Monna
Monna

Mitä se läsnäolo on?

Edelleen puhutaan paljon läsnäolosta. Siitä miten tärkeä olis olla läsnä hetkessä, nauttia siitä mitä on just nyt tapahtumassa – eikä haahuilla ympäriinsä puolivaloilla.

Läsnäoloa on monenlaista. Mun mielestä läsnäoloa on esimerkiksi se, että koittaa keskittyä siihen mitä tapahtuu sillä hetkellä. Laittaa kännykän pois, kun joku puhuu sulle ja kuuntelee mitä asiaa hänellä oikeasti on. Läsnäolo on mun mielestä myös sitä, että jos menee vaikka katsomaan lapsen kanssa lampaita, keskittyy siinä hetkessä niihin lampaisiin. 😀 Ettei koko ajan vaan stressaa siitä, mitä kaikkea vielä pitää ehtiä tänään tekemään ja noniin nyt mennään jo eteenpäin…

Mun mielestä on tärkeetä tehdä arkeen ja viikonloppuun niitä hetkiä, kun ihan ”pitää” olla läsnä. Ne hetket rauhoittaa ja saa edes hetkeksi pysähtymään. Tää tapa on tärkeää mulle ja mun mielenrauhan säilymiselle. Se ei tarkoita sitä, että se toimisi kaikilla.

Mä oon jo pitkään yrittänyt harjoittaa tietoista läsnäoloa. Sitä, että ihan oikeasti pyrkisi olemaan mukana koko sielun ja ruumin voimin aina siinä hetkessä mitä just silloin tapahtuu. Kuuntelisi omaa fiilistä, miltä tuntuu kehossa ja miltä tuntuu mielessä ja sydämessä. Miltä missäkin näyttää, tuoksuu ja kuulostaa.

Se ei todellakaan aina onnistu!! 😀 Ei ei. Mutta kun mun ystävä, Tuukka, mun veli, kuka vaan rakas ihminen puhuu mulle, haluan kuunnella. Olla siinä, kysellä lisää. En halua näpyttää silloin kännykkää ja miettiä, että mitähän asioita olikaan siellä to do-listalla ens viikolla.

Oltiin sunnuntaina käymässä koko perheen voimin Haltialan maatilalla. Kun ajettiin sinne, tuntui kuin kaikki autot olis ajaneet tuhatta ja sataa sivulta ja takaa. Talla pohjassa, aivan tuskassa. Mietin silloin, että kuinka moni oikeasti rentoutuu viikonloppuisin tai edes yhtenä päivänä viikossa? Vai meneekö monilla vapaapäivätkin aivan ahdistuneena miettien jo seuraavan päivän työasioita?

Läsnäolo ja sen tuoma rauhallisuus on ollut mulle itelleni tosi tärkeä oppi. Vaikka kotona odottais miljoonan metrin pyykkivuori ja kalenteri olis minuutilleen täyteen suunniteltu seuraavan viikon ajan, yritän edes yhtenä päivänä viikossa relata. 😀 Sulkea hetkeksi pois ”to do” -asiat ja pällistellä vaikka niitä kikkarakarvaisia lampaita. 😉

Sunnuntaina aamulla mietin, että huhhahhei.. viikko on pulkassa ja huomenna alkaa uus. Mietin, että viikon aikana oon tuntenut hurjaa energiamäärää, endorfiinia ja hyvää mieltä. Mutta tuntenut myös väsymystä, pahaa mieltä ja ihan sellaista ”pää räjähtää kohta” -fiilistä. Silti sunnuntaina illalla sängyssä mieitin, että nyt on levännyt olo. Lähden innolla uuden viikon pyörteisiin ja sydän ja silmät auki kaikelle mahtavalle!

***

Mitä läsnäolo on teille?

Kommentit (2)

 1. Johanna

  Se on sitä juuri siinä hetkessä olemista 🙂
  Laitoin lauantaina jo ennen neljää saunan päälle, kaikki kotiduunit oli hoidettu ja oli vihdoin aikaa rentoutua. Laitoin somet kiinni, venyttelin ja putkirullailin lihaksia ennen saunaan menoa. Olin jo etukäteen päättänyt, että tällä viikolla pidän somettoman sunnuntain. Se alkoi sitten jo hyvissä ajoin lauantaina.

  Aina, kun näin teen, tuntuu että sitä rentoutuu jotenkin todella paljon paremmin. Tänään maanantaina on oikeasti levännyt olo viikonlopun jälkeen. Mitä vähemmän tuijottaa kaikenlaisia ruutuja, niin sitä paremmin pystyy keskittymään siihen mitä ympärillä tapahtuu. On aikaa vaikka ihan vain istua sohvalla, kahvikuppi kädessä ja kuunnella hyvää musiikkia. Siis oikeasti kuunnella ja kuulla kappaleiden sanoja. Ja katsella ikkunasta ulos, ja seurata kissojen puuhia sisällä.

  Myös se, kun ei ole jatkuvasti jotain ärsykkeitä, niin ajatukset lähtee lentämään ja harhailemaankin. Sitä tulee mieleen vaikka ja mitä, ja saa toisinaan tosi hyviä ideoita ja niitä on aikaa pohtia. Tavallaan on siis myös läsnä itsensä kanssa. Välillä on niin kiire, ettei ehdi edes ajattelemaan, että mitä itselle kuuluu, saati muille ihmisille.

  • Monna

   Ihanan kuuloista! Tuollainen lauantai-ilta ja sunnuntaipäivä on ehdottomasti otettava joskus kokeiluun täälläkin! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *