Monna
Monna

Naistenpäivä ja tasa-arvo

Olin kirjoittanut tälle päivälle yhden ihan toisenlaisen postauksen. Mutta naistenpäivä sai ajatukseni syvällisemmäksi ja se toinen postaus odottaakoon vuoroaan.

Tämä pieni riehumaakari tytöntyllerö saa elää tasa-arvoisessa maassa.

Mietin aamulla, kun katsoin meidän pientä tytöntylleröämme, että hän saa elää tasa-arvoisessa maassa. Se on todella upeaa ja asia, josta pitää olla kiitollinen. Meillä Suomessa kun tytöt saavat samat oikeudet syntyessään kuin pojat.

Täällä meillä naisilla myös on äänioikeus, tytöt myös pääsevät kouluun, naiset myös saavat käydä töissä ja kulkea itse valitsemissaan vaatteissa. Me naiset saamme puhua kenelle haluamme ja katsoa silmiin ketä haluamme, saamme myös kulkea ulkona ilman omaa miestämme. Niin moni asia on todella hienosti ja tasa-arvoisesti. Ihan oikeasti! Ja nyt nimenomaan haluan painottaa sitä puolta! Aina sitten kuulee, että naisen euro ei ole sama kuin miehen euro. Tai jotain muuta. Toki juu, joitain asioita varmasti voisi olla vieläkin paremmin. Mutta meillä on ihan älyttömän hienosti asiat.

Mielestäni tasa-arvo tarkoittaa sitä, että niin miehet kuin naiset saavat samat oikeudet. Monesti kuulee tasa-arvoasioissa sen puolen, että naisille sitä ja tätä, mutta miesten puoli unohdetaan. Itse ajattelen niin, että se unohtuu keskusteluissa siksi, koska miesten oikeudet ovat olleet ns. itsestäänselvyys aina. Siitä asti, kun kansalaiset ovat saaneet äänestää, on miehet olleet paikalla. Naisten ja tyttöjen asema on ollut ala-arvoisempi ja huonompi. Eikä siitä kuitenkaan ole kovin montaa kymmentä vuotta, kun näin vielä on ollut. Sen vuoksi on ihan relevanttia edelleen viettää naistenpäivää. Eikä se ole miehiltä pois. 😉 Moni mies näin naistenpäivänä ihmettelee, että miksi ei ole miestenpäivää kalenterissa? Minä koen asian niin, että miehille ei tavallaan ole ”tarvinnut” laittaa kalenteriin tällaista päivää, koska heillä on ollut oikeudet ja arvostus aina. Naisille se on vuosikymmenien saatossa hankittu ja saatu läpi.

Minulla ja tyttökavereillani on ihan samat oikeudet, kuin poikavauvakavereillani. <3

Mutta edelleen on niin monta maata, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet ovat ihan pohjamutaa. Se on ihan kamalaa. Se tuntuu aika hurjalta, että nyky-yhteiskunnassa ihan oikeasti on vielä olemassa sellaisia maita, joissa naiset eivät saa äänestää, tytöt eivät pääse kouluun, laissa on pykälä, jonka mukaan on ok lyödä naista, tytöt eivät saa itse päättää kenen kanssa mennä naimisiin, naiset eivät saa kävellä yksin kaduilla… jne jne..

Kun meillä täällä Suomessa on oikeasti todella hyvin asiat, niin naisilla kuin miehilläkin, meidän pitäisi olla siitä super tyytyväisiä ja kiitollisia!

Ystäväni laittoi facebookkiin tällaisen päivityksen viime viikolla: ”Siitä okuläärikaupan mainoksesta..  jossa vanhempi nainen saa mieheltä uudet silmälasit lahjaksi, näkee miehen kunnolla ja heti toteaa miehen olevan yllätyksekseen epämiellyttävän näköinen. Sitten nainen poistuu kotoaan ja yhä näyttää kuvoksuvan miehen ulkonäköä. Ajatelkaas hetki kun tuossa mainoksessa olisi sukupuoliroolit toisinpäin…. Niin. Ollaanko me tosiaan tasa-arvoisessa maailmassa? Vain yksi sukupuoli saa loukkaantua jos heitä loukataan. Miksi? Minä vaan kysyn.”

Mielestäni tuo oli todella hyvä pointti! 😀 Koska ihan oikeastihan jos mainoksessa olisi ollut mies, joka uudet silmälasit saadessaan olisi lähtenyt kälppimään vaimonsa luota, olisi siitä tullut varmasti jonkinlainen haloo tasa-arvon kannalta.
Mutta sitten kun miettii asiaa ihan tähän meidän lähihistoriaan, niin ehkä naisten ala-arvoisesta asemasta on tavallaan liian vähän aikaa vielä, jotta myös humoristisissa letkautuksissa oltaisiin täysin tasa-arvoisia. Mene ja tiedä.

Joka tapauksessa, onneksi meillä Suomessa on asiat tasa-arvon kannalta todella hyvin! Ja nyt vielä kun tasa-arvoinen avioliittolakikin toteutui vihdoin, miten hienoa! Mielestäni niin naisilla, kuin miehillä on hyvä elää täällä kotimaassamme.

***

Ihanaa naistenpäivää ihan jokaiselle! <3

Ja kertokaa ihmeessä, mitä mieltä te olette tasa-arvosta Suomessa?

Kommentit (12)

 1. Jaaana

  Kyllä, pitäisi ihan oikeasti muistaa kuinka hyvin meillä asiat täälä Suomessa oikeasti loppujen lopuksi on! <3

  Tuosta silmälasimainoksesta oon miettinyt ihan samaa! Tai entä se Bonuswayn (? vaii olikohan jonkun muun?) mainos, jossa miehen rooli on älyllisesti rajoittunut ja "tyhmä" joka ei osaa edes ruohikkoa leikata tai vetää ovenkahvaa vaikka lukee että työnnä tms. Niin tyhmä tämä mies ei kuitenkaan, etteikö tajuaisi tuota mainostettua etuutta käyttää – että tyhmäkinhän se osaa on mainoksen sanoma! Entäs jos roolit olisivatkin toisin päin..? 😉

  Joka tapauksessa ihanaa ja aurinkoista Naistenpäivää sinulle ja teidän suloiselle prinsessalle! 🙂 <3

  • Monna

   Näinpä! 🙂
   Tuota Bonuswayn mainosta en muista nähneeni. Mutta kuulostaa erittäin fiksulta.. 😉
   Kiitos! <3

 2. Katja

  Musta se silmälasimainos on ihan kauheen surullinen. En ymmärrä, mitä hauskaa siinä on. Eli hyvä pointti tuo roolien kääntäminen: todnäk tulis sanomista jos nainen jätettäisiin. Välillä tuntuu et miehet jää naisten jalkoihin. Kuka miehiä puolustaa? Onko se tasa-arvoa, että naisten oikeuksien nosto tehdään miesten kustannuksella?

  • Monna

   Mäkään en ymmärrä, miten se muka on jonkun mielestä hauska. 🙁
   Ja mä oon samaa mieltä, että välillä tuntuu miesten jäävän naisten jalkoihin! Kuka niitä puolustaa? Tosiaankaan tasa-arvoa ei ole se, että nostetaan naisten oikeuksia miesten kustannuksella.

 3. Habah

  Kansainvälinen miestenpäivä on 19. marraskuuta. Ei sitä kyllä koskaan huomioida mitenkään.

  • Monna

   Voih.. 🙁 Näin huonosti minä kalenteria tunnen. Kysyin tosin myös mieheltäni, tietääkö hän tästä päivästä? Ja ensimmäinen vastaus oli, että ei. Mutta muisti, kun sanoin.
   Ei tuota miestenpäivää kyllä oikein koskaan huomioida mitenkään. Tehdään tänä vuonna poikkeus! 😉 Eikö?

 4. Hanna

  Loistava kirjoitus ja oivaltavia mietteitä naistenpäivästä! Hyvää naistenpäivää! 🙂

  • Monna

   Kiitos! <3

 5. Satu

  Ei ole kuin kolmisenkymmentä vuotta siitä, kun nainen sai oikeuden päättää pitääkö oman sukunimensä mennessään naimisiin vai ei.

  Tämä on mulle jäänyt mieleen, kun mietin häitä suunnitellessa, kumpi sukunimi otetaan, mun vai miehen vai pidetäänkö omat. Äidillä ei tätä vaihtoehtoa aikanaan ollut 😊. Ja onneksi sentään enää ei aviomies ole mun huoltaja, kuten vielä kolkytluvulla (tjtn sinne päin)…

  Se silmälasimainos ei nappaa minuakaan, auta armias jos olisi toisin päin tehty…

  • Monna

   Niin, ajattele tosiaan vain kolmisenkymmentä. Se ei ole kauaa se!!
   Apua! Mä en muistanutkaan tuota, että aviomies on ollut vaimon ”huoltaja” vielä joskus.. 😀

 6. Mamamenossa

  Juu, onhan Suomessa asiat melko hyvin ja melko hyvä tasa-arvo, ja siitä pitää olla kiitollinen. Se ei kuitenkaan poista tarvetta viedä tasa-arvoasioita edelleen eteenpäin. Aika paljon on kuitenkin vielä työtä tekemättä Suomessakin – usein etenkin asenteissa. 🙂

  Kirjoitin naistenpäivän ja sen tasa-arvonäkökulman kunniaksi miehestä ja isän epätasa-arvoisesta asemasta, liippaa tätä sinunkin kirjoitustasi: https://menoajamamailua.wordpress.com/2017/03/08/miten-isasta-tehdaan-kakkosvanhempi-ja-pitaisiko-se-estaa/

 7. Canth

  En mä nyt oikein ymmärrä miksi mun pitäisi olla kiitollinen siitä, että minulle on jouduttu taistelemaan tasa-arvoista asemaa suhteessa miehiin. Ja eihän me nyt oikeasti olla edes tasa-arvoisia. Edelleen tänä päivänä ihmetellään esimerkiksi sitä, että minä toimin työssäni samaan tapaan kuin miehet. Olen ensihoitaja ja olen useamman kerran kuullut hämmästelyä siitä, että minä todella myös ajan sitä pakettiautoa. Mun mielestä pitäisi lähtökohtaisesti olla niin, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Osa pitää myös edelleen poikalapsia arvokkaampina kuin tyttölapsia, ihan täällä Suomessa siis. Ja ei meidän tasa-arvo ole pois miehiltä. Mä en aina ymmärrä sitäkään, että miksi niitä pitää rinnastaa ja miksi esimerkiksi naistenpäivästä pitää nillittää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *