Monna
Monna

Nimi kertoo kantajastaan!

Vai kertooko? Eihän etunimeä saa itse päättää, sen päättää vanhemmat. Tai sitten jos hakee joskus nimenvaihtoa, niin sitten tietysti voi päättää itse.

Useinhan vanhemmat katselee pientä vastasyntynyttä ja miettii, että onko tämä nyt Inkan vai Emman näköinen? Vai ehkäpä Hertan tai Martan? Kun lapsi kasvaa nimen kanssa, on hän nimensä näköinen. Tiedättekö mitä tarkoitan? Toki myös monilla vanhemmilla on mielessä joku nimi jo ennen kuin vauva edes syntyy. Se voi olla myös suvun ”perintöä”.

Entäs koiran ja kissan nimet? Mielestäni on hauskaa, kun jonkun koiran nimi on Timo tai Anneli. Sellainen oikein ihmisen nimi. Me saimme päättää Pimun nimen, mutta Gere oli Gere – koska opaskoirakoululta se annettiin. Gere syntyi G-pentueeseen ja hänestä tuli Gere, niin kuin Richard. 😉

Minä halusin pienenä, että nimeni olisi ollut Tiina. Monna oli jotenkin liian erilainen silloin ala-asteella. Silloin ei ollut vielä niin paljon erilaisia nimiä. Oli Lauraa, Tiinaa, Maijaa ja sen sellaisia. Nykyään taas nimi voi olla Brooke, Ridge, Sahara tai vaikkapa Kumina. Se on aika hauskaa! Nimien kirjo kasvaa koko ajan, mutta perinteiset nimet nostaa myös päätään. On pikkuisia tyyppejä, joilla on ihania vanhoja suomalaisia nimiä: Hertta, Martta, Olavi, Iivari jne.

Luin jostain, että Emma-nimi on ollut viiden suosituimman tytön nimen joukossa jo vuosia. Se oli hämmästyttävä tieto, koska silloin kun mietimme nimeä Emma, emme oikeastaan kumpikaan tunteneet tai tienneet kuin yhden tai kaksi Emmaa. Mielestäni Emma on ihana nimi. <3 Kaunis, perinteinenkin, mutta ei kuitenkaan ihan kaikesta yleisin.

Yläasteella aloin jo pitämään kovasti nimestäni. Oli kivaa, kun luokalla tai edes koko koulussa ei ollut muita Monna-nimisiä. En elämäni aikana ole tavannut ketään Monnaa. Tiedän muutaman tutuntutun, jonka nimi on Monna. Väestörekisterikeskuksen mukaan Monna on annettu etunimeksi 137:lle ihmiselle vuodesta 1899 lähtien. Kymmenelle miehelle ja 127:lle naiselle. 2010-2017 välisenä aikana Monnaksi on kastettu 9 tyttölasta.

Koska nimi kertoo kuitenkin jotain, olen miettinyt pitäisikö blogini nimeksi vaihtaa pelkkä MONNA? Koska blogi ei ole enää vain treeniblogi, vaan hyvinvointiblogi, jossa kerrotaan paljon myös perhejutuista – ei Monna treenaa ole enää kovin kuvaava nimi. Mutta kuitenkin blogini on aina ollut sen niminen.. Hmmm.

Mitä mieltä te olette? Kertooko nimi kantajastaan? Mikä on teidän nimenne? Tykkäättekö siitä? Entä lapsenne tai koiranne nimi? 🙂 Olisiko blogin nimenvaihto hyvä idea?

***

Kommentit (12)

 1. Sanna

  Mun nimi on Sanna ja en tykkää nimestä!☺ lapset on Sami & Miika. Koirien nimet on Wellu, Pasi & Uuno. Ovat Englanninspringerspanieleita. Mitäpä sitä Blogin nimeä muuttamaan, jatka vaan samalla👍

 2. Emma

  Mä en pienenä tykänny mun nimestä, mutta ehkä se kuuluu asiaan? Toivoin, että olisin ollu Minni ja siitä nimestä tykkään vieläkin, luulen että jos joskus saan tyttövauvan niin Minni on nimi, jota ainakin vakavasti tullaan harkitsemaan 🙂
  Koirat meillä on Oiva ja Mauno enkä enää osais kuvitella lapsilleni noita ns. vanhojen miesten nimiä, ne on meidän perheessä varattu karvanaamoille!

 3. Natalia

  Näin heti silmien edessä sun blogin tulevan makean kansikuvan missä pelkkä MONNA isoilla kirjaimilla ja joku räväkkä kuva! Eli ilmeisesti kannatan blogin nimenvaihtoa 😂

 4. Annika

  Mulla tuli vähän sama fiilis, kun Natalialla ylempänä. Eli lyhyt ja ytimekäs MONNA olis tosi kiva nimi sun blogille!
  Kun ei se nimi kuitenkaan paljoakaan muuttuisi. ”Kaikki” tietää Monnan kyllä eikä varmasti monikaan käytä susta nimitystä ”no se on se monna treenaa” vaan nimenomaan pelkästään ”se on se monna”. Monna, kun on niin harvinainen nimi! 🙂

 5. Iris

  Mun nimi on Iris nimenomaan yhdellä iillä kirjoitettuna ja yläasteella mulla oli sellanen oman nimen inhoamis-vaihe, kun muutettiin uudelle paikkakunnalle kesän aikana ja menin yläasteelle täysin uuteen kouluun, eikä mun nimeä ollut missään listoissa. Jouduin sitten alkulukuvuoden jokaisella tunnilla kertomaan mun nimen ”Iris yhdellä iillä ’sukunimi’ ”, ja sillä nimellä jotkut mua alkuun ”kiusasivatkin”. Tunsin yhden tytön ala-asteella, joka oli Iris enkä edelleenkään tiedä/tunne muita, kenen nimi kirjoitetaan yhdellä iillä. Kahden ii:n Iiriksiä kyllä tiedän. Omasta nimestäni opin tykkäämään sen kirjoitusasun ja harvinaisuuden takia lukiossa 😊

  Koirat meillä ovat Unna ja Nova. Joskus lapsena olin päättänyt, että sitten, kun hankin oman koiran, niin siitä tulee Unna ja toisesta Nuuk. Nämä ovat Ronja Ryövärintytär- kirjasta ja elokuvasta Ronjan kavereita. Unna tuli, mutta Nuukia ei, koska Nuuk oli pojan nimi ja kun otettiin toinen koira, oli se tyttö (ja muutenkin Nuuk aika hankala komentaa). Novan nimen keksi mieheni. Vaihtoehtoja oli paljon: Aava, Aamu, Venni, Nuppu… Mikään ei kuitenkaam sopinut Novalle, kun Nova kotiutui – nimet olivat liian ”lepsuja” meidän riehupetterille 😄 mieheni sitten alkoi lukemaan koirien nimilistaa aakkosten alusta alkaen ääneen aina kivojen nimien kohdalla. N:n kohdalla oli Nova ja heti se sopi kuin nenä tämän neidin päähän, ja niin se jäi 😊 aluksi mietittiin, että tuleeko liikaa mieleen ”radio Novaaaa”- mainoslaulu, mutta todettiin, että kun kuunnellaan pääosin Suomipoppia, ettei se haittaa. Eikä sitä enää ajattele 😊

 6. Hms

  Mäkin kannatan nimenmuutosta!!
  Monna on uniikki ja Monnan takaa voi löytyä vaikka mitä ulottuvuuksia (toisin kuin Monna treenaa). Niin siistii!

 7. Sanna

  Pelkkä MONNA on hyvä… tai sit jatka nykyisellä 🙂
  Ps: Ihana toi harmaa huppari/gollari, mistä se on?

 8. Katja liikanen

  Mun oma tyttö on Emma, joten oli aika hauskaa kun sillon joskus paljastitte mikä tyttönne nimeksi tulee😀. Mulle oli ollut jo kauan ennen ku lapsia edes oli että jos saan tytön, nimeksi tulee emma olivia… ja onneksi myös mieheni tykkäsi nimestä.

 9. Mrs G

  Mä inhoan mun nimeä johtuen siitä – merkistä eli mulla on yhdysnimi; oi miksi ihmeessä vanhemmat päätyi tähän??? Sama kuin ”Iris yhdellä iillä” mä olen aina selittänyt ” Minna tavuviiva Irmeli yhteen, se on mun etunimi, ei mulla ei ole toista nimeä”.

  Ikävintä mitä mun entinen duunikaveri on sanonut mun lasten nimistä on toteamus että noi kuulostaa ihan pornonäyttelijöiden nimiltä. Aha, on varmaan perehtynyt sitten kyseiseen genreen minua enemmän.

  Koirien nimet on pidetty samoina kuin mitä kasvattaja on antanut koska, no karvanaamat ovat olleet ihan nimensä mukaisia ja näköisiä.

  Ja kyllä MONNA on hyvä; kannatan siis vaihtoa.

 10. Jarna

  Mulla on kans harvinainen nimi eikä mulla oo esim nimipäivää. Oon kyllä kaks tai kolme kertaa tavannut saman nimisen ihmisen. Mut joudun kanssa usein tavaamaan mun nimeä. Omille lapsille halusin nimet, jotka on kalenterissa muttei niitä yleisimpiä. Ja heistä tuli Tuuli ja Saana.

  Kannatan ehdottomasti myös blogin nimen lyhentämistä! Pelkkä Monna kuvaa musta blogia ja sen kirjoittajaa paremmin ja jotenkin kokonaisvaltaisemmin.

 11. Mallu

  Mulla on ruotsalainen etunimi jota en edelleenkään rakasta, mutta lapsena inhosin sitä todella. Halusin olla Minna 😀 Ihan vaan tavallinen Minna. Nykyään ei tulisi mieleenkään vaihtaa nimeäni, mutta tuleville lapsilleni haluan nimet joita eivät joudu jatkuvasti selittelemään muille.

 12. Anne Simelius

  Minä annoin tyttärelleni nimeksi Monna vuonna 2009. SIlloin väestörekisterikeskuksen nimitilasto oli vielä hieman erilainen ja sieltä sai tarkemman tiedon nimien määrästä. Minun Monnani oli 112:sta Monna Suomessa. 🙂 Aika moni luulee että olen keksinyt sen itse. Minusta on ollut ihanaa että blogisi on olemassa, jotta nimi saa vähän julkisuutta. Minusta Monna on maailman kaunein nimi. Minun Monnani hieman suuttuu jos joku kutsuu häntä Moonaksi. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *