Monna
Monna

#metoo ja muut alistamisen vastaiset kampanjat!

 • Postaus saattaa sisältää voimallisia sanoja. 

Mitä hyötyä on #metoosta, kun samaa paskaa eri paketissa tulee saman sukupuolen edustajilta? Jos keskustelet Jodelissa bloggaajista, tubettajista, instaajista, julkkiksista tai kenestä vain, niin häpeä. Eikä ole sellaista kuin ”asiallinen juoruilu”. Kaikki selän takana puhuminen yllyttää nettikiusaajia ja oikeuttaa tämän keskusteluilmapiirin.

Tää yllä oleva on suora lainaus Natalia Tolmatsovan IG-päivityksestä, joka koski Jodelia. Mä en vois olla enempää samaa mieltä!! Oon kirjoittanut useaankin otteeseen blogissa nettikiusaamisesta, koska valitettavasti oon saanut itse siitä ison ja paskamaisen siivun reilu vuosi sitten. Kirjoittaisin siitä muutenkin, mutta omien kokemuksien kautta on ollut helpompi pureutua aiheeseen. Se on aina väärin -postauksen julkaisin silloin, kun sain itse pahimman ryöpyn niskaan.

Metoo-kampanja on ollut todella hyvä ja onneksi se on olemassa. Samoin mun mielestä on tosi hyvä, että kaikenlainen alistaminen ja kaltoinkohtelu nostetaan esiin ja niihin etsitään parannuksia. (en tosin allekirjoita sitä, että yksi ihminen kerrallaan nostetaan tikun päähän ja tulitetaan)

Mutta minkä vuoksi nää samat ihmiset, jotka kampanjoi #metoon ja muiden alistamisen vastaisten kampanjoiden nimissä riehuu nimettömänä jossain hemmetin Jodelissa ja haukkuu muita? Miten se voi olla oikeutettua? Eikö nää ihmiset oikeasti ymmärrä mitä tekevät? Henkinen kiusaaminen voi olla todella jyrkkä ja nopea tie alaspäin, jopa itsemurhan partaalle. Miettiikö yksikään Jodelin käyttäjistä tai siitä 20 000:sta Blogijuorut-ryhmän jäsenestä, että saattavat aiheuttaa mielenterveysongelmia niille ihmisille, keitä haukkuvat?? En usko, että miettivät.

Miettivätkö he miltä se tuntuisis jos kymmeniä tuhansia ihmisiä hyökkäisi yhtä aikaa heidän itsensä kimppuun osoittaen sormella ja naureskellen vittumaisesti päälle, että sinä se oot tollanen muotitiedoton itsekeskeinen kusipää ja luuseri? En todella usko, että he miettivät tätä. Eivät edes ymmärrä.

Kun Natalian IG-päivityksestä tehtiin Ilta-Sanomiin juttu, joku erittäin viisas kommentoi siihen näin: ”Niinno asiaan löytyy yllättävän helppo ratkaisu. Ei tartte kun poistaa kyseinen sovellus, jos ei kerran pysty käsittelemään semmosta pientä faktaa että kaikki ei kaikista ihan välttämättä pidä.”

Ei jumalauta!! Nyt mulla suhisee päässä ja savu nousee korvista taivaaseen asti. On ihan absurdia miksi nettikiusaamisesta puhuttaessa sanotaan aina tää: kaikki ei pidä kaikista ja se on fakta. Eihän siitä ole kyse!! Ei todellakaan kaikkien tarvi tykätä kaikista. Mutta viisas ihminen ei hauku muita!!

En mäkään kaikista ihmisistä pidä, mutta en hauku niitä kaikenmaailman palstoilla. Mitä se julkinen kiusaaminen kertoo haukkujasta?? Sen, että ei oo käytöstavat kunnossa. Sen, että ei oo ymmärrystä siitä mitä se haukkuminen aiheuttaa.

Natalia ja minä vuonna 2015

Ja jos joku nyt kommentoi tähän, että nythän sä itse haukut näitä kiusaajia, niin sanon että ennen tällaisen kommentin kirjoittamista mieti vielä! Eihän se niin voi mennä, että joku vetää turpaan ja sitten turpaanvetäjää paijataan päähän. Onhan tälle asialle voitava tehdä jotain!! Kuka kantaa vastuun siitä, että yhä nuoremmat hautoo itsemurhia? Kuka kantaa vastuun siitä, että ihmiset voi huonosti, koska heitä kiusataan netissä? Kuka kantaa vastuun siitä, että mielialalääkkeitä määrätään koko ajan enemmän, koska masennus on yleistyvä sairaus? EI OLE MITÄÄN ASIAA, MIKÄ OIKEUTTAA KIUSAAMISELLE!!! EI MITÄÄN!!

Yksikään julkinen ammatti tai yhtään mikään muukaan ammatti ei oikeuta haukkumiselle. Jos ihminen tekee töitä julkisesti ja kirjoittaa blogia omalla naamallaan – hän ei ole oikeutettu saamaan kiusaa ja haukkuja päälleen!! Jos et tykkää jonkun blogiteksteistä tai instagram-feedistä -> LOPETA SEURAAMINEN! Ole se viisas, joka lopettaa tämän kammottavan, ällöttävän ja kaikella tapaa väärän käyttäytymisen – STOP KIUSAAMISELLE JO TÄNÄÄN!!!!!

Kuka on mukana? Kuka liputtaa sen puolesta, että tällaisille kiusaamisille ja kiusaamispalstoille pitää tehdä loppu??

Lue myös: Somessa v*ttuilu on makee juttu? 

ja Kiusaaminen on aina väärin!

Lue myös Eveliinan postaus: Puheenaiheena Jodelin #blogijuorut

Kommentit (11)

 1. kata

  Go Monna! 🙂 Tosi hyvä kun kirjoitit tämän!

 2. memmu

  Toivon mukaan nämä kiusaajat ja haukkujat ymmärtävät tekevänsä väärin näiden tekstien julkaisun jälkeen, katsovat peiliin, tarvittaessa hakevat apua pahaan oloonsa ja saavat sitä. 💛

  Ketään, ei ketään saa kiusata!!

 3. Sami-Petteri

  Täyttä asiaa! Tosi hyvä, että tästä aiheesta pidetään ääntä. Pitäskö meidän bloggaajien ottaa yhteinen kamppanja (netti)kiusaamista vastaan?! Itselle tää aihe on nimittäin hyvinkin ajatuksia kuohuttava ja olen aina ajatellut, että haluan olla tekemässä kiusaamisen vastaista työtä.

  Terkuin, Sami-Petteri
  http://www.samipetteri.fi

  • Monna

   Siis todellakin pitäis!! ❤❤ Tehdään oikeesti asialle jotain, mietitään miten! 😊

  • Sami-Petteri

   Mahtavaa! <3 <3 <3 Lyödään viisaat päät yhteen! 🙂

 4. Mira

  Hyvä kirjoitus! Ja ihanaa, että te pidätte toistenne puolia.. ❤ Välillä pelottaa kasvattaa lasta tähän maailmaan kun joka paikassa on pelkkää kiusaamista ja haukkumista! En vaan ymmärrä mitä kiusaavat ihmiset siitä saavat, paitsi muille pahana mielen…

 5. Heidi

  Hyvä ja aiheellinen kirjoitus ja hienoa että#meetoo kamppiksenmyltä epäkohtia nousee esille ja niihin mietitään ratkaisuja.
  Haluan nostaa myös toisen ajatuksen esille ja toivon ettei se kyohsuta kenenkään tunteita liikaa koska se ei ole tarkoitukseni. On hyvä että asiat tuodaan esille ja että korostetaan, että kiusaaminen ei ole missään muodossa ok. Mitävrnrmmän näistä jodeleista ja muista silti suutytaan ja postaillaan, teagoidaan kuuri kuten kirjoittajat toivovatkin. Mitä jos tuollainen ala-arvoinen paska jätettäisiin huomioimatta? Ei annettaisi sille mitään arvoa? Miksi käydä jodelissa lukemassamitä siellä kirjoitetaan, kun siitä tulee pahamieli. Eikö tämä olisi myös tietoinen keino suojata itseään? Maailmassa on ja tulee olemaan kaikkea paskaa haluttiin tai ei. Itsekkin halusisin pelastaaja muuttaa koko maailman, mutta teen sen pienen osan minkä itse voin. Tämä ei tarkoitasitävettei kiusaamisen vastsisiakamppiksia pitäisi olla, todellakin pitää! Muttaitseään pitäämyös suojataasioilta, jotkaeivät tee hyvää. Jos itse keskittyy hyvään ja ruokkii hyvää mielestäni riittää. Omaaitsetuntoa ja itsevarmuutta hellimään niin myös voi paremmin. Eihän se aina niin helppoa ole mutta kyllä se elämänlaatuaparantaa. Samallatuleemyöslapsilleopetettuatervettä javahvaa itsetuntoa, oikeata ja värääja että hyvillä jutuilla saahyviä juttuja:)
  Toivottavasti ajatukseni eivät pahoittaneet kenenkään mieltä, se ei ollut tarkoitusvaan tuoda lisää näkökulmia keskusteluun:)
  Aurinkoista pääsiäistä:)

  • Monna

   Oikein hyvä pointti! 🙂 Mulla itselläni ei oo Jodelia, enkä sitä aio ladata. En myöskään käy missään vauva-palstoilla lukemassa niitä ala-arvoisia juttuja. Mä uskon, että aika moni jättää ne lukematta. MUTTA silti tuollaisille Jodel-kiusaajaryhmille pitäisi voida tehdä jotain. Se on oikeasti ihan kamala asia, että on olemassa tällainen paikka missä saa ihan LUVAN KANSSA kiusata ja haukkua muita ihmisiä. Se on jo jonkinlaista ihmisarvon alentamista. 🙁
   Aurinkoista pääsiäistä sulle myös! 🙂

 6. Nata

  Hyvä monna 💕 ja mun puolesta jokainen bloggaaja tai lukija voi tarttua aiheeseen. Meidän ammattiryhmällä jokaisella on nettikiusaajista jotakin kokemuksia.

  • Monna

   Nimenomaan!! <3

 7. Päivi

  Niii, onhan se niin ettei mikään sananvapaus tmv oikeuta olemaan tahditon, epäkohtelias tai täys moukka.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *