Monna
Monna

Miksi julkisuudessa olevista saa puhua pahaa?

Taas kerran palaan tähän asiaan. Tämä asia on sellainen, mikä ei varmasti puhumalla lopu. Mutta aion puhua ja kirjoittaa siitä niin paljon kun vain jaksan.

Luin viime viikolla ystäväni Hanna Sumarin Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi istuvansa laivan ravintolassa ja kuulevansa kaiken mitä viereisessä pöydässä mouhataan. Haukuttiin jokainen julkisuudessa oleva henkilö turhaksi jne.. Tiedettiin kaikesta kaikki. Ajatelkaa kuinka loistavia ja täydellisiä nämä kyseisen pöydän ääressä istujat ovat? Heillä oli varaa puhua kaikista tuntemattomistaan ihmisistä pahaa.

Luin viime viikolla myös toisen ystäväni Kirsi Ståhlbergin postauksen, jossa hän kirjoitti siitä kuinka paljon kuraa niskaan hän oli saanut uudesta työpaikastaan. Ajatelkaa, iloinen nainen, joka on onnellinen uudesta työpaikastaan. Samalla sekunnilla häntä tuntemattomat ihmiset ottavat asiakseen kertoa faktoja, kuinka sitä ja tätä.

Minä sain tänään kommenttina linkin erääseen postaukseen, postauksessa bloggaaja kertoi kuinka oli kuullut jonkun nuoren naisen haukkuvan minut ja elämäni puhelimessa jollekin toiselle. Tämä puhelimessa puhuja oli arvostellut ulkonäköäni, minun ja Tuukan kasvatusmetodeja, minun ja Tuukan parisuhdetta, päivitellyt kuinka jaan KAIKEN Emmasta ja olen teeskentelevä ylipositiivinen ihminen.

Haluaisin nyt sanoa sinulle, joka olet nämä asiat minusta mouhannut puhelimessa, pari asiaa:

 1. Tunnetko sinä minut? Tiedätkö minkälainen ihminen minä olen? Oletko tuntenut minut jo kauan ja asunut myös meillä? Tiedätkö olenko ylipositiivinen ja teeskentelevä?
 2. Tiedätkö oikeasti Emmasta kaiken? Miten hänen vatsansa toimii? Mitkä ovat hänen suosikkiruokiaan? Syökö hän ylipäätään tällä hetkellä muuta kuin maitoa? Tiedätkö minkälaisista leikeistä hän pitää?
 3. Entä meidän parisuhde? Miten voit sanoa, että mielestäsi minä ja Tuukka olemme todella epäsopivia toisillemme? Tunnetko sinä tosiaan meidät? Taidat tuntea. Kertoisitko ihan suoraselkäisesti kuka sinä olet?
 4. Kuulisin mielelläni sinulta suoraan nämä asiat, perustelut niille ja miksi koet oikeudeksesi väittää tällaisia asioita minun elämästäni?

Haluaisin kysyä sinulta myös, että:

 1. Minkälainen ihminen sinä olet? Perusposiitivinen, ylipositiivinen vai kenties pessimisti?
 2. Minkälainen on sinun parisuhteesi?
 3. Miten sinä kasvatat omaa lastasi? Millä tapaa kuvittelet, että sinun kasvatustapasi on jotenkin parempi tai oikeampi kuin minun?
 4. Entäs sinun ulkonäkö? Oletko täyden kympin nainen? Sellainen, jolla on varaa arvostella muiden ulkonäköä? Onko oikeasti sellaisia olemassa, kenellä siihen on muka varaa?

Minä en kertakaikkiaan ymmärrä, mikä oikeus ihmisillä on puhua pahaa julkisuudessa olevista henkilöistä?! Miten niin, että ”jos on kerta julkisuudessa, niin saa sitten luvan tottua paskanpuhumiisen” tai että ”koska on itse naamansa julkisuuteen tyrkännyt, saa luvan oppia ottamaan kritiikkiä vastaan” ?!?! Joo, mielipiteitä on erilaisia. Mutta kyllä niilläkin on joku raja! KÄYTÖSTAVAT!!!

En myöskään käsitä, että miten jollain ihmisellä on aikaa ja MIELENKIINTOA jauhaa toisen asioita?! Varsinkaan sellaisen ihmisen, ketä ei tunne!! Minua suututtaa tämä asia nykyään. En enää tule surulliseksi, eikä minulle tule itselleni jotenkin epävarma olo. Vaan minua ihan todenteolla suututtaa ihmisten käytös!! Miten aikuiset ihmiset käyttäytyvät kerta toisensa jälkeen typerämmin kuin moni teini-ikäinen? Mikä ajaa siihen tilanteeseen, että on haukuttava toisen ulkonäköä, tapaa elää, työskennellä, kasvattaa jne..?! Alan kallistua enemmän ja enemmän siihen, että tällaiseen käytökseen ajaa tylsyys omassa elämässä. Jos kaikki asiat ovat hyvin, ei kertakaikkiaan ole aikaa eikä KIINNOSTUSTA haukkua ja arvostella toisten elämää.

Miettikää ihmiset oikeasti mitä te sanotte. On paljon rohkeampaa ja hieompaa sanoa kehu, kuin loukkaus. On paljon rohkeampaa olla se, joka siinä pöytäseurueessa antaakin kehun, eikä hauku muiden mukana.

Lue myös kirjoitukseni: Se on aina väärin!

Kommentit (15)

 1. Laura

  Ihmiset on välillä ihan käsittämättömiä! Törmäsin eilen somessa keskusteluun, jossa haukuttiin aivan suoraan kollegani. Ja mikä ihmeellisintä, moni oli lähtenyt mukaan tähän haukkumiseen. Toki siellä oli onneksi mukana myös asiallisia viestejä ja joku oli asettunut tämän kollegani puolelle.

  Tulin ihan älyttömän surulliseksi, kun luin tuota keskustelua. Varsinkin, kun kyse oli siitä, että joku ei vaan sattunut tykkäämään kollegani tyylistä hoitaa hommat. Vaikka näin ammatillisesta näkökulmasta hän hoitaa työnsä hyvin.

  En tajua yhtään, miten joku kehtaa arvostella tai haukkua toista toisen selän takana. Itse yritän aina muistaa pitää suuni kiinni, jos minulla ei ole mitään järkevää sanottavaa. Tietysti palautetta saa antaa asiallisesti ja suoraan asianosaiselle jos aihetta on. Toisten parisuhde, lasten kasvatus jne. ei ole asioita, joita toisilla (vierailla) ihmisillä on oikeus arvostella. Huoh! 🙁

  Ollaan ihmiset toisiamme kohtaan ystävällisiä! <3

 2. Maiju

  Joku minua arvostellut joskus vastasi mulle kun mietin samaa aihetta, että ”sinä kirjoitat julkista blogia, siksi sinua saa arvostella” Itse olen hieman eri mieltä. Sanon aina, että kanssani saa olla eri mieltä, eikä minusta tarvitse tykätä, mutta tiettyjä asioita ei mielestäni kenenkään pidä arvostella… ja se yksi on ulkonäkö, eikä mikään sellainen, mikä loukkaa toista. En ymmärrä, että miksi aina pitää olla puhumassa pahaa toisesta.

 3. Jenni

  Minun mielestäni sinä Monna olet ihana ihminen ja paras äiti Emmalle ❤ tykkään lukea sun blogia. Jatka samaan malliin 👍

 4. Elina

  Kyllä minä niin mieleni pahoitan….

  Ei kertakaikkiaan pysty ymmärtämään ihmisten motiiveja tällaiseen käytökseen ja kommentointiin. Tätä paskan puhumista, toisten arvostelua ja muiden ihmisten elämien ”tietämystä sekä kaikenlaista negatiivisuutta ja asioiden päivittelyä näkyy paitsi somessa niin samoin kohtaa ihan realitynä arjessakin.

  Miten ihmisillä onkaan taipumus kääntää asiat kääntämällä negatiivisiksi ja mässäillä tekaistuilla faktoilla, joilla ei ole mitään tekemistä (sydämen) sivistyksen, käytöstapojen tai todellisen tietämyksen kanssa. Itse näen asian niin, että tällaisilla ihmisillä on omassa elämässään joku pahasti vinksahtanut. Näillä ihmisillä ei ole kykyä katsoa asioita toisen näkökulmasta ja toisaalta he eivät ehkä syystä taikka toisesta itse koe elämäänsä mielekkäänä, jolloin on tarve purkaa sisällään olevaa (kenties tiedostamatontakin) pahaa oloa ja elämän tyhjiötä johonkin toiseen.

  Välillä kyllä tuntuu, että aikuisilta ihmisiltä ovat myös perus käytöstavat aivan kateissa. Ei oteta myöskään vastuuta omasta elämästä, hyvinvoinnista ja onnellisuudesta vaan valitetaan ja kiukutellaan tavalla tai toisella missä milloinkin.

  Ja kyllä näin työssäkäyvänä ja liikkuvana aktiivisena ihmisenä täytyy todeta, että kenellä tosiaan on edes aikaa ja energiaa moiseen somekommentointiin. Olen niin paljon kuullut ja lukenut tästä ihokarvani nostattavasta aiheesta, että piti oikein ottaa aika tälle kommentoinnille.!

  Kaikesta huolimatta uskon vahvasti positiivisuuden voimaan, joten vaalimalla myönteisiä ajatuksia ja levittäen niitä ympärilleen parantaa huomattavasti paitsi omaa hyvinvointiaan tekee maailmasta pikkuisen paremman paikan.

  Aurinkoa viikkoon! Kiitos Monna iloa ja energiaa tihkuvasta blogistasi <3

 5. Piia Pajunen

  Tuo ”jos on näkyville on itsensä asettanut” on ihan yhtä pätevä kuin toteaisi, että ulko-ovesta kadulle astuttuasi sinua saisi tulla kuka tahansa mollaamaan, koska itsehän olet ihmisten ilmoille mennyt, ja tämän riskin tiedostanut. Sama kun asiakaspalvelijan pitäisi sietää kaikki kura, koska itse on ammattinsa valinnut. 🙂

 6. Maija

  Ihmiset on välillä niin pöllöjä!!! 😡😡😡 onko se sitten jotain oman tylsän elämän pönkitystä kun arvostellaan muita. Nimenomaan, missä on käytöstavat!! Tsemppiä teille 😊😊

 7. Nora

  Olet rohkea ja kaunis nainen. Paras äiti tyttärellesi <3. Aina löytyy ihmisiä jotka tietävät toisten elämästä enemmän kuin he itse.
  Minusta on ihan parasta lukea sun blogia kun kirjoitat niin aidosti 🙂 jatka samaan malliin.

 8. Taru

  On kyllä typerää käytöstä. :/ Pakko sanoa, että makee toi uus hiusvärisi, vasta nyt huomasin! 🙂

 9. sara

  Mä en ymmärrä tota paskanpuhumista yhtään mitenkään. Julkisuudessa on helppo arvostella ihmisiä/ jopa ihmisryhmiä yleistäen todella pahasti ja ottamatta huomioon uutisten/ohjelmien juuri sen tarkoituksenhakuisuuden sille arvostelulle. Musta aivan uskomatonta. 🙁 Itselle ei tulis mielen viereenkään ruveta arvostelemaan ihmisiä/uskontoja/kulttuureja tuntematta täysin niitä. Ja silloinkin yritän hakea positiiviset puolet, jotka ihan varmasti jokaisessa kulttuurissa on. En myöskään ikinä halua leimata vääriä tekoja jonkun tietyn kansanryhmän teoiksi. Se osoittaa mielestäni suurta tyhmyyttä. 🙁 Toivoisinkin, että ihmiset miettisivät mielessään pari kertaa ennenkuin rupeavat julkisesti arvostelemaan. Sinultakin oisi voinut suoraan kysyä noista asioista ennen kuin menee puhumaan tuollaista. Samaa toivoisin itsekin! Jos mietityttää joku juttu mun elämässä/arvoissa tms. niin reippaasti vaan kysymään! Minä kyllä vastaisin mielelläni! 🙂

 10. Marketta

  Ihmisen, joka arvostelee/ puhuu pahaa toisesta on syytä katsoa peilikuvasta itseään. Hänellä itsellään on huono olo, huono itsetunto, luulot, ja olettamukset.
  Itse kyselen monesti itseltäni, millä oikeuksilla me ruodimme toisiamme pahalla? Meiltä puuttu toistemme kunnioitus! Emme osaa nauttia toistemme onnistumisista! Emme osaa kiittää ja kehua toisiamme. Miksi meistä on tullut tälläisiä?
  Meillä on paljon oppimista. Onnen ja ilon jakaminen moninkertaistuu matkalla!
  Jättäkäämme puhanpuhujat omaan arvoonsa. Omasta suustani olen myös minä vastuussa, ja yritän, ettei sieltä pääsisi sammakoita.

 11. Sari

  Moi! Kyllä se vain näyttää olevan niin, että on paljon ihmisiä, jotka puhuvat pahaa toisista. Arvostelevat ulkonäköä, toisen elämäntyyliä jne. tietämättä siitä todellisuudessa yhtään mitään. Itse asun pienellä paikkakunnalla, enkä ole minkään valtakunnan ”julkkis”, mutta niin vain saan kuulla välikäsien kautta, miten joitain häiritsee/haittaa elämäntyylini. Yhtäkkiä arvellen saattaa taustalta löytyä arvostelijan itsensä ehkä liian pienet elämänpiirit, katkeroituminen jostain syystä, kateus? Who knows? Taitaisi vain olla paras päästää tällaiset turhat lätinät toisesta korvasta ulos. Vaan vaikeaa se on, tiedän kyllä itsekin kokemuksesta. Tsemppiä!

 12. Satsa

  En mä jaksaisi antaa näin paljon painoarvoa tuntemattomien höpinöille. Juttuja kyllä maailmassa riittää.

 13. Tuulia

  Olen kanssasi samaa mieltä huonoista käytöstavoista ja pahan puhumisesta. Vaikea ymmärtää miksi ihmiset juoruilevat toisista tuohon tapaan. Mitä he siitä itselleen saavat? Mitä heiltä itseltään puuttuu, kun toisten elämää pitää niin mietiskellä?

  Mielestäni tuollainen käytös ei ole kuitenkaan mitään erityislaatuista juuri julkkis-tavis -yhteydessä. Nämä pahansuovat juoruilijat ovat sellaisia myös omassa tuttavapiirissään. Omien ystävienkin asioita saatetaan päivitellä ja kauhistella sellaisessa kahvipöydässä, jossa tämä ei satu olemaan läsnä. Ruoditaan läpi valintoja, pohditaan merkityksiä sanomisten takana tai ohhotellaan muka hyväntahtoisesti toisen muutoksia elämässä. Jokainen meistä on syyllistunyt siihen ja luultavasti useammin kuin on huomannutkaan. Toiset toki törkeämmin kuin toiset, jotka menevät ennemin vahingossa mukaan.

  Olen itse pyrkinyt tietoisesti siihen, etten keskustele ihmisten asioista, jos he eivät ole mukana keskustelussa. Tämä tiedostaminen on tuonut esiin sen tosiasian, että selän takana puhuminen on ihan älyttömän yleistä ja usein hyväksyttyä laitettuna ”muka-huolehtimisen” piikkiin. Julkkis-juorut taas on oma alueensa, joka varmaan on juoruilijoiden mielessä turvallisempaa seutua kuin tutuista höpiseminen. Harvemmin julkkiksista puhuttaessa kukaan sanoo, että nyt menit jo liian pitkälle. Tuttavista juoruiltaessa raja ylittyy helpommin. Sen vuoksi varmaan juoruilu-ilkeily kiintiö on mukava täyttää verukkeella ”itsehän asiasi toit julkisuuteen”.

  Listaamasi kysymykset ovat hyviä, mutta mun mielestä toimivat siinäkin tilanteessa, että juoruilun kohde on oma tuttava. Tilanne on toki ilmeisemmän omituinen, kun täysin tuntematon ihminen puhuu asioistasi kuin omistaan. Omituista ja uskomattoman ikävää se on kaikissa tilanteissa. En tällä pohdinnalla halua vähätellä kokemuksia tästä julkisuus-näkökulmasta, vaan tuoda esiin sen että tätä käytöstä on vielä paljon laajemmissa määrin ja yleisempänä tapana, kuin ehkä tästä kirjoituksestasi tulee ilmi.

  Mahtavaa kevään jatkoa! Itse olen tykännyt vauva-aika pohdinnoistasi kovin ja samaistunut varsinkin imetysasioiden haasteisiin. Toivon, että kesän aikana saan skarpattua treeni-harrastuksen samalle tasolle mitä sinä jo pikkuvauva-aikana. 🙂 Pidä mielessä se, ettet ole blogisi lukijoille mitään velkaa, et selityksiä, et neuvoja, et uusia tekstejä joka päivä. Etkä varsinkaan noille assholeille. 😀 Kirjoitat niistä jutuista, jotka koet merkityksellisiksi itsellesi. Se näkyy teksteissä!

 14. Päivänsäde

  Mä ajattelen aika usein ihmisistä ketkä haukkuu muita, että yksi iso syy siihen on kateus. Kellään ei mun mielestä ole oikeutta haukkua ja arvostella sua sen takia, että olet ”julkisuudessa”. Pidät ihanaa blogia ja vaikutat muutenkin ihanalta ihmiseltä ja äidiltä <3

 15. Marjo

  Hei.
  Minua jäi kovasti vaivaamaan se, miksi tuo mainitsemasi bloggaaja mainitsi sinut nimeltä. Eikö ylimalkainen maininta tyyliin ”erästä suosittua bloggaajaa…” olisi riittänyt. Negatiivisuus ja toisista p***an puhuminen on ikävä tosiasia, josta pitää kyllä puhua ja siten yrittää saada ihmisiä tajuamaan hölmöytensä, mutta… Kerrot, että suojellaksesi itseäsi, joku muu ”esilukee” kommenttisi, jottei ihan kaikkea p***aa tarvii sietää. Miksi siis tämä bloggaaja halusi tuoda sellaisen tietoisuuteesi? Olen todella, todella pahoillani, että tämänkin mielipahan jouduit kokemaan! Toivottavasti bloggaajalla oli hyvä tarkoitus, mutta mutta…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *