Monna
Monna

Miksi bloggaaja ei saa puolustaa itseään?

Monesti me bloggaajat kuullaan, että ”kun oot kerta vapaaehtoisesti oman naamas (tai pyllys) nettiin laittanu, niin kestä seuraukset”. Tai, että ”miksi negatiivisiin kommentteihin pitää vastata negatiivisesti”?

Mä oon sitä mieltä, että joiltain lukijoilta puuttuu välillä ymmärrys siitä, että täällä blogien takana on ihan normaaleita ihmisiä. Henkilöitä, jotka voivat loukkaantua tai pahastua kun heitä arvostellaan. Tai kun heitä kutsutaan tyhmäksi, itsekkääksi ja ties mitä. Miksi ihmeessä bloggaaja ei saisi puolustaa itseään? Miksei saisi kirjoittaa täpäkästikin takaisin? Antaa samalla mitalla, mitä kommentoija antaa?

Joo, tiedän kyllä trolleista ja siitä kun jotkut ihan tarkoituksella käyvät vain haukkumassa eri bloggaajia, jotta saisivat heille pahanmielen. Nää kommentit erottaa joukosta, ne on jotenkin lapsellisia ja monesti aika tökeröstikin kirjoitettu. Ne voi jättää omaan arvoonsa. Mutta sitten on niitä, jotka on selkeästi kirjoitettu ehkä jonkun sellaisen lukijan toimesta, joka ei välttämättä usein lue kyseistä blogia. Sellaisen lukijan, joka lukee yhden postauksen ja sen perusteella lynkkaa bloggaajan tyhmäksi, yksinkertaiseksi, itsekkääksi, tyylittömäksi jne..

Kun Umppu kirjoitti postauksen Dubaista, sai hän päälleen sellaisen p*skamyrskyn, että voi luoja. Umppu oli kommentoijien mielestä tyhmä ja sivistymätön ja häpeäksi suomalaisille ja mitä vielä! Kommenttiboksissa kerrottiin tiivistetysti, että Umppu ei ymmärrä Dubain kulttuurista mitään ja tuskin Suomenkaan. Mun mielestä on älyttömän kapeakatseista ajatella, että jos bloggaaja kirjoittaa Ruotsin pääkaupungista Tukholmasta, hän ei tietäisi Kööpenhaminan olevan Tanskan pääkaunki. Ymmärrättekö mitä tarkoitan?

Jos Monna kirjoittaa oman mielipiteensä, se ei (tekstin suorasukaisuudesta huolimatta) tarkoita etteikö hän tietäisi että on olemassa vastakkainen mielipide. Se vastakkainen mielipide toki kuuluu tänne kommenttiboksiin, mutta voi sen kirjoittaa ihan asiallisestikin, ei tarvitse ladella törkeyksiä.

Sain itse tällaisen kommentin mun rokote-postaukseen. Mun mielestä toi oli ihan super hyvin sanottu!! Nimenomaan! On ihan älytöntä, että kun kirjoittaa omista mielipiteistään tai kokemuksistaan, pitäisi aina olla tekstin lopussa kappale: ”Tiedän kyllä, että asiassa on myös tämä ja tämä puoli.”

En myöskään ymmärrä sitä, että jos blogipostauksessa on kuvia bloggaajasta tiukoissa treenivaatteissa, on hän epäuskottava. Olisiko hän uskottavampi, jos päällä olisi jätesäkki ja mielellään kasvot meikittä ja hiuksetkin ehkä tummat, kun blondithan on niitä tyhmempiä? Mustavalkoista, mustavalkoista, mustavalkoista!

Mun mielestä on hauska laittaa jopa provosoivasti ihan älyvapaita dingdong-kuvia vakavampiinkin postauksiin. Miks kaiken pitää ylipäätään olla aina niin vakavaa? Faktat peliin ja sitä rataa! 😀 Kyllä mun mielestä rennompi meininki on tervetullutta tähän suorituskeskeiseen maailmaan! Ja ihan tosi, mun kommenttiboksissa julkaistaan kaikki erimielisetkin mielipiteet, mutta vain ne jotka on kirjoitettu järjellä.

Mun blogi ja mun säännöt! 😀 Jos joku tästedes laittaa mulle kommenttia, että tietotasosi on nolla ja olet säälittävä, niin kommentti ei tule näkymään yhtään kellekään. 😉 Että sitten tällaiset kommentoijat voivat ihan keskenään ahdistua ja angstailla. Jos lukija on eri mieltä kanssani, eikä kommentissa haukuta kirjoittajaa – tottakai kommentti tulee näkyviin! 🙂 Fair play! Eikö vaan? <3

Rakkautta ja rauhaa!

Kommentit (20)

 1. Elina

  Kirjoitin tämän jo tuonne kommenttini vastaukseksi, mutta uudelleen vielä:

  Bloggaaja saa puolustaa itseään, kipakastikin. Tottakai! Jos toinen haukkuu bloggaajan tietotaitotason pyöreäksi nollaksi, on ihan ok vastata siihen vähän kettuillen: ”Anteeksi, mutta voisitko fiksuna ihmisenä (kuten nähtävästi olet) kertoa mikä kohta ei ollut historian tuntemuksessa (en edes kirjoittanut mistään sellaisesta) oikein? Tai mikä kohta tiedossa on pyöreä nolla? Kaikki postauksen faktat on otettu mm. THL:n sivuilta. ”

  Se, mitä minä en ymmärtänyt, ja mitä kommentissani kysyin, oli se, että miksi tähän perään halusit lisätä ilkeilyä kommentoijalle: ”Sinä taasen voisit opetella laittamaan pisteen lauseen loppuun ja katsoa muutenkin omaa kirjoitustaitoasi. 🙂 Että jos tässä aletaan syyttelemään, niin minäkin voin kertoa sinun tietotaitotasostasi vähän. 😉” Tämä ei ollut enää puolustautumista, kun eihän kommentoijan kirjoitustaidon haukkuminen kerro mitään Monnan tietotaidosta rokotuksiin, vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin tai kauneusleikkauksiin nähden. Tämä oli ihan puhdasta takaisin antamista – kun sinä haukut minua, minä haukun sinua takaisin. Silmä silmästä, hammas hampaasta.

  Mun mielestä haukkuminen ja puhdas ilkeily on aina turhaa ja kurjaa. Siitä ei ole koskaan mitään hyötyä, ainoastaan levitetään pahaa mieltä. Mielestäni on ihan yhtä hölmöä olla se, joka aloittaa ilkeilyn kuin se, joka sitä jatkaa. En jaksa uskoa, että haukkuminen loppuu haukkumisella tai ilkeily ilkeilyllä. Siksi pyrin, että itse en koskaan hauku toisia, en silloinkaan, kun se olisi ”takaisin antamista”. Tokikaan en ole täydellinen, ja välillä siihen sorrun itsekin.

  Omassa elämässään ja blogissaan saa toki tehdä niin kuin haluaa. Kysyt: Miksi ihmeessä bloggaaja ei saisi puolustaa itseään? – – Antaa samalla mitalla, mitä kommentoija antaa?
  Totta kai saa!
  Jokainen saa tehdä just niin kuin haluaa.
  Se, saako sillä ilkeitä kommentteja loppumaan (mitä oon ymmärtänyt sun toivovan), on sitten toinen juttu.

  Ja loppuun vielä disclaimer: en mä tässä nimimerkin puolesta pahastunut. Jos kokee asiakseen tulla blogiin heittämään puhtaan ilkeilykommentin, on varmaan itse myös sitä mieltä että ilkeily on ok, ja vain tyytyväinen, että saa Monnalta haukut. Mun mielestä oli kurja nähdä, miten Monna vajosi kommentoijan tasolle. Mutta kun se on hänelle itselleen ok, täytyy se olla myös meille lukijoille 🙂

  • Anna

   Elina oot mun mielestä kirjottanu hyvin ja mun ajatusmaailma kulkee ihan samaa rataa! Yritetään käyttäytyä toisia ihmisiä kohtaan samalla tavalla, kun haluttaisiin muiden käyttäytyvän itseään kohtaan.
   Mä ymmärrän sen pahan mielen, minkä Monna oot saanu siitä ilkeästä kommentista ja se ei todellakaan ollut oikein. Mutta sitä en ymmärrä, että miksi sun kommentti silloin olisi millään tavalla oikeutettu jos et itse hyväksy sellaisia kommentteja? Kun itse tietää miten pahamieli ilkeästä kommentista tulee?Kyllä mä uskon, että jokaisesta tuntuu ees vähän pahalta jos haukutaan. Tiedän myös, että kun vihastuttaa niin silloin tekee mieli antaa takasin samalla mitalla. Sillon tunteet ottaa helposti vallan ja tulee sanottua ilkeesti, vaikka ei tarkota mitään pahaa.

 2. Jenni

  Ihana Monna😍 Ihan asiaa kirjoitat ja jatka samaan malliin. Kaikkea ei tarvitse sietää ja aina kääntää toista poskea. Ei netissä eikä oikeassa elämässä.

 3. Piia

  Oon niin samaa mieltä! Oon kyllästynyt olemaan se ”kiltti ja fiksu” joka ottaa ilkeänkin kommentoinnin vastaan ilman että itse näpäytän takaisin, vaikka mieli tekisi. Jos jollain on oikeus sanoa mulle jotain ilkeää niin sillon mun mielestä mulla on sama oikeus sanoa ilkeästi takaisin.

 4. Elina

  Kysyn vielä: te, joiden mielestä on oikein olla ilkeä, jos toinen aloitti: opetatteko te saman myös lapsillenne? Opetatteko, että jos joku haukkuu, on oikeus haukkua takaisin, ja niin pitääkin tehdä? Koskeeko sama myös lyömistä? Jos päiväkodin tai koulun pihalla lastanne lyödään, kuuluu lyödä takaisin?

  Mun on vaikea ymmärtää tätä silmä silmästä -mentaliteettia, ja kun selvästi elän ”vääränlaisten” ihmisten ympäröimänä, kun mun tutut on mun linjoilla tässä asiassa, niin toivon että selvennätte ajatusta. Kiitos – tekee hyvää minullekin laajentaa omaa ajatusmaailmaani.

  • Elina

   Monna, Piia, Jenni – viitsittekö vastata? 🙂

  • Piia

   Mulla ei ole lasta niin en osaa asiaan ottaa kantaa. Asiakaspalvelutyössä näen kuitenkin viikoittain ilkeitä ihmisiä ja ajattelen aina, että olisipa joku heille ilkeä takaisin, jotta he tajuaisivat miltä se ilkeys tuntuu. Mun mielestä pitää kohdella muita niinkuin itse haluat että sinua kohdellaan. Jos oot muille ilkeä niin silloin pitää olla valmis ottamaan vastaan muilta ilkeyksiä. Musta on väärin, että ilkeät ihmiset voivat sanoa mitä vaan ja heille pitäisi kommentoida vaan asiallisesti takaisin… koen, että heillä on silloin valtaa satuttaa muita ilman että saavat siitä mitään seuraamuksia.

  • Elina

   Kiitos Piia.
   Hyviä ajatuksia.
   Mä jotenkin ajattelen, että ne seuraamukset on ne, että sen ilkeän ihmisen on vaikea löytää itselleen ihmisiä, jotka aidosti pitävät hänestä. Mutta en sitten tiedä, että huomaako sellaista. Tai huomaako sitäkään, jos on ilkeä takaisin. Vitsit kun saisikin toiselle jotenkin tuntumaan, miten pahasti sanat satuttavat!

 5. NK

  Kysyt Monna tuolla postauksen alussa että miksei saisi antaa ilkeilijöille samalla mitalla takaisin. Mitä siitä seuraa jos teet niin? Mitä siitä seuraa sinulle, millainen fiilis? Entä millaisia seurauksia haluaisit sillä olevan, että annat samalla mitalla takaisin? Ei välttämättä tarvitse vastata tähän kommenttiin, tämä on vain tällaista pohdintaa 🙂

  Kiitos positiivisesta, monipuolisesta ja inspiroivasta blogista <3 Uusi nimi on aivan nappi valinta!

 6. Noora

  Vähiten asiatonta tuntuu tulevan bloggaajille, jotka vastaavat pahaan hyvällä. Takaisin näpäyttely vain ruokkii tilannetta, provosoi provosoimaan lisää. Tuli ei sammu tulella.

  • Monna

   Niin, harmi vaan kun tuli ei sammu hyvälläkään aina. En tiedä miks, mutta teen niin tai näin – asiattomia ilkeyksiä satelee aina blogini kommenttiboksiin. En oo pitkään pitkään aikaan vastannut ilkeyksiin ilkeydellä, ainoastaan hyvällä ja asiallisesti.
   Silti mua haukutaan tyhmäksi, pinnalliseksi, itsekkääksi.. Onko se oikein?

 7. Noora

  Ei tietenkään ole oikein.
  Itse työskentelen yläkoulun opettajana. Voit uskoa, että kuulen päivittäin monenlaista. Onko se oikein? Ei se ole. Auttaisiko takaisin näpäyttäminen? Se olisi pahinta mitä voisin tehdä. Parhaiten toimii rennon humoristinen, mutta napakka ote. Kunnioitus on kuten varjo, jos sitä tavoittelee, se pakenee. Kun sitä ei tavoittele, se tulee luokse.
  Kaikkea hyvää elämääsi!

  • Monna

   Mun on pakko nyt kuitenkin kysyä, että ootko kuinka pitkään lukenut mun blogia? Jos pitkään, ihmettelen ettet tiedä mun haluavan suhtautua kaikkeen ilolla ja hyvällä. Mutta nyt tuli tunne, että saanhan minäkin joskus puolustautua.

 8. Noora

  Olen lukenut blogiasi Emman odotusajasta lähtien. Kuten jo yllä mainittu, saat blogissasi reagoida asioihin juuri sillä tavalla kun itse koet hyväksi. Kommenttini oli vaan tuohon, että ”onko oikein, että saa ilkeää palautetta”. Ei, ei se oikein ole. Mutta jos ratkaisua etsii, niin pitkässä juoksussa negatiivisuuden ohittaminen toiminee kuitenkin paremmin.

 9. Natalia

  ”En myöskään ymmärrä sitä, että jos blogipostauksessa on kuvia bloggaajasta tiukoissa treenivaatteissa, on hän epäuskottava.” Pakko kysyä, missä asiassa on väitetty jonkun olevan epäuskottava sen takia että on tiukat treenivaatteet? 😀

  • Monna

   En muista nyt missä postauksessa, mutta jossain oli (on tainnut olla usemmassakin), että miten nämäkin treenitrikoissa keikistely-kuvat liittyy tähän postaukseen jne.. Kyllähän sä Natalia tiedät, että uskottavampana valitettavasti pidetään jos on jotain säädyllistä päällä ja istutaan vaikka sohvalla katsoen kaihoisasti ikkunasta ulos. Kuin, että otetaan iloisia poseeraavia kuvia trikoissa tai vaikka juhlamekossa. 🙂

  • Natalia

   Kävin lukemassa kommentit tuohon rokotepostaukseen… En tosiaan tiennyt että treenivaatteet tekee teksin sisällöstä epäuskottavan mutta näköjään… 😀 Mä en ole sillä logiikalla tainnut koskaan julkaista mitään ”uskottavaa”. Kai nämä on näitä ettei keksi mitään muuta sanottavaa niin sitten pitää keksiä jotain mitä haukkua. Olisipa kivaa jos olisi hiljaa jos ei ole mitään kivaa tai rakentavaa sanottavaa. Tsemppiä sinulle näiden kommenttien kanssa <3

 10. Ninnu

  Olen lukenut Monna pitkään tätä blogia ja minun mielestäsi sinulla on hieno tapa suhtautua elämään ja olla oma itsesi. Olen ollut myös useammankin kerran eri mieltä kanssasi asioista joita olet täällä käsitellyt, mutta se ei lähtökohtaisesti tee blogiasi silmissäni yhtään huonomaksi. Melkein päinvastoin. On mielenkiintoista lukea vastakkaisia mielipiteitä, sillä se avartaa myös omaa tapaa tarkastella aiheitta ja asioita ylipäätään. Ja on hienoa, että vielä on olemassa ihmisiä, jotka kovastakin kritiikistä huolimatta, uskaltavat sanoa mielipiteensä.

  Tämä aihe kuitekin hieman hämmentää minua ja olen hyvin pitkälle samaa mieltä Elinan kanssa. Mielestäni itsesi, ajatuksiesi ja mielipiteitesi puolustaminen on oikein, ja kaikin puolin suotavaakin. Silti mielestäni itsensä puolustaminen on täysin eri asia kun ilkeily ja vajoaminen samalla tasolle asiattoman kommentoijan kanssa. Itse uskon vahvasti siihen, että paljon paremmin saat asian perille kun puolustat itseäsi, mutta asiallisesti ja napakasti. Luulen myöskin että se takaisin ilkeily, on juuri sitä mitä kommentoija alunperin haluaa, eli nähdä että hänen kommenttinsa onnistui loukkaamaan sinua.

  Tottakai ymmärrän että noin törkeät ja asiattoman kommentoijan sanat loukkaavat, ja että jokainen voi suutuspäissään tehdä ehkä ei niitä kaikista järkevämpiä sanavalintoja vastatessaan. Vaikeinta minun on siis ymmärtää, miksi ihmisellä on ylipäätän tarve tuon tyyppisiä kommetteja kenellekkään bloggajalle kirjoittaa. Mutta puolustautua voi myös ilman ilkeilyä.

  Mutta kuten itse totesit, sinun blogisi ja sinun sääntösi. Toivon vain että nämä tämän postauksen kommentit saavat sinut ajattelemaan asiaa myös hieman eri kannata.

 11. terhi

  Mitä jos vaan hyväksyisi kommentit mielipiteinä, niitä kun on laidasta laitaan. Moni tietysti kirjoittaakin provosoivasti, ja silloin on selvä että sitä saa mitä tilaa.

 12. Anna

  Näin ajattelen minäkin. Ja samaten, toisten sanomiset ei muuta sinua. Provoisoituminen kertoo siitä, että jokin omakuvan osa vaatii tukea siltä, mitä muut ajattelevat. Provosoituminen on viesti tältä egon osalta, jota on uhattu. Jos omakuva perustuu itseen, ei sitä tarvitse itselle tai kenellekään toiselle puolustella. Se vain on – tykittää sitä millä hyvänsä.

  Ihminen on sitä, mitä se itse ajattelee. Kunkin maailma on sellainen kuin oma todellisuus on.

  Sinulla on Monna hieno blogi sellaisena kuin se on. Anna itsesi olla sellainen kuin olet – kenenkään kommentit ei sinua muuta, vaikka ne tulisi kuinka kovaa. Sana tai mielipide ei muuta asiaa tai ihmistä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *