Monna
Monna

FODMAP – ärtyneen suolen pelastaja

Noin puolitoista vuotta sitten aloin jättämään ruokavaliosta viljoja pois. Samalla karsin myös maitotuotteita ja huonosti sulavia raaka-aineita. Halusin saada vatsani toimimaan kunnolla ja loppumaan sen ainaisen iltaturvottelun.

smoothie

Diagnosoin itselläni tällöin ärtyneen suolen oireyhtymän.
Olen aina kärsinyt vatsavaivoista, yksi jos toinenkin ruoka ja raaka-aine on saanut mahani kipristelemään ja turvottamaan. Iltaisin mahani oli kuin pallo, kivikova, turvonnut ja olo oli tukala. Luin paljon erilaisista vatsavaivoista netistä. Keliakia ja laktoosi-intoleranssi oli poissuljettu kamalalla tähystyksellä, jossa luulin päivieni koittaneen letku kurkussani kakoen.

Enemmän ja enemmän luettuni ärtyneestä suolesta, olin aika varma minulla sen olevan.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, suomalaisilla sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotteluna ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna.
Suurelle osalle potilaita yksi häiritsevimmistä oireista on iltaa kohti paheneva vatsan turvotus.
Oireille on tyypillistä vaihtelu. Päivän kuluessa ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän.

riisikakut

Ensin jätin pois kaikki muut viljat paitsi kauran, joka on gluteeniton vilja. Jätin pois maitotuotteet, paitsi laadukasta hera isolaattia käytin. Huonosti sulavat juurekset ja palkokasvit jäi pois. Samoin parsakaali, kukkakaali, makeutusaineet ja sipuli. Omena ja päärynä ei sopinut enää ruokavalioon.
Alkuun tuntui vähän hankalalta, että mitä ihmettä sitten voin syödä. Mutta kyllä korvaavia raaka-aineita alkoi kuitenkin löytymään hyvin. Mm. nämä muutokset tein käytännössä:

Pois jääneet / tilalle tulleet

täysjyvä- ja ruispasta -> gluteeniton pasta tai riisi
ruisleipä -> riisikakut tai täysjyväkauraleipä
viinirypäleet, omena, päärynä, mango -> mansikat, mustikat, vadelmat ym. marjat
sipuli
paprikat
palkokasvit (pavut, herneet ym.)
parsakaali, kukkakaali
kahvimaito -> kauramaito

IMG_0346

Nyt puolitoista vuotta kun olen syönyt niin, että olen noudattanut fodmap-ruokavaliota, on maha voinut hyvin. Turvotus on poissa ja iltaan asti vatsassa on hyvä olo.
Välillä teen tietoisia valintoja, että syön vaikkapa Tuukan tekemiä super herkullisia falafel-pyöryköitä, vaikka tiedän niissä olevan montakin ainesosaa, jotka eivät vatsalleni sovi. Tai syön karkkia välillä, vaikka vatsa vähän turpoaakin niistä. Mutta tällaisia valintoja teen vain viikonloppuisin ja mielellään vasta illalla, kun ei tarvitse enää sitten kotoa mihinkään liikkua. 🙂

Olen myös oppinut arvostamaan vatsani hyvinvointia ja sitä kevyttä tunnetta vatsassa niin paljon, että näitä tietoisia poikkeusvalintoja en enää halua tehdä kovinkaan usein.

falafel IMG_20150508_195910

Ärtyneen suolen oireyhtymää on montaa erilaista. Joku toinen voi syödä vaikkapa parsakaalia ilman sen suurempia vaikutuksia, joku toinen taas voi syödä sipulia ilman vatsan turvottelua. Itse olen ottanut ruokavalioon mukaan uudestaan mm. sitrushedelmät, ne ei tunnu tekevän vatsalleni huonoa.

Oireita aiheuttavia hiilihydraatteja ovat etenkin muutaman sokeriyksikön kokoiset fruktaanit, raffinoosi ja monet sokerialkoholit (ksylitoli, laktiloli, sorbitoli, mannitoli jne.). Näitä hiilihydraatteja kutsutaan yhteisellä nimellä FODMAP-hiilihydraateiksi. Niitä on hyvin monissa kasvikunnan tuotteissa eikä niiden täydellinen välttäminen ole mahdollista eikä tarpeellista. Niiden vähentäminen ruokavalion muutoksin lievittää useimpien ärtyvästä suolesta kärsivän oireita.

Yksinkertainen keino vähentää FODMAP-hiilihydraatteja on välttää seuraavia elintarvikkeita:

  • Palkokasveja (linssit, pavut, herneet)
  • Sipulikasveja
  • Kaaleja
  • Makeisia ja muita tuotteita, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia
  • ”Vatsajugurtit” ja ”terveysjuomat”, jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)
  • Laktoosia eli maitosokeria (siirtyä laktoosittomiin maitotuotteisiin)

Jos edellä mainittujen ruokien välttäminen ei vähennä oireita, voi kokeilla ruokavalion tiukentamista. FODMAP-hiilihydraatteja on melko runsaasti myös seuraavissa ruoka-aineissa: vehnästä, rukiista ja ohrasta valmistetut viljatuotteet (leivät, hiutaleet, murot, puurot, leivonnaiset), omena, päärynä, kirsikka, luumu, vesimeloni, parsa, artisokka, sienet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että tämä on kyllä helpottanut ehdottomasti elämääni. Kun tiedän mitä kannattaa jättää syömättä, on olo sata kertaa parempi. Vaikka en sairasta keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia, voi vatsa, suolisto ja koko elimistö ainakin itselläni paremmin näin – ilman gluteenia, maitotuotteita ja vaikeasti sulavia raaka-aineita.

Jos vaikkapa maitotuotteet tai viljat eivät aiheuta sen kummempia vatsavaivoja, ei niiden jättämistä ruokavaliosta sataprosenttisesti kannata pohtia. Toki aina voi kokeilla mitä tapahtuu omalle kropalle, jos vähentää tiettyjä juttuja.
Mutta tässäkin asiassa; me olemme yksilöitä kaikki. <3

On helppoa temppuilla ja treenata, kun vatsa ei ole kipeä ja turvonnut.
On helppoa temppuilla ja treenata, kun vatsa ei ole kipeä ja turvonnut.

Kursivoidut lainaukset on Terveyskirjastosta kopioitua.

Kommentit (34)

  1. Sanna R

    Sama vika täälläkin, kipuilun ja ihan järjettömän turvottelun saanut helpottamaan, vatsa edelleen kovin sekaisin ja konstit välillä vähissä mutta toivottavasti tuohon pisteeseen pääsisin minäkin

    • Monna

      Toivottavasti pääset! 🙂 Vaikka tosiaan täälläkin välillä siitä lipsutaan.

  2. Janika

    Mulla sama, ja kylläpä olo parani kun alkoi noudattaa FODMAP-ruokavaliota. Syrjähyppyjäkin voi välillä tehdä kun pääsääntöisesti noudattaa FODMAPia. Nyt täällä just kärvistelen kun eilen söin hernekeittoa kun se on semmonen mikä välillä käy ja välillä ei. No nyt se ei käynyt. Tähän yhdistettynä istumatyö niin voin sanoa että ei oo ollu herkku työpäivä…

    • Monna

      Joo näin se on! 😀 Syrjähyppyjä voi välillä tehdä, mutta ei kyllä kovin usein kuitenkaan. Sen tuntee sitten niin inhottavana olona vatsassa. 🙁 Ja huomaan myös tuon itselläni, että välillä voin syödä vaikkapa kukkakaalia ilman mitään oireita ja välillä se alkaa koskemaan aivan jumalattomasti.

  3. Jenna

    Moi Monna! Kiitos kirjotuksesta! Mulla on sama ominaisuus todettu! Mä en oikein pysty heraisolaattia syömään, vaikka siinä on tosi vähän sitä laktoosia, mutta taas jotkut vähälaktoosiset tuotteet käy… Osaatko neuvoa? Mistä muuten saisin proteiinia laihdutukseen? Oot ihan huipputyyppi, inspiroiva ja kaunis nainen. Kiitos❤️

    • Milly

      Mulle, samoista oireista kärsineenä, kävi heraproteiinia paremmin riisiproteiini! Sunwarriorilla ainakin on laadukasta riisiproteiinia. Maku/koostumus vaati alkuun maustamattomassa riisiprotskussa vähän totuttelua (esim palarissa), mutta smoothieissa meni ihan hienosti 🙂

    • Marley

      Sun Warrior Suklaa proteiinijauhe on viel parempaa, sisältää herne-, hamppu ja karpaloproteiinia. huippuhyvää ja sopii myös kasvissyöjille. http://fitnessfirst.fi/sun-warrior-warrior-blend-protein-suklaa-1kg.html

    • Janika

      Vastaan vaikken olekkaan Monna, mutta itse olen samassa tilanteessa että etsin proteiinin lähteitä ja tässä mitä minä olen löytänyt: Riisiproteiini, Wholefood 360 kookos on maidoton (siinä tosin on herneproteiinia, että testaamalla sekin). Itse ostin juuri Wholefood 360 vaniljan testiin ja siinä oleva maidon hera ei mulle tehnyt oireita. Hamppu on myös hyvä proteiinin lähde (hampunsiemeniä itse leivottuun sämpylään, myslin sekaan, puuron sekaan), chia-siemenet on myös hyvä lisä.

    • Monna

      Moi Jenna! 🙂
      Parhaita proteiinin lähteitä on esim. riisiproteiini tai hamppuproteiini. Riisiproteiini voi tuntua aluksi ”jauhoisen” makuiselta, mutta ainakin itse opin sitä käyttämään piankin. Sitä kyllä suosittelen, kuten tuossa Millykin suosittelee. 🙂

      Marleyn suosittelema tuote kannattaa ehdottomasti tsekata myös. Ehkä itsekin niin teen. 😉

      Janikalla myös hyviä vinkkejä. 🙂
      Chia-siemenet voi olla joillekin (kuten itselleni) vähän huono, koska chia toimii samalla tavoin kuin lisätty kuitu. Eli se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja siksi tekee kipuja mahaan samalla tavoin kuin vaikkapa jotkin tällaiset ”vatsajugurtit”, joissa on lisättyä kuitua.

  4. Jonna

    Moikka Monna!

    Harvemmin blogi-kirjoituksia kommentoin, mutta tämä oli mun mielestä hyvä! Itsellä ei tätä oireyhtymää ole testattu/todettu missään, mutta oireet mulla on kyllä vatsan kanssa vastaavanlaisia. Kiitos FODMAP-ruokavalio vinkistä!

    Mulla suurin ongelma erilaisten ruokavalioiden kanssa on motivaation puute pysyä niissä. Opiskelijana koulussa tulee syötyä just sitä ruokaa mitä on tarjolla ja budjettikin on aika pieni koko ajan.

    Mulla maha helposti turpoaa iltaisin ja olo on huono, ellen ole miettinyt päivän syömisiäni. Mä myös helposti sorrun syömään makeisia, mitkä aiheuttaa ehkä pahimmat reaktiot vatsassa. Olisko sulla vinkkejä motivaation pysymiseen ja retkahdusten välttämiseen? Vaikka kuinka tiedän, että vatsa ei tykkää, syön silti vääränlaisia ruoka-aineita.

    Kiitos paljon hyvästä kirjoituksesta! 🙂

    • Monna

      Moikka!

      Tuon motivaation säilymisen kanssa ei kyllä ole oikein mitään tiettyä tapaa. Se pitäisi nimittäin löytää sieltä sisältäpäin. Jos se tulee pakotetusti, se usein katoaa pian. On sitten kyse mistä tahansa motivaation puutteesta.
      Yritä ajatella elimistösi hyvinvointia, älä tietoisesti tee sille pahaa liian usein. Voit ajatella sitä vaikka ulkoisen vertauskuvan avulla. Jos joka päivä peset hampaat hammastahnalla, voi hampaasi hyvin. Mutta jos tietoisesti aina pesisit ne hiusgeelillä, tippuisi hampaat varmasti jossain välissä pois. 😉 😀

  5. Kaisa

    En ole ennen kommentoinut, mutta nyt pitää kyllä jakaa kirjavinkki 🙂 Leena Putkonen, Superhyvää suolistolle! – Herkkävatsaisen elämä kuntoon. Putkonen on kouluttautunut FODMAP-asiantuntijaksi, ja kirjassa on hyvää tietoa ruuasta, liikunnasta ym mikä liittyy vatsan hyvinvointiin. Kirja on vasta julkaistu, mutta kannattaa etsiä käsiin, jos FODMAP kiinnostaa 🙂

    • Emma

      Leenan vastaanotolla käymistä suosittelen, jos ärtynyt suoli vaivaa! Ite pääsin vasta kunnolla jyvälle fodmapista Leenan luona! Niin mukava ja ymmärtää todella tätä sairautta! Kirja on seuraavana ostoslistalla!

    • Monna

      Olenkin kuullut tästä Leenan kirjasta aiemminkin. Se pitää kyllä ehdottomasti hankkia! 🙂

  6. SaveYou

    Hei, olen päätynyt siihen että minullakin on ärtyvän suolen oireyhtymä. Olen noudattanut FODMAP-ruokavaliota nyt muutaman kuukauden ja vatsani on voinut paljon paremmin. Ylipäätään mielialani ja elämänlaatuni ovat kohentuneet huomattavasti (: Olisin halunnut vain kysyä että mitä nämä huonosti sulavat kasvikset kohdallasi tarkoittavat? Olen lisännyt ruokavaliooni enemmän kasvisten syöntiä ja olenkin useasti tehnyt uunikasviksia niin että samalla syön useampaa eri kasvista. Kuitenkin viime aikoina mahani on alkanut taas oireilla ja epäilen sen johtuvan jostakin näistä kasviksista. Yksitellen pois karsiminen ja näin sopimattoman kasviksen selvittäminen on melko työlästä joten ajattelin kysyä mitkä kasvikset eivät sinulle sovi. Eli, mitä kasviksia sinä välttelet tai mitkä aiheuttavat sinulle oireita?

    • Monna

      Huonosti sulavilla kasviksilla oikeastaan tarkoitan juuri noita mainitsemiani parsakaaleja, kukkakaaleja, paprikoita, myös juurekset esim. porkkana ja lanttu sulaa hitaasti. 🙂
      Toivottavasti löytyy apua sinunkin vaivoihin pian, ne ei nimittäin ole kivoja vaivoja.

  7. Anu

    Myös karkeista kannattaa valita ne gluteenittomat, jos noudattaa gluteenitonta ruokavalioa. Suuri osa karkeista sisältää gluteenia!

    • Monna

      Näinhän se on! 🙂 Sen vuoksi kirjoitinkin, että karkit ovat näitä ”tietoisia poikkeusvalintoja”. Mutta toki löytyy hyviä gluteenittomiakin karkkeja. Ja tämä oli hyvä pointti, tätä harva nimittäin ajattelee. 🙂

  8. Imppa

    Minä olen karsinut maitotuotteita ennenkaikkea ainaisen kurkussa olevan limantunteen vuoksi. Jos erehdyn vaikkapa juomaan iltapalalla maitoa, voi juukeli mikä limaralli ja rykiminen alkaa.. Toiseksi kyllästyin juurikin välillä ilmaantuviin vatsavaivoihin, joiden vuoksi viljatuotteita olen vähentänyt reilusti.

    • Monna

      Juu, siitähän on tehty jotain tutkimuksia, että maitotuotteet aiheuttaa ylähengitysteihin erilaisia reaktioita. Eli en ihmettele yhtään tuota sinun limantunnetta. 🙂

  9. Mari

    Mä olen niin onnellinen, kun en oo yksin tän tuskani kanssa! FODMAPpien välttäminen on ollut isoksi avuksi, samoin Nogasin-kapselit, jotka ihan hiljattain otin käyttöön, ku luin niistä sun postauksessa. Nyt on viikon verran mennyt ilmapallona, kun innostuin pakkasenkarkottajaksi tekemään tulista papupataa…. Ei auttanut edes Nogasin, mut hyvää oli!

    • Monna

      Joo, siis noin Nogasinit on oikeasti auttanut mua kanssa ihan huomattavasti! 🙂 Tosi kiva, että säkin oot saanu niistä jelppiä. Ja joo, papupataan ei kyllä ehkä auta näin meidän vaivoihin mikään. 😀

  10. Pihla Konttinen

    Minäkin kärsin diagnosoidusta ärtyneen suolen oireyhtymästä ja haluaisin tarkentaa muutamaa asiaa kirjoituksessa:

    Ensinnäkin: ärtynyttä suolta eivät ärsytä viljojen gluteeni vaan SULAMATON eli KOVA KUITU mitä viljoista osa sisältää. Gluteeni on viljan proteiini jolla ei ole yhtään mitään tekemistä fodmapin kanssa. On totta, että gluteenittomalla ruokavaliolla suurin osa ärtyneen suolen oireyhtymää sairastavista voi hyvin, sillä gluteenittomat viljat sisältävät luonnostaan myös vähemmän kovaa kuitua, mutta siis gluteeni ei ole se mikä suolta ärsyttää. Täten myös gluteiinia sisältävät tuotteet usein käyvät puhdistettuina eli valkoisina, mm. valkoinen vehnä usein ärsyttää vatsaa huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa kaura sillä siinä on jopa vähemmän kovaa kuitua kuin kaurassa.

    Toiseksi: maito ei ärsytä itsessään ärtynyttä suolta vaan sen tekee maidon LAKTOOSI. Laktoosittomat tuotteet sopivat ärtyneelle suolelle mikäli ihmisellä ei ole muita ongelmia jonka vuoksi maitoa ei voi nauttia. Maitotuotteita on siis turha karsia ruokavaliosta mikä muutoinkin köyhtyy fodmap-rajoitteisilla.

    Kolmanneksi: FODMAP-ruokavaliota ei suositella käytettäväksi kuin 6-8 viikkoa jonka jälkeen suolistoa pitäisi alkaa vähitellen tottumaan normaaliin ruokaan. Aina normaaliin ruokavalioon palaaminen kokonaan ei ole mahdollista, mutta kovaa kuitua tulisi yrittää syödä omien tuntemusten mukaan sekä kunnes oireet ilmaantuvat.

    Miksi kirjoitan varoituksen kaikille fodmapista: Itse noudatin tiukkaa fodmap-ruokavaliota 2,5 vuotta tuloksella että olo oli hyvä vatsan turvotuksen suhteen mutta vähitellen kärsin anemiasta, erinäisten mikroravintoaineiden puutteesta jne… Lopulta suolistoni hylki mitään muuta kuin tiukennettua fodmap-ruokaa niin rajusti, etten kyennyt poikkeamaan koskaan ruokavaliosta ilman tuskallisia sairaalakäyntejä. Söin kahta eri vatsansuojalääkettä, närästyslääkettä ja ulostuslääkettä jotten joutuisi sairaalahoitoon mikäli poikkesin ruokavaliosta vaikkapa vahingossa. Ravintolassa käynti muuttui mahdottomaksi. Tähän verrattuna pallomaha iltaisin alkoi tuntua aika vähäpätöiseltä jutulta. Luojan kiitos onnistunut yhteistyö ravitsemusterapeutin kanssa onnistui mitä parhaiten ja nyt riittää kun vältän ohraa, ruista, perunan kuoria ja laktoosia.

    Onnea kaikille asian kanssa painiskeleville! Älkää jääkö asian kanssa yksin vaan hakekaa apua jotta elämä ei ala pyörimään fodmapin tahtiin 🙂

    • Monna

      Kiitos tästä informaatiosta.

      Juuri tämän vuoksi itse en noudata tiukkaa fodmapia ja sen tuossa aika selkeästi toin esille.
      Kirjoitin myös, että maitotuotteita tai viljoja ei kannata vältellä, jos ne eivät mitään oireita aiheuta.

      Hienoa, että olet löytänyt avun ja kaikki on mitä parhaiten nykyään.

  11. Viivu

    Mahtaako noihin herkullisen näköisiin falafeleihin olla ohjetta?:)

    • Monna

      En ole tainnut ainakaan julkaista sellaista. 🙂 Mutta hyvä vinkki, voisin tehdä niistä reseptipostauksen. 🙂

  12. Miffa

    Täälläkin on tullu mietittyä, pitäiskö kokeilla FODMAPia hetken vähän tarkemmin, aika monia aineita oon kyllä jo ennestään blokannut tai ainakin vähentänyt reippaasti. Keliakiat ja laktoosiprobleemat on mullakin poissuljettu, mutta sen verran on maha oireillut vuosikausia, että kaikkien testien jälkeen rupesin kokeilemaan maidon ja viljan vähentämistä ja ongelmat on kyllä helpottanu kummasti. Kipuilun ja turvotuksen lisäksi monista ruoka-aineista mulla tulee ihan jäätävä närästys, mikä välillä tuntui vielä paljon pahemmalta kun perusmahakipuilut.
    Muutin tosin juuri Jamaikalle, joten saa nyt nähä millaiseksi ruokavalio täällä oikeen muodostuu. Paikallisia erikoisuuksia tekee kuitenkin mieli testailla, mutta täytyy varmaan kokeilemalla löytää ne ruuat, jotka itselle sopii 🙂

    • Monna

      Oih, toi närästys on kyllä vielä kipuilun ja turvotuksen päälle aika kamala oire. 🙁
      Toivottavasti Jamaikalla maha voi paremmin. Ainakaan siellä ei varmasti maitotuotteet ole isossa roolissa ruokavalliossa. 🙂

  13. Hilla

    Moikka Monna!
    Onpa hyvä, että olet löytänyt avun vatsaongelmiisi. Tiedän itsekin kokemuksesta kuinka kurjia ne voivat olla! Ärtyneen suolen oireyhtymässä FODMAP-hiilihydraattien välttäminen on ihan tutkitusti tehokas hoitomuoto ja sen on moni näköjään myös todennut toimivaksi 🙂 Itsekin joudun välillä rajaamaan kyseisiä hiilareita ruokavaliosta, sillä itselläni on IBD, jossa toiminnalliset vatsaoireet ovat hyvin samankaltaisia kuin IBS:ssä.
    Joku tuolla ylempänä jo kommentoikin, ettei tiukinta mahdollista linjaa kannata noudattaa kovin pitkään. Syy miksi monet FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat vatsaongelmia herkkävatsaisille, on niiden kehno imeytyvyys ja käyminen suolistossa. Tämän käymisen vuoksi niillä on kuitenkin prebioottisia ominaisuuksia eli ne toimivat ravintona paksusuolen bakteereille. Ne siis edistävät terveydelle edullisten bakteerien kasvua. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen puolestaan vähentää nopeasti esimerkiksi bifidobakteerien määrää suolistossa. Sen vuoksi olisikin tärkeää säännöllisesti kokeilla sisällyttää karsittuja ruoka-aineita takaisin ruokailuun, kuten olit jo tehnytkin 🙂
    IBS:ään vaikuttaa usein myös stressi ja univaje todella voimakkaasti. Sinäkin olet kuitenkin kiireinen nainen, joten voisiko tällä olla osansa vatsan ongelmissa? Usein stressaavina aikoina vatsa sietää heikommin FODMAP-hiilihydraatteja, kun taas stressittöminä kausina pystyy vaikka nauttimaan sitä kukkakaalia!
    Sen verran vielä tarkentaisin, että lanttu, paprika ja porkkana eivät ole FODMAP-hiilihydraatteihin kuuluvia ruoka-aineita. Ne saattavat tosiaan ärsyttää herkistynyttä vatsaa muiden ainesosiensa, kuten vaikkapa lantun sisältämän rikin, kautta. Toki näitäkin kannattaa välttää jos huomaa selkeää oireilua.
    Pahoittelen että tästä tuli näin pitkä kommentti! Aihe on lähellä sydäntä omien kokemusten ja opiskelualankin vuoksi. Opiskelen siis ravitsemustiedettä ja teen kandintyötä FODMAP-hiilihydraatteihin liittyen 🙂
    Kiitos asiapitoisista ja hyväntuulisista postauksista, peukku!
    ~Hilla

    http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi/

  14. Vilma

    Moikka!
    Hyvä että oot saanu FODMAP-ruokavaliosta apua. Sen verran tarkentaisin vaan et kun puhut että käytät gluteenittomia viljoja, niin se mikä vatsaa ärsyttää ei ole viljojen gluteeni vaan tärkkelys (=hiilihydraatit) jota viljoissa on. Fodmaphan on alunperin kehitetty ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, ja siinä on tarkoitus jättää tietyt hiilihydraattiryhmät pois joita suoli ei kunnolla pysty käsittelemään. Gluteeni on viljan proteiini, joten sen välttely itsessään ei ole tarpeellista. Esim. monet gluteenittomat jauhot sisältävät vehnätärkkelystä joka ei sovi Fodmapiin.

  15. Minttu

    Hei,

    Itselläni sama, sain diagnoosin sisätautilääkäriltä vuosien käyntien jälkeen lääkärillä. Mulla siis oli turvonneisuus pienin paha ottaen huomioon vatsan kivut ja krampit. Ärtyneen suolen oireyhtymää voidaan vaan diagnosoida sulkemalla pois muut (keliakia, crohnin ja muut taudit jne..) Sain lääkärin neuvosta aloittaa tiukan FODMAP-ruokavalion ja testi-kauden jälkeen (n. 1kk) testata yksi ruoka-aine kerrallaan.

    Kuten Pihla pari kommenttia sitten mainitsikin, näyttää olevan yleinen harhaluulo, että gluteeni tai maitotuotteet itsessään ärsyttää suolta. Esim vehnä saattaa ärsyttää suolta, koska vehnä sisältää fruktoosia. FODMAP:issa vältetään fruktoosia, oligosakkaroideja, polyoleja ja laktoosia. Tiettyjen tutkimusten mukaan ruis on pahempi kun vehnä, juuri tuon pitoisuuden vuoksi. Itse en pysty syömään ruista mutta speltti käy ja välillä vehnä (ei suurissa määrissä, mutta välilä).

    Itse olen huomannut että suoleni reagoi eniten oligosakkaroideihin ja tämän vuoksi sipulit ja juuri ruis on pahimpia mutta laktoosi on ok. Mielestäni ruokavalio ei rajaa elämääni juuri mitenkään, koska ruokavalio on pienempi paha kuin itse oireet. Kaiken lisäksi suppeasta ruokavaliosta olen voinut laajentaa ruokavaliota ja myös välttelemällä FODMAP-hiilareita voin välillä lipsua oireitta.

    Suosittelen kaikille, jotka epäilee kärsivänsä ärtyneestä suolen oireyhtymästä lataamaan (maksullisen) sovelluksen nimeltä The Monash University Low FODMAP diet. Siinä on tietokanta ruoka-aineista ja näyttää sisältääkö ruoka-aine FODMAP-hiilareta. Tämän avulla sain itselleni ”nollatoleranssi”-ruokavalion kokeilujakson ajaksi ja se avasi minulle silmät miksi reagoin tiettyihin ruoka-aineisiin.

    Jos on tosi pahoja oireita suosittelen tietenkin käymään lääkärissä, jos taustalla onkin jokin sairaus. Esim. diagnosoimaton keliakia tekee tosi hallaa suolelle jos syö gluteenia.

    Toivottavasti tästä oli edes jotain hyötyä jollekin 🙂 Itse olen tutkinut aihetta perinpohjin (kuten varmaan huomaakin :D).

  16. June

    Pakko munkin kommentoida, vaikken tiedä, annanko kommentillani mitään lisäarvoa tähän keskusteluun. 😀

    Itselläni todettiin ärtyvän suolen oireyhtymä joskus 2010, kun kävin keliakiatesteissä (ei siis keliakiaa, suvussa sitä on ja isällä juuri tuolloin todettu). En kuitenkaan silloin tiennyt, mitä se käytännössä tarkoittaa, mutta vähensin viljoja, hiivoja ja sokeria (eli herkkuni pulla oli pannassa, nyyh), koska koin, että siitä oli apua. Ja kyllähän siitä olikin, vähän aikaa.

    Olo siis parani hetkeksi, mutta vatsan kipuilu ja turvotus palasivat aina jossain vaiheessa. Jätin yhä enemmän viljoja pois, kokeilin jättää lähes kaikki hiilarit pois (hedelmiä lukuun ottamatta – virhe tietysti näin jälkikäteen ajateltuna), kokeilin kaikennäköistä. Tänä päivänä en vieläkään syö täysin FODMAP-ohjeiden mukaan. Gluteenia en siis ole syönyt pitkään aikaan (100% kauraleipää kyllä), maitotuotteitakin huomattavasti vähemmän kuin ennen viimeisen vuoden ajan (poikkeuksena juusto ja kahvimaito, joka on aina täysmaitoa). Rakastan omenoita, mutta nekin olen jättänyt pois. Samoin paprikan. Sipulin kanssa tekee tiukkaa, sillä vaikka saan järjettömät närästyskohtaukset esim. valkosipulista, se vaan tuo ruokiin hyvää makua! Parsakaalia siedän, tai ainakaan en saa siitä niin pahoja oireita, että suostuisin sen jättämään pois. 😉 Olen kyllä huomannut, että sipuli ja paprikakin menevät, kunhan kypsennän ne huolellisesti. Raaka on kaikista pahin. Pavut ja soijatuotteet ovat niin ikään olleet jo vuosia koskemattomina ruokavaliossani. Samoin pescovegenä olen ollut reilut kymmenen vuotta, viime keväänä tosin otin PTn ohjeistuksesta jonkin verran lihaa ruokavalioon (luomu/riista). Jostainhan se protskukin pitää saada. Heraa (maustamaton, laktoositon) syön myös smoothiessa, se saattaa joskus närästää, mutta uskoisin sen johtuvan ennemminkin smoothieen syntyvästä ilmavasta rakenteesta. Kyllä sitä vähemmästäkin röyhtäilyttää, jos pääsee ilmaa mahaan. 😀

    Yhdyn kyllä täysin tohon, että välillä sitä vaan lipsuu. Se on ihan sallittuakin tietysti, ainoa vaan, että seurauksistahan sitä sitten kärsii. 😀 Esim. mä erehdyin syömään parikin naan-leipää sunnuntaina. TOTAL MISTAKE. Tyhmästä päästä vaan kärsii koko ruumis.

    Täällä on kiinnostavia kommentteja siitä, että gluteeni itsessään ei ole se pahin fodmappailijalle, vaan vehnätärkkelys, jota löytyy myös gluteenittomista jauhoista. Itse en onneksi moisia käytä (käytän aina kaura-, kookos- tai mantelijauhoja), mutta tämä vain todistaa, että itsellä on vielä paaaaljon opittavaa. 🙂

  17. Janne Kielenniva

    Moi!

    löytyykö lisäravinteita kaupasta foodmap ruokavalioon.

  18. Joona luoto

    Loistava teksti! Jos ei fodmappien poisjättökään helpota, niin kannattaa pohtia SIBO:n eli ohutsuolen bakteerien liikakasvun mahdollisuutta. Olen kirjoittanut siitä blogiini. Vaivaa ei tunnisteta suomessa tarpeeksi hyvin, vaikka tutkimusten mukaan 50-80% IBS-potilaista kärsii SIBO:sta.
    https://suolistokuntoon.blogspot.fi/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *