Monna
Monna

10 + 1 kirjasuositusta!

Sain toiveen, että voisinko kertoa hyviä kirjavinkkejä! No minähän kerron! Osa näistä kirjoista on jo aika vanhoja, eli ei välttämättä löydy kirjakaupoista.. mutta ainakin kirjastoista varmasti. Mä rakastan lukemista ja oon aina lukenut paljon. Raskausaikana kuuntelin paljon äänikirjoja, mutta jotenkin se perus kirja on ehkä kuitenkin enemmän mun juttu.

Mä tykkäsin ennen äidiksi tuloa paljon sellaisista tositapahtumiin perustuvista, aika rankoistakin kirjoista. Kirjoista, jotka kertoi esim. sulkeutuneista lapsista, orjista, islam-uskosta jne.. Mun lempikirjailija oli silloin Torey Hayden. Edelleen ne kirjat multa löytyy kirjahyllystä. Nyt en niitä oo pystynyt lukemaan, lasten kaltoinkohtelu on aihe josta en pysty oikein lukemaan enää. Vaikka ei se ennenkään oo mitään ”herkkua” ollut, mutta ne on olleet tosi mielenkiintoisia ja mieltä avartavia kirjoja.

Tässä mun 10+1 kirjasuositusta kautta aikain:

 1. Lars Kepler * Nukkumatti – Varmasti pelottavin kirja, minkä oon ikinä lukenut!! Tää oli sellainen kirja, että taisin lukea yhden viikonlopun aikana. Noi kaikki Keplerin kirjat on tosi hyviä! Suosittelen lukemaan, jos jännärit kiinnostaa!
 2. Ahnhem * Pimeään jäänyt – No ei tääkään varmaan kauheesti kakkoseksi jää tuolle Nukkumatille. Tää oli kanssa niin hyvän hirveä, että nukkumaanmenoaika venyi aika pitkälle, kun tätä luin. 😀
 3. Torey Hayden * Aavetyttö – Tää on yks riipaisevimmista Toreyn kirjoista. Nää Haydenin kirjat on siis tositapahtumiin perustuvia kirjoja kaikki, Hayden on itse erityisopettaja ja kertoo kirjoissaan omista oppilaistaan. Tämä Aavetyttö kertoo tarinaa puhumattomasta tytöstä, joka on lopettanut puhumisen, itkemisen, nauramisen ja kun erityisopettaja saa hänet puhumaan vuosien jälkeen, paljastuu jotain ihan kamalia asioita tytön elämästä. 🙁
 4. Elbie Lötter * Vaiennettu Anna – Tää on ehkä kamalin kirja minkä oon koskaan lukenut! Kiva, että suosittelen sitä nyt teille! 😀 Mutta siis tää oli oikeasti todella järkyttävä tositapahtumiin perustuva kirja laspen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mä en ikinä pystyi lukemaan tätä enää uudestaan nyt Emman äitinä.
 5. Liza Marklund * Uhatut + Turvapaikka – Tässä on kaks kirjaa, koska Turvapaikka on tavallaan ”jatkokertomus” Uhatuille. Kirjat kertoo naisesta, joka joutuu lapsineen ”pakenemaan maan alle” ex-miestään karkuun. Tositapahtumiin perustuva tarina ruotsalaisesta naisesta. Tosi hyvä!
 6. Sabine Kuegler * Viidakkolapsi – Tämäkin tositarina. 😉 Kirja kertoo saksalaisesta tytöstä, joka muuttaa 5-vuotiaana vanhempiensa kanssa viidakkoon erään heimon pariin. Tosi mielenkiintoinen kirja.
 7. Ulla Appelsin * Lapsuus lahkon vankina – Kirjaa kertoo tositarinan pienestä suomalaisesta pojasta, joka nelivuotiaana annetaan erään uskonlahkon kasvatettavaksi. Tää on myös aika julma tarina, mutta kuitenkin älyttömän mielenkiintoinen. Mua on kiinnostanut aina lukea erilaisista lahkoista, ne on mun mielestä jotenkin niin uskomattomia ja käsittämättömiä juttuja.
 8. John Verdon * Numeropeli – Mielenkiintoinen murhamysteeri! Tätä kirjaa luin kanssa nenä kiinni kirjassa, kunnes olin kirjan päässyt loppuun. Hyvin kirjoitettu ja sellainen kirja, jossa lukijakin alkaa miettimään ratkaisua murhiin.
 9. Ilkka Raitasuo & Terhi Siltala * Kellokosken prinsessa – Aivan ihana! Oon nähnyt tästä myös elokuvan, mutta kirja oli laajempi. Ylläripylläri, tämäkin on tositarina. 😀 Kirja kertoo suomalaisesta naisesta, joka 1930-luvulla joutui skitsofrenian vuoksi laitoshoitoon. Kirjassa on aika hurjia hoitomenetelmiä, joita siis käytettiin vielä tuolloin, kuten lobotomia.
 10. Mende Nazer & Damien Lewis * Orja – Karu kertomus sudanilaisesta tytöstä, joka kaapataan ja myydään orjaksi 12-vuotiaana. Ei oo mikään ”kiva” kirja tämäkään, mutta jälleen erittäin mielenkiintoinen.
 11. Kimmo Ohtonen * Karhu, voimaeläin – Tää viimeinen kirja on myös tositarina. Sen on kirjoittanut suomalainen mies omasta lapsuudestaan, jolloin pakeni väkivaltaista isäänsä metsään ja ”ystävystyi” karhujen kanssa. Tässä kirjassa on myös super hienoja kuvia Suomen luonnosta ja niistä karhuista.

***

Nyt kun nää kirjat on tässä listattuna, niin nopeana johtopäätöksenä voi vetää, että mun suosikkeja on tositapahtumiin perustuvat kirjat. 😉 Ja jännityskirjat. Mutta tosiaan nyt en oo näistä kyllä mitään lukenut äidiksi tulon myötä. Oon lukenut vaan sellaisia ”helppoja” kirjoja, ne vaan ei oo olleet niin hyviä, että pääsisivät tälle listalle. Saa suositella jotain sellaisia hyvänmielen kirjoja!! 🙂

Niin ja siis tottakai tähän listaan pitää lisätä meidän oma kirja: Ylös, ulos treenaamaan! 😉 😀

Kommentit (14)

 1. n

  Minä tykkään lukea aika paljon eri ihmisten elämänkertoja. Ehdottomasti mielenkiintoisin hetkeen oli Jere Karalahden Jere! Veitolan kirjan luin myös ja tykkäsin, mutta petyin vähän, ehkä sitä hehkutettiin liikaa kaikkialla 😀 Mutta sekin oli siis ihan hyvä. Sit oon lukenut Kalle Palanderin kirjan, se oli todella mielenkiintoinen ja tarjosi paljon ajateltavaa suomalaisesta urheilumaailmasta. Eilen pääsin aloittamaan Antti Tapanin ja se on kyllä myös tosi koukuttavaa luettavaa. Muistan myös tykänneeni hirveästi Wilson Kirwan kirjasta! Lukulistalla on vielä ainakin Cheekin JHT, hän on jotenkin tosi kiehtova tyyppi ja tarina kiinnostaa vaikken musiikista tykkääkään.

  No tää ei oo sitten kevyt, mutta Pauliina Rauhalan Taivaslaulu oli kyllä upea kirja. Todella riipaiseva ja elämänmakuinen. Sitten oli Irene Naakan Hullu kuin äidiksi tullut, ei ehkä kirjana noussut omalle top-listalle, mutta tuli kyllä itkeskeltyä silti tarinan mukana.

  Jos kaipaan ihan hömppää niin tää 28v kaivaa hyllystä Harry Potterit. 😀 Parasta aivotonta höpöttämistä.

  • Monna

   Joo, vitsi elämänkerrat on hyviä myös! 🙂 Meillä on nuo Kallen ja Jeren ja Wilsonin kirjat. Mä en oo vielä niitä lukenut, tai sitä Jeren kirjaa oon kyllä aloittanut. 😀 JHT:n oon lukenut, se oli hyvä ja mielenkiintoinen! Ja toi Antti Tapani on ehdottomasti yks minkä haluan lukea!

   Kiitos kovasti vinkeistä! 🙂 Mä luin muuten kanssa noi Potterit about sun iässä! 😉

 2. Essi

  Kiitos, suuntaan kun tänään kirjastoon ennen työpäivää 😊

  • Monna

   Ihanaa, jos oli hyviä vinkkejä! 🙂

 3. Jenni

  Yuval Noah Hararin Ihmisen lyhyt historia on mielenkiintoinen ’tieteispohdinta’ ihmisen historiasta ja ihmislajin kehityksestä maailman alusta tähän päivään ja jatko-osa Huomisen lyhyt historia luotailee tulevaisuuteen, mitä ihmislajille tulee tapahtumaan ja minkälainen mahtaa olla seuraava ihmislaji, minkälaisessa maailmassa se mahtaa elää. Nämä siis jos kiinnostaa tieteellinen kaunokirjallisuus!

  • Monna

   Oi kiitos, tosi mielenkiintoisen kuuloiset! 🙂 Kiitos vinkeistä!

 4. Heidi

  Eve Hietamiehen Yösyöttö, Tarhapäivä ja Hammaskeiju. Tuossa järjestyksessä, on siis sarja 😀 Helppolukuisia, mukavia ja mukaansa tempaavia. Kertoo miehestä joka joutuu yhtäkkiä yksinhuoltajaksi 3pv ikäselle lapselle.

  • Monna

   Kiitos! 🙂 Mä muistan, että mä ehkä joskus aloitin tätä Yösyöttöä, mutta en jotenkin päässyt siihen sisään. Täytyy ehkä antaa uus mahdollisuus. 😀

 5. Marika

  Ehdottomasti koskettavin lukemani kirja Khaleid Hosseini – Tuhat loistavaa aurinkoa, joka on kahden afgaaninaisen tarina. Vahva lukusuositus! Kannattaa tosin varata nenäliinapaketti vierelle 🙂
  Samoin suositus klassikoille Harper Lee – Kuin surmaisi satakielen ja sen jatko-osa Kaikki taivaan linnut.

  • Monna

   Tuon Tuhat loistavaa aurinkoa oon lukenut. 🙂 Se oli tosi hyvä, meinasin sen(kin) tähän laittaa! 😀
   Mutta kiitos näistä toisista suosituksista!

 6. Päivi

  Sellanen kirja sarja kuin hakekaa kätilö! Tositapahtumia ja tosi mielenkiintoisia! Hyvin pysyy kiinnostus viime sivulle asti 🙂

  • Monna

   Hei, tästä mä oon kuullut! On tainnut tulla myös tv-sarjana! 🙂 Kiitos vinkistä!

 7. Arja

  Suosittelen lukee Eva Wahlströmin Rajoilla-kirjan. Evan tarina kosketti mua jotenki erityisen paljon, mahtava nainen! 🙂

  • Monna

   Tietkö musta tuntuu, että oon lukenut tän. Oliko tää se sen eka kirja? Tai siis onko häneltä tullut useampi? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *