Monna
Monna

Hammaslääkärihommia taaperolle ja äidille!

Kaupallinen yhteistyö: Oral.fi

Hammaslääkäri – se on sana, josta varmaan ihan jokaisella on mielipiteensä! 😀 Mulla ainakin aika vahva! Mä oon kärsinyt aina (tai ainakin sen aikaa mitä muistan) hammaslääkäripelosta, mutta se on vahvistunut nyt ihan parin vuoden sisällä. Se on vahvistunut jopa niin paljon, että en oo varannut aikaa reiän paikkaamiselle, vaikka tiedän suussani reikiä olevan. 🙁

Me ei haluta, että mä tartutan hammaslääkäripelkoani Emmalle ja toki mä haluaisin myös päästä siitä omasta pelostani eroon. Tän vuoksi me varattiin Emmalle 2-vuotis hammastarkatus Suomen ainoalle Lasten Oral -hammasklinikalle. Lasten Oral on siis ainoa laatuaan Suomessa! Lasten Oral täyttää nyt 2v ja siellä työskentelee alan parhaimmistoa! 🙂

Meille oli varattu aika hammaslääkäri Heikki Alapullille ja suuhygienisti Arian Riatsonille. He ovat meidän ”tiimi”, joille aina tästä lähtien pyritään pääsemään, jos (ja kun) hammaslääkäriin on Emmalla tarvetta. Mua jännitti vähän tää aika, koska Emma on alkanut vastustamaan hampaiden pesua kotona. Mietin, että noinkohan se avaa edes suutaan tuolla vieraille ihmisille, kun ei kotonakaan meinaa avata. Oltiin kuitenkin puhuttu  kotona jo muutaman päivän ennen hammaslääkäriaikaa, että siellä pitää sitten avata suu, näyttää hienot hampaat lääkärille ja että se on tosi kiva paikka. 🙂

Emma asteli reippain askelin Erottajan Oraliin sisään ja riemastui, kun Lasten Oralissa oli leluja, kirjoja ja kyniä vastassa. Haalari pois ja piirtämään! 🙂 Huippu idea, että odotushuoneesta on tehty lapselle mukava paikka. Siinä on kiva odottaa omaa vuoroaan, voi leikkiä piirtää peiliin (tai seinään 😉 ), eikä tarvitse vain istua paikallaan.

Lasten Oralissa työskentelee Heikin ja Arianin lisäksi kolme lasten hammaslääkäriä, My Blomqvist (också på svenska), Krista Brander-Aalto ja Elisa Ronkainen sekä oikoja Anu Kentala. Tämän koko lasten tiimin missio on, että lapset voisi varttua aikuiseksi mahdollisimman tervein hampain ilman hammashoitopelkoa.

Mua nauratti, kun Emma sitten asteli hammaslääkärin pakeille reippaasti ja näytti hevospaitaansa Heikille ja Arianille. Pikkuisen meinasi ilme mennä vakavaksi huoneen ovella, mutta kuitenkin iloisesti hän vastaanotti aurinkolasit ja hämmästeli niitä peilistä mun sylissä. Kun sitten hammaslääkäri otti pihtinsä esiin ja varsinainen tarkastus alkoi, myös totuus valkeni Emmalle. 😀 Naama kääntyi mutruun ja huutohan siinä tuli. Hetken aikaa rauhotuttiin ja lähdettiin katsomaan uudestaan.

Oli ihanaa, että aikaa oli varattu hyvin. Ei tullut yhtään sellainen fiilis meille vanhemmille, että nyt äkkiä pitää saada lapsi johonkin asentoon, jossa hampaat voi tarkistaa.. vaikka huutaisi. Kun itku tuli, pidettiin tauko ja sitten jatkettiin. Nopeasti se itse tarkastus oli ohi ja Emma sai puhtaan paperit! 😉 Seuraava käynti vasta vuoden päästä. Emmalla oli puhjennut siis kaikki muut hampaat paitsi kaksi ylärivin taaimmaista molemmilta puolilta.

Lopuksi vielä Emma sai pestä yhdessä Arianin kanssa leijonan ja lohikäärmeen hampaat, sillä välin kun me Tuukan kanssa juteltiin Heikin kanssa lasten hammashoidosta ja mitä kaikkea siellä kotona kannattaa tehdä. Herra Hakkaraiset sai vihreää valoa, plus tietysti puhuttiin siitä, että aamuin illoin on pestävä hampaat. Heikki myös kertoi, että se on ihan normaalia, jos pieni lapsi vastustaa hampaiden pesua. 🙂 Se oli huojentava kuulla, että meillä ei olla ainoita. 😉

Sitten oli mun vuoro…

Mua ei oikeastaan jännittänyt, sillä tiesin ettei tällä kertaa tehdä muuta kuin jutellaan ja mietitään tulevaa. Hammaslääkäri Helena Lehtonen ja hammashoitaja Salla Suokas otti mut vastaan ja tuli heti sellainen fiilis, että näiden kahden seurassa mulla ei oo hätää. 🙂 Kuten oon kertonut, mä oon jotenkin aika tarkka tuntemaan eri ihmisten kemioita ja näiden kahden seurassa tuli oikeasti turvallinen olo.

Mä istahdin penkkiin ja sitten alettiin juttelemaan. Helena kyseli multa mun aiempia hammaslääkärikokemuksia ja kysyi onko joskus tapahtunut jotain, joka olis laukaissut pelon. En osannut sanoa, että olis jotain yhtä ja tiettyä. Mutta sen tiesin, että viimeisin suuhygienistin vastaanotto oli tuskainen, hammaskiven poisto sattui jostain syystä ihan kamalasti. Niin paljon, että jouduttiin keskeyttämään se, koska itkin. Ehkä se vahvisti mun pelkoa. Kaikkia ei kuitenkaan hammaskiven poisto satu yhtään! Joten ei kannata mun tuntemusten takia jättää menemättä! 😉

Päädyttiin sitten siihen, että tehdään tarkastus ja katsotaan mikä on suun tilanne. Mietitään sen jälkeen, että miten eteenpäin.

Vaikka siitä hammaskiven poistosta on vain puoli vuotta, löytyi multa taas paljon hammaskiveä ja sen lisäksi neljä reikää. Kuulin myös ekaa kertaa sellaisen kivan farmifaktan, että mulle on arvonnassa suotu sellainen suun bakteerikanta ja syljen laatu, että mulle tulee helposti niin hammaskiveä kuin reikiäkin! Monesti siis näistä ihanista ominaisuuksista on ihmisillä vain toinen.

Oralin sivuilla sanotaan tästä näin: Kaikki eivät saa reikiä yhtä helposti, sillä jokaisen suun bakteerikombo on erilainen. Kariesbakteeri saadaan yleensä jo lapsena ja periaatteessa se tarttuu suusta suuhun. Bakteerin pelossa ei kuitenkaan kannata jättää pussailematta!

No, mutta mitä tulevaisuus?

Menen ensi viikolla ensimmäiselle hoitokäynnille Helenan luokse. Mulle annetaan ensimmäistä kertaa esilääkitys. Tarkoittaa siis rauhoittavia. Helena katsoo miten tämä puree muhun ja jos puree hyvin, hoidetaan hammaskiven poisto esilääkityksen ja puudutuksen avulla. Jos rauhoittava ei saa mua tarpeeksi rauhalliseksi, varataan seuraava aika ja se tehdään sitten nukutuksessa.

Joskus nää hoitokokonaisuudet voi olla kalliita (varsinkin jos päädytään anestesiaan). Oralissa one huippua juttu se, että hoidon voi maksaa Oral laskulla/-tilillä (Resurs Bank). Laskulle saa aina korotonta maksuaikaa 30-60pv riippuen oston ajankohdasta. Laskun voi maksaa sitten joko kaikki kerralla tai 30:ssa tai 60:ssa erässä. Tää on huippu juttu, sillä harvoin sitä on tonnia ylimääräistä taskussa. Ja toisaalta, että se ei olis este olla menemättä hammaslääkäriin, ettei pysty kerralla maksamaan useamman sadan laskua.

***

Mun jatkohoidoista, esilääkityksestä ja/tai anestesiasta mä tuun kertomaan sitten lisää, kun niistä selviää enemmän. Onko siellä ketään, joka kärsiin hammaslääkäripelosta? Vai onko se ihan lastenleikkiä? 😉 Entä miten lasten hampaat, tuleeko niitä pestyä päivittäin? Entä ootteko käyneet jo tarkistuksessa? 🙂

Kommentit (13)

 1. Sonja

  Täytyy kyllä ekaa kertaa kommentoida. Olen koko ikäni kamppaillut hammaslääkäripelosta, joka kumpuaa lapsuudesta koettuun hammaslääkärikäyntiin. Vihdoin oli tehtävä sille jotain. Varasin ajan Turussa Oralille hammaslääkärille, joka oli perehtynyt pelkopotilaisiin. Jo ensimmäisellä kerralla tuli tunne, että olen hyvissä käsissä. Eipä sen koommin ole tarvinnut hammaslääkäriä pelätä. Huippusuositus Oralille kyllä. Tsempit sulle. 😊

  • Monna

   Oi, ihana kuulla!! ❤ Antaa vielä lisää luottamusta itselle Oralia kohtaan! 🙂

 2. Hammastyöläinem

  Toivottavasti et päädy anestesiahoitoon. Neljän reiän paikkaaminen ei ole oikeasti niin iso juttu että kantsisi ottaa anestesiaan liittyvät riskit! Kysymys: miksi ette käy kunnallisissa tarkastuksissa emman kanssa kun ne ovat vielä ilmaisiakin? Toivon sinulle tsemppiä esilääkitykseen. Se auttaa monesti todella hyvin.

  • Monna

   Niin, jollekin sa on iso juttu. 😉 Tottakai mäkin toivon, että esilääkitys toimii, eikä tarvita anestesiaa.
   Mä tykkään käydä lääkärissä ja hammaslääkärissä ykistyisellä itse, sen takia mentiin nyt myös Emman kanssa. ❤

 3. Tuuli

  Mulla ei ole koskaan reikiä mutta hammaskiveä aina.. Sen poistaminen on vaatinut kaksikin hoitokertaa peräkkäin. Mutta viimeksi se poistettiin ultraäänilaitteella mikä oli tosi nopeaa ja kivutonta. Ilkeetä ääntä se laite piti mutta supernopea toimenpide verrattuna siihen perinteiseen raapimiseen ja kiskomiseen.

  • Monna

   Toi ultra on muuten helpompi joo! Ei satu niin paljoa. 🙂

 4. Pikkuäiti

  Kiva kuulla että oli miellyttävä kokemus. Terveisin Oululainen Oralilainen 🙂
  Hienoa kun teet yhteistyötä kanssamme.

  Oon sun pitkäaikainen lukija ja nyt ihan naurattaa miten hyvin napsahti aihe 🙂

  • Monna

   😊😊❤ Hauskaa!

 5. Satsa

  Mulla ei ole koskaan ollut reikiä, vain hammaskiveä aina poistellaan. Viimeksi se vaati muistaakseni 3 käyntiä ja sattui todella paljon (on ollut aina aiemmin täysin kivutonta). Sanoivat, että mulla on korkea kipukynnys, kun taas synnytyksessä kuulin olevani varmaan kipuherkkä. Tiedäpä sitten osuuko kumpikaan. Noh, synnytykseen verrattuna hammaskiven poisto ei tuntunut kyllä miltään 😀 Lapsi käy tavallisissa kunnallisissa tarkastuksissa ja mun tietääkseni sitä ei ole 2-vuotiaana; ei ole mitään blogiyhteistöitä ja muita millä maksella…heh…(no mutta kun joku mietti, että miksei Monna käy kunnallisissa, niin varmaan noilla ”yhteistöilläkin” merkitystä ;)).

  • Monna

   Niin, siis vastasinkin jo aiemmin, että käyn aina itse yksityisellä. Maksan ihan omasta palkkapussistani, kuten muutkin. Ei siellä kysellä, että mistä oot rahasi saanut ja millä alalla työskentelet. 😉 Tämä postaus on yhteistyö, mutta sen ulkopuolella käyn ja käytän tytärtäni yksityisellä muutenkin. Jokainen saa valita itse missä hoidattaa itseään. Eikö vain? ❤

   Kipukynnys voi varmaan muuttua myös. Musta tuntuu, että raskauden ja synnytyksen jälkeen oon ollut kipuherkempi.

 6. *

  Siis täh?
  ”Oralissa one huippua juttu se, että hoidon voi maksaa Oral laskulla/-tilillä (Resurs Bank). Laskulle saa aina korotonta maksuaikaa 30-60pv riippuen oston ajankohdasta. Laskun voi maksaa sitten joko kaikki kerralla tai 30:ssa tai 60:ssa erässä. Tää on huippu juttu, sillä harvoin sitä on tonnia ylimääräistä taskussa. Ja toisaalta, että se ei olis este olla menemättä hammaslääkäriin, ettei pysty kerralla maksamaan useamman sadan laskua.”
  Oikeesti 30 tai 60 erässä?
  Nyt sulla on tainnut ajatus vähän karata.

  Kivan kuuloinen paikka tuo Lasten Oral!
  On tärkeä löytää tyypit, joiden kanssa tuntuu hyvältä.

  • Monna

   Juu, en ole itse keksinyt näitä. 😅 Ihan Oralilta saatuja tietoja.

   Lasten Oral ja koko Oral on mun mielestä joo huippu paikka.

 7. *

  Aa, nyt tajusin kun tavasin Oralin sivuilla. 30-60pv korotonta maksuaikaa, ja sen jälkeen mahdollisuus maksaa summa kerralla tai jopa 60 kuukausierässä (toki pidempi maksuaika tekee jo ihan roiman koron).
  Ei siis mitään!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *