Monna
Monna

Kehopositiivisuuden kaikki kulmat

Kehopositiivisuus on asia, jonka puolesta puhutaan paljon. Niin mäkin! On ihanaa, että lähivuosina on alettu tuomaan esille muodokkaampaa vartaloa hoikkien rinnalle niin mainoskuvissa kuin somessa ylipäänsä.

Mä oon yrittänyt itse ottaa blogissa esille kehopositiivisuudesta puhuttaessa sen, että kehopositiivinen pitää olla kaikkia kehoja kohtaan. Oon varmasti sortunut siihen, että oon puolustellut enemmän niitä muodokaampia kuin niitä hoikkia. Mutta oon koittanut painottaa kuitenkin sitä, että kaikenlaiset kehot on kauniita.

Yleisin tapa puhua tästä aiheesta on muodokkaampien kroppien esille nosto. Se on tietysti hyvä asia, koska kuitenkin edelleen eniten mm. mainoksissa pyörii suhteellisen laihat naiset. Mutta oikeasti pitäis muistaa myös hoikkien naisten kehopositiivisuus. 🙂

Luin Oi mutsi mutsin super hyvän kirjoituksen Kaksoisleuka ja riipputissit on ihania! ja katsoin upean Marjaana Lehtisen IG:stä tätä kaunista kuvaa. Mietin heti näitä postauksia ja kuvia katsellessani, että onpa Elsa ja Marjaana kauniita ja rohkeita ja upeita naisia! Kehopositiivisuuden puolesta puhujia on myös paljon muitakin kaunottaria! Mun mielestä jokainen, joka puhuu tai kirjoittaa tästä asiasta on upea! Ihan oikeasti! Mitä enemmän tästä puhutaan, sen enemmän ihmiset alkaa oikeasti miettimään mitä se tarkoittaa.

Lumenella starttasi Naistenpäivänä #LightTheWay -kampanja, jossa oli teemana 5 rohkeaa ja päämäärätietoista naista, 5 inspiroivaa tarinaa uskalluksesta ja rajojen rikkomisesta. Tästä kampanjasta oli hälyä vähän siellä ja täällä, että miksi mukaan on valittu viisi hoikkaa ja ”samasta pussista” olevaa naista. Muistan, että olin itsekin vähän naama nutturalla, että onpa nyt kummallista kun ei mukaan ole otettu yhtään muodokkaampaa naista tai vaikka yli 50-vuotiasta naista.

Nyt kuitenkin mietin, että oma reaktioni oli vähän hölmö. Kampanjaan oli valittu viisi upeaa naista, kaikki erilaisia ja rohkeita ja hienoja naisia. Jokainen näistäkin viidestä naisesta on varmana käynyt pohdintaa omasta kehostaan, onko se hyvä sellaisenaan. Onko liikaa muotoja tai liian vähän. Se, että he ovat nyt hoikkia ei tarkoita sitä eikö heidänkin kehoja kohtaan pitäisi olla positiivinen.

Mietin, että jos hoikka nainen laittaa someen kuvan itsestään alusvaatteisillaan, luokitellaan kuva helposti pornahtavaksi tai itsensä tyrkyttämiseksi. Miksi muodokkaamman naisen tällainen kuva on hyväksytympi? Toisaalta jos rintava nainen laittaa kuvan, jossa on avara kaula-aukko – on hänen kuvansa tyrkky, mutta pienempirintaisella tällainen kuva on tyylikäs. Vähän ristiriitaista, eikö?

Mun mielestä tässä kehopositiivisuudessa ois hyvä nähdä kaikki kulmat, kaikenlaiset vartalot hyväksyttyinä. Vai mitä? 

Elsa kirjoitti postauksessaan mm. näin: Uskon myös, että erilaisten vartaloiden näkyminen mediassa edesauttaa meitä hyväksymään toistemme kautta myös itsemme ja vähentää pelkän laihuuden ja ulkonäköpaineiden vuoksi itsensä rääkkäämistä. Liikkumisen ja terveellisesti syömisen kun ei pitäisi perustua itsensä vihaamiseen, vaan itsensä rakastamiseen. 

Nimenomaan! <3 

Kuvat: Petri Mast
Vaatteet: Yvette
MUAH: Satu Arvo

Kommentit (3)

 1. Elsa / oi mutsi mutsi

  Oi, kiitos tästä! Mä oon ehkä vielä enemmän intersektionaalinen feministi kuin kehopositiivisuustaistelija, oikeudet olla oma itsensä kun pitää olla ulkonäöstä riippumattomia ja kaikilla ihmisillä tulisi olla samat oikeudet päättää kehostaan itse, kuulematta toisten arvostelua siitä. Siihen tottakai liittyy vahvastise, että vartalot ovat yhtä arvokkaita 🙂

  Lumenen kamppiksessa taas oli ongelmana tietynlainen katsantokannan suppeus, joka on ollut Lumenen ongelma pitkään. Heillä on ollut aika ongelmallista mainontaa ”pohjoismaisen kauneuden” ympärillä joka on halventanut naisia, jotka eivät istu tähän stereotyyppiseen vaaleaan pohjoismainen nainen kuvaan.

  Oma kritiikkini Lumenea kohtaan ei perustunut siihen, etteikö nämä valitut naiset edustanut rohkeutta, vaan siihen että rohkeutta on sen hyväksytyn hoikka ja nuori (tai vanhempi entinen supermalli) tyypin ulkopuolellakin. Nämä naiset ovat rohkeita -kyllä! Lumene taas ei ollut rohkea halutessaan puhua rohkeudesta tuoden esiin vain hoikan ja nuoren naistyypin – sen jota kosmetiikkabrändit ovat tuoneet esiin AINA. Lumene vetosi tarinoihin, mutta totuus on, että he markkinoivat tuotteitaan nyt viiden nuoren ja hoikan naisen KASVOILLA lehdissä ja metrotunneleissa. Vrt. Esim Kalevala Korun kesyttämätön kauneus kamppis, joka toi rohkeita naisia esille todella laajalla skaalalla ikäerot, vartalotyyppierot, etniset ja kulttuuriset erot yms huomioiden.

  Kun Lumenen kamppis on nimetty niinkin vahvalla sanalla kuin rohkeus, se vie brändin spotlightin alle tarkasteltavaksi miten brändi itse haluaa identifioitua rohkeaksi, mutta ei käytännössä tee sitä. Kyseenalaistamatta mallikasvojen rohkeutta YHTÄÄN.

  Kiitos tästä! Ihanaa viikonloppua 🙂

 2. Anna

  Pakko kommentoida liittyen Lumenen kampanjaan. Olin itseasiassa mukana markkinatutkimustoimiston vetämässä keskustelussa, jossa kysyttiin alustavia mielipiteitä Light The Way -kampanjasta ja meille esiteltiin sen ”ensimmäinen raakaversio”. Silloin mukana oli paaaljon muitakin naisvaikuttajia, eri ikäryhmistä (mm. upea Raili Hulkko, Paula Vesala, saattoipa olla Tarja Halonenkin). Olen kyllä tosi pettynyt, ettei kampanjaa toteutettu niillä kaikilla mukana olleilla kasvoilla, jotka alustavassa suunnitelmassa oli mukana. Kampanja sinällään on mielestäni onnistunut, ainakin erilaisen ja freshimpi kuin jo niin nähty Lumenen ”vaalea, luonnollinen suomineito”. Harmi vaan, ettei Light The Way:ssä ole mukana kaikki ne naiset, jotka oli kuvattu kampanjaa varten.

 3. Stiina

  Itsellä tulee se ”tyrkky” kuva fiilis, toki siitä jos on paljasta pintaa paljon, mutta eniten siitä jos asento, ilme ja kaikki halventaa esim naista joka on vähäpukeisena kuvassa. Itse koen, että jos joku nyt on tissit paljaana/peppu pystyssä kameraa kohti, niin sillä kyllä jo haetaan jotain. Itse en esim koskaan laita minnekkään kuvia missä olen tissit puoliksi esillä, nännit paistaa paidasta läpi jne. En halua halventaa itseäni, tai saada huomiota jonkun vartalonosan avulla. Sopivasti vilauttelu taas on mielestäni ok, ja seksikkäämpää kuin liian avonaisten kaula-aukkojen esittely. Mutta tosiaan, kuvan luonne ratkaisee. Toivottavasti joku tajuaa mitä tällä ajoin takaa 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *