Monna
Monna

Onko äiti äidille susi?

Eilen oli aivan ihana tapahtuma Hyvinvoiva äiti. Me Emman kanssa päätimme vuoden alussa, että haluamme järjestää tapahtuman äideille. Sellaisen päivän, jossa kannustettaisiin jokaista äitiä toimimaan parhaalla näkemällään tavalla – niin töihin palaamisessa, lastenhoitojutuissa, treenamisen kanssa ja sen oman ajan ottamisen kanssa.

Mietimme Emman kanssa tapahtuman sisältöä ja mitä sillä haluttaisiin äideille antaa. Mietimme jotain ihanaa ja inspiroivaa paikkaa, jossa tapahtuman järjestäisimme ja oikeastaan heti ensimmäiseen ideaan olimme tyytyväisiä. Halusimme järjestää tapahtuman super kauniissa Lavli Living Roomissa. Mietimme, ketkä ihanat äidit pyytäisimme mukaan päivään ja päätimme kutsua upeat ja insporoivat, aivan ihanat äidit Kirsin, Umpun ja Evelinan. Onneksi kaikki heistä halusivat olla mukana päivässä. <3 Mietimme vielä, että olisi hyvä jos päivässä olisi mukana myös ammattilainen puhumassa raskauden jälkeisestä liikunnasta, joten halusimme ehdottomasti paikalle taitavan ja erittäin pätevän osteopaatin Saran. Pisteeksi i:n päälle halusimme päivän loppuun vielä treeniosuuden, joka ei olisi ”hullu hikijumppa”, vaan nimenomaan mietitty kokonaisuus synnyttäneille naisille, joiden lantionpohja ehkä vielä kaipaa treeniä. Saimme päivään mukaan upean ja ihanan liikunnanohjaajan Inarin.

Umppu, Eve, Kiti, minä ja Emma = Dream team 😉

Päivän aikana juttelimme paljon kaikenlaista. Kaikki sai puhua, ei vain me järjestäjät ja panelistit. Halusimmekin, että tapahtumassa saadaan jakaa omia kokemuksia ja kerättyä sellaista vertaistukea asioille. Tapahtuman aikana ei tuomittu ketään. Eilisen aikana ei todellakaan tuntunut kertaakaan, että äiti on äidille susi. Me kaikki äidit vedimme yhtä köyttä, ihan jokainen. Vaikka meillä oli erilaisia mielipiteitä tai toimintatapoja, koko ajan vallitsi hyväksyntä ja suvaitsevaisuus vahvasti ilmapiiriä.

Kiti sanoi tilaisuuden alussa, että meidän jokaisen äidin tulisi ymmärtää sellainen asia, että jokainen äiti on erilainen. Ainahan puhutaan siitä, että jokaisen vauva kehittyy eri tahtiin, jonkun pienokainen oppii kääntymään 2kk -ikäisenä, toisen 5kk -ikäisenä. Joku oppii puhumaan ensin ja vasta sitten kävelemään. Kiti sanoi niin hyvin sen, että myös me äidit kehitytään eri tahtiin. Meistä jokaisesta kehittyy vauvan ja lapsen kasvamisen myötä erilaisia äitejä. Kaikille erilaisille tavoille pitäisi antaa vapaus, eikä tuomita toisen äidin erilaista tapaa kasvattaa tai olla äiti. Paitsi tietysti niille tavoille, jotka satuttaa lasta. Mutta sen kaikki varmasti ymmärtävät.

Puhuimme myös siitä, että ei pitäisi tuomita ketään instagramin tai blogin perusteella. Koska tuskin kukaan sosiaaliseen mediaan päivittää koko elämäänsä, jokaista sekuntia myöden. Sen vuoksi muut kuin itse perhe ei tiedä koko totuutta. Se, että jonkun yhden kuvan perusteella aletaan syyttämään jotain äitiä itsekkääksi ja jotain toista laiskaksi läskiksi on ihan täysin väärin. Pelkkien kuvien tai blogikirjoitusten perusteella voi vain olettaa asioita, ei tietää faktoja. Ja se, että joku toinen päättää tehdä toisin kuin itse – ei ole tuomittava asia. Ei toisen erilaiset toimintatavat ole mikään oikeutus syytöksille tai haukkumiselle.

Valitettavan moni tapahtumassa olleista äideistä oli kokenut somen raivon ja siellä todistaneet väittämän äiti on äidille susi todeksi. Yksi oli saanut kuulla inhottavia kommentteja instagram-kuvastaan, jossa hän oli croptopissa salilla, hänestä tehtiin itsekäs äiti yhden kuvan perusteella. Toinen oli saanut kuulla kamalaa paasausta juoksulenkille kiirehtimisestä, yhden instagram-kuvan perusteella – todellisuudessa hän oli vaunulenkillä kävellen. Kolmas oli saanut palautetta liian aikaisin töihin palaamisesta ja neljäs siitä, kun oli käynyt ystäviensä kanssa muutamalla viinilasillisella.

Puhuimme siitä, että aina äidillä ei ole varaa valita kolmen vuoden kotona olemista, on palattava taloudellisista syistä töihin. Tai sitten on vain halu palata töihin, vaikkapa osa-aikaisesti. Puhuimme siitä, että joskus äidit haluavat lähteä vähän tuulettumaan, mutta sekin on ok jos ei halua. Puhuimme, että se on todella ok jos haluaa ja pystyy taloudellisesti olemaan kotona lapsen kanssa monta vuotta. Mutta että sekin on ok, jos haluaa palata töihin aiemmin. Monelle äidille työkin saattaa olla sitä ”omaa aikaa”. Puhuimme myös siitä, että ei sitä omaa aikaa ole pakko ottaa, jos ei siltä tunnu. Ei kaikki äidit tunne tarvetta omalle ajalle, edes tunniksi päivässä ja se on todella ok. Mutta myös se on todella ok, jos haluaa sen tunnin päivässä tai vaikkapa kaksi. Jos joku äiti haluaa lähteä treenaamaan, kun vauva on vielä pieni – se on täysin ok. Sekin on ok, jos liikunta ei kiinnosta pätkääkään ensimmäisen vuoden aikana.

Palaa töihin aikaisin tai on kotona pitkään, lähtee tyttöjen kanssa lasilliselle tai on kotona perheen kesken, lähtee salille treenaamaan tai liikunta ei voisi vähmpää kiinnostaa – mikään näistä tavoista ei ole toista parempi tai oikeampi. Ei mikään näistä tavoista vähennä tai lisää rakkautta lasta kohtaan.

Kuulimme päivän aikana paljon faktaa siitä, kuinka kauan naisen keho palautuu synnytyksestä. Miten treenaamaan lähteminen kannattaisi aloittaa ja mitkä on niitä lajeja tai liikkeitä, jotka voivat tehdä eniten hallaa lantionpohjalle tai erkaumalle.

Tapahtuma oli aivan super onnistunut, inspiroiva ja ihana!! Olen niin iloinen eilisestä päivästä. Kiitos ihan jokaiselle tapahtumaan osallistujalle!! Kiitos meidän ihanat panelistit, kiitos Sara ja Inari! Kiitos Lavli Living Room ja kiitos tarjoiluista ja lahjapussukoiden sisällöstä Evoke, Foodin ja Goodio

***

Äidit, pidetään yhtä!! Ei olla toisillemme niin ankaria! Ei olla ainakaan susia toisillemme! Hyväksytään erilaiset tavat kasvattaa ja olla äiti.
Ei toisen tapa ole itseltä pois, ei toisen tapa kasvattaa tee omasta tavasta huonompaa.

Pus!

Kommentit (5)

 1. Niina

  Oi miten kiva postaus, tulin tästä tosi hyvälle mielelle! Itselle vasta esikoinen tulossa ja oon lukenut tätä blogia vähän väliä. Oon tykännyt sun tyylistä kirjoittaa raskaudesta ja arjesta lapsen synnyttyä.

  Oon ollut välillä aika järkyttynyt blogin kommenttien laadusta: kamalaa arvostelemista. Itsekin yllätyin tässä raskausaikana, että näitä arvostelijoita riittää jo nyt joka lähtöön ja oon kyllä saanut kuulla siitäkin että mikä on ”ainut oikea tapa” kasvattaa ja hoitaa lasta. Ja niitä arvostelijoita riittää varmasti sitten lisää kun lapsi syntyy. Mutta kun me tosiaan ollaan erilaisia ja koetaan asiat myös eri tavalla, joka olisi hyvä muistaa. Myös se mikä saattaa toimia tosi hyvin oman lapsen kanssa, ei saata toimia taas toisella lainkaan. Toivoisin itsekin äideiltä enemmän sellaista me-henkeä eikä sellaista toisen pilkkaamista ja arvostelemista.

  Kiitos blogistasi ja kiva kun oot jaksanut jatkaa tämän kirjoittamista, vaikka joidenkin kommentti-paskamyrskyjen keskellä ei varmaan ole aina tullut mieleen jatkaa kirjoittamista.

  • Monna

   Kiitos Niina! <3
   Joo, yhdessä vaiheessa sitä kuraa lensi aika paljon tähän suuntaan.. 🙁 Mutta nyt onneksi tosiaan minulla käytössä ulkopuolinen kommenttien moderoija, niin on myös kuraposti vähentynyt. Hölmöläiset eivät viitsi vaivautua enää kirjoittamaan älyttömyyksiä, koska tietävät etten näe niitä. 😀

   Ihanaa raskautta ja onnea uuteen elämänvaiheeseen pienokaisen kanssa! 🙂

 2. JK

  Niin onkohan. Siis yleistäen, kaikki eivät ole tietenkään, kyllä moni osaa empatian taidon 🙂

  Itse aikanaan ajattelin, että olisi kiva raskaus- ja vauva-aikana olla keskustelufoorumeilla (silloin ei juuri blogeja ollut kovasti), mutta vauvapalstan meno oli jo silloin tunnettua. Jonkun aikaa olin, mutta en tosiaan jaksanut sitä kauaa vaikka en siis Vauva.fi-palstalla ollut vaan muualla ja meno oli selvästi inhimillisempää. Sama on jostain syystä ollut lähes millä tahansa foorumilla (nykyään facebook-ryhmiä), missä on naisia. Olen aina miettinyt, että mikähän siinä on, meno äityy joskus todella ilkeäksi ja kun ei muuta osata niin vedetään täysin vyön alle.

  En ryhmissä ole kauaa jaksanut olla, koska mun toleranssi näihin on aika lailla nolla. Mulle tulee surku jo puseroon kun näen että toisten päälle hyökätään syyttä, joten ei noi ryhmät ole mun mielenterveyttä varten. Arki on useimmiten kiireineen haastavaa muutenkin, että jaksaa mitään lisättyä painolastia. Varsinkaan kun kukaan ei ole täydellinen vaikka monet varmasti netissä sellaista esittävät.

  Siskoa lukuunottamatta mulla ei ole äiti-tuttuja ja hiekkalaatikosta asti olen lapsena leikkinyt poikien kanssa. Teini-iässä oli likkakavereita jonkun aikaa. Hämmentävintä on huomata, että mieskavereilla ei ole ikinä ollut mitään arvosteltavaa mun äitiydestä tai muustakaan. Ja aina miettinyt, että miksi ihmeessä näin, mutta en valita, mukavaahan se on. En tee kaikkea täydellisesti, mutta parhaani yritän 🙂

  Ja kaikkein mielenkiintoisinta on, että jos joskus jossain keskustellaankin äitien kanssa jutuista niin eipä sitä lokaa ainakaan vasten kasvoja saa. Oonkin huomannut, että kaikkein rauhaisinta äitiys on kun ei lue lööppejä eikä niiden uutisten keskusteluosioita ja pysyy poissa kiistanalaisista netti- tai facebook-ryhmistä ;D Silloin voi tuntea olevansa oikeastaan täydellinen äiti koska kukaan ei tule sanomaan sulle mitään. Tässä suhteessa mä tunnen eläväni väärää aikaa vanhempana, kadehdin omaa lapsuuttani siksi koska ei ollut tätä some-aspektia joka ei ole kaikkinensa kyllä hyvää tuonut. Tai se voisi olla hyvä, jos ihmiset osaisivat käyttää sitä.

  • Monna

   Kyllä moni osaa empatian taidon todellakin! 🙂 Monesti he, ketkä eivät osaa onkin eniten äänessä valitettavasti.

   Minäkään en noissa Facebookin äityleissä tai muissakaan tuon kaltaisissa ryhmissä halua olla, niistä tulee vain pahamieli.

 3. Auttakaa meitä äitejä… älkää arvostelko – Prime life by Umppu

  […] window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/2.2.1/72×72/&quot;,"ext":".png","svgUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/2.2.1/svg/&quot;,"svgExt":".svg","source":{"concatemoji":"http://primelife.fitfashion.fi/wp-includes/js/wp-emoji-release.min.js?ver=4.7.2&quot;}}; !function(a,b,c){function d(a){var b,c,d,e,f=String.fromCharCode;if(!k||!k.fillText)return!1;switch(k.clearRect(0,0,j.width,j.height),k.textBaseline="top",k.font="600 32px Arial",a){case"flag":return k.fillText(f(55356,56826,55356,56819),0,0),!(j.toDataURL().length) Voit lukea tapahtumasta lisää Monnan Blogista […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *