Monna
Monna

Kuntosalille aikovan aloitusopas!

Syksy ja alkutalvi on monesti niitä aikoja, kun kuntosalit täyttyvät uusista innostuneista kansalaisista.
Ehkä myös hieman epävarmoista salikävijöistä ja ensikertalaisista.
Yleensä on kaksi starttia; vuoden alku – tammikuu, sekä syksyn alku – syyskuu. Ne on ne milloin ihmiset haluavat eniten muutosta omaan treenimaailmaansa ja varsinkin syksyisin tulee uusien harrastusten halu.

Miten sinne salille sitten uskaltaisi lähteä ensimmäistä kertaa? Mitä pitäisi tietää tai pitäisikö jo kenties osata jotain? Minäpä kerron muutaman vinkin.

 • Tutustu kotiseutusi kuntosalitarjontaan. Vertaile hintoja ja erinäisiä asiakassopimuksia. Mieti myös, että mitä haluat paikalta. Haluatko vain kuntosalin vai kaipaatko silloin tällöin myös ryhmäliikuntatunteja? Haluatko, että salilla on aina henkilökuntaa paikalla vai riittääkö avainkortilla toimiva sali ilman henkilökuntaa?
 • Lähde rohkeasti. Kukaan ei ole mestari syntyessään. Tämä pätee myös salitreeniin. Sinun ei tarvitse tietää ensimmäistä kertaa salille mennessäsi, että miten jokainen vipstaakkeli siellä toimii ja mitkä kuusi liikettä Arnold Schwarzenegger suosittelee tehtäväksi.
  Kuitenkin suosittelen, että ota ensimmäiselle kerralle mukaan kaveri joka osaa opastaa sinua mukaan kuntosalin saloihin TAI ehkä vielä parempi vaihtoehto; pyydä ammattilaiselta apua. Monilla saleilla saa ns. ”kaupan päälle” opastetun salikerran, kun ostaa jonkinlaisen kausi- tai sarjakortin. Ammattilainen opastaa laitteiden käyttöä ja suunnittelee sinulle ensimmäisen saliohjelman. Myös personal trainerit toki tekevät uusien asiakkaidensa kanssa salille tutustumista.
 • Salihistoriaa on, mutta siitä on 10 vuotta. Jos tiedät jo mitä salilla pitäisi tehdä, älä arkaile. Salille mennessä ei tarvitse olla tietyn kokoinen tai tietyssä kunnossa. Kukaan, ihan oikeasti ja rehellisesti kukaan ei ehdi katsella onko jollain vähän liikakiloja vai onko joku puolestaan aivan tikissä. Tai jos joku ehtii, niin sitten ehkä hän on vääristä syistä salilla. 😉
 • Kun sitten olet jo salilla. Mieti mitä osaa vartalosta olet menossa treenaamaan ja lämmittele sen mukaisesti. Esimerkiksi jos sinulla on tiedossa vain ylävartaloon kohdistuvia liikkeitä, ei ehkä hyödytä polkea pyörällä alkulämpöä. Tällöin voit ottaa lämmön vaikkapa crosstrainerilla tai soutulaitteella. Jos taasen treenisi kohdistuu vain jalkoihin, voit lämmön ottaa juoksumatolla, pyörällä tai crosstrainerilla.
 • Mieti mikä lihas harjoittelee. Tee liikkeet sen mukaan, että tiedät jokaisessa liikkeessä millä lihaksella työ pitäisi tehdä. Monissa salilaitteissa on pieni kuva, joka kertoo laitteessa harjoittavan päälihasryhmän suorittajat. Älä turhaan lähde alussa kikkailemaan mitä erikoisemmilla liikevariaatiolla. Lähde perusteista liikkeelle ja lisää eristäviä liikkeitä mukaan vasta kun salitreeni on jo hieman tuttua sekä mielellesi, että lihaksillesi. Perusliikkeinä hyviä ja helppoja laiteliikkeitä ovat mm. vaakajalkaprässi, rintaprässi, vaakasoutulaite, sekä taljassa tehtävät ojentajatyönnöt ja hauiskäännöt.
 • Kaikki muu oheissälä. Ensimmäistä kertaa salille mennessä sinulla ei tarvitse olla kädessäsi latausjuomaa sheikkerissä ja uusimpia ja kalleimpia treenivaatteita ylläsi. Tärkeintä on se, että olet ottanut askeleen kohti lihaskuntoharjoittelua. Kaikenlaiset buusterit, latarit ja palarit on sitten vasta se seuraava askel. Ja siitä kerronkin seuraavassa vinkkipostauksessa. 🙂

Kivoja treenihetkiä ja tsemppiä salitreeniin!

arcticgym

Kommentit (4)

 1. Vivi

  Ihanasti kirjoitettu ja hyödyllistä tekstiä. Itsellä rima kuntosalille menoon on ollut korkealla juurikin tuon hukassa olemisen tunteen takia. Nyt olen vihdoin reipastunut aloittamaan saliharrastuksen kouluni vähän hiljaisemmalla salilla 🙂 kiitos rohkaisevista sanoista täytyy pitää ne mielessä.

  • Monna

   Kiva kuulla, että tämä teksti rohkaisi! Reippaasti vaan tekemään, niin pikkuhiljaa hälvenee se hukassa olemisen tunne. 🙂

 2. Nilla

  Lempeesti kirjotettu teksti. Mullon jääny kuntoilut väliin joku puoltoista vuotta. Muutto Helsinkiin ja nyt pitäs lähtee uudelle salille. Iiik, jännittää että osaako siel enää mitn. Tää postaus rohkaisi hieman mieltä, kiitos siitä sulle Monna ! 🙂

  • Monna

   Tottakai osaa! Sinne vaan rohkeasti! 🙂 Kyllä ne asiat siellä muistuu mieleen!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *