Monna
Monna

No se tutti..

Emma alkoi syömään tuttia jo vauvana, hänelle tutti maistui heti. Jotkut vauvat ei edes pidä tutista ja toiset taas oikein nautinnolla imeskelee. Joskus vuoden iässä alettiin vähän säännöstelemään Emman tutin käyttöä. Pyrittiin siihen, että tuttia käytettäisiin vaan tarpeen vaatiessa. Joka meillä tarkoitti päikkäreitä, yöunia ja pahan harmituksen kohdatessa. Hyvin pysyttiin tässä, mutta usein Emma jostain aina löysi tutin ja pisti sen suuhun.

Emma on kohta 1v 9kk. Suomalaisissa ”suosituksissa” sanotaan, että 2-vuotiaana pitäisi luopua tutista. Ostettiin Ruotsista kesälomareissulla tutteja ja pakkauksessa luki 12 – 36kk. Tarkoittaen ehkä sitä, että Ruotsissa nämä suositukset kipuaa korkeammalle, 3-vuotiaaksi asti. Kun ollaan matkusteltu, ollaan pistetty merkille, että ulkomailla lapset syö tuttia vielä selkeästi vanhempana kuin suomalaiset.

Meille molemmille Tuukan kanssa sateli kauniita kommentteja tässä loppukeväästä ja alkukesästä Emman tutin käytöstä. Tyyliin: onpa kamalan näköistä kun tuon ikäinen lapsi syö tuttia. jne.. 🙂 En niitä tässä sen enempää viitsi nostaa esiin tai ruotia. 😀 Mun mielestä se on vaan hassua, että tuntemattomat ihmiset puuttuu tällaisiin asioihin.

Ajattelin nyt avartaa meidän ajatuksia tuttihommista, koska se on kuitenkin meillä ajankohtainen asia.

Kun Emma aloitti helmikuussa päiväkodin, tutti oli mukana turvana. Visusti se pysyikin ensimmäiset viikot suussa. Pian saatiin kuulla uudessa päiväkodissa, että Emma antaa itse tutin pois sitä pyydettäessä ja sitten vievät hoitajan kanssa tutin laatikkoon säilöön. 🙂 Näihin aikoihin alettiin itsekin vielä tarkemmin katsomaan tutin perään. Pyydettiin se pois, kun Emma oli jostain löytänyt ja laittanut suuhun. Toki välillä myös annettiin olla, onhan Emma edelleen pieni lapsonen. <3

Muumimaailmassa kesälomalla vähän jänskätti. <3

Kun palattiin meiän karavaanireissulta kotiin, piilotettiin kaikki tutit. Päätettiin kokeilla, jos siirryttäisiin pikkuhiljaa ensin vain unituttiin. Vain siis iltaisin tai niille satunnaisille päikkäreille mennessä tutti turpaan. Tämä sujui kuin tanssi! 🙂 Emma ei oikeastaan juurikaan kysellyt tai itkeskellyt tutin perään. Illalla nukkumaan mentäessä innokkaasti kuitenkin otti tutin suuhun ja nukahti.

Tästä on nyt noin viikko. Meni varmaan kaksi iltaa niin, että nukahtamisen hetkellä Emma vielä halus tutin, nyt ei enää ees silloin! 😀 Meillä on siis oltu nyt ilman tuttia viikon ajan ja aivan uskomattoman helposti tutti on unohtunut tältä pieneltä neidiltä. Välillä Emma vähän kuin itsekseen huutelee ”tuuut-tiii”… Silloin sanotaan, että tutit on loppu ja levitetään kätemme auki. Niin me sanotaan aina silloin, kun on syöty rusinoita kerralla tarpeeks tai jotain muuta tällaista.. 🙂 Emma nyökkää ja hyväksyy, että ok tutit on loppu.

Viime viikolla oltiin jo muina mimmeinä ilman tuttia päivät pitkät. <3

Mun mielestä tääkin asia on sellainen, että jokainen perhe tekee ne parhaat päätökset just omalla kohdallaan. Meille sanottiin neuvolassa tutin käytöstä ja sen lopettamisesta, että kun teillä on sellainen hyvä hetki, niin kokeilkaa silloin. Kun Emmalla on hyvä olla ja muukin perhe on rennolla fiiliksellä, niin sitten kokeiluun. Meiän mielestä meille se hetki koitti just nyt; kesälomalla ja kotona.

Mun täytyy sanoa, että mua jopa vähän pelotti Emman tutista luopuminen. Mietin, että kuinka mäkin itkisin silmät päästäni Emman itkiessä tuttien perään. Mua ihan rinnasti puristi, kun mietin miten me saadaan huijattua tutit pois. Oltiin kuultu näitä oravatarinoita tai tuttien saksimista ja vaikka mitä keinoja. Kaikki kuulosti mun korviin surullisilta. 😀 Meille tällainen ”vähän kuin varkain” tuttien unohtaminen ja niiden ”loppuminen” oli paras keino. Jollekin perheelle se oravalapsille tuttien jättäminen on paras ja jollekin tuttien saksiminen rikki tai kertoa tarina, että koira söi kaikki tutit. 🙂 Jokaisella on oma tyyli ja jokainen vanhempi tietää mikä toimii parhaiten omalle lapselle. Jokainen vanhempi myös tietää mikä aika on paras vierottamiseen.

***

Kommentit (21)

 1. Jannina

  Meilläkin Islalla jäi tutti pois kun mä en vaan yksinkertaisesti löytänyt illalla yhtään 🙈 ikää oli joku 8kk muistaakseni. Sen jälkeen Rupes nukkumaan paremmin eikö heräillyt enää yöllä. Samalla tavalla parani silloin esikoisen kanssa.
  Totta on kyllä se että ulkomailla tuttia syödään vanhemmaksi. Tai siltä se ainakin tuntuu. Itse olen saanut tuttia lutkuttaa aika pitkään ja pullosta join (kuvitelkaa!!!) Mehukattimehua iltaisin jopa neljä vuotiaaksi asti 😂😂

  • Monna

   Hahaha! 😀 Ihana toi mehukatti!! Vitsi se on varmaan maistunut hyvältä! 😉 Mä oon ajatellut niin, että jos maito maistuu vielä illalla pullosta, niin antaa maistua. Se ei vaikuta purentaan, eikä mihinkään muuhunkaan. Siitäkin tavasta sitten pois tietysti joku päivä, mutta nautitaan nyt ensin tästä askeleesta. <3
   Ja joo, siis meillä myös nyt pari yötä ollut ihan putkeen nukkumista! Liekö tuon tutin poisjäämisen ansiota!

 2. Tuuli

  Mä muistan kun olen tutusta loppunut, eli varmaan joku yli 3v on ollut ikää! Sain loppuvaiheessa sellaisen tosi kovan umpinaisen tutin ja sit sekin vietiin… Ei ole purennassa vikaa joten ei se niin justiinsa ole koska siitä luopuu😁

  • Monna

   Apua, minkähänlainen tuo umpinainen tutti on ollut. 😀 Mutta joo, siis oon kuullut tosi paljon kokemuksia tästä tuttiasiasta liittyen purentaan, eikä ne aina todellakaan kulje käsikädessä. 🙂

 3. Marjo

  Just näin, Monna! En tiedä liekö jyrkästi kommentoijat itse itkettäneet lapsiltaan pois nämä lapsuuden ”pahat tavat”, mutta kyllä yleensä rennolla asenteella ja usein jopa ilman itkua päästään parhaaseen lopputulokseen. Minun edesmennyt mummoni sanoi, että ”lasta ei saa itkettää”. Hyvin menestyneitä ja sosiaalisia aikuisia kasvatti tuolla opilla peräti 8.

  Ihanaa loppukesää!

  • Monna

   Aivan ihanasti on mummosi sanonut. <3 Mä oon täysin samaa mieltä ja sillä tavalla yritän Emman kasvattaa. 🙂

 4. Hilla

  Ihana, hyvän mielen postaus <3 kieltämättä omaan silmään näyttää hassulta, jos isommalla lapsella on tutti. Ja ihan järjelläkin ajateltuna se ei voi tukea esim ensimmäisten sanojen tuloa tai purentaa. Tuolla esim. tutkimustietoa https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00043

  Toivottavasti moni tuttiasioissa tuskaileva voi lukea tän postauksen ja saada vertaistukea ajatuksilleen. Tutista luopumiselle on yhtä monta tapaa kuin lapsiakin 🙂

  • Monna

   Kiitos <3 🙂
   Mä luulen, että tutinkäytön "määrä" on enemmänkin se syy purentajuttuihin tai puhumiseen. Ei niinkään se ikä. Toki sekin varmasti vaikuttaa. Mutta tarkoitan sitä, että jos käyttää tuttia lähes 24/7 on varmaan hampaiden oikomishoito joskus edessä, eikä ne sanatkaan mahdu sieltä suusta ulos. 😉 Mutta jos tuttia käyttää esim. vain päikkäreillä ja nukahtaessa iltaisin, niin se tuskin vaikuttaa niin paljoa.

 5. Ninni

  Kiinnitin joskus Teneriffalla huomion, kun joka aamu aamupalalla oli britti perhe, jonka noin 4-6 vuotiaat lapset imeskeli tuttia pöydässä. Sitten vähän muffinsia, muroja, tabletilta lastenohjelmia ja tutti takas suuhun. Et ehkä meillä on asiat vielä ihan kivasti.

  • Monna

   Voi eih.. 😀 No ehkä tosiaan 6-vuotiaana (ja jo 4-vuotiaana) on vähän vanha tuttia syömään. 😀 Mutta kukin tyylillään. 😉

 6. LK

  Ranskassa on myös yleistä että jopa 5-6 vuotias lapsi syö edelleen tuttia. Meillä tutit vietiin muutama viikko sitten pupuvauvoille metsään. Pari päivää nukahtaminen vei kauemmin kuin ennen, mutta oikeastaan missään vaiheessa lapsi ei itkenyt tutin perään vaikka aikaisemmin se oli ollut hyvin tärkeä!

  • Monna

   Hui! 😀 Se on oikeesti jo aika vanha ikä syödä tuttia..
   Oon kyllä kuullut noista pupu- ja oravatarinoista hyvää! Ja juurikin tuo, että suurimmalla osalla se tutista vierottuminen kestää vain sen pari päivää. 🙂

 7. Teresa

  Meillä poika 1v 7kk , kova ollut tutin perään myös mutta jo pitkän aikaa olemme antaneet tutin vain kun hän menee päikkäreille ja illalla nukkumaan. Iltaisin heittää usein ”tahallaan” tuttia pois sängystä ja sitten huutaa tutin perään että, isi tai äiti kävisivät antamassa tutin 😀 Hauskaakin mutta myös melko rasittavaa kun sama homma toistuu 20 kertaa.

  • Monna

   Siis tietkö meillä tehtiin tota ihan samaa iltaisin!! Emma heitti tuttia laidan yli ja räkätti perään. 😀 Se ei aina tosiaan ollut ihan hauskaa enää. 😉

 8. Outi Karita

  Onpa teillä käynyt nyt se mukavan helposti ja aikas nopeastikin, Emma on ollut selvästi valmis luopumaan tutista, vaikka saattaisikin sitä välillä huudella vielä 😊
  Se on ollut hänelle kuitenkin tärkeä juttu ja monessa tilanteessa ilmeisesti helpottava apu myös ❤

  • Monna

   Joo, siis yllättävän nopeasti!! <3 🙂
   Mutta joo, niin Emma on tosiaan tainnut olla valmis!

 9. Tapsa

  Onnea tutin jäämisestä! Olihan se jo kyllä aikakin. 🙂 Mukavan kivuttomasti se sitten kävi.

  • Linda

   Mitenkähän niin aikakin? 😀 eihän tässä ole edes vielä lähelläkään 2-vuotias pieni lapsi kyseessä. Ihme kommentointia!!

  • Monna

   Linda, mä mietin ihan samaa.. 😉

 10. Satsis

  Esim. tietyissä Suomessa myytävissä Ainun turvatuteissa on suositus -32kk. Ei vain ulkomailla. Vaikka se 2v. tuttiraja onkin.

  • Monna

   Ai, mä en oo tollasia nähnyt. 🙂 Mutta joo, varmasti näin! Tosin Ruotsissa se suositus on oikeasti 3-v, kun Suomessa 2-v.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *