Monna
Monna

Painoindeksi roskakoriin!

Kun puhutaan normaalipainoisesta ihmisestä, henkilöstä jolla ei ole terveydelle haitallista suurta ylipainoa, on painoindeksi mielestäni mittari mikä pitäisi heittää syvälle roskakoriin ja vähän vielä talloa päälle.

Painoindeksi on pelkästään matemaattinen kaava. Siinä henkilön paino jaetaan pituuden neliöllä. Painoindeksi ei ota huomioon mistä henkilön paino koostuu. 165cm pituinen nainen, joka painaa 65kg voi olla fyysisesti aivan eri kunnossa kuin hänen kanssaan täysin saman pituinen ja painoinen nainen.

Teen InBody-mittauksia n.3 kuukauden välein asiakkailleni, sekä muille halukkaille. Olen tehnyt niitä jo muutaman vuoden ja sinä aikana oppinut tämän asian vielä vahvemmin monien esimerkkien kautta.

Annan konkreettisen esimerkin.
On kaksi naista. Neiti C, joka on 165cm pituinen ja painaa 69kg, josta 30kg on lihasmassaa ja 14kg rasvamassaa. Hänen rasvaprosenttinsa on jossain 20% tienoilla. Neiti C treenaa paljon salilla ja hänellä on lihasmassaa hyvin.
On Neiti X, joka on saman pituinen ja painoinen nainen, hänellä on lihasmassaa 18kg ja rasvamassaa 26kg ja hänen rasvaprosenttinsa on yli 30%. Neiti X ei ehdi käymään salilla ja hänen rasvamassa on reilusti suurempi verrattuna Neiti C:hen. Kun heidän molempien pituuden ja painon laittaa BMI-laskukaavaan saadaan silti sama painoindeksi: 25,3 – lievästi ylipainoinen.

davSunnuntaina pidin taas  mittaustapahtuman.
Otin myös itseltäni mitat. Rasvaprosentti oli tippunut, lihasmassa oli kasvanut ja rasvamassa pienentynyt. Paino oli samaa luokkaa mitä se on ollut tässä vuoden ajan. Lukuunottamatta kesän pientä pöhötystä. 😉
Laitan tähän alle vertailun omasta mittauksestani helmikuu – syyskuu.

inbodyMun mielestä tämä on aika hyvä esimerkki myös. Helmikuussa oon painanut vähemmän. Okei, vain 300g vähemmän mutta silti vähemmän. Silti nyt mun koostumus on paremi kuin silloin. Reilussa puolessa vuodessa olen saanut lihasmassaa 1,1kg lisää ja multa on hävinnyt 800g rasvaa. Rasvaprosentti on tippunut yli yhden prosenttiyksikön, mutta silti painoindeksi on nyt suurempi kuin helmikuussa.

Nyt siis 300g painavempana, mutta silti koostumukseltani paremmassa kunnossa olenkin BMI:n mukaan lievästi ylipainoinen. Ja tiedättekö mitä? Olen täysin tyytyväinen tilanteeseen. Mutta jos katsoisinkin sokeasti vain painoindeksiä, saattaisi mieleeni hiipiä ajatus siitä, että olen liian iso. Aika kieroa vai mitä?

Tässä muutaman vuoden sisällä olen itseäni testaillut InBodylla, aina samalla laitteella. Tulokset on siis täysin vertailukelpoiset ja voin katsella kroppani matkaa. 2013 joulun tienoilla olin suurin piirtein samoissa mitoissa koostumuksen osalta kuin nyt. Myös silloin rasvaprosentti oli alle 20 ja paino jossain 67-68kg välillä.
Kun aloitin muutama vuosi sitten elämäntaparemontin, painoin 76kg. Silloin rasvaprosenttini oli reilusti yli 30% ja rasvamassaa yli12kg enemmän kuin nyt. Jos olisin tuijottanut vain vaakaa, voisin ajatella, että kolmessa vuodessa tiputtamani n.7-8kg on aika vähän. Mutta kun tuijotankin kehonkoostumusta huomaan suurta muutosta.

Desktop7Jos pelkästään kuvien perusteella lähtisin arvioimaan, voisin sanoa vuoden 2009 ja tämän hetken välillä olevan vain n.10kg. Mutta sepä tässä mulla onkin pointtina, että se KOOSTUMUS on tärkein. Ei PAINOINDEKSI eikä todellakaan aina se PAINO.

Vai mitäs te olette mieltä siellä ruudun toisella puolen?
Luotatteko te BMI:n sanomaan? Tai tuijotatteko vain vaakaa? Vai onko peili ja kehonkoostumus parhaita mittareita myös teillä?

Pus! <3
dav

Kommentit (23)

 1. Mariela

  Niin totta!!! Oon itse tehnyt samaa vertailua ja todennut vahvasti, että ei se painoindeksi, vaan nimenomaan kehon koostumus! Pitäisipä itseasiassa käydä pian uudessa mittauksessa. Paino on pari kiloa vähemmän, kuin tämän vuoden tammikuussa tehdyssä edellisessä mittaustuokiossa (http://laihisraivarit.blogspot.fi/2015/01/uusi-yritys-inbody-kehonkoostumusmittaus.html), mutta luulenpa, tai oikeastaan tiedän, että lihas-rasvamassasuhde on hiukan erilainen…! 😉 Hitsit, kun unohdin ton sun sunnuntain session. No ens kerralla sitten. Ihanaa päivää!!!

  • Elina

   Monna, avasit silmäni!!

   Olen tässä omin nokkineni pudotellut painoa nyt 5,4kg ja tuntuu, että olisin peilin mukaan kutistunut kaksin verroin pienemmäksi, vaikka pudotusta vaa-alla onkin ”noin vähän”. Olisi huisia päästä taas kehonkoostumusmittaukseen, jossa olen ollut viimeksi vuonna 2012 😀 Täytyykin alkaa etsiä, missä mittauksia tehdään Porin suunnalla .. 😉

  • Monna

   Joo kannattaa ehdottomasti mennä! Muutosta on varmasti tapahtunut paljonkin, peilikuva on hyvä mittari ja jos vaakakin näyttää miinuskiloja niin eiköhän siellä aika paljon ole tapahtunut! 🙂

  • Monna

   Joo ens kerralla (joulukuussa) tuut sitten! 🙂 Ihan jännää nähdä mitä kaikkea on muuttunut!!
   Ihanaa päivää ja pian jo nähdäänkin! <3

 2. Maikkila

  Kyllä se peili on paras kaveri!

  Havahduin lähiaikoina siihen, että painan saman verran nyt 22-vuotiaana, kuin painoin 14-vuotiaana (ja pituus ei tuosta ole muuttun). Tuolloin käytin M tai 40 koon vaatteita, nykyisin vaatekoko on S tai 36. Kuvia katsoessa olen ollut paljon pyöreämpi, itsetuntoni oli aika huono ja tunsin itseni lihavaksi. Elintavat on niistä ajoista muuttuneet jonkin verran, joten kyllä kirjoituksesi pitää kutinsa. 🙂

  Ihanaa, että kirjoitat tällaisista aiheista!

  • Monna

   Näin on! 🙂

   Hyvä, että olet itsekin huomannut muutoksen.
   Ja juu, haluan ehdottomasti kirjoittaa tällaisista aiheista jotta edes osan silmät avautuisivat BMI- ja vaaka-ajattelusta pois. 🙂

 3. N

  Hei Monna! Ja kiitos pirtsakasta blogista.

  Kysyisin sinulta painonnoususta kuntosalitreeniin liittyen. Aloitin 8kk sitten punttitreenit vuosien tauon jälkeen, ja arvaatkin ehkä että paino on noussut. Yhteensä on tullut 3-4 kg, riippuu mihin aikaan kuusta / kuinka pian treenien jälkeen käy puntarilla. Lähtötilanne 158cm ja 53 kg, nyt siis 56-57 kg. Lihasta on selvästi tullut mutta varmaan myös rasvaa. Minkä verran punttitreeni voi nostaa painoa tuossa ajassa, siis mikä on sinun näppituntumasi? Teen kaksi kertaa viikossa kovan treenin (kahteen jaettu ohjelma, 4-5 sarjaa per liike ja viimeiset tappiin asti). Esim jalkatreenissä on isoja liikkeitä ja hiki valuu eli ei mitään vitkutusta. Pitäiskö painonnoususta huolestua vai kuuluuko kuvioon? Ahdistaa nimittäin jo hieman. En ole koskaan painanut näin paljon.

  • Monna

   Heippa!
   Tosi vaikea tietysti sanoa näkemättä, mutta kyllä se paino helposti voi nousta salitreenin aloittamisesta.
   Ihan pelkkää lihasmassaa naisella alle vuodessa ei yleensä voi kehittyä ihan neljää kiloa. Enemmänkin puhutaan maksimeissaan jostain 2kg:sta. MUTTA poikkeuksia on aina. Lisäksi lihaskasvu voi tuoda muutakin turvotusta hetkellisesti kehoon, kuten kehonnesteiden lisääntymistä. En sinuna olisi vielä missään tapauksessa huolissani. Olet erittäin pienikokoinen ja jos treenaat paljon on painosi erittäin hyvä! 🙂

 4. Esikuvalaihdutus | Hikikinkku

  […] Itsekin ihailen monia bloggaajia ja haluan ottaa heistä mallia ja olla kuin he. Esimerkiksi Monnan uusin postaus inspiroi ja muutenkin nimeäisin hänet omaksi ”blogiesikuvakseni” tällä […]

 5. Katri

  Kävin itse juuri tällä viikolla kehonkoostumusmittauksessa. Itsekseni kotosalla olenkin vaan sokeasti tuijottanut bmi laskuria mikäli arvoja on ollut syytä tutkailla. Painan itsekin tällä hetkellä 68kg ja tulokset juurinkin koostunuksen puolella yllättivät, lihasta löytyy ja kaikki tulosten nulasn balanssissa. Olen aina vaiennut painostani mutta nyt kun tietää sen sisältävän lihasta voi sen kertoa hyvillä mielin, hassua mutta totta.
  Haluan vielä loppuun sanoa että näytät mahtavalta, ja juttusi blogin puolella ja instassa piristävät hurjasti omaa treeniä ja syksyä 🙂

  • Monna

   Hienoa, että olet saanut hyvät tulokset mittauksessa ja se on avannut silmäsi. 🙂 Kun treenaa paljon, ei paino kerro todellakaan kaikkea!
   Kiitos kovasti. <3

 6. Paula

  Hei! Kaipailen sun dieettikuulumisia!?! Montako viikkoo oot jo ollu, mikä fiilis? Onko paino pudonnut tai senttejä lähtenyt?
  Mulla toka dieetti viikko menossa , 8 vkoa yhteensä tarkoitus olla. Toistaseks hyvin on mennyt, mitä nyt vähän päätä välillä särkee… Sulla on huippu kehonkoostumus, lihasta hienosti! 😊 itsellä tuohon vielä matkaa…

  • Monna

   Toiveestasi kirjoitinkin jo. 🙂

 7. Pulu74

  Totta!
  Kyllä se peili on paras kaveri. Kertoo totuuden paremmin, kuin vaaka. Täytyisi mennä uudelleen kehonkoostumusmittaukseen edellisestä käynnistä nyt vuosi. Todella hyvä ja asiallinen aihe. Ei ne vaa´an numerot vaan fiilis, kun voi olla tyytyväinen aikaan saannokseen, mitä peilistä näkyy ; )
  Ihanaa syksyä!

  • Monna

   Näin on! 🙂
   Ihanaa syksyä myös sulle!

 8. Ninni

  Sä oot Monna niin oiva esimerkki siitä, että melkein 70 kiloinen voi olla noin hoikassa kunnossa. JA terveen näköinen.
  Sanon, että vautsi vau 🙂 .
  Itse painon ollessa 67 kiloa olin paljon pyöreämpi kuin nyt 70 kiloisena. Kehonkoostumusmittauksessa ja mittanauhalla saa parhaat tulokset.
  Sun blogi on ihana! -kiitos siitä 🙂 !

  • Monna

   Niinpä! 🙂
   Kiitos kovasti! <3

 9. Irkku

  Yleismittarina painoindeksi on minusta hyvä ja suuntaa antava. Urheilulliselle tai muutosta haluavalle se ei kuitenkaan anna riittävää tietoa. Silloin tulee tarvetta erilaisille mittauksilla oman tarpeen mukaan. Peili on myös hyvä mittari. Toisaalta on nk laihojaläskejä eli henkilö näyttää hoikalta, mutta rasvaa on silti paljon. Kaikkien mittareiden lisäksi oma fiilis on tärkeä. Ei siis yhtä oikeaa mittaria vaan useita, mitkä valitaan oman tarpeen mukaan.

  • Monna

   Juurikin näin. Oikeastaan heti jos treenaa jonkin verran, voi BMI:n heittää sinne roskakoriin. Toki se antaa viitettä ihmisen kunnosta jos on vaikkapa reilusti ylipainoinen eikä treenaa ollenkaan.

   Oma fiilis on erittäin tärkeä mittari! 🙂

 10. Dieettikuulumisia. | Monna treenaa!

  […] pyöritäänkin kuin vaikkapa alkuvuodesta. Mutta rasvamassa on tippunut ja lihasmassa kasvanut, josta kirjoittelinkin eilen. Aion ehdottomasti viedä tämän jutun loppuun. Miksi en veisi? Kyseessä on kuitenkin vain 9 […]

 11. Sanna Latvala

  Kävin itse juuri lauantaina inbody mittauksessa ja kirjoittelinkin tänään aiheesta blogissani: http://pudotus.blogspot.fi
  Useimmiten blogeissa kirjoitellaan vain niistä onnistumisista ja kuinka paino putoaa ja sitten kun paino nousee niin lopetellaan bloggailu kokonaan.. Itselläni oli ahdistuneet fiilikset inbodyn tuloksista, mutta nyt kun sain niistä kirjoitettua niin heti puoli kiloa putosi harteilta! Todellakin kehonkoostumus on tärkein, mutta ei kannata kuitenkaan täysin unohtaa sitä painoa (kuten minä tein).

  • Monna

   Juu näin on. Tietysti kehonkoostumuksen ohella myös paino kertoo jotain.
   Ja kyllä niistä ähän huonommistakin tuloksista on hyvä kertoa. Näin itsekin tein jokunen aika sitten kun tulokset olivat yhtäkkiä lähteneet laskuun ja rasvamassa noussut.

   Tsemppiä syksyyn!

 12. evssiv

  Tärkeä aihe. Ihana, kun otit kantaa. 🙂 Valitettavasti painoa ja BMI:tä tuijotetaan yhä myös terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Paljon urheilua harrastaneena nuorena jokunen vuosi sitten sain kouluterveydenhoitajalla kuulla painavani liikaa. BMI oli lievästi ylipainoisen puolella. Kovasti kyseli herkuttelusta ja liikunnasta, ja kannusti liikkumaan enemmän ja syömään terveellisesti, vaikka treenasin jo viidesti viikossa ja elämäntavat muutenkin oli kohdallaan… Aikamoinen kolaus kovakuntoiselle nuorelle, joka söi jo muutenkin kulutukseen nähden ehkä hieman liian vähän, niin kuulla olevansa liian painava. Kouluterveydenhoitajan ammattitaitoon kuuluisi, ehkä enemmänkin arvioida sitä yleistä olemusta ja kehonkoostumusta, eikä tuijottaa vain lukuja. Samalta terveydenhoitajalta laihaläskit kaverini saivat vain palautetta, että ei tarvite laihduttaa. Heille ei vinkkejä liikuntaan ja elämäntapoihin ollut jaettu, vaikka monen treenaaminen oli pleikkarin peluuta ja jääkaapilla käyntiä, mutta kun bmi on normaali niin mikäpä siinä… Huoh.

  Vaa’an tuijottelun olen vasta viime aikoina oppinut lopettamaan, juurikin kehonkoostumusmittauksen myötä. Roskiin typerät BMI:t ja painon tuijottelut, peili kertoo ja kehonkoostumus. 🙂 Kunpa näistä vanhoista mittareista ja niiden tuijottelusta päästäisiin jo eroon joka saralla. Se kehon paino, kun voi tosiaan koostua niin monesta.

  Tsemppiä Monna dietin loppurutistukseen ja ihanaa syksyä! Olet valloittava ja motivoiva. Mahtavaa, kun otat kantaa tärkeisiin asioihin ja avaat silmiä. Olet upeassa kunnossa, upealla asenteella! Kiitos♡

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *