilattu! Youtubesta löytyy videoita kuinka helppoa niitä on kasailla ja käytellä.

  • Monna

   Okei, kiitos tästä vinkistä! Pitääpä katsoa tuokin läpi! 🙂

 29. Pampula

  Minä nukuin puolimahallani vielä rv 22 paikkeilla 😀 Eli toisen jalan kun nosti koukkuun ja painopiste oli koukussa olevan jalan vastakkaisella kyljellä, niin hyvin masu vielä mahtui olemaan. Pari viikkoa siitä en enää, kun vauva alkoi koputtelemaan jos olin vatsallani. Loppuajasta ei enää kärsinyt olla selällään kun masu painoi sitten sisuskaluja. Jostain rv 24 paikkeilta pääsääntöisesti nukuin kyljelleni, sekä oikealla että vasemmalla, ja usein peittoa työnnetty jalkojen väliin ja masun sivulle, siinä se masu sitten nätisti köllötti peittojen seassa 🙂 Jos asento on huono, sekä vauva ilmoittaa, että itselle tulee hankala olo. Joten itse uskaltautuisin kyllä niissä puitteissa nukkumaan missä asennossa halajat 🙂 Vaunuina meillä on Teutonia Be You. Kovan googlaamisen, testien jne jälkeen tilattiin semmoiset Saksasta kaikilla herkuilla. En nimenomaan halunnut kaikkien hehkuttamaa Bugaboota 😀 Käy Teutonian sivuilla, mä ainakin tykkäsin just niiden mallista, värivaihtoehdoista, ja kun kovan kopan sai eri kuosilla kun sitten ratasosan 🙂 Onnea odotukseen <3

  • Monna

   Kiitos vinkeistä Pampula. 🙂
   Kävinkin katsomassa tuon Teutonian ja tosiaankin ihania värejä ja kuoseja löytyy! 🙂 Tää pitää pistää vakavaan harkintaan!!

 30. hannemari_si

  Ite nukuin alkuraskaudesta n. rv 20 asti vain oikealla kyljellä, koska muista asennoista tuli niin kauheaa pahoinvointia. Yöllä sitten saatoin vaihtaa asentoa, jos lonkka puutu. Nyt nukun molemmilla kyljillä ja puoliksi selällään ja raskausviikkoja 31+5.
  Me ostettiin Brio Happy -yhdistelmärattaat, koska asutaan kauempana keskustasta ja täällä nuo aura-autot ei niin ahkeraa kulje, joten tarvitaan isorenkaiset vaunut 😀 Yhdistelmärattaat on kyllä tosi hyvä valinta ja me valittiin briot hinnan perusteella ja sillä, että noihin saa aplikaattorilla yhdistettyä kantokopan, joten vauvaa ei tarvi siirtää kopasts vaunuihin, jos nukkuu. Mutta kaupungissa kyllä pärjää paremmin pienirattaisilla ketterämmillä vaunuilla. 🙂
  Huomasin muuten erona, että meidän brio happy vaunujen koppa on paljon pienempi kuin siskoni Emmaljungien koppa. Mutta sitten taas hinnassa Briot oli puolet halvemmat kuin Emmaljungat ja se ratkaisi myös paljon. 🙂 Eli sekin kannattaa miettiä, minkä ikäinen vauva on keväällä tai talvella, että onko paljon vaatetta ja toppausta päällä viemässä vaunussa tilaa. 🙂

  Tällaisia pohdintoja täällä 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *