Monna
Monna

Ootas vaan kun..

Luin hauska postauksen Valeäidin blogista; Odotahan vain, kohta tulee jotain mahtavaa. Tää oli mun mielestä super hyvä! Koska niinhän se menee! Aina on joku kertomassa, että ei tuo ole kuule vielä mitään, ootas vaan kun…

Tää alkaa jo raskausaikana.

Nauti nyt, kun saat vielä nukkua. Ootas vaan kun vauva on maailmassa, et nuku enää kuin tunnin pätkissä. Muistan, kun raskaana ollessani valittelin blogissakin sitä, kun mulla puutu pakarat ja sormet öisin loppuraskaudessa niin pahasti, että en saanut nukuttua. Mulle sanottiin, että nauti nyt vielä noista öistä, kohta puutuneet sormet on pientä.

Olkaa kaksistaan nyt. Ootas vaan kun yhtäkkiä huomaat ettette oo olleet minuuttiakaan kahdestaan ennen vauvan 1-vee synttäripäivää. Samaan kategoriaan kuuluu oma aika, sitä kannattaa ottaa ihan olan takaa ennen vauvan syntymää. Ei missään tapauksessa tuhlata aikaa ystävien kanssa oleskeluun tai ainakaan siihen, että sanoo ääneen ”kunpa tää pienokainen syntyis jo”.

Oi, toihan on ihanan pieni ääni vielä. Ootas vaan kun hän on taapero ja itkee, se vasta tuntuu korvissa. Ihana, pienen pieni vauvan itku.. Siis kenen mielestä? Onko oikeasti joku sitä mieltä, että vauvan itku on suloista? Mulle vauvan ja taaperon itku on ihan yhtä hirveän kuuloista. Eikä edes vaan oman vauvan tai taaperon, vaan ihan kaikkien. Hirveän siitä tekee se, että mulle tulee ihan fyysisesti pahaolo jos itku jatkuu, enkä voi auttaa itkevää.

Eihän toi tunnu missään. Ootas vaan kun vauvalle tulee ensimmäiset hampaat. Jos kehtaa ääneen kertoa, että imetys sattuu, niin monien muiden argumenttien lisäksi tiedetään, että ootas vaan sitten kun imeväisellä on hampaat. Se vasta sattuukin. No aivan varmasti sattuu, mutta kyllä se voi sattua jo ennen sitä.

Voi noi kuule jatkuu ja jatkuu. Ootas vaan kun hän pääsee itse sängystään pois. Levottomat yöt jo rauhallisiin öihin totuttua. Mutta eihän ne tähän lopu, ne vaan jatkuu ja jatkuu. Ja muuttuu vielä pahemmaksi. Luultavasti niin, että lapsi nukkuu meidän välissä 12-vuotiaaksi saakka.

***

Ootteko te kuulleet tällaisia? Mitä? 😁

Kommentit (12)

 1. Päivi

  Voi kolmen lapsen äitinä vaikka ja mitä! Tuo on kyllä niin rasittavaa… ihan ku ei sais mistään puhua ääneen tai valittaa, että ois mitenkäänpäin raskasta. Aina tulee just joku tuommonen niiiiin ärsyttävä ootappa vaan kommentti. Viimeisempänä meillä on ollut, se kun puhuu siitä, että on niin vähän yhteistä aikaa kun lasten kanssahan sitä kaikki aika vietetään, niin kommentti tähän on vain, ootappa vaan muutama vuosi, niin ei lapsia kotona juuri näykään. Jep, se ajatushan helpottaakin tämän hetkiseen tilanteeseen… Sitte on toinen juttunsa vielä nämä, ajattelepa jos oliskin näin ja näin… ajattelepa jos oliskin.viis lasta, se se vasta rankkaa, ajattelepa jos ei oliskaan terveet lapset, siinä sitä vasta haastetta. Voi että nämä pistää ketuttaan! 😡
  Hyvä kirjoitus ☺

 2. Äiti 1veelle

  Tää oli ja on edelleen niin tuttua.. meni oikein raskausaikana tunteisiin kun tuntui että kaikki vaan halusi pelotella tulevasta.
  Ja just toi että ennen kuin se lapsi ees on ulkona tässä maailmassa niin kaikki on jo niin hirveetä…
  ”Antakaa mun nyt hitto nauttia siitä että tulin edes raskaaksi!”
  Meillä onneks lapsi ollut helppo, niin aina pystynyt näpäyttämään takaisin 😂

 3. Mallu

  Pahinta on erehtyä kertomaan, että raskaus, synnytys ja ainakin ensimmäiset kaksi kuukautta on sujunut ilman minkäänlaisia ongelmia 😀 tästä ajasta ei saa siis nauttia, koska kohta tulee paskaa (?) En ymmärrä..
  Tuntuu välillä, että joidenkin mielestä vanhemmuus on kilpailu siitä kenellä on kurjinta. Toivotaan toisillekin ikäviä asioita, jotta niitä voidaan hekumoida ja valittaa yhdessä. Kyllä niitä harmeja ja murheita varmasti jokaiselle tulee, mutta sitä suuremmalla syyllä nautin näistä hetkistä just nyt 🙂

 4. Stiina

  Täytyy todeta, että hyvälle tutulle vitsillä saattanut sanoa, että ootas kun oppii tämän tms. Mut joo, jos oikeen negatiiviseen sävyyn tullaan sanomaan ootas vaan kun oppii tuon tai tuon, tai odotas kun ne kulmahampaat puhkeaa, se se vasta on kauheaa. Ja muistan kuinka monet pelotteli, että joo et kerkeä saada synnytyksessä epiduraalia, ja kuolet siihen kun se on niin hirveää kun kukaan lääkäri ei kerkiä antaa kipulääkkeitä. Sekä, että kannattaa lotrata kilokaupalla tisseihin sitä voidetta kun imetys käy niin kipeää, no mulla ei edes käynyt kipeää ja synnytyskin meni käynnistyksestä huolimatta hyvin ja nopeasti. Mut väsymysten jne kohdalla ei oo turhaan varoteltu, kun ne meillä toteutu kyllä. 11kk heräili, ensin syömään ja sit hampaita huusi kuukausia.

 5. Taru

  Joo kyllä tuota on tullut kuultua… Oli asia mikä hyvänsä niin aina joku keksii jotain pahempaa ja myös parempaa. Jos oma muksu on kipee ni kaverin muksu tehny tyylii kuolemaa. Jos oma oppi konttaa 6kk ikäsenä ni kaverin oppi varmasti 2kk vanhana :’DD

 6. L

  Kuulen näitä jo nyt tutuilta ja tuntemattomilta, vaikka oon 22 vuotias lapseton opiskelija, joka on seurustellut poikaystävänsä kanssa puoli vuotta, eikä ole tekemässä lapsia vielä moneen vuoteen.

  ”Mutta ootas vaan pari vuotta, niin kyllä se biologinen kello jo alkaa tikittämään” ;D

 7. Jenna

  Joo just tuota, että kyllä nyt vielä on helppoa kun se ei liiku mutta sitten sitä ja tätä. Nyt 2,5-vuotias lapsi, ja koko ajan sata kertaa helpompaa (vaikka uhmat jne) kuin vauvavuosi hetkeäkään. Unohdetaan niin herkästi se, että kaikki vauvat on erilaisia ja kaikki on niiiiiin suhteellista. Huoh. 😀

  • Paula

   Ihan samoja fiiliksiä kaksivuotiaan kanssa! Olen kokenut taaperoelämän kaikkine kommervenkkeineen ihanaksi ja sen sijaan vastasyntyneen kanssa eläminen ei ollut minua varten. ”Ootappas vaan, kun” on kuulunut monesti, kun olen ihastuksissani sanonut positiivisia asioita nykytilanteesta. Enkä odota, enkä mieti miten tilanne voisi muuttua ikäväksi! 😀 Vältän kyllä todellakin sanomasta mitään vastaavaa – edes kömpelösti huumoriin verhoten – nuorempien lasten vanhemmille.

 8. Mari

  Niiiiiin ärsyttävää! Lapsemme oli juuri aloittanut päiväkodissa ja ensimmäisessä vanhempainillassa oli lapsen tarha-aloituksesta keskustelua. Siihen tuntematon tarhakaverin äiti tokaisi, että odota vaan kun se menee ekalle! Vastasin ärsyttävän lempeästi hymyille: En odota! Meidän elämä on tässä ja nyt. Eipä kyseinen äiti edes huomenia jatkossa toivottanut.

  Ja muutenkin ärsyttää että tuollaisella kommentilla dissataan sitä mitä lapsi/minä/meidän perhe käy juuri sillä hetkellä läpi. Vähätellään vaikka saattaisi olla isompikin ongelma kyseessä.

 9. Jannnna

  Ja sitten ihmetellään, miksi ei-vielä-äideillä saattaa olla negatiivinen kuva raskausajasta, pikkulapsiajasta ja melkeen lapsista ylipäänsä. 😀 vaikken ole vielä äiti, olen kuullut tällasia niiiin paljon jo muiden keskusteluissa elämäni aikana, että uskon vauva-ajan olevan suunnilleen kamalinta mahdollista, oikeastaan koko parisuhteen ja oman identiteetin pilaava virhe, josta kärsii myös fyysisesti. Ei varsinaisesti kannusta lastentekoon – ei sillä, että se kenenkään muun tehtävä olisikaan, mutta silti. Jotenkin huvittavan suomalaista käytöstä.

 10. AnnikaMi

  Mun mielestä Juliaihmisen postaus kommentteineen on aivan ihana vastine tällaiseen ankeuttamiseen

  http://www.lily.fi/blogit/juliaihminen/odotapa-vain-pian-se-viela-ihanampi

  Hyvä toteamus myös tuolla aiemmassa kommentissa – ”En odota! Meidän elämä on tässä ja nyt.”

 11. Saara

  Joo noi on niin ärsyttäviä kommentteja!!! Ite en hirveenä oo kuullu, muutaki tosta nukkumisesta.. ja siis voin sanoo, et oon vauvan syntymän jälkeen nukkunu todella hyvin. Paremmin ku raskausaikana, jolloin koko ajan. joutu mennä vessaan 😀 Että on niitä tyytyväisiäkin vauvoja. Ja tarviiko etukäteen pelotella ketään niin ei, koska se on aivan turhaa. Ja outoa, että neuvolassakin vähän joskus puhutaan siihen tyyliin että ootas kun tulee hampaita ja rokotuksia yms. Niin joo kyllä hyvähän se on varautua, mut kai saa nauttia siitäki että saa nukuttua nyt ja vaikka sit kerätä voimia et ei oo ainakaan valmiiksi väsynyt sitte jos yöhulinat alkaa😀 vauva pian 4 kk. Ja tähän astisista rokotuksistakaan ei oo tullu mitääk oireita. Enemmän kannustusta äideille!!!! Ja tsemppiä! Ja voi antaa vaikka konkreettista apua lapsenhoidon/ruokien/siivouksen merkissä noiden ootas vaan kommenttejen sijaan!!!! Esim. Että jos sitten tarvit apua jossain niin voin auttaa!! 😊😊 Yritetään jokainen muuttaa tätä asennetta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *