Monna
Monna

Miten me aikataulutamme arjen?

Se kuulostaa jotenkin kamalalta. Siis aikatauluttaminen. Juurihan kirjoitin siitä, kuinka aikataulut ahdistaa.. 😀 Mutta samalla ne luo kuitenkin sitä järjestystä. Ja niin se on. Yrittäjäperheessä äitiysloma ei ole sama, kuin palkkatyön äitiysloma. Lapsiperheessä, jossa on kaksi energistä koiraa ja joka paikassa heiluvat vanhemmat, on vaan pakko aikatauluttaa arkea. Saati sitten perheessä, jossa on useampi lapsi.

Me olemme Tuukan kanssa löytäneet hyvän taktiikan meidän arjen pyörittämiseen. Jokaisellahan on omat tapansa ja myös ihan omanlainen arki. Me olemme huomanneet, että on stressittömämpää ja jollain tapaa helpottavaa, kun on tietyt pelisäännöt arjessa.

Juttelin joskus alkukeväästä ystäväni kanssa siitä, että tuntuu kuin aika häviäisi johonkin eikä oikein mitään saa tehtyä kunnolla. Tiskit on tiskaamatta, blogikommentit odottaa vastauksia, parisuhde tarvitsisi omaa aikaa, me molemmat tarvitsisimme omaa aikaa ja tietysti tärkeimpänä Emma – aika hänen kanssaan, sellainen laadukas ja läsnäoleva aika. Niin ja tietysti Tuukan työt ja meidän ihanat koirammekin tarvitsee aikaa. Kerroin ystävälleni, että kinastelemme siitä kuinka aika käytetään hyvin ja järkevästi. Mutta emme silti jollain tapaa löytäneet mitään ratkaisua. Ystäväni antoi viisaan neuvon!

Hän sanoi, että ”Tehän olette Tuukan kanssa sellaisia kalenteri-ihimisiä. Eikö? 😉 ” Vastasin myöntävästi. Hän suositteli pistämään kalenteriin myös ne omat ajat, toisen työajat ja aikatauluttamaan arjen. Se oli ihan älyttömän hyvä neuvo! Nimittäin esimerkiksi se ettei meillä töihin lähdetä klo 7.30 ja palata 16.30 tekee haastetta muistaa, että toisella on ne työt. Kun nyt olemme kirjoittaneet kalenteriin ylös ”Tuukan työaika” tai ”Monnan blogin kirjoitusaika” jne.. on asioista tullut selkeämpiä ja helpompia.

On myös helpompi ajatella niin, että kun se oma aika – on se sitten treenaamista tai työntekoa – päättyy, voi tehdä ns. rennoin mielin kaikkea muuta. Tämä voi kuulostaa jonkun korvaan jotenkin ihmeelliseltä, mutta sanoisin niin, että ainakin toiset yrittäjät ymmärtävät tämän. Se ettei ole selkeitä työaikoja eikä toimistoa, tekee paljon haasteita arkeen. Toki myös vapauksia.

Kun minä haluan antaa Tuukalle rauhan tehdä töitä, nautin ajasta Emman kanssa. En yritä tehdä samaan aikaan toisella kädellä jotain muuta, vaan leikin Emman kanssa hänen leluillaan tai lähden Emman kanssa ulos. Joko yksin tai jonkun äitikaverin kanssa. Nämä tällaiset hetket on minun laatuaikaa Emman kanssa, nautin siitä ettei minun tarvitse tehdä mitään – ei tiskata, ei kirjoittaa blogia, ei mitään. Saan vain olla ja höpötellä Emman kanssa päppäppää-juttuja ja ihmetellä hänen kanssaan maailmaa. Kun taasen on minun vuoroni tehdä jotain, ottaa Tuukka Emmasta vastuun ja vaikkapa lähtee hänen kanssaan jalkapallokentälle potkimaan palloa tai juoksulenkille.

Emma kun haluaa nähdä ja tehdä, on hänen kanssaan ihana mennä. Tietäen, että tämä on se mistä hän tykkää. Mitä enemmän ympärillä tapahtuu, sen rauhallisempi ja tyytyväisempi Emma on. 🙂 Hän hihkuu rattaissa ja kertoo omia mielipiteitään siitä kaikesta mitä näkee.

Välillä Tuukka lähtee koko konkkaronkan kanssa ulos (koirat ja Emma) ja minä voin esimerkiksi imuroida rauhassa. Niin, että koirat ei hyökkäile imuria päin ja ettei Emma ole samaan aikaan tunkemassa sormiaan sähköpistokkeisiin. Tämäkin on arjen aikatauluttamista.

Monesti sunnuntaisin istumme alas ja käymme kalenterit kädessä läpi seuraavan viikon. Koska Tuukan työ (ja syksyllä minun) on joka päivä erilaista aikataulujen suhteen, on todella tarpeellista tietää etukäteen miltä toisen viikko näyttää. Minä pyrin nyt äitiyslomalla menemään mahdollisimman moneen aina yhdessä Emman kanssa. Mutta sitten jos on sellaisia tilaisuuksia tai muita juttuja, johon menen ihan vain itsekseni – kerron niistä ajoissa Tuukalle. Silloin Tuukka ei ota samaan aikaan asiakasta tai sovi palavereja.

***

Meillä tämä tällainen toimii. Selkeät pelisäännöt arkisin ja sitten vapaapäivinä ollaan kuin ellun kanat. 😀 Minulle on tärkeää se, että saan rauhassa nauttia ja ihastella sitä kaikkea mitä Emma oppii, tuntee ja näkee. Ja siihen rauhaan auttaa aikataulutus.

Miten muut vanhemmat aikatauluttaa arkea?

Kommentit (6)

 1. Veeruli

  Hyvä kirjoitus 🙂 Itse elän tällä hetkellä näitä kuuluisia ruuhkavuosia. Kolme lasta, joista kaksi pelaa jalkapalloa ja treenaavat yhteensä 8 kertaa viikos plus pelit 😀 Siihen mahdollistaa minun arkityö, mutta haasteen arjestamme tekee miehini työ joka on pelkästään iltatöitä ja viikonloput hä on töiden takia reissussa.
  Ainakin 2-vuotia kuopuksemme on tottunut siihen, että futiskentillä vietetään aikaa eikä onneksi ole moksiskaan siitä 🙂
  Välillä tuntuu, että pikkusen on liikaa hommaa, mutta jostakin sitä voimaa aina saa kummasti 🙂 Meidän kalenterimme on niin täynnä, että meillä on kaksi 😀 Työ kalenteri ja poikien harrastuksille oma 😀
  Ihanaa kesää!

 2. Ansku

  Kuin omista näppäimistäni tämä kirjoitus! 😁 Sunnuntaisin katsotaan seuraavan viikon menot. Auttaa just tuohon että voi keskittyä siihen mitä tekee ja myös muistaa tehdä kaikki tarvittavat asiat. Ja saa enemmän aikaiseksi! Oot inspiroiva ja ihanan positiivinen ihminen 😘

 3. Hanna

  Moi! Aikatauluttaminen on avain onneen! 🙂 Katsotaan aina vähintään viikko etukäteen molempien menot ja merkataan ylös, sovitaan kumpi ulkoiluttaa koiran ja muut hommat, kuten siivousvuorot. Helpottaa elämää tosi paljon kun tietää missä mennään ja kaikki asiat tulee hoidettua. Katsotaan myös etukäteen avoimet hommat, esim. ensi viikon tiistai-ilta molemmilla vapaa, mennään silloin ostamaan uusi imuri ja etsitään lomalle hotelli.

  Merkkaan myös työkalenteriin jokaiselle työpäivälle tavoitteet, mitä hommia pitää milloinkin tehdä. Se vapauttaa tilaa mielestä kun ei tarvitse pyöritellä asioita ja muistaa aktiivisesti asioita.

 4. Pia

  Vaikka omasta mielestäni tuo aikatauluttaminen kuulostaa kauhealta (hyvä etten itse saa jo stressiä tuosta ajatuksesta), niin tärkeintähän on että se tuo teille juurikin sitä helppoutta ja rentoutta arkeen 🙂

  Itse olen opetellut pois kaiken aikatauluttamisesta tässä elämäntilanteessa ja tällä hetkellä se sopii paremmin 🙂 Mutta silloin kun on ollut paljon asioita tehtävinä, niin silloin se aikatauluttaminen on auttanut ja helpottanut elämää.

  http://tuhatlausetta.blogspot.fi/

 5. Hilma

  En ole vanhempi, miehenikin asuu viikot työn perässä toisella paikkakunnalla. Silti elämän aikatauluttaminen on 1-2 kahden ihmisen taloudessa vain positiivinen asia. Ei tarvitse miettiä ja yrittää muistaa aivan kaikkea, kun kaikki on kalenterissa ylhäällä treeneistä, töistä, kaveritreffeistä, miehen menoista ja omista muista menoista. Kaikelle on suunniteltu aikansa, kaikki sujuu eikä tule ongelmia ^^ Ei niitä kalenteri Appeja ja ohjelmia puhelimissa, tableteissa ja koneissa turhaan ole, paperisia kalentereita unohtamatta.

 6. Iiris

  Meillä on perheen yhteinen Google-kalenteri johon laitetaan kaikki lasten jutut plus vanhempien poikkeukselliset työjutut (mitkä ei siis ole 8-16) ja kaikki iltamenot yms. Viime talvena lasten harrastuksia tuli yhteensä 7 kertaa viikossa, joten tosi tarkkaan sai suunnitella kauppareissut. Mulla olikin tapana tehdä seuraavan viikon ostoslista kun Lidlin kuvasto tipahti laatikkoon keskiviikkona ja mennä torstaina heti hakemaan ruoat. Haasteena on muistaa laittaa kalenteriin kaikki koulusta/päiväkodista/kerhoista/puistoista/harrastuksista tulevat ylimääräiset jutut joihin piti jotenkin reagoida kuten retkieväät. liian usein sähköpostit tuppasi unohtumaan. Nyt tilanne vielä pahenee kun siirryn opiskelijamoodista takaisin palkkatyöhön ja joustoa ei juuri ole. Kuka tämän kaiken metatyön hoitaa. Mutta siis ilman googlekalenteria emme olisi koskaan selvinneet!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *