Monna
Monna

Miksi on niin OUT olla samaa mieltä?

Tiedättekö, olen sitä mieltä ettei yksimielisyys ole trendikästä tällä hetkellä. On paljon trendikkäämpää keksiä toinen toistaan nasevampia ja napakampia vasta-argumentteja. Päteä ja päsmäröidä, varsinkin jos ympärillä on muitakin kuulijoita.

Miksi ajatellaan, että henkilö, joka on samaa mieltä toisten kanssa, on jollain tapaa yksinkertainen? Onko sitä tullut koskaan ajatelluksi, että entä jos joku ei pidä väittelystä? Tai miten se vanha sanonta ”viisas vaikenee”?

Ihan pikkutytöstä asti minulla on noussut karvat pystyyn pätemisestä. Minua on aina hieman ärsyttänyt sellaiset ihmiset, jotka kovaan ääneen huutelevat (usein vielä sellaiseen ylimieliseen ja kettuilevaan sävyyn) omia totuuksiaan. Toki on olemassa faktoja, että Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja Suomi on itsenäistynyt vuonna 1917. Mutta sitten on paljon asioita, joista ei ole yhtä ainoaa oikeaa. Tapoja elää, tapoja treenata, tapoja syödä, olla isä tai äiti, mielipide-eroja ja sen sellaisia.

Asiavirheistä voi toki huomauttaa, mutta eikö senkin voi tehdä hyvillä käytöstavoilla? On aivan eri asia sanoa, että ”voivoi tyttönen, ei se noin mene – se menee näin”, kuin ”aa, sinä olet tuota mieltä, mutta oletko ajatellut asian ehkä sittenkin olevan näin?” Ymmärrättekö mitä tarkoitan?

On hassua ja ihan älyvapaata ajatella, että itse olisi se ainoa, joka tietää faktat ja toinen ei. Toisten neuvominen ilman, että neuvoa on pyydetty on mielestäni toisen älykkyyden aliarvioimista. Eikä edes tarvitse olla älykkyyden, vaan ihan maalaisjärjen aliarvioimista. Tiedättekö niitä sellaisia tilanteita, joissa olet juuri tekemässä (tai jo tehnyt) jotain ja joku tulee sanomaan, että tiesithän sinä, että sinun pitäisi tehdä näin ja noin?

Minkä vuoksi sen ajatellaan olevan jotenkin heikkoa, jos on yksimielinen muiden kanssa usein? Että kyllä vahvat ja viisaat ihmiset uskaltavat sanoa eriävän mielipiteen ihan kaikkeen. Minkä vuoksi toisten mielipiteet otetaan loukkauksena omia valintoja kohtaan? Eikö vain sillä ole merkitystä mitä mieltä itse on omista valinnoistaan?

Jos minä teen asiavirheitä, otan palautteen vastaan. Ainakin heiltä, jotka sanovat sen asiallisesti. Jos joku bloggaaja kirjoittaa postauksen jostain herkästä aiheesta (tai ihan mistä vain mielipideasiasta) täyttyy kommenttikenttä useimmiten niistä juuri toista mieltä olevista kommenteista. Miksi samaa mieltä olevat pysyvät hiljaa? Koetaanko se vain myötäileväksi lässytykseksi ja miksi niin? Onko se vähän sama asia, kuin negatiivinen palaute asiakaspalvelutöissä. Aina enemmän annetaan sitä negatiivista palautetta kuin positiivista. Vai kuinka usein tulee kaupassa sanottua, että kiitos erittäin ystävällisestä palvelusta? Tuleeko herkemmin sanottua, jos on tyytymätön palveluun?

***

Lue myös: Miniloma Sappeella.

Kommentit (12)

 1. Laura

  NIIIIIN samaa mieltä! Vähän kyllä nolottaa, kun tunnistin olleeni juuri se ”samaa mieltä oleva, joka pysyi hiljaa”. Nimittäin siinä kasvisruoka-asiassa, josta kirjoitit muutama postaus takaperin. Olin ihan samoilla linjoilla kanssasi siitä, että haluan antaa lapsilleni sekaruokaa ja syödä sitä itsekin. Jotenkin vaan niitä kommentteja lukiessa tuli niin paha mieli, että poistuin koko keskustelusta, vaikka olisin ihan hyvin voinut tuoda oman mielipiteeni esille.

  Kyllähän maailmassa ja toisten ihmisten valinnoissa on paljon sellaista, mitä ei pysty ymmärtämään tai mikä ei sovi omaan arvomaailmaan. Yritetään silti kunnioittaa toinen toisiamme ja puhua ystävällisesti toisillemme 🙂

  • Monna

   Niinhän se menee, että usein tulee vain nyökyteltyä itsekseen, että onpa muuten hyvin sanottu tai kirjoitettu. Ja on sitten kuitenkin itse hiljaa. 😀 Mutta inhimillistä käytöstä se vain on!

   Maailmaan mahtuu paljon erilaisia valintoja ja mielipiteitä totta tosiaan! Mutta se, että kunnioittaa toisen valintoja tai mielipiteitä on se avain. Vaikkei itse samoja valintoja haluaisi tehdäkään. 🙂

 2. meri

  Oon kyllä samaa mieltä siinä, että useinkin nämä kommentoijat puhuvat hyvin alentuvaan ym sävyyn. Vaikken olisikaan samaa mieltä kirjoittajan kanssa, yritän kuitenkin aina kommentoida niin, että käytäisiin keskustelua, eikä näpäytettäisi toista ”tyhmyydestä” tyyliin olen parempi ja tiedän enemmän kuin sinä. Jos halutaan avartaa kirjoittajan näkökulmaa niin yleensä tuo jälkimmäinen tapa ei sitä onnistu tekemään. En minäkään haluaisi kuunnella ihmisiä, jotka puhuvat minulle kuin olisin pohjasakkaa.

  • Monna

   Siis juuri tämä!! Minua muutenkin rasittaa se asenne ”olen parempi ja viisaampi kuin sinä”. Ja myös muualla kuin blogimaailmassa. Tällaista käytöstähän näkee niin työpaikoilla kuin vaikkapa joissain illanistujaisissakin.
   Keskusteleminen on mahtavaa ja asioista voi ja saa olla eri mieltä, mutta nimenomaan se tapa keskustella. <3

 3. Piia

  Oon varmaan toi OUT, mutta olen NIIN SAMAA MIELTÄ! 😀

  • Monna

   😀 😀 😀 Pus!

 4. R

  Taysin samaa mieltä 😀👍hyvä kirjoitus !

  • Monna

   🙂 Kiitos!

 5. Elsa/ oimutsimutsi

  Oon huomannut että ne vänkäykset tulee yleensä blogeissa postauksiin, jossa tarjotaan mutkat suoraksi vedettynä se OIKEA MIELIPIDE ottamatta huomioon ettei asia ole mustavalkoinen. Silloin kun postaus on hyökkäävä ja toisaalta vähin perusteluin tehty, se usein kerää myös samantyyppiset vastakommentit boksiin. Ja kyllä musta näitä ”niin just, hienosti sanottu, rohkea kun uskallat sanoa ääneen” kommenttejakin tulee paljon, mutta kun se mielipide on jo sanottu postauksessa, ei se hyväksyvä kommentointi tuo välttämättä uutta kulmaa.

  Mä heitän kyllä pallon myös näiden mielipidepostauksien kirjoittajien suuntaan, kun mielipide ei hyökkää toisia kohtaan ja on hyvin perusteltu, ölinä jää usein minimiin. Jos haluaa ravisuttaa lukijaa, reaktiot ovat myös sitä ravistelua.

  Oimutsimutsi.fi

  • Monna

   Joo näinhän se on! 🙂 Blogeissa kärkkäimmät kommentit tulee kärkkäimpiin postauksiin! 🙂
   Mä tällä kirjoituksella halusin myös oikeasti puhua siitä, että tällainen käytös on yleistä ihan joka paikassa – ei vain blogien kommenttikentässä. 😀 😉

 6. Camilla

  Tuntuu vähän erikoiselta, että aivan hiljattain toivoit saavasi enemmän palautetta ja kommentteja, ja kun kirjoitit postauksen aiheesta, joka herätti paljon keskustelua, kirjoitatkin tällaisen postauksen, joka välittää kuvaa, että haluat kyllä kommentteja mutta et erimielisiä sellaisia? Sait kommenttiboksiisi myös paljon fiksuja, perusteltuja kommentteja, joiden tarkoituksena ei mielestäni ollut ”hyökkääminen” tai ”ölinä”. Et kuitenkaan vastannut niistä lähes jokaiseen ja nyt annat ymmärtää, että sellainen keskustelu ei ole mieleesi.

  Olen aina tykännyt blogisi rehellisyydestä ja siitä, että kerrot rohkeasti oman mielipiteesi. Vegaanivauvapostaus oli mielestäni hieman heikosti perusteltu ja et onnistunut täysin siinä, että lukija ymmärtäisi mikä kaikki oli omaa mielipidettäsi ja koski vain sinun valintojasi. Olen itsekin sekaani ja osin kanssasi asioista samaa mieltä, mutta mielestäni postaus sai aiheellisesti kritiikkiä. Toivon myös sinulta bloggaajana lisää kunnioitusta lukijoita kohtaan riippumatta siitä, ovatko he kanssasi samaa vai eri mieltä jostain yksittäisestä aiheesta.

  • Monna

   Tämä kirjoitus ei missään nimessä liittynyt pelkästään bloggaamiseen. 🙂
   Yritin sen tuoda postauksessa selväksi. Mutta en näköjään onnistunut. Ja myös halusin kirjoittaa tästä aiheesta toisten bloggajien puolesta.

   Vegaanipostaukseen vastasin nyt yhteisesti kaikille. Ehdottomasti minulle saa kommentoida ja kommentit saavat olla erimielisiä.

   Kaikkea hyvää sinulle. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *