Monna
Monna

Heikkoa hirvittää.

Voi ettien että. Ne joita ei kiinnosta meiän päiväkotitaipaleen alku, niin kandee skipata tää postaus yli. 😀

Emma oli kipeenä alkuviikon, joten päiväkodin toka viikko alkoi vasta keskiviikkona. Tarkoittaen käytännössä sitä, että edellisen päiväkotipäivän ja tämän välillä tuli viis päivää. No sehän varmasti pienen mielessä tarkoitti jo sitä, että ”Jes, enää ei tartte mennä sinne.” 😉

Mä haluaisin olla kauhean reipas ja terästä, mutta keskiviikkona kun vietiin Emmaa Tuukan kanssa päikkyyn, oli mulla jännittynyt olo. Yritin esittää reipasta, mutta varmaan Emma jo vaistosi musta nyt tapahtuvan jotain ihmeellistä. Emma käveli reippain askelin päiväkodin eteiseen saakka. Kun ulkovaatteita alettiin ottamaan pois, alkoi huuli vapista ekan kerran.

Otin Emman syliin ja koitin rauhoitella, juttelin mukavia ja hymyilin. Sain hänet rauhalliseksi ja mentiin hetkeksi istumaan leikkihuoneen puolelle. Kun sitten tuli lähdön hetki, alkoi sydäntä raastava itku. Emmalla siis. Me Tuukan kanssa reippaasti vilkutettiin ja huikattiin heipat. Ulkona alkoi itkettää ja itku jatkui koko aamupäivän. Olin jo valmis irtisanomaan koko päiväkotisopimuksen ja ottaa Emman takaisin kotiin.

Meillä on onni, että päiväkoti on pieni ja henkilökunta siellä todella mukavaa. Emma saa koko ajan syliä niin paljon kun haluaa. Päiväkodista myös laitetaan joka päivä viestiä, että miten sujuu. Sovittiin päiväkodin johtajan kanssa, että viedään kuva Tuukasta ja musta mukaan päiväkotiin, sitä voi sitten pikkuinen rakas päivällä katsella isoimman ikävän hetkellä.

Pahimmalta musta tuntuu se, että kun tää meidän neiti on aikamoisen tiukkatahtoinen tyttö ja on päättänyt nyt ettei syö päiväkodissa mitään. Emma oli yhtenä päivänä jopa vähän avannut suutaan vahingossa ruokapöydässä. 😀 Selkeästi oli kuulemma ollut ilme, että nyt tekis mieli syödä, mutta olikin muistanut samantien, että täällä pitikin mököttää. Mutta hän ei syö edes omia smoothieitaan, vaikka ollaan jätetty niitä hyllyyn ja henkilökunta on yrittänyt antaa. Ihan vähän on maistanut parina päivänä.

Se tuntuu kurjalta, että vaikka itku meidän lähtömme jälkeen aina lakkaakin, ei hän silti siellä riemusta kiljuen juokse ja leiki muiden lasten kanssa. Vaan istuu tutti suussa ja turvalelu kainalossa jonkun sylissä koko päivän. Eikä tosiaan syö yhtään mitään. 🙁 🙁

Kyllä mä sanon, että tässä vaiheessa tätä heikkoa äitiä hirvittää. Päiväkodin johtaja on ihana nainen, oon hänen kanssaan laittanut paljon viestejä ja niistä oon saanut rohkaisua ja varmuutta. Normaalisti lapsilla menee tottumiseen se 2-3 viikkoa, mutta sitten on niitäkin tapauksia joilla kestää pari kuukautta.

Pari smoothieta meni siltä istumalta taas heti päiväkodin pihassa, kun tulin hakemaan.

No, mutta eipä tähän kai auta muu kuin aika. Tänään Emma jäi taas itkemään, mutta ehkä ihan himpan verran vähemmän, kun eilen. 😉

***

Kommentit (58)

 1. Piia

  Paljon tsemppiä! <3

  Ja anteeksi neuvominen, mutta ruokailujen suhteen kannattaisi ehkä luopua smoothieista päiväkodin eteisessä/pihassa. Nyt Emma oppii, että päiväkotipäivän jälkeen äiti/isä antaa heti herkkua, eikä päikyssä siis tarvitse syödä. Joo, ihan kamala katsoa pientä ja nälkäistä lasta, mutta silti hakisin Emman tänään ilman smoothieita ja istuttaisin vasta normaalisti (ehkä vähän aikaistettuna) päivällispöytään. Näin annatte hänelle viestin, että päivärytmi on kaikilla ihan normaali, ja päiväkoti tavallista arkea ruokailuineen – eikä ajanjakso, jonka jälkeen vasta syödään.

  • Monna

   Ei tarvi pyytää anteeks. 🙂 Tiedän kyllä tän, mutta kun pieni ollut 8h syömättä ja kotimatka kestää 30min, niin kyllä mä annan ruokaa heti. Kotona on syönyt joka päivä sitten ”oikeeta ruokaa” kun ollaan sinne asti päästy. 🙂

  • Piia

   Hyvä että oot miettinyt asian niin että se toimii teille 🙂 Ja eri asia tosiaan, jos teillä normaalistikin on tapana syödä smoothie tms. välipalan ja päivällisen välissä. Se vain on niin kovin ristiriitainen viesti lapselle, jos kannustaa syömään päiväkodissa, mutta sitten jos ei syö, saa ”palkinnoksi” smoothieta. Ihan eri juttu, jos tämä toistuu joka päivä, silloinkin kun Emma on päikyssä syönyt reippaasti. En siis ajatellut, että se olisi ravitsemuksellisesti jotenkin väärin, vaan että Emma ei saa siitä väärää viestiä. Been there, done that, meillä syömättömyys onneksi ei kestänyt kuin muutaman päivän, mutta tyypin itsepäisyyden tuntien hän ei varmaan söisi vieläkään 3v päiväkotiuran jälkeen, jos olisi saanut jotain välipalaa päikyn eteisessä 😀

   Hurjasti tsemppiä, toivottavasti tänään on ruokakin maistunut edes vähän!

 2. Syksylintu

  Voimia <3. Tuo alku on niin rankkaa.

  Meillä meni alku aika hyvin, sitten itkettiin. Sitten taas paremmin ja välillä taas itkettiin. Itki lapsi ja ulos päästyä äiti.

  Meillä aloitti vuoden vanhempana kuin Emma. Nyt takana päiväkotia 1,5 vuotta ja pääosin menee kivasti. On toki edelleen joskus aamuja, kun ikävä iskee. Lomien jälkeen arki on välillä hankala aloittaa.

  Sydäntäni on raastanut niin paljon ja raastaa välillä edelleen.

  Voimia <3. Se helpottaa, mutta vaatii aikaa ja niitä itkuja. Ja aina on vähän niitä parempia ja huonompia jaksoja.

  • Monna

   Kiitos kovasti! <3 Kyllä se varmasti ajan kanssa helpottaa! 🙂
   Ja varmasti tulee tosiaan tällaisia ajanjaksoja, että menee helpommin ja sitten taas huonommin.

 3. Hanna

  Voi pientä Emmaa. Kurjaa että teidän päikky on alkanut nihkeästi mutta toivotaan että kohta helpottaa. Ikävä tuo ajatus ettei toinen syö koko päivänä mitään. On nuo lapset vaan ihmeellisisä… Tsempit teille vanhemmille ja kerrohan jatkossakin miten teillä päikyssä sujuu:)

  • Monna

   Joo, kurjaa. Mutta kyllä se varmasti helpottaa vielä! 🙂 Kerron myöhemmin taas lisää!

 4. Luk1ja

  Minä annoin aikoinaan oman kaulahuivini lapselle päiväkotiin mukaan. Siinä kun on äidin tuoksua, sai välillä käydä sitä nuuhkuttamassa ja ottaa myös päiväunet se kainalossa 😊

  • Monna

   Oi, ihana vinkki! 🙂

 5. Jutta

  Voiii pientä.. 💖 Tsemppiä koko teidän köörille, toivotaan että pian helpottaa ☺️

  • Monna

   Kiitos! <3 Kyllä se pian varmasti helpottaa! 🙂

 6. miltsu

  apua mä oon täällä kyynel silmässä lukemassa näitä juttuja 🙁 meillä olisi päiväkotiasia ajankohtainen syksyllä ja nyt jo kauhistuttaa pelkkä ajatuskin. vaikka oon ollu päiväkodissa töissä itsekin mutta silti. ei hitto. ja vaikka tiedän et se helpottaa kyllä ajan mittaan. ennen omaa lasta jopa ehkä vähättelin sitä että miten vaikea voi olla jättää lasta hoitoon mutta enpä vähättele enää. huoh.

  • Monna

   Mutta sitähän ei tiedä, vaikka teillä menis kuinka hyvin! 🙂 Meillä tänään EKA aamu kun ei jäänyt itkemään!!!
   Auttoi ehkä se, että mä olin mukana vähän aikaa ennen kuin jätin hänet sinne. 🙂

 7. Hanne

  Itse lastenhoitajana voin kertoa, että tuo syömättömyys on pienillä ihan normaalireaktio hoidon alkaessa, mutta tuskin sitä nälkään kuollaan. Ajattelen että kyllä ne lapset syö sitten kun on niin kova nälkä :)Ja tosiaan toisilla kestää tottuminen kauemmin, mutta aina ne on tottunu 🙂 (ja positiivista on ettei itke koko hoitopäivää) kohta harmittaa kun ei itkekkään enää perään. Tsemppiä!

  • Monna

   Kiitos tästä! 🙂 Joo, näin mä oon nyt ymmärtäny ettei Emma oo ainoo lapsi joka protestoi / reagoi niin ettei syö alkuun mitään. 😀

 8. Blueberries

  Mä olen ollut töissä päiväkodissa Ranskassa jossa esimiehen ohje oli, että lapsia ei saa pitää paljon sylissä. Niiden piti kuulemma oppia itsenäisiksi eikä vaan olemaan hoitajan sylissä. Pienimmät olivat 3kk ikäsiä. Tämä ohje oli niin vastoin mun omaa kasvatus pedagogiikka, että lähdin sieltä pois. Nyt mulla on itsellä 4kk ikäinen poika enkä todellakaan ole häntä laittamassa täällä päiväkotiin vielä pitkään aikaan.

  Ihana, että teillä saa hoitajilta paljon syliä.

  • ÄkäinenTäti

   Mä olen ollut ihan suomalaisessa päiväkodissa töissä pääkaupunkiseudulla, jossa kiellettiin että pienten puolella ei saa pitää sylissä, ettei ne opi ja totu siihen 😣 Itse olin isompien puolella mutta tuurasin pienten puolella. Minäkin sanouduin irti tuolta kun monet asiat soti omia periaatteita vastaan.

   Omat lapset kävi päiväkodin yksityisessä päiväkodissa ja oli aivan eri meininki ❤ Saivat olla sylissä ja muutenkin homma toimi lapsilävtlisesti.

  • Monna

   Omg!! Kauheeta! Kyllä nää pienet tarvii sitä syliä ehdottomasti! <3 Onneks ei oo yleinen tapa ainakaan Suomessa ja ainakaan yksityisissä päikyissä. 😀 Siis toi sylittömyys!

 9. vilma

  Nuo.pienet jotka eivät vielä osaa puhua, säälittää jotenkin kaikkein eniten, ei he vielä kaipaa päiväkodin virikkeitä eikä kavereita vaan omaa perhettä. Varmasti ottaa koville hoidon aloitus, toivottavasti tilanne tasoittuu. Tuttu pysyvä henkilökunta on suuressa osassa sopeutumista,hirvittää isot päiväkodit jossa väki vaihtuu, käytännöt vaihtelee, kyllä nämä pienet on sielä oikeasti kovilla.

  • Monna

   Meillä itse asiassa Emma kyllä selkeesti alkoi jo vähän ”turhautumaan” pelkästään kotona olemiseen. Oli aina innosta piukena, kun tuli kavereita kylään tai mentiin johonkin missä näki taaperokavereita. 🙂
   Säälittää tietysti tosi paljon just nää vielä puhumattomat. 🙁 Mutta kyllä se siitä.

 10. Nea

  Itse varmaankin ottaisin tytön vielä kotiin ja hankkisin vaikkapa lastenhoitajan kotiin, jos olisi ihan pakko. En olisi pystynyt viemään tyttöä noin pienenä päiväkotiin missään tapauksessa. Hän on tosi herkkä ja aika paljon äidin perään. 8 tuntia on mielestäni ihan liikaa erossaoloa vanhemmista noin pienenä, puhumattakaan mistään virikkeiden tarpeista. Kuuntele sydäntäsi. Joskus on tietysti pakko tehdä ikäviä päätöksiä, mutta tuskin tulet katumaan, vaikka tytön vielä päiväkodista pois ottaisit.

  • Monna

   Joo, kyllä mä sitäkin vaihtoehtoa mietin. 😀 Mutta meillä ei taloudellisesti oo varaa palkata yksityistä lastenhoitajaa tai olla menemättä töihin. Nää tän ikäiset ei kuulemma vielä hirveästi ymmärrä ajasta, että onko ne 4 vai 8 tuntia erossa äidistä ja iskästä ei oo heille sellainen, että ”ai tänään mä olin 8h ja eilen 6h”. 🙂

 11. Maria

  Melkeen kans jättäisin ne smoothiet pois Koska lapset oppii nopeesti, varsinkin jos on koko päivän ollu syömättä niin kotiin selviää varmasti syömään. Mulla saman ikäinen tyttö aloitti tammikuussa päiväkodin meillä kaks viikkoa kesti aamuitkut ja sen jälkeen mennyt jo reippaasti leikkimään 🙂 nyt välillä itkee kun tuun hakemaan. Meillä kans alkuu istu paljon sylissä, nyt leikkii ja tanssii muitten mukana! Tsemppiä paljon kyllä se helpottaa! Ja kyllä ite itkin kans kun jätin ekoja kertoja lapset hoitoon ..

  • Monna

   Kiitos tsempeistä! 🙂 Kyllä se tästä. Tänään jo vaikutti jäävän ihan vähän paremmin. Myös aamupala maistui jo tänään päiväkodissa.

 12. Kati

  Tsemppiä Monna! Kyllä se vielä helpottaa, usko pois! Vaikka varmasti vaikealta tuntuu. Tuollaiset kommentit voi jättää ihan omaan arvoonsa, että ”en kyllä laittaisi noin pientä vielä päiväkotiin” , tulee vaan turhaan paha mieli. Monet aloittaa päivähoidon vielä aiemminkin.
  Auttaisiko teillä se, että Tuukka hoitaisi hoitoon viennit? Meillä auttoi aikanaan se, että mies vei aina pojan. Jäi kyllä alkuun usein itkemään, mutta enempi olisi itkenyt, jos minä olisin vienyt ja minä myös. Minä kävin sitten yleensä hakemassa.
  Nyt tuo ”vauveli” on sosiaalinen ja iloinen koululainen, eikä suurempia traumoja tainnut jäädä. Lämmöllä muistelee päiväkotiaikoja ja moikkailee tädeille vieläkin! 😊

  • Monna

   Joo, siis 9kk-iässä viedään jo paljon lapsia hoitoon, koska on taloudellisesti pakko. Me haluttiin venyttää sitä tähän melkein puolitoistavuotiaaksi asti sen vuoksi, että osaa jo kävellä ja liikkua hyvin ja vähän edes kommunikoida. 🙂
   Mutta joo, en mä pahoita mieltäni noista. 🙂 Jokainen tekee kuten ite parhaimmaksi oman lapsen (ja talouden) kohdalla näkee. 🙂
   Tuukka varmaan vie ainakin ensi viikon. 🙂

 13. M

  Meillä poika itki vuoden. Joka ainoa tarhapäivä. Mulla ei ollut mahdollisuutta jäädä töistä pois eikä myöskään rahaa palkata hoitajaa kotiin. Söi kuukauden päästä ekan kerran päiväkotiruokaa. Ei ole mikään hirmusosiaalinen, ei silloin eikä nytkään. Mutta mä tein itselleni selväksi että lapsi jää sinne. Vaatteet pois, nopea halaus ja tätin syliin. Tulivat ikkunaan vilkuttamaan ja minä lähdin töihin. Ei kuvia, mukana krokotiili. Monen mielestä olen varmasti paskin äiti ikinä mutta meidän perheellä ei muuta mahdollisuutta.
  Tsemppiä, voimaa ja kyyneleitä vasta autossa!

  • Monna

   Joo, kyllä toi kotiin hoitajan palkkaaminen tulee kalliimmaksi kuin päiväkoti.
   Ai teillä meni kuukaus tohon syömishommaan? No, jokainen tosiaan omalla tahdillaan ton asian varmaan tekee. 🙂
   Kiitos tsempeistä!

 14. Niina

  Oon seuraillut sun blogia jo pidemmän aikaa ja monta kertaa ollaan oltu samassa elämäntilanteessa. Tykkään kyllä sun blogista, joksin ilkeät kommentit ärsyttää välillä!

  Meillä 11 kk poika aloittaa hoidossa perhepäivähoitajalla ensi viikolla. Sydämeen sattuu, mutta meillä ei ole vaihtoehtoja. Tiedän, että moni varmasti paheksuu kun viedään poika noin pienenä hoitoon, mutta annan mennä nuo kommentit toisesta korvasta ulos. Toivottavasti teidän hoitoasiat alkaa siitä helpottumaan! 😊 Ikävä lukea toisten ”en veisi hoitoon noin pienenä” -kommentteja, mutta näinhän se on, että aina löytyy joku, joka ”tietää” nämä asiat parhaiten. Tsemppiä sinne! 😊

  • Monna

   Kiitos Niina! 🙂
   Ei kannata välittää siitä paheksuu joku vai eikö. Kyllä 9kk-ikäisestä alkaen lapsia viedään hoitoon ja onnellisia lapsia heistä kasvaa. 🙂
   Toivotaan, että teillä ja meillä sujuu tää hoidon aloittaminen pikkuhiljaa paremmin ja paremmin.

 15. TiiaHanna

  Heippa! Olin itse vastikään vuoden verran töissä pienten ryhmässä ja sinä aikana tuli kohdattua monen monta erilaista päiväkodin aloittajaa. Kuulostaa hyvin tutulta tuo Emman reagointi, meilläkin oli muutama jotka alkuun olivat syömättä. Ja itku vanhempien poistuessa useimmilla pienillä ”kuuluu asiaan”. Ihanaa lukea että Emman päiväkodissa on sitä syliä ja läheisyyttä tarjolla, se on erittäin tärkeää (vaikkakin jotkut vanhanliiton työntekijät muuta väittävät)! Ilmeisesti siinä on alkanut jo pienen pientä luottamusta syntyä kerta Emma hoitajien sylissä tutustuu uuteen ympäristöön. Ne leikkimiset sun muut tulevat sieltä omalla ajallaan 🙂 Kohta huomaatte Emman jo oppineen uusilta kavereilta kivoja ja ei niin kivoja uusia asioita 😀 Minulla ei ole omia lapsia mutta tiedostan tämän ”eroprosessin” olevan haastavaa vanhemmille, joten paljon paljon tsemppiä ja kyllä se vielä tulee se päivä kun hoitoon jäädään iloisin mielin 🙂

  • Monna

   Ihana kuulla, että Emman reagointi on ihan tuttua hommaa. 🙂
   Ja siis joo, todellakin kiitollinen siitä kuinka sitä syliä on tarjolla Emman päiväkodissa. <3
   Leikit ja muut tulee ajallaan, tänään oli kuulemma jo vähän tanssinut muiden kanssa. 😀

 16. Salla

  Tsemppiä! Nuo tunteet on vielä itselläkin hyvin muistissa. Onneksi parin viikon päästä meidän neiti meni jo reippaimmin mielin päiväkotiin. Mutta ei hän koskaan suorastaan hinkunut päiväkotiin, kotipäivät oli mieluisimpia. Nyt 5-vuotiaana, kun on ollut pari vuotta pikkuveljen kanssa kotona, odottaa jo päiväkotielämää ja kavereita. Ja uskon että pikkuveljelläkin menee hoidon aloitus nyt helpommin, kun on sisko turvana. Vaikka eroahdistus tuntuu kurjalta, ei se lapsi rikki mene tai tuskin edes saa traumoja, vaan oppii luottamaan että äiti tulee joka päivä hakemaan. ❤️

  • Monna

   Ei lapsi tosiaan rikki mee päiväkodista. 🙂 Se eroahdistus mikä tulee, menee pian ohi kuitenkin.
   Tuo on muuten varmasti helpottava tekijä, kun on sisko turvana sitten kun päiväkoti-ura alkaa! 🙂

 17. Kaisa

  Hohhoi, kuinka ihmiset jaksaakin aina kirjotella näitä syyllistäviä kommentteja. Olette varmasti miettineet kaikki vaihtoehdot tarkoin läpi ja päätynyt juuri tähän sen ollessa teille paras järjestely. Älä siis hukkaa ajatustakaan lukiessasi näitä syyllistäviä kommentteja.

  On ihan totta, että noin pieni lapsi tarvitsee vanhempiaan ja perhettään, mutta turvallisia aikuisia voi, ja on myös tervettä, olla kodin ulkopuolellakin. Päiväkodissa pienikin lapsi saa paljon virikkeitä ja vaikkei niitä vielä tarvitsisikaan, on siellä paljon kivaa tekemistä, ja muiden lasten läsnäoloa, jonka ilon pienikin lapsi ymmärtää, vaikkei vielä toisten lasten kanssa leikkimiset kiinnostaisikaan.

  Meillä aloitettiin päiväkoti alkuvuodesta, poika on pari päivää Emmaa nuorempi. Meillä tutustuminen kesti 1,5 viikkoa, jolloin pojan isä oli aina mukana, sitten jätettiin yksin hoitoon ja alkuun jääminen oli itkuntäyteistä touhua. Jo viikon jälkeen päiväkodin eteiseen päästyämme itku oli jo loppunut. Kuukauden kohdalla lapsi jo hakeutui hoitajan syliin moikkamaan ja vilkutti meille iloisesti. Meillä mieheni on hoitanut koko tutustumisjakson ja muutenkin päiväkotiin viennit (muutamaa poikkeuskertaa lukuunottamatta), minä taas haen pienen päiväkodista kotiin. Tämä juuri siksi, että poika on enemmän minun perään itkevää sorttia ja itse olisin tienannut isot rahat itkijänaisena jos kulttuurissamme sellaiselle olisi kysyntää, enkä halua sellaista mielentilaa lapselleni tartuttaa jättämishetkellä.

  Syömättömyyskin varmasti menee tosi pian ohi! Ehkä ne smoothiet minustakin saattaa antaa vähän hassun viestin, mutta siitä päätätte te eikä kukaan muu! Päiväkodissahan muilta lapsilta tuleva esimerkki ja kannustus on ihan ensiluokkainen juttu-kunhan Emma tottuu päiväkodin lapsiin ja täteihin, muuttuu kaikki varmasti helpommaksi ja alkaa pöperötkin maistumaan.

  Isosti tsemppiä ja ihanaa kevättä! Teette huikeeta työtä perheenä!

  • Monna

   Juu, kyllä kaikki vaihtoehdot on tarkoin mietitty läpi. 🙂 Ja meille oli ihan itsestäänselvyys, että Emma menee päiväkotiin sitten reilu vuoden ikäisenä. No, nyt hän on jo melkein puolitoista kun aloitti. 🙂
   Kiitos tsempeistä ja ihanaa kevättä myös sinne!

 18. Johanna

  Oli pakko komentoida myös, kun ikäviä nuo jotkut kommentit. . Asia on niin, että kun ja yleensä niiden äitien (joilla on mieluisa työ odottamassa) lapsien päiväkoti taival aloitetaan juurikin 1v -1,5v eli aivan normaali aloitusikä Emmalla. Juuri oli tästä puhetta, kun kotihoidon tuki asioita käsiteltiin. Ihmiset ketkä asuvat omistusasunnoissa on harrastuksia ja haluavat taloudellisesti normaalia elämää menevät töihin, kun äitiysloma loppuu ja ovat vielä kotona usein max 1,5v asti kotihoidon tuen avulla eli. Tämän tutkimuksen mukaan 30% äideistä jäävät kotiin hoitamaan vielä pidemmäksi aikaa, keillä ei ole työpaikkaa taikka on matalatasoinen koulutus eli asioilla on aina puolensa….Onko se aina sitten lapsen paras sekään pienillä yhteiskunnan tuilla kotona kitkutella..

  Eli tsemppiä päiväkodin aloitukseen, suurin osa aloittaa tuossa iässä ja siinä ei todellakaan ole mitään väärää 🙂🙂👍👍

  • Saara

   Mielestäni taas tuo sinun kommenttisi on syyllistävä… syyllistävä äideille, jotka jäävät kotiin sillä pienellä tuella, eivätkä vie lastaan päiväkotiin. Eikö me äidit voitaisi tukea jokaisen äidin/perheen omaa päätöstä, on se sitten päätös jäädä kotiin tai palata töihin.

  • Pointti

   Hyvä Johanna! Minäkin olen aina halunnut pitää edes jonkunlaisen elintason ja ennenkaikkea itse myös maksaa perheen kuluja! Ei vaan innostaa yhtään olla kotona saamatta käytännössä mistään rahaa. Mulla on kolme lasta ja kaikki voi hyvin, vaikka olen palannut äitiyslomien jälkeen töihin. Perhe kestää reippaana ja rytmi kunnossa.

  • Monna

   Kiitos Johanna. 🙂
   Joo, kyllä tuo 1v-1,5v taitaa olla se yleisin aloitusikä pikkuisilla. Suurimmalla osalla on se tilanne, että joko taloudellisista syistä on palattava töihin tai sitten halu palata töihin. 😉 🙂

   Saara, siinä oon samaa mieltä sun kanssa ettei kenenkään päätöstä tarvi arvostella. 🙂 Jää kotiin tai menee töihin, molemmat hyviä.

 19. heidinuu

  Voi kun teillä pian helpottaisi! Tuo syömättömyys tuntuu varmasti tosi pahalta, jos Emma on aiemmin syönyt hyvin. Meidän samanikäinen tyttö on aina syönyt tosi huonosti ja mua niin riipii edelleen sielusta kun tyttö kieltäytyy ruoasta, vaikka tiedänkin että jos tyttö syö huonosti aamupalaa niin lounasta menee sitten vastavuoroisesti enemmän.

  Ja jännä miten eri luontoisia lapset voivat olla. Meidän neiti ei edes vilkuttanut heippoja minulle sen ainoan kerran kun pääsin viemään hänet hoitoon (normaalisti mies hoitaa asian) kun kaverit ja lelut kiinnostivat enemmän. 😂 Minä olin varautunut oikein kunnon parkufestiin, kun kotona tyyppi saattaa itkeä jo sitä että äiti menee vessaan…

  • Monna

   Kyllä mä uskon, että helpottaa! 🙂 Tänään oli jo parempi aamu ja aamupalakin maistui päikyssä. Tanssinutkin oli muiden mukana. <3

   Tuo huonostisyöminen on raastavaa! Emma on kanssa aina ollut vähän huono syömään. 🙁

 20. Saara

  Moi!
  Oletteko kokeilleet, että jompi kumpi teistä, sinä tai Tuukka, syöttäisitte Emman päiväkodissa jonain päivänä? Joko siis aamulla tai sitten iltapäivällä kun menette hakemaan. Jos Emma silloin jotenkin ymmärtäisi että ”hei täälläkin paikassa kuuluu syödä”. Tai voihan olla että olette jo testanneet sitä. Ja tosiaan, itkusta ei kannata olla huolissaan, vaikka kamalaahan se on kuulla. Etenkin jos loppuu kun poistut, niin mitään hätää ei varmasti ole 🙂

  • Monna

   Moi! Tätä kokeiltiin silloin harjoitteluviikolla. MUTTA kiitos sun kommentin, mä jäin tänään istumaan Emman kanssa aamupalapöytään ja hän söikin sitten ansiokkaasti leivän ja joi maitoakin. 😀 Kiitos siis tästä!! <3

  • Saara

   Jes, hyvä että toimi. Mun tuttavien lapsi oli alkuun kans syömätöntä sorttia ja silloin auttoi, kun äiti syötti puuron aamulla hoidossa. Jotenkin vain nassikan aivot ei vielä ollut sisäistänyt ajatusta, että vieraassa paikassakin voi ja pitää syödä. 🙂

 21. Stiina

  Tsemppiä paljon ! Varmasti helpottaa, ja niin kuin muutama ehdotti niin entä, jos tuukka hoitaisi viennin ja sinä hakisit, jolloin emmaan ei tarttuisi se sinun haikea ja surullinen olo ja voisi auttaa emmaa myös sopeutumaan nopeammin? Ihana myös tuo, että saa olla sylissä ja sitä kautta tutustua päiväkotielämään omaan tahtiinsa. Meillä reilu 1v poika, ja meillä ei vielä ollenkaan ajankohtainen lapsen hoitoon meno mutta voin kuvitella, että kun/jos se joskus tulee kohdalle niin itkisin joka kerta kun olen niin herkkä

  • Monna

   Joo, meiän piti jo tällä viikolla tehdä niin, että Tuukka vie ja mä haen. Mutta Tuukka tuli kipeeks. 😀
   Kiitos tsempeistä! <3

 22. Maikki

  Hei Monna,

  Myötätuntohaleja täältäkin rutkasti!

  Emmalla on perusasiat tosi hyvin. Hänen ympärillä on paljon rakastavia ihmisiä. Hän kestää tämän alun eroahdistuksen ja tottuu tilanteeseen. Tunteet ovat raastavia, mutta selviätte niistä kyllä!
  Minä toimisin juuri samalla tavalla kuin sinä, että antaisin nälkäiselle lapselle heti syötävää, kun hän kerran sitä huolii. Murhe pois, että siihen tottuu, että päiväkodin eteisessä jo syödään. Mitä haittaa? Minun mielestä ei mitään. Tapa jää varmasti pois, kun tilanne normalisoituu.
  Eräs äiti tissutteli heti päiväkodin pihalla (oli kesä), kun oli hakenut pienensä päiväkodista. Kaunis yhteinen läheisyyden hetki.
  Tsemppiä hurjasti teille! 💗

  • Monna

   Kiitos! 🙂
   Juurikin näin, tapa jää pois heti kun tilanne normalisoituu! 🙂 Ja siis kaikille tiedoksi: tämä tapa oli päiväkodista tullut ohje. Näin moni vanhempi toimii pienten kanssa, jotka syö heikosti päivän aikana. <3

 23. Sirpaliina

  Älkää nyt ainakaan antako lapselle heti päiväkodin pihassa jotain ruoan korviketta! Voi hyvää päivää…

  • Monna

   Hahaha 😀 Ihanaa, että sinä osaat tehdä oikein!
   Nämä ruuan ”korvikkeethan” on jopa katastrofaalisen kamala asia pienelle nälkäiselle lapselle!! 😀 😀

 24. maria b

  Kannattaa nyt muistaa että Emman päiväkotitaipale on ihan just alkanut, eikä voi odottaa että asiat heti menisi kuin strömsössä. Useampi viikko voi olla tällaista ja varsinkin kun on osa-aikainen hoito ja välillä poissa hoidosta. Vielä jos sairastaa tai muuta niin hän ehtii taas tottua kotona oloon. Asiaan kuuluu tuossa vaiheessa varsinkin näin pienen kohdalla se itku ja protestointi jätettäessä. Se on ennemminkin sääntö kuin poikkeus ja merkki siitä että hänellä on hyvä perusturvallisuuden tunne kun ei haluaisi erota teistä. Muutaman kuukauden päästä tämä vaihe taitaa olla vain muisto. Teillä on vielä hyvä tilanne kun on pieni päiväkotiryhmä ja tarpeeksi sylejä, monessa muussa paikassa on varmasti paljon karumpaa ehtimisen suhteen ja moni pieni saattaa saada vähemmän huomiota ja sylejä, se vasta ikävää onkin.
  Ruokailussa mun mielestä hieman outoa että henkilökunta antaa teidän tuoda omaat eväät sinne, yleensä päiväkodeissa ei saa tuoda omia ruokia ellei joku superallerginen tapaus.
  Antaisin hieman aikaa tuolle syömiselle, kyllä hän varmasti hoidossa syö kun tarpeeksi kova nälkä. Nyt tottuu siihen että omat eväät saa jos ruoka ei maistu, ja se voi taas olla pidemmän päälle hankalaa. Mutta kaipa se henkilökunta teitä siellä ohjeistaa sitten jos tuo olisi huono juttu, tämä vaan mun omaa päänsisäistä pohdintaa.

  • Monna

   Tottakai täytyy muistaa tällainen. Mähän vain kirjoitan mun tuntemuksista Emman päiväkotitaipaleen alettua. Emma on meidän ensimmäinen lapsi, ei tällaiset tuntee ja ajatukset oo tuttuja ennestään. (vaikka varmasti joku on sellainen supermutsi, että on)
   Päiväkotiin ei saa tuoda omia eväitä, tämä on vain poikkeus.
   Ei hän totu mihinkään smoothie-hommaan parissa päivässä. Kyllä meillä onneksi on olemassa maalaisjärkeä ihan omassakin päässä. 🙂
   Mm. tänään hän on syönyt päiväkodissa jo aamupalaa ihan normaalisti.

  • maria b

   No hyvä että alkanut sujumaan, minun mietintää oli tuo vaan ja koitin kannustaa että ajan kanssa kaikki selviää.
   (en ole muuten mikään supermutsi minäkään 😉 )

 25. Maikki

  Vielä jatkan edelliseen viestiini, että lapseni päiväkodissa neuvoivat tuomaan sosepurkkeja varalta jos yhteiskunnan tarjoamat ruuat eivät uppoa. Ja näin on toimittu.
  Lapsemme on siis aloittanut päivähoidon tammikuun alussa ollessaan 11 kk.
  Olisi enemmän ihmeellistä jos kotiruualla/kaupan soseruualla kasvanut lapsi alkaisi heti syömään päiväkodin ruokaa. Toki he maistattavat aina ensin pk:n tarjoamaa ruokaa ja sitten antavat meidän tuomia soseita. Ei ongelmaa!

  Tsemppiä Monna ja Emma!

  • Monna

   Joo, itse asiassa meillä on sama käytäntö. Siellä on muutamalla lapsella sosepurkki jemmassa, jos ei päikyn ruoka maita, saa sitä. 🙂
   Ihanaa, kun on joustavaa ja sydämellä menevää päikkyporukkaa sekä meillä, että teillä! 🙂

 26. Elina

  Apua, että mua alkoi itkettää eikä tälle tuu loppua! Oma esikoispoika on nyt 1v ja hoitoon lähtö edessä vasta ensivuoden alusta, mutta koen sen jo nyt niin ahdistavana asiana 😧 Miten sitä pysyy itse reippaana, kun pieni aistii äidin tuntemukset.. tai miten sitä kestääkään erossa, kun nytkään ei tee mieli antaa poikaa hoitoon edes muutamaksi tunniksi. Teidän elämää on mukava seurata, kun lapset on lähes saman ikäisiä.

  Tsemppiä teille! ☀️

 27. Outi Karita

  Lastentarhanopettajana kuulostaa täysin tutulta reagoinnilta. Emman päiväkotitaival on vasta alussa ja kyllä se siitä ajan kanssa alkaa löytää uomiinsa ja Emma sopeutumaan paremmin ja se syöminenkin sieltä pikkuhiljaa kasvaa päiväkodissakin riippumatta annatko vai et smoothien hakiessasi 🙂 ja antaisin minäkin jonkun välipalan jos olisi ollut koko päivän syömättä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *