Monna
Monna

Liikunta-alan ammattilaiset

Nyt kirjoitan sellaisesta aiheesta, joka on muhinut päässäni jo pitkään. En ole viitsinyt kirjoittaa siitä, vaikka välillä on päässä puhissut todella hämmästyneitä mietteitä aiheeseen liittyen. En ole viitsinyt kirjoittaa sen vuoksi, että olen ajatellut kirjoituksen vain lisäävän vettä myllyyn ja lisäävän negatiivista asennetta. Mutta nyt kirjoitan, koska eräs kollegani otti aiheen rohkeasti puheeksi.

Olen aina, jo pienestä pitäen ollut sitä mieltä ettei omaa hyvyyttään tai viisauttaan tarvitse tuoda esille niin, että samalla painaa muita alas. Omista saavutuksistaan, tiedoista ja taidosta saa olla ylpeä. Niistä saa hehkuttaa vaikka kuinka jos siltä tuntuu. Mutta se, että omia saavutuksiaan, tietojaan tai taitojaan tuo esiin toisia lyttäämällä – osoittaa mielestäni vain oman epävarmuuden.

Facebookissa on kaksi ryhmää meille liikunta-alan ammattilaisille; Liikunta-alan ammattilaiset ja Suomen Personal Trainerit. Liityin molempiin ryhmiin jo muutama vuosi sitten. Ajattelin, että onpa hienoa kun on tällaiset verkostot olemassa. Ryhmät, joissa voi kysyä kollegoiltaan apua kinkkisissä tilanteissa. Me monet kun toimimme yksityisyrittäjinä, ei varsinaisia työkavereita löydy aina siitä vierestä. Näin ollen teemme siis monesti ratkaisumme aina yksin tai sitten kysymme joltain tutulta kollegalta vinkkiä. Tai kysymme sitä näissä FB-ryhmissä.

Itselleni tuli hyvin pian selväksi, että en lähde kyselemään näissä ryhmissä yhtään mitään. Monesti olen myös ollut poistumassa ryhmistä kokonaan, niiden negatiivisen ja piikittelevän sävyn vuoksi. En ole kuitenkaan poistunut, koska aina välillä ryhmissä jaetaan jotain mukavaa ja välillä jopa jotain informatiivista.

Kuitenkin suurin osa viestiketjuista ryhmissä on aivan lastentarhameininkiä. Tai sanotaanko, että yläastemeininkiä. Oikein etsitään sitä yhtä pientä virhettä ja sitten aletaan joukolla lahtaamaan. Joku kysyy neuvoa johonkin asiaan ja pian on kymmeniä kommentteja rustattuna ”ai, miksi sinä sellaista suosittelisit”, ”nimet esiin”, ”ei hyvää päivää mitä ammattilaisia”, ”käykää ihmiset kouluja, viikonloppukurssit eivät ole kouluja” jne jne jne..

Itse olen sitä mieltä, että on äärettömän hienoa kun meitä liikunta-alan ammattilaisia on erilaisia. Personal Trainereita ja valmentajia on erilaisia – luojan kiitos! Niinhän ne valmennettavatkin on erilaisia. Joku pt osaa kaikki voimaliikkeet a:sta ö:hön, mutta ei ole paras neuvomaan juoksutekniikassa. Joku valmentaja tietää maidottomasta ruokavaliosta ja sen hyödyistä, joku toinen taas suosittelee maitorahkaa. Tärkeintä olisi, että asiakas löytäisi itselleen juuri sen hänen tarpeittensa mukaisen pt:n tai valmentajan. Ja sitten sitäkin tärkeämpää olisi, että valmentaja osaisi kuunnella asiakkaan tarpeita ja toiveita – eikä ladata vaan jotain nivaskaa käteen, että ”syö ja treenaa näin – niin kaikki minun asiakkaani syövät ja treenaavat, ja niin minäkin. ugh.”

Joku suosittelee kehonpainotreeniä, joku toinen salitreeniä. Jonkun mielestä kookosöljy on hieno juttu ja toisen mielestä taasen pellavansiemenöljy. Joku on sitä mieltä, että aamuaerobinen on parempi kuin keskellä päivää tehty aerobinen. Jonkun mielestä on parempi vähentää hillihydraatteja iltaa kohden ja joku toisen suosittelee toisin päin. Kukaan ei mielestäni ole väärässä. On vaan näkemyseroja. Ja niistä näkemyseroista pitäisi löytää ne, jotka palvelevat kutakin asiakasta parhaiten. Eikä löytää niitä, jotka pönkittävät kunkin valmentajan egoa parhaiten.

Omaa ammattitaitoa ei todella tarvi pönkittää sillä, että painaa muita alas. Sanoisinkin niin, että mitä reilummin voi käyttäytyä kollegoitaan kohtaan, sen parempi itseluottamus on omaa ammattitaitoaan kohtaan. Jos minä tarvitsen apua joskus jonkun työasian kanssa, tiedän monta ihanaa kollegaa keneltä voin kysyä. Autan myös heitä aina jos he tarvitsevat apua. Olen myös suositellut kollegoideni valmennusta asiakkailleni silloin, kun en itse ole ehtinyt heitä ottaa tai silloin kun olen kokenut etten itse pysty antamaan asiakkaalle sitä mitä hän tarvitsee. Olen myös saanut kollegoiltani asiakkaita tällä samalla ajatusmallilla. Jos oma kalenteri on täysi tai asiakkaan tavoitteet ei ole omaa vahvuusaluetta – on tullut yhteydenotto josko minä voisin ottaa asiakkaan.

Tämä on sellaista reilua peliä. Tämä on myös ammattitaitoa. Voin tältä kädeltä suositella monta hyvää pt:tä, eikä se ole minulta itseltäni pois. Minun ei tarvitse päteä toisten kustannuksella, tai lytätä muita alas, että huh huh miten paskoja valmentajia tällä alalla näkee.
Se taas ei ole reilua peliä, eikä ammattitaitoa, että osaa ladata tuutin täydeltä paskaa jostain toisesta nostamalla sillä omaa egoaan.

Monna

Varmasti jokaisella alalla on tätä samankaltaista toimintaa, mutta itselleni tämä liikunta-ala on tuonut räikeimmin tämän kummallisen käytöksen esiin. Otetaan yksi silmätikku ja sitten pistetään kaikki peliin – ja sen pelin nimi ei ole Fair Game.

Monna

Kommentit (22)

 1. emmi

  Ihan loistava teksti ! <3

  • Monna

   Kiitos! <3

 2. Sanna

  Olen miettinyt niin paljon samaa! Itsekin liikunta-alan ammattilaisena, persona trainerina, olen nähnyt kyseisillä sivuilla melkoisia juttuja ja joskus kyllä suoraan sanottuna hävettää. Kaikelle on paikkansa ja asiakkaita varmasti riittää kaikille. Olen useasti meinannut kysyä neuvoja mutta en enää uskalla. Pelkään sitä että minut lytätään täysin enkä saa lainkaan apua. Etsin tietoa sitten muualta. On myös ammattitaitoa että kaikkea ei tiedä eikä suostu tekemään jos kokee ettei osaa. Ammattitaitoa on se, että kysyy apua. Ammattitaitoa on joustava keskustelu, mielipiteiden vaihtaminen ja perustelu ilman toisen lyttäämistä.

  Arvostan tekemääsi työtä! On hienoa nähdä kentällä noin rautaista ammattilaisia 🙂

  • Monna

   Joo, sama juttu! En ole viitsinyt kysyä neuvoa mihinkään – koska se lynkkaus- ja mollausmeininki on pelottanut. Olen myös sitten etsinyt tietoa muualta.
   Ja todellakin on ammattitaitoa myöntää, jos jotain ei osaa ja kysyä sitten muualta tai suositella suoraan jotain toista valmentajaa. 🙂

 3. Kaapoli

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Todellakin miettinyt samaa täällä päin, vaikka hieman erilaisessa työssä olen.

  • Monna

   Kiitos 🙂
   Harmi, että tällaista on monessa ammattikunnassa.

 4. Maiju

  Juuri näin. Kun ihmiset tajuaisivat, että paljon parempaan tulokseen päästään yhteen hiileen puhaltamalla, eikä muita dissaamalla.

  • Monna

   No siis nimenomaan Maiju! <3

 5. Mari

  Ite oon täysin eri alalla, mutta meidän ammatin fb-ryhmässä on täysin sama meininki! Jos jotain kysyy, yritetään heti saada virheestä kiinni tai lytätään tyhmyydestä. Välillä meininki suututtaa ja meinaan erota tai piilottaa ryhmän, mutta useimmiten pystyn ottamaan keskustelun tositv-tyyppisenä viihteenä ja huvittuneena seuraan kukkotappelua etäisyyden päästä 😄

  • Monna

   Tosi kurja kuulla, että tätä tapahtuu muissakin ryhmissä ja ammateissa. 🙁
   Mua ei jostain syystä tällainen edes huvita. Jotenkin vaan surettaa ja välistä suututtaa.

 6. Heli

  Loisto teksti! Ja ihanan terve ajattelumaailma sulla Monna! <3
  Töirmään aivan tähän samaa facebookin mm. koira ja koiran ruokinta sivuistoilla. Pari kertaa olen erehtynyt aloittamaan keskustelun tai kommentoimaan jotakin joka on ollut VIRHE 😀 Ei siitä saa kuin pahan mielen itselleen.. Et kyllä niitä pätijöitä on joka paikassa ja heillä on varmasti oikein hyvä olla kun tietävät niin laajasti kaikesta.

  • Monna

   Kiitos Heli! 🙂
   Joo, tosiaan näitä pätijöitä taitaa olla missä vain. 🙁 Tosi harmi.

 7. Jenna

  Pakko kyllä sanoa että ihan oikeessa oot. Oon ihan eri alalla ja kaverit myös ihan eri aloilla, mutta tuo kyseinen teksti sopii niin hyvin niin moneen elämäntilanteeseen.

  Mä en ymmärrä miten se neuvon kysyminen on jotenkin tyhmää ja idioottimaista… Mun mielestä se kun on viisasta ymmärtää omat rajat ja kysyä jos ei tiedä. Varsinkin liikunta-alalla musta parempi kysyä kuin sitten neuvoa väärin.

  • Monna

   Joo juuri näin. Se ei todellakaan ole tyhmyyttä kysyä, tyhmyyttähän olisi se, että ei kysyisi ja väittäisi sitten tietävänsä jonkin asian ja neuvoisi nimenomaan väärin.

 8. Ruupe

  Ikävää, että ilmapiiri ryhmissä on huono. On osittain niin, että eri ihmisille sopivat erilaiset elämäntapa- ja liikuntaohjeet. Kuitenkin liikuntatieteissä ja ravitsemustieteessä on taustalla laajoja tutkimuksia, joten kyseessä ei ole vain näkemysero vaan tieteen valossa joku on oikeassa ja joku väärässä. En kuitenkaan usko, että ryhmän pätijät aina ollenkaan olisivat niitä, joilla on tarkempaa tietoa alan tutkimuksesta. Ajatus, mikä tästä heräsi, oli kuitenkin se, että todella vähän esim. anatomiasta ja liikeradoista tietäviä personal trainereita on paljon. Ehkä siksi alallakin tartutaan kaikkiin avunkyselijöihin negatiivisella otteella. Ammattitaitoa on myös se, että kouluttautuu koko ajan ja etsii tietä kokonaisvaltaisempaan ymmärrykseen.

  • terkku

   Haa, kuulostaa kovinkin tutulta myös toisen alan suljetulta ryhmältä. Itse mietin toodella pitkään liittymistä kuultujen juttujen perusteella. Ja liityin kuitenkin, yritän saada ne ammatilliset puolet itselleni ja olla osallistumatta asiattomuuksiin. Mutta välillä hyvääkin tarkoittavat kysymykset johtaa kaameaan lopputulokseen. Ja useimmiten/aina samojen ihmisten toimesta😒

  • Monna

   Ruupe, toki on tutkimuksia ja faktaa – ei vain näkemyseroja. Se ei ollutkaan pointtina tässä minun kirjoituksessa. Vaan nimenomaan tuo, mistä kirjoitit, että useinkaan nuo pätijät eivät ole niitä, joilla se tieto olisi parasta.
   Ammattitaitoa on ihan jokaisella alalla on todella se, että kouluttautuu ja etsii tietoa lisää.

   Terkku, näinhän se taitaa olla. Useimmiten tosiaan nämä sättimiset ja lyttäämiset tapahtuu samojen ihmisten toimesta. 🙁

 9. Miira-Mari

  Kuulun itse myös samaisiin ryhmiin ja samoja asioita pohtinut kuin sinä.. Loistava kirjoitus siis, kiitos! 🙂

  http://fitnet.fi/blog/miiramari/

  • Monna

   Kiitos Miira-Mari! 🙂

 10. Lempi

  Hyvä kirjoitus ja hyvä, kun otit asiaan kantaa! Ehkä nuo lyttäysyritykset johtuu siitä, kun personal trainereita pulpahtelee kuin sieniä sateella ja kaikilla ei ole kummoista koulutusta. Toisaalta taas, jos on lajissaan hyvä, niin tarviiko välttämättä olla mitään todistusta kädessä, että voi olla osaava valmentaja? Kyllähän entiset aktiiviurheilijatkin usein siirtyvät valmentamaan lajissaan, ilman että tarvii olla mitään tutkintoa. Ja tuosta olen täsmälleen samaa mieltä, että on hyvä, että on eri lajeihin erikoistuneita PT:itä, vaikka toki pitää olla myös ”yleiset perusteet” hallussa. Mutta ilman muuta, jos joskus palkkaan PT:n, otan sellaisen, joka on erikoistunut minua kiinnostaviin liikuntamuotoihin. Jos tavoitteeni olisi maratonin juokseminen, niin ehdottomasta palkkaisin juoksuvalmentajan (jolla esim. tekniikan opetus varmaan on paremmin hallussa, kuin vaikka jollain fitnessvalmentajalla). Sellaisesta yleisPT:Stä tsekkaisin kyllä, millä meriiteillä tai tutkinnolla toisia lähtee valmentamaan, mutta jos valmentaja itse omaa esim. jonkun taidon, johon itse haluaisin pystyä, niin jos hän on itsensä saanut siihen kuntoon, niin onhan hänellä jotain älyä aiheesta silloin oltava myös muille jaettavaksi. Toki PT:llä pitää myös olla ammattiylpeyttä pitää oma työnsä tasokkaana ja sanoa, ettei ole paras valmentaja asiakkaalle, jos oma osaaminen ei vastaa asiakkaan mielenkiinnon kohteita, ja ohjata toiselle henkilölle. Ehkä rahan kiilto silmissä näin ei aina käy…
  Joka tapauksessa oli ala sitten mikä hyvänsä, niin en sitten millään ymmärrä joidenkin ihmisten tarvetta lytätä muita ja sitä kautta yrittää pönkittää omaa egoaan. Kyllä työtulosten täytyy voida puhua puolestaan. Olen vaan törmännyt siihen, että usein nuo suurimmat mollaajat eivät ole itse niitä alansa parhaimpia taitajia… Oman epävarmuuden ja osaamattomuuden peittelyä monesti se huutelu…

  • Monna

   Kiitos Lempi.
   Tosi hyviä pointteja sulla! Oon samaa mieltä siinä, että pt:itä pulpahtelee kuin sieniä sateella ja valitettavasti kaikilla ei tietenkään voi olla samaa tietotaitoa. Monesti se karttuu myös työn myötä ja lisäkoulutusten kautta. Myös tuo oma tausta jonkun lajin parissa on hyvä esimerkki.

   Ja se on se tylsin juttu juuri, oli ala mikä tahansa – miksi pitää muita lytätä?!

 11. Meri

  Moi! Hieman asian vierestä, mutta mistä löytää hyvä pt? Olen vihdoin pitkän pohdiskelun jälkeen tullut tulokseen että omillaan en saa toivottuja tuloksia, tarvitsen apua, rahan menosta viis. Kalliitahan kaikki ovat, joten sikaa säkissä en uskalla ostaa.. Pitkään blogiasi lukeneena sinua olisin pyytänyt, ajatusmaailmaasi kohtaa paljon omani kanssa.. Mutta et taida nyt hetkeen ottaa asiakkaita.
  Paljon olen googlaillut ja muutaman sivun löytänyt joihin koottu useita pteitä, mutta sitä kolahdusta ei ole vielä tullut. Asun pk seudulla, joten luulisi tarjontaa olevan.
  Kiitos hyvästä blogistasi 😊

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *