Monna
Monna

Mun maha kertoo kaiken.

Mä oon ollut pienestä asti sellainen, että mun maha kertoo kaiken. Se reagoi iloon ja suruun, stressiin ja rentouteen. Se kertoo hyvin pian jos on jokin ruoka-aine, joka ei sille sovi. Se turpoilee, se kipuilee. Välillä sitä jopa kouristelee.

Olin diagnosoinut itselläni ärtyneen suolen oireyhtymän ennen raskautta ja noudatinkin FODMAP-ruokavaliota aika pitkälti. Tärkeintä mulle oli jättää pois raaka sipuli, palkokasvit, ruis, maitotuotteet ja raa’at juurekset. Välillä söin näitä asioita, vaikka tiesin niiden tekevän vatsan kipeäksi ja turvonneeksi. Mutta esim. porkkanaraaste tai punajuuret on vaan niin hyviä! Samoin tuore ruisleipä.

Raskausaikana mulla hävis monet vatsakivut. Sain syödä aikalailla mitä vaan, eikä vatsa tullut kipeäksi. Oonkin kuullut, että raskausaikana keho suodattaa enemmän asioita ja sen avulla antaa mahdollisuuden ravita sikiötä monipuolisesti.

Kun mulla on huolia tai stressiä, mun maha reagoi vielä ärhäkämmin. Ruoka-aineet, jotka sulaa hitaasti tai sisältää fodmap-hiilihydraattia tekee vatsan samantien turvonneeksi. Tän kevään ja kesän aikana oon huomannut, että taas vatsa reagoi ja kovaa. Se on vähän väliä kipeä ja turvonnut. Oonkin nyt alkanut taas miettimään tosi paljon mitä voin syödä ja mitä en.

Oltiin kesäkuussa Tallinassa päiväretkellä Tallink Siljan kutsumana. Lounaalla meillä oli tarjolla mm. punajuurta. Sain niin kamalan vatsakramppikouristus-olon pari tuntia ruokailun jälkeen, että jouduin käpertymään pieneen kyykkyyn Tallinnan vanhassa kaupungissa, keskellä katua. En pystynyt kävelemään, oksetti ja sattui. Onneks mukana oli avuliaita ihmisiä, jotka yritti etsiä apteekkia tai taksia mulle. Onneks mukana oli Elina, joka on itsekin kärsinyt ”huonosta vatsasta” ja välttelee myös näitä fodmap-hiilihydraatteja.

Elinan kanssa saatiin tilattua taxi ja mentiin sillä satamaan, sieltä löytyi apteekki ja sain maitohappobakteeria napaan ja olo alkoi helpottaa. Samaan aikaan Elinalla alkoi mahaan koskea ja turvottaa. Siellä sitten mahat turvonneina yhdessä käveltiin ympäri sataman lähellä olevaa ostoskeskusta. 🙂

Tää kerta oli mulle muistutus ja herätys siitä, että nyt on pakko taas alkaa noudattamaan tuota raskautta edeltävää ruokavaliota. Koska oon tuntenut oloni lähiaikoina (lomasta huolimatta) ja jo kevään aikana stressaantuneeksi, on mun oltava entistä tarkempi siinä mitä syön. Sanotaan niin, että stressi lisää vatsavaivoja. Sanotaan myös niin, että suolisto on ihmisen toisen aivot. Se siis reagoi monesti niin mielialaan, kuin omalle vatsalle sopimattomiin ruoka-aineisiin.

Mä oon myös päättänyt, että varaan sen ajan vihdoin sinne lääkärille ja pyydän jonkinlaisen ”yleistarkastuksen”. Ne kilpirauhas-arvot ja ferritiini-arvot. On päiviä, kun olo on tosi hyvä ja vatsa reagoi heti ”hyvinvoivana” ja ei-turpoilevana. 🙂 On päiviä, kun on virkeä fiilis ja energinen oma olo. Mutta liian paljon on edelleen niitä päiviä, kun maha on kipeä, turvonnut ja olo nuutunut ja väsynyt. Vielä kun keksisi mikä on se syy mikä saa mun olon tuntumaan stressaantuneelta. 🙁

Mutta kaikesta huolimatta, aurinkoista ja kivaa sunnuntaita kaikille! 

Kommentit (7)

 1. Riina

  Täällä kans kärsitään samoista ongelmista 😊 koska suoliston on toiset aivomme ja liittyy kiinteästi monien hormonien tuotantoon on huonoina mahapäivinä myös huono mieli. Ja fodmap-ruokavalio on pelastus, parantaa mielenkin!

 2. Jonna / Palasia arjestani

  Hep! Täällä kans yksi samanlainen. Mulla tulee helposti kovat kivut ja vatsa menee ihan sekaisin. Joihinkin kauppoihin en voi mennä ollenkaan, koska liian kirkkaat valot ja tietyt hajut (esim biltema on vihoviimeinen paikka!) pistää mun vatsan sekaisin. Muutenkin se oireilee 2-3 kertaa viikossa.

  Sormet ristiin, mutta sen jälkeen kun vaihdoin vegaaniseen ruokavalioon, vatsan kanssa ei ole ollut kerrassaan mitään ongelmaa! Pitänee vielä mennä se biltema testaamaan 😁

 3. kata

  Mä niin tiedän mistä puhut.. Tsemppiä! 🙂

 4. HM

  Hei! Kannattaa varata oikeasti hyvä lääkäri! Joka siis tunnistaa sekä kilpirauhasasiat että ferritiiniasiat. Nim.kokemusta huonoista. Julkisen pullen lääkäri sanoi, että ferriitinillä ei ole merkitystä. Asiaa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Itsellä siis vähän alakantissa ferritiini eli syön lisärautaa omasta päätöksestä. Kummasti piristynyt olo! Minulla myöskin kilpparin vajis.

 5. ulla

  kuulostaa niin tutulle.

 6. ulla

  Juu rautavaje eli ferritiiniarvo voi olla hurjakin vaikka hb ois hyvä. 😊

 7. Jonna

  Mulla oli ihan samanlaisia oireita! Niin epämääräisesti selitettäviä, mutta kuitenkin tosi selkeitä.
  Ihan prikulleen samat oireilut kun sulla kesti jotain 6-7 vuotta, kunnes tänä keväänä kokeilin vegaanihaastetta kuukauden ja yllätyksekseni huomasin että maha ei oireillut OLLENKAAN! Tää oli mulle hurja yllätys. Nyt vaikka tiedän, että se ruokavalio sopii mulle, en voi olla satunnaisesti syömättä tiettyjä ruokia 😀 luulin, etten pysty elää ilman kananmunia, rahkaa ja raejuustoa, mutta väärässä olin 🙂
  Kannattaa. kokeilla!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *