Monna
Monna

Ferritiiniarvot liian matalat!

Muistatteko, kun kirjoitin joku aika sitten ”trendisairauksista”? Siitä, että on lääkäreitä, jokta ajattelevat raudan varastoarvojen alhaisuuden olevan trendisairaus! ON OLEMASSA PALJON LÄÄKÄREITÄ, jotka eivät onneksi näin ajattele!! Kun menin yksityiselle kertomaan mun vatsavaivoista, väsymyksestä, muistin pätkimisestä, keskittymisvaikeuksista, ajottaisesta apeudesta jne.. Oli vastassa upea lääkäri!!

Hän sanoi ensimmäisten sanojensa joukossa, että sulta pitää mitata ferritiiniarvot, onhan sulla takana iso leikkaus synnytyksessä. Ja muutenkin oireet viittaa alhaisiin raudan varastoarvoihin.

 • masennusta
 • paino ei putoa
 • keskittymisvaikeuksia
 • kovaa väsymystä, johon ei lepo auta
 • muistin pätkimistä
 • huimausta
 • hermostuneisuutta
 • palan tunnetta kurkussa
 • nopeutunut leposyke

Mm. näitä oireita mä oon tuntenut ja nämä kaikki oireet on tyypillisiä alhaisista ferritiiniarvoista kärsiville. Kun menin vihdoin lääkäriin, mua vähän pelotti, että ottaako lääkäri mua tosissaan. En sanonut hänelle, että epäilen tätä ferritiini-asiaa, hän otti sen itse esille.

Monet ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit onkin sitä mieltä, että viralliset ferritiinin alaviitearvot on liian matalat ja esiintyy myös arvioita, joissa ferritiiniarvojen tulisi olla vähintään 20 tai yli. Jotta immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti, ferritiiniarvon tulisi olla vähintään 50. Kävin keskiviikkona labrassa sitten ottamassa erinäisiä verikokeita ja sain illalla testitulokset. Kuten epäilin, mulla on alhainen ferritiiniarvo! Lääkärin mukaan naisella ferritiinin optimi on noin 70 μg, hän sanoi myös, että 100 μg on jo oikein hyvä. Viitearvojen mukaan naisella ferritiiniarvo 150 μg on se ”maksimi”. Mun arvo oli 30 μg!!!!

Lueskelin eilen paljon erinäisiä lääkärien lausuntoja ja haastatteluja asiasta. Näistä luin mm., että jos arvo on 30-40, usein rautakuuri pistetään tulille. Rauta on aika voimakas ja monille se voi tehdä vatsakipuja. Tavallisella rautakuurille varastoarvot nousee aika hitaasti. Näiden seikkojen vuoksi monet lääkärit määrää myös rautainfuusioon, eli toimenpiteeseen, jossa rautaa pistetään ”suoraan suoneen”.

Oon saanut kymmeniä ja kymmeniä viestejä aiheesta. Koska niin moni on kokenut ”vääryyttä” tässä asiassa, halusin jakaa muutaman viestin. Luvan kanssa ja nimettömänä.

”Tiedän monta ystävää, jotka ei oo saaneet lähetettä lääkäriltä. Sekä lääkäri, että terveydenhoitaja on sanoneet näiden juttujen olevan vain muotihömpötystä.”

”Kaikkea ehdittiin mun kohdalla epäillä, ennen kuin lääkäri suostui laittamaan lähetteen ferritiiniarvojen mittaukseen. Masennuslääkkeitäkin söin jonkin aikaa, kunnes tajusin ettei kyse oo mielenterveydestä. ”

”Siskolla arvo 9, takana kolme keskenmenoa. Nyt rautakuuri jonkun aikaa ja raskauviikko 10 käynnissä. 🙂 ”

”Mulla ferritiini on 17, työterveyslääkärin mukaan se on normaali, koska on viitearvojen sisällä. Monessa lähteessä kuitenkin sanotaan, että naisella sen pitäisi olla 70-100. Väsymys on tolkuton, keskittymiskyvyn puute vaikuttaa työelämään ja jaksamiseen.”

”Jep! Mulla ferritiini 3 ja sen tuntee olossa. Sain lähetteen suonensisäiseen rautatankkaukseen, mutta se tuli bumerangina takaisin. TK-lääkäri käski vain syödä rautaa ja labrat katellaan sitten keväällä taas. Kaipa tässä pitäis mennä vielä huonompaan kuntoon, että sais apua.”

”Mulla on 19, kärskinyt vaikka ja mistä, mutta en saa kotipaikkakunnalla apua tähän. Helsinkiin nyt aika varattuna. Mulla on öisinkin leposyke 55-60, mulle on määrätty vain beetasalpaaja. Alhaiset varastoarvot aiheuttaa masennusta, lapsettomuutta, keskenmenoja.. Se on kumma, että silti alhainen ferritiini on nykyajan kilpirauhasen vajaatoiminta lääkärien keskuudessa. ”

”Ihan huippua, että oot löytänyt lääkärin, joka ymmärtää ferritiiniarvojen päälle, eikä pidä muoti-ilmiönä. Mulla arvo on 8!”

Mun mielestä tää on tosi kurjaa!! Mä en sano, että kaikki lääkärit viittais kintaalla tälle asialle tai pitäis muoti-ilmiönä tai trendisairautena. Mutta näköjään valitettavan paljon tällaista on. Mulla oli tosi hyvä onni, että mulle sattui alkuun hyvä lääkäri!

Mutta ettei kaikki menis niin kuin saduissa, labrakokeiden jälkeinen lääkäri oli toista maata. Hän kertoi mulle mm., että ferritiiniarvot on ”uskon asia”. Sen jälkeen hän kaivoi kännykän taskusta ja sanoi lukevansa mulle artikkelin d-vitamiinista.

Kun labrakokeiden tulos d-vitamiinista mulla oli 79 ja sen pitäisi olla 75 tai yli, päätin sanoa lääkärille, että eiköhän tää ollu tässä. Lääkäri huikkasi perään, että ei tarvi maksaa tästä käynnistä.

Onneks oon saanut suosituksen parille Terveystalossa ja Eiran sairaalassa toimivalle lääkärille. Otanpa yhteyttä jompaan kumpaan ja varaan ajan. Sillä aikaa nautin apteekista ostetusta rautavalmisteesta.

Kommentit (39)

 1. Johanna

  Hei, olen odottanut tätä postausta katsottuani sinun stooreja instagramissa. Minulla on ollut viimeisen 10 vuoden aikana 2 kertaa anemia (hb 90-100), joka hoidettu raudalla ilman mitään tutkimuksia, vaikka urheilin vielä kilpaakin aiemmin. Olen perusterve liikunnallinen 25 vuotias. Nyt kuitenkin reilun vuoden väsymys ja muut oireet ollut jokapäiväisiä ja sain viimeinkin työterveyden kautta lähetteen ferritiiniarvoihin ja kilpirauhaseen verikokeisiin. Ja kappas, ferritiini 15 ja samalla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. ”Pääsin” siis kerralla näiden muodivaivojen huipulle. Nyt napsin ärtyneen paksusuolen oireyhtymä ihmiselle sopimattomia rautatabletteja, kun muuten saisin vatsan pidettyä paremmin hallinnassa. Ferritiiniarvon nousu pelkällä raudalla on kuitenkin hidasta ja tähän on nyt totuttava. Toivottavasti vaikka vuoden päästä arvo on jonkin verran noussut ja olo parempi 😁

  Tsemppiä sinulle ja kiitos mukavista blogiteksteistä 😊

  • TiiaK

   Heippa! Mun oli pakko tulla vinkkaamaan sulle tästä valmisteesta https://www.ruohonjuuri.fi/rauta-suusuihke-25-ml-better-96180402, jos vielä sattuisit tän kommentin näkemään. Mulla on ihan sama ongelma vatsan kanssa, mutta tää on ollu huippu ja ainakin sanotaan, että tästä rauta imeytyis nopeammin kun tabletista. Siihen en osaa ottaa kantaa mut suosittelen tutustumaan. 😊

 2. Emma

  Otettiinko sulta myös muita labroja, esim. kilpirauhasarvot? Hirvittävän mielenkiintoinen aihe, toivottavasti kuullaan lisää seuraavan lääkärinkäynnin jälkeen. 🙂

  • Monna

   Otettiin. 🙂 Ne oli normaalit. ❤

 3. Mio

  Ikävää, että kokemus oli tuollainen. Veikkaan silti, että sulle todennäköisesti kuitenkin annetaan eka se suun kautta otettava rautakuuri ennen mitään infuusioita. Sitten jos se feritiini ei lähe nousemaan sen kuurin myötä niin varmaan selvitellään lisää, että miksi se ei imeydy. Näin toimitaan melkeinpä kaikilla ellei se ferritiini nyt ihan nollissa ole tai on jokin perussairaus jonka vuoksi ne rautavarastot pitäisi saada koholle asap, esim ennen isoa leikkausta. Infuusion anto kun ei ole ihan riskitöntä sekään. Rauta lisää vapaiden radikaalien määrää ja aiheuttaa immuunivajetta eli se Infuusion voi mahdollista mikrobeille paremmat kasvumahdollisuudet jonka seurauksena infektioriskin kasvaa.
  Nykyäänhän on paljon rautatuotteita jotka ovat paljon vatsaystävällisimpiä kuin ennen.
  Lisäksi kannattaa ruokailun yhteydessä kiinnittää huomiota esim siihen, että rautapitoisia ruokia syödessä on hyvä samalla syödä jotain c-vitamiinipitoista, jotta se raudan imeytyminen tehostuu. Lisäksi esim. Kahvi ja maitohan taas blokkaa raudan imeytymistä, mutta tää varmaan olikin sulla tiedossa.
  Toivottavasti saat kuitenkin helpotusta tilanteeseesi.

 4. kata

  Huhhuh! Tää aihe herättää mussa kyllä vahvoja fiiliksiä koska oon vuosia kärsinyt just samoista oireista kun sä eikä oo niihin löytynyt oikein mitään apua. Ja nyt kuulen ensimmäistä kertaa jostain ferritiinistä. Onko tosiaan näin, että mun pitää itse pyytää näitä arvoja mitattavaksi, koska lääkärit ei sitä ehdota?😕 Kiitos tosi paljon tästä tekstistä, koska mun mielestä aihe on tärkee. Mua kyllä turhauttaa se kun on jatkuvasti tosi uupunu, on fyysisesti heikko olo jne eikä asialle voi mitään.

  • Monna

   Moni lääkäri määrää testit. Mutta sit on myös iso osa, jotka sitä ei tee. Tää on tosi kurjaa kuulla, kuinka moni saa vähättelevää hoitoa tän suhteen.

 5. Elina

  Juurikin tänään kävin puhelua ihan terveyskeskukseen aiheesta matala ferritiini. Kaikki alkoi pari viikkoa sitten kampaajalla, joka löysi multa pälvilalju läikän 😕 hän vinkkasi heti matalista ferritiini arvoista ja muutamia hyviä lääkäri vinkkejäkin antoi. Ja kun kuulin matalasta varastoraudasta, moni asia loksahti. Mulla on 1v 8 kk ikänen lapsi ja koko raskaus ja synnytyksen jälkeinen aika on ollut .. hhm, en ainakaan ole palautunut niin kuin moni. Hoidan taaperon kotona, joten mulla ei ollut varaa heti lähteä yksityiselle.. siis kaupungin terveyskeskukseen.. mua jopa vähä huvittaa, kun ajattelen mun asiointia siellä. Totesin ettei kukaan lääkäri pistä lähetettä labraan, jos sanon ”mulla on pälvilaljua, haluan ferritiini. Mittauksen” 😆🙈😕 varasin ajan voimakaiden ja runsaiden menkkojen vuoksi. Kaikkien kiemuroiden jälkeen sain lähetteen labroihin 👍👍 (olin aivan ihmeissäni, kun olen kuullut ettei moni saa) asiaa auttoi se, että raskausaikana mulla oli ollut hb 111 🙈😕 mitä en edes muistanut 🙈 ja tosiaan ne runsaat menkat. Ferritiini oli 28.
  Ja tästä alkoi toinen rumba.. arvasin, ettei arvo ole ”tarpeeksi” matala. Lääkärille ei aikaa.. onneksi sairaanhoitaja lupasi kysyä lääkäriltä, että saanko kontrolli labrat rautakuurin päätteeksi.. toivon todella, että saan. Sairaanhoitaja sanoi heti, että arvo on matala mutta melko hyvä 😅😆 mutta mulle se on jo huono arvo, oireita on kaikki noita mitä postauksessa luettelot. Mua vaan huvittaa, että varsinkin tk:ssa joutuu laittaa kaiken ”peliin” jos haluaa hoitoa. Nytkin luettelin kaikki raskauden aikaiset matala hb:t, sektion, runsaat menkat, että saisin sen kontrolli labra lähetteen 😕👍 jos ei mikään auta, niin kai pitää yksityiselle..

 6. Ninni

  Kokemusta tästä nyt melkein kahden vuoden ajalta. 01/2017 lähti ferritiinin mittauksella, silloin se oli 14,5
  (https://energianurkkaus.vaikuttajamedia.fi/2017/01/17/syy-hiljaisuuteen/). 2017 helmikuussa d-vitamiinikin mitattiin, ja se oli 38, vaikka olin jo d-vitamiiniakin syönyt. Mulla oli kaikki vähissä. Ihan ite oon saanut selvittää, ja käynyt verikokeissa ilman lähetettä.

  1,5 vuoden jälkeen kesäkuussa ferritiini oli 54, mutta tuntuu, että d-vitamiinin vähyys on mulle se isompi huonon olotilan aiheuttaja. Nyt kesällä se oli 73, mikä on ihan onneton luku kesällä auringon paistaessa. Tai sitten on vaan vuosien mittaan tottunut huonoihin ferritiiniarvoihin.

  Vitamiinit ja rauta on kyllä todella tärkeitä, ja ihmettelen, että miksi niitä ei ensimmäisenä mitata, kun joku on väsynyt! Tsemppiä, toivottavasti olo helpottaa! <3

 7. Jepjep

  Ferritiini oli 7 kun mitattiin.olo aivan kamala,väsymys,ei laihdu,muistiongelmaa(kiva opiskella),palan tunne kurkussa ym
  Muutama viikko sitten sain ferinjektin eli 1000mg rautaa suoneen ja nyt on olo pikkuhiljaa helpottamaan.kontrollilabrat ois vielä edessä.
  Ihan 100%hyvä olo ei vielä ole mutta pikku hiljaa tässä näkee muutakin kuin väsymyksen.itsellä raskauksia useampi aiemmin ja aina hb alle 100 raskaana.nyt olen kärsinyt runsaista kuukautisista vuosia joka pahentanut tilannetta.
  Lääkäri antoi luvan iv rautaan sen vuoksi että olen menossa leikkaukseen niin pakko saada varastorauta korkeammalle. Niin ja sen olen huomannut että silmäripset ovat alkaneet kasvamaan pituutta kun sai rautaa:)
  Mutta tsemppiä ja toivottavasti saat avun tuohon. Pitkän rautakuurin vaatii ainakin jos ei iv:sti saa.

 8. Enni

  Mä menin lääkäriin viimevuonna koska sain sydämmentykytyksiä vaikka en tehnyt mitään ja huomasin lihasheikkoutta ja painoni alkoi pudota. Salille en jaksanut mennä ahdisti kun ei tapahtunut mitään kehitystä vaan pienenin ja laihduin vain. Lääkärissä sitten verikokeet ja ferritiinitaso oli 10. En millään pystynyt huomaamaan kaikkia oireita mitä alhaiseen tasoon kuuluu, koska kehoni oli tottunut kaikkeen tohon, koska luku oli niin alhainen että se oli ollut niin jo hyvin pitkään. 3kk jatkuva rautakuuri ja sen jälkeen joka kuukausi ylläpitävää rautakuuria viikon ajan kerran kuussa. Lääkärin mukaan mun keho oli eläny tässä tilassa niin pitkään että se oli mulle ”normaalia” ja sydän oli kovilla. Lihakset ei voinut millään tasolla kehittyä tai mikään muukaan toimia kehossani täysin normaalisti. Lääkäri jopa otti ensin verikokeet ennenkuin alkoi epäillä mitään muuta ja niistähän se sitten selvisi!

 9. MirvaAnnaMarian

  Mä oon kirjoitellut tästä ite paljonkin omassa blogissa ja koko loppukesä ja syksy meni aivan sumussa kun olin niin kipeä tän raudanpuutteen takia. Uskomatonta mitä kohtelua säkin sit sait…

  Kampin Terveystalossa Vilho Aholalle saat varmaan nopeammin ajan kun Wideniukselle, Esa Sopille Eiraan tulee myös usein viime hetken aikoja 🙂 Mä kävin 3 viikkoa sitten infuusiossa ja oon nyt jo kuin eri ihminen, elämäni isoin helpotus jos nyt tästä tokenen entiselleni, en kyllä edes muista millaista se normaali elämä on 😀

 10. Annika

  Mulla mitattiin ferritiini kesällä ja se oli 20, nyt väännän työterveyden kanssa että mitä tehdään, kun mulla on ibs eikä mikään rautavalmiste sovi.. alkaa kiristää jo hermoja kun lääkäri käskee vaan kokeilemaan uusia valmisteita tai syömään joka toinen päivä (tämä tuskin nostaa sitä arvoa koskaan??). Ja ibs saattaa olla sekä osasyy alhaisiin arvoihin että niiden seurausta. Turhauttaa käyttää rahaa siihen, että ostaa valmistetta toisensa perään vain todetakseen että mikään ei sovi ja väsymys sen kun jatkuu 😑

 11. Saara

  Kyllä sun d-vitamiinin tuloskin on huonohko. Saisi olla mieluusti sadan patemmalla puolella.

 12. Tytti

  Täältä löytyy koko oireisto! Paino nousee salakavalasti kokoajan vaikka tekis tai söis mitä! Löysin kesällä Perusterveydestä urheilijan verikoepaketin. Se otettiin,mun ferritiiniarvo oli silloin 22. Lääkäri,jonka kanssa käytiin tuloksia totesi että ferritiiniarvo on hieman alhainen,viitearvojen sisällä kuitenkin joten ei syytä huoleen.

  Törmäsin paikallislehdessä uutiseen ferritiinistä ja otin sen työterveydessä seuraavalla käynnillä puheeksi.
  Keski-ikäinen mieslääkäri intoutui paasaamaan kuinka ferritiini on muoti-ilmiö ja pelkkää bisnistä,täysin turha arvo perusterveellä aikuisella ja 22 arvo on täysin hyvä. Kysyin että mikähän tämän räjähdysmäisen painonnousun selittäis siinä tapauksessa. Jatkoi lääkäri että ”se on kuule liian aktiivinen käden ja suun yhteistyö” tehden kädellä yli-isoa syömäliikettä samalla.

 13. 👩🏼‍⚕️

  Moi Monna! Oot saanut varmasti sata ja yksi viestiä jo tästä asiasta, mutta mäkin halusin sulle vastata! Valmistun itse lääkäriksi 6 kk kuluttua ja tämä aihe liippaa läheltä jo ihan ammatinkin takia.

  Tämä ferritiiniasia on noussut nyt viimeisen puolen vuoden aikana pinnalle aika kohinalla. Ferritiini on siis varastorauta, jota tutkitaan mm anemian selvittelyissä. Ongelmallista on kuitenkin se, että ferritiini on akuutinfaasin proteiini, eli sen pitoisuus veressä voi muuttua aika radikaalistikkin lyhyen ajan sisällä mm erilaisten tulehdustilojen takia. Jos hemoglobiini ja MCV eli punasolujen koko on kunnossa, ei ferritiinipitoisuudella ole tämän hetken tutkimustulosten perusteella mitään merkitystä. Jos taas Hb olisi matala, on ferritiini hyvinkin merkityksellinen. Lähiaikoina onkin tulossa hematologien tekemä linjaus tästä ferritiiniasiasta, sillä koko keskustelu aiheen ympärillä on niin uutta, ettei kunnollisia hoitolinjauksia vielä ole olemassa.

  Niin ja tuosta rautahoidosta vielä. Esim Obsidan on melko vatsaystävällinen ja edullinen rautavalmiste, jota tarvittaessa voi kokeilla. Suonensisäinen rautahoito taas maksaa noin 1000€/kerta, joten sitä ei missään tapauksessa voi suositella..

  Se että lääkäri on sanonut, että tää on ”uskon asia” pitää siis sinäänsä paikkansa, mutta ymmärrän kyllä varsin hyvin, että potilaan korvaan se kuulostaa tosi hurjalta ja tylyltä. Et varmasti olisi vastaanotolle mennyt jos et oikeasti kokisi itseäsi ”sairaaksi”..

  Joka tapauksessa tsemppiä väsymyksen keskelle ja mukavaa syksyä, oot huippu tyyppi ja musta on ihana lueskella sun juttuja ja kuunnella sun höpinöitä. 😊

  • Monna

   Kiitos. On tosi kiva kuulla lääkärin (tai kohta sellaiseksi valmistuvan) kanta tähän. Mua ja monia muita hämmästyttää tässä asiassa se, että se on fifty-sixty kuka lääkäri on sitä mieltä, että ferririiniarvon ollessa matala voi siitä kärsiä isostikin. Ja se toinen puoli ajattelee asian olevan uskon asia.

   Se myös hämmentää, että kun näitä infuusioita tai rautakuureja on sitten alhaisen raidan varastoarvon omaavat ihmiset saaneet, on olo parantunut huimasti, kaikki oireet hävinneet ja ne turhaan määrätyt masennuslääkkeet jääneet pois. Että miten se selitettiin ensin trendihöpötyksenä, johon sitten pelasikin oikea ”lääkitys”.

   Mua aina kiinnostaa fakta ja siks tästä asiasta luinkin tosi paljon. Luin ns. ”asiatekstejä”, luin lääkäreiden haastattelujen perusteella tehtyjä artikkeleita, luin bloggaajien omia kokemuksia, luin yli toistasataa viestiä mun seuraajilta, jotka on kärsineet alhaisesta ferritiiniarvosta ja saaneet apua rautainfuusiosta tai kuurista.

   En halua siis väitellä sua vastaan. 🙂 Yritän vaan avata tätä mun ja monen muun hämmennystä asiasta. ❤

  • Sofia

   Jos on elänyt matalan ferritiinin kanssa niin ymmärtää että tämä ei ole mikään ”uskon asia”!
   t.Ferritiini 9

  • MT

   Suomessa ollaan vielä aika takapajula tämän asian kanssa verrattuna esim. muihin Pohjoismaihin… Minkä ihmeen vuoksi on olemassa asia nimeltään ferritiini, jos sillä ei ole mitään merkitystä?! Miksi ihmeessä todella moni nainen kärsii oireista, joihin ei löydy muuta syytä kuin matala ferritiini ja rautahoidolla oireet häviävät? Paljon lääkärit myös väittävät, että raskaana olevien raudanpuutteesta ei ole mitään haittaa sikiölle.. Ja kappas, kun näiden äitien lapsien ferritiinit tutkitaan, löytyy heiltäkin usein raudanpuutetta, jolla voi olla merkittäviä seurauksia lapsen kehitykselle!

   Itse olen kärsinyt jo melkein 10 vuotta mitä erilaisista raudanpuuteoireita ja nyt kolmatta lasta odottaessa (ferritiini 5) kaikki oireet ovat eskaloituneet vielä pahemmaksi.

   Itseäni suoraan sanottuna raivostuttaa, miten leväperällä Suomessa ollaan tämän vaivan hoidossa. Onneksi on jo useampia lääkäreitä, jotka ymmärtävät ja osaavat hoitaa, mutta valitettavasti usea heistä ovat vain yksityisen kautta tavoitettavissa. Jokaisen kuuluu saada hoitoa myös julkiselta puolelta.

  • Maria

   Mielenkiintoinen kommentti! Ja odotan kyllä hematologien lausuntoa asiasta. 🙂 Itsekin samoilla linjoilla vielä tässä.

   Mutta asiasta varmasti tehdään tutkimuksia (uskon, että näyttöä tulee/on jo, jos oikeasti on todistetusti auttanut asiaan, niinkuin Monna kirjoittaa). Sitten onhan olemassa paljon asioita, jotka auttaa, jos niihin itse uskoo. Silloin sitä ei kuitenkaan voida pitää tieteellisesti pätevänä /tehdä uusia hoitosuosituksia valitettavasti, vaikka hieno juttu onkin, että avun saa! Eikä oman kokemuksen perusteella voida yleistää asioita kaikille sopivaksi. Mutta tiede kehittyy onneksi koko ajan.

   Mielenkiintoinen aihe kerrassaan 😁 Toivon avointa mieltä, vaikka joku itse olisikin vakaasti eri mieltä.:) Sivuuttamatta faktoja! Ja onnellinen siitä, jos joku saa avun raudasta, oli sitten oikeaa vaikutusta tai ns. lumetta. Molemmat on hyvä juttu.

 14. Lavendel

  Mulle tuli vai mieleen, että kun noi oireet kuulostaa uupumukselta tai masennukselta, niin entä, jos jonkun uupumus jäisi diagnosoimatta siksi, että lääkäri katsoisi kaiken johtuvan vain ferritiinistä? Itselläni on ainakin ollut tuota samaa, ja kyse on ollut kyllä enemmänkin henkisestä puolesta kuin fyysisestä. Todella matalat lukemat varmasti antaa syytä hoitoon, mutta onko mahdollista, että joku ei väsymykseltään näe sitä vaihtoehtoa, että kantaa liian isoa kuormaa?

  • Kokemuksella..

   Minulla ainakin on jäänyt raudanpuute selvittämättä, koska olen kuvitellut uupumukseni johtuvan liian isosta taakasta. Vaan raudanpuute ei lepäilemällä parane ja huono vointi on itselläni kestänyt jo vuosia. Ei kannata jättää raudanpuutetta hoitamatta siksi, että sitten jäisi mahdollisesti liian iso taakka huomaamatta. Ja raudanpuutteen oireet ovat niin pahat, että kyllä se liian iso taakka jää vaan hoitamatta, kun olet siinä pisteessä ettet jaksa enää mitään.

 15. Jensku

  Tein kuukausien ajan masennustestejä netissä ja itkin kuinka olin linnottautunut neljän seinän sisään kotiini, roskien vieminenkin oli ylitsepääsemätön asia, koska en vain jaksanut. Nukuin 12h yöunia ja ensimmäisenä kun heräsin mietin, että koska saan jatkaa unia.. olin kuin zombi tai haamu.
  Pyörtyilin jatkuvasti, rytmihäiriötunteita oli varsinkin iltaisin, koin pahoinvointia pelkästä ruoan ajattelusta ja jokaista lihastani särki tavalla, jota en urheilijana koskaan ollut kokenut.
  Hakeuduin lääkäriin, joka suostui ottamaan vain hb, joka oli minulla 139. Maksoin itse ferritiini arvon ilman lähetettä, joka oli 19. Hakeuduin urheilulääkärille, jolta sain viimein apua ja ymmärrystä. Hänen mukaansa ferritiinin ollessa <50 täytyisi aloittaa rautakuuri.
  Edelleen kun selitän lääkäreille tätä, niin he kommentoivat ”hb on hyvä, joten se ei ole raudanpuutetta ferritiinin ollessa viitearvojen sisällä.”

 16. Oma kuuri vasta alkutekijöissä

  Valmistuvalle lääkärille, joka kommentoi asiaa:
  Eikös tulehdukset vaikuta ferritiiniarvoon vain nostavasti? Käsittääkseni ferritiiniarvo ei ole alhainen tulehduksen vuoksi, vaan siksi, että rautavarasto on tyhjä. Ferritiinin mittauksen yhteydessä kannattaa aina ottaa CRP, joka koholla ollessaan nostaa ferritiiniarvon 2-3 kertaiseksi. Lääkärinä varmasti voit selvittää asiaa tarkemmin, kuin mitä itse osaan.

  Minulla on todettu ferritiiniarvo 18 ja en ole tuntenut oloani ”sairaaksi”, vaan olen ollut täysin voimaton, uupunut, väsynyt, aivotoiminta on ollut lamaantunut, lihaskivut urheilun jälkeen välillä niin pahat, ettei särkylääkkeet auta niihin mitään. Myös muita oireita on ollut, kuten hiustenlähtö, joka on muuten naisihmiselle todella paha juttu, samoin kuin painonnousu.

  Moni lääkäri ummistaa asialle silmänsä ja vähättelee potilasta. Omat oireeni ovat olleet niin valtaisat, että ne ovat vieneet elämänlaadun aivan pohjalukemiin. Ne tulivat kuitenkin niin pikku hiljaa, että kesti kauan ennenkuin havahduin asiaan, enkä enää selitä ongelmiani lapsiperhearjen rankkuudella.

  Ferritiinin mittaus on edullinen ja potilaan syömä rautakuuri on myös edullinen sekä terveydenhuollolle että potilaalle. En pysty käsittämään, mikä on se peruste, joka estää tämän asian tutkimisen ja hoitamisen. Minun elämästäni on mennyt hukkaan vuosia, joka oltaisiin voitu välttää raskausajan anemian jälkiseurannalla ja hoidolla, jota ei tehty ja jota en itse ole ymmärtänyt pyytää. Jos asiasta ei ole tutkimustietoa ja faktaa lääkärien mielestä tarpeeksi, mikä on tässä tapauksessa se peruste, ettei kannata kokeilla. Netti on pullollaan elävien ihmisten kokemuksia, joissa pitkäkestoisella rautatankkauksella on saatu vointi takaisin hyväksi.

  • HM

   Juuri näin!! Ja kyllä sitä maailma on pullollaan tutkimustietoa!!! Lääkärit haluavat vain ummistaa silmänsä. Nim. 2muotisairautta

  • Maria

   Pakko nyt vähän puolustaa lääkäreitä. Ei niiden todellakaan pitäisi vähätellä potilaita tai oireita. Tai voi varmaan jotkut tehdä sitä, mutta sehän on väärin. Mutta potilaidenkin pitää ymmärtää, etteivät itse välttämättä tiedä kaikesta kaikkea, vaikka olisi mitä omakohtaisia kokemuksia netti pullollaan. Lääkärit luottaa tieteeseen ja plasebovaikutuksiahan on vaikka millä asioilla (omakoht. Kokemus siitäkin.. Kaikenlaisia oireita ja vatsakipuja 2v ka kun stressi loppu, nekin loppu. Ramppasin miljoonalla lääkärillä. Itse oisin toivonut, että joku lääkäri sanoisi, et nää on psyykkisiä!!! Mut ne ei uskalla enää sanoa sitä kenellekkään, kun sitte saa haukut päälle,, vaikka moni oire johtuu stressistäkin) ja taas ettei tule väärinymmärryksiä, kaikki oireet eivät tietenkään johdu ressistä. On hyvä asia tutkituttaa itsensä!

   Lääkäri tekee kuitenkin hoitovirheen, jos määrää lääkettä ns ”turhaan” jos kaikki on ok. Kai tajuatte myös sen puolen! 🙂 yhdelle ystävälle määrättiin thyroxinia, vaikkka oli arvot viitearvojen sisällä ja siitä alkoi ongelmat. Sen lääkärin ois voinu haastaa oikeuteen siitä. Lääkäri ei tehnyt yhtäään taustatutkimuksia. Oli yksityinen lääkäri ja aika uskaliasta. Että joo tässä on myös ollut välinpitämättömyyttä. Ehkä jollain on auttanut se joihinkin oireisiin, jos alkanut syömään lääkettä, vaikka arvot ok. Mutta sitten ei voi tietää mitä haittoja siitä voi tulla.. 🙁 nää on harmittavia asioita..

   Noi väsymys yms. On monien muidenkin sairauksien oireita sekä stressin. Mutta!! Joillain auttaa rautakuuri, joten tottakai sitä kannattaa kokeilla! Mutta hyvä muistaa, että ois aika iso juttu, jos tää ferritiini selittäisi kaiken. Haluisin toki uskoa siihen itsekin ja haluaisin että kaikkien oireet lieventyisivät!

   Itsekin kärsin pahoinvoinnista vuoden ja kävin lääkärillä ja tutkittiin ja kaikki oli ok ja se hävis toistaiseksi ainakin. Johtui tod näk stressistä, imetyksestä, sen vähenemisestä, univajeesta, hirveesti kaikkea tekemistä (töi, koulutuksia, pieni ihana lapsi, juhlia yms!). Ja tässä en sano sitä, että kaikilla johtuisi stressistä, mut mulla johtui, vaikka luulin itsekin että olisi joku muu vialla. Hb oli hyvä ja ferritiiniä ei mitattu (en pyytänytkään) ja en koe tarpeelliseksi nyy mitata, mut jos jatkuu phv niin sitten toki! 🙂 minun ymmärtääkseni infuusio olis parhain saada sitä varastorautaa, mut rautatabl. Kuuri voi myös auttaa ilmeisesti, mutta hitaammin 🙂 mielellään kuulen kokemuksia niiltä, kellä on noussut ferritiini ja olo kohentunut tai mahdollisesti jos ei ole kohentunut pelkällä rautakuurilla tai infuusiollakaan! Sitä arvoa kannattaa kyllä seurata ja mittauttaa.

 17. Mrs G

  Mä taisin syödä tokan skidin synnytyksen jälkeen melkein vuoden Obsidan Fe rautavalmistetta kun menetin verta melkein litran. Aluksi oli jokin paljon korkeapitoisempi tuote jota söin muutaman kuukauden mutta siis pointti oli se, että rautavarastot täyttyy todella hitaasti. Ihme kyllä kävelin ihan itse pois salista ja päästiin parissa päivässä kotiin….

  Olin tyyliin 23- vuotias ennen kuin ekakertaa Hb oli yli 110; yritin joskus vertakin luovuttaa mutta en tietenkään ollut sopiva. Nyt ”vanhempana” Hb on kyllä pysynyt välillä 125-135 ja meillä kyllä syödään riistaa joka viikko ja paljon, en tiedä miten paljon se vaikuttaa.

  Viime talvena kokeilin 50 yksikön D- vitamiineja koko perheelle ja tämä talvi jatketaan niillä. Mun mielestä oli iso vaikutus perus vireyteen. Toki näitä ei napsittu ihan joka päivä mutta siltikin saatiin huomattavasti enemmän kuin suosituksissa.

  Mutta kun tekee korjausliikkeitä niin kestää varmasti hetken ennen kuin vaikutus alkaa näkyä omassa olossa. Eli ei muuta kuin tsemiä; hyvä tietää ainakin kaikki arvot niin ei tarvitse arvailla missä vika.

  Ja välillä auttaa kun menee yksinään hiljaiseen metsään lenkille; antaa aivojenkin tyhjentyä:)

 18. Tanja

  Itselläni ferritiini oli vajaa vuosi sitten 10 ja minulla oli paljon fyysisiä oireita rytmihäiriöistä alkaen. Myös henkisiä vaivoja alkoi olrmaan.. Olen syönyt kaksi rautakuuria eikä ferritiini ole noussut kuin vähän alle 19:sta… Toivoisin saavani rautaa suoraan suoneen mutta siihen ei olla suostuttu edelleen jatkuvista varsinkin fyysisistä oireista huolimatta…kumpa tämän hoitoon saataisiin yhteneväinen linja eikä tarvitsisi kituuttaa ainaisessa sumussa ja pahassa olossa, joka pitkälti estää myös liikunnan harrastamisen. Liikunta on ollut itselleni todella suuri ja tärkeä osa elämää ja siksi on turhauttavaa kun ei saa apua kunnolla.

 19. Liisa

  Rautavarastot eivät täyty salamannopeasti – tai oikeastaan luuydin ei pysty parissa viikossa tuottamaan hulluna punasoluja – joten jos olo kohenee jo pari viikkoa rautainfuusion jälkeen, kyseessä on plasebovaikutus.

 20. Annie

  Itse olen menossa ko. labrakokeisiin vajaan parin viikon päästä, oireet voi johtua myös stressistä, mutta haluan poissulkea nuo rauta-arvot. Mutta, halusin vinkata itsekin IBS:stä kärsivänä tämän valmisteen! Aion ottaa tämän ehdottomasti käyttöön, jos arvot on liian matalat 🙂

  https://www.ruohonjuuri.fi/rauta-suusuihke-25-ml-better-96180402

 21. Miia

  Tää on kyllä hyvä ja tärkeä aihe. Jotenki tuntuu uskomattomalta, miten alan ammattilaiset voi olla tästä niin eri mieltä keskenään. Itselläni on takana kolme raskautta ja keskimmäisessä raskaudessa hb oli jossain kohtaa vain 89 eli ferritiini on tainnut olla aika olematon. Neuvolassa ei taidettu edes silloin asiaan puuttua mitenkään suuremmin, kunhan toki kehotettiin rautaa syömään.
  Mittautin omat ferritiini arvoni nyt keväällä ja luku oli 24. Hoitaja soitti minulle tuloksista ja sanoi, että luku on aivan hyvä eikä tarvetta lisäraudalle ole. Syöt vain rautapitoisia ruokia. Olin kuitenkin lukenut asiasta paljon netistä ja ilmeisesti tuo luku on jo todella huono. Päätin kuitenkin ottaa käyttöön rautaa nestemäisessä muodossa, jossa rautaa on siis vain n. 20mg per päiväannos. Söin tätä n. 3kk ja pyysin uuden lähetteen. Ferritiiniarvo oli yllättäen 74.
  Olen ymmärtänyt, ettei arvo voisi nousta noin hyvin noin lyhyessä ajassa ja vieläpä, kun en ole syönyt mitään kunnon rautalisää. Olin pienessä flunssassa viimeisimmässä mittauksessa ja olenkin miettinyt, olisikohan sillä ollut jotain tekemistä tuon arvon nousun kanssa. En kuitenkaan viitsisi jatkuvasti pyytää lähetteitä kunnalliselta puolelta ja olisikin kiva löytää joku asiaan perehtynyt lääkäri, jolla käydä.
  Lisäksi minulla on käytössä kuparikierukka, joka lisää kuukautisvuotoa ja kaikki oireet on edelleen päällä. Olen kärsinyt lähes kaikista raudalle tyypillistä oireista, kuten väsymyksestä, levottomista jaloista, hiustenlähdöstä, keskittymisvaikeuksista, ahdistuneisuudesta jo niin pitkään, että ne tuntuu normaalitilalta.
  Olen syönyt nyt myös Obsidania välillä, mutta mietityttää onko se sitten tarpeen tai koituuko siitä haittaa, jos ferritiini arvo oli kuitenkin jo noussut. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, miksi Obsidania mainostetaan ja kehutaan vatsaystävällisenä, kun niin monet ovat siitä täysin eri mieltä?

  • Monna

   Mä en oo lääkäri, mutta yksi lääkäri on sanonut mulle, että ferritiiniarvo kasvaa, kun elimistössä on tulehdus. Eli tässä tapauksessa sulla flunssa. Ne arvot voi heitellä siis tästä syystä vaikka mittauksella olis vaan parin päivän ero, mutta henkilö on toisessa mittauksessa kipeänä ja toisessa terveenä.
   Sisätautilääkäri Esa Soppi, sekä sisätautien erikoislääkäri ja hematologi Tom Widenius on ainakin kehuttuja näissä ferritiini-asioissa. 🙂 Heille on vaan tosi varattuja aikoja. On myös paljon muita lääkäreitä, jotka tietää asiasta. Sisätautilääkäriä tai hematologia suosittelen, koska he ovat perehtyneet näihin asioihin. <3

  • Miia

   Kiitos vastauksesta.
   Juuri näin mäkin oon ymmärtänyt.
   Olen ymmärtänyt, että nämä henkilöt toimivat Helsingissä ja itse en siellä asu. Lisäksi olisi kiva saada asia heti hoidettavaksi, ettei tämä enää pitkittyisi. Täytyy siis vähän tutkailla, jos tältäkin paikkakunnalta löytyisi joku tyyppi 🙂 Toivottavasti sinunkin rauta-arvot lähtevät nousuun.
   Kiitos muuten inspiroivasta blogista, eksyin tänne joskus aikoinaan toobigtobeme -blogista enkä heti jäänyt seuraajaksi. Jotenkin kuitenkin vain aina uudestaan eksyin blogiisi ja lopulta jäin seuraamaan 🙂

 22. Ii

  Onneksi tästä ferritiiniasiasta on kirjoitettu useammassa blogissa! Itse koin aikamoisen ahaa-elämyksen, kun aloin epäillä, että noin 7 vuotta jatkuneet kummalliset oireeni (uupumus, levottomat jalat, palan tunne kurkussa, hiustenlähtö, rytmihäiriöt, kunnon kohoamattomuus yms) voisivat johtua alhaisista rauta-arvoista. Hemoglobiini on aina ollut ok. Sain lähetteen kokeeseen ja tulos oli 23! Lääkäri käski syödä rautaa yhden kuukauden 2x100mg päivässä ja seuraavan kuukauden 1x100mg päivässä.. Hieman epäilyttää, kun mistään uusintamittauksesta ei puhuttu, että mistä sen sitten tietää riittääkö tämä.

  • Monna

   Uusintamittaukseen kannattaa ehdottomasti mennä! Täytyyhän sun saada selville onko rautakuurista ollut mitään hyötyä. Tunnetko mitään muutosta sun olossa? Varaa aika vaikka yksityiseen laboratorioon (esim. Synlab) ja käy kattomassa tulokset nyt.

  • Ii

   Aloitin siis kuurin vasta. Toihan on joo ihan hyvä idea käydä vaikka synlabissa sitten muutaman kuukauden päästä katsomassa 🙂 Työterveyden kautta pääsisin ilmaiseksi, mutta inhottaa mennä jos saa vähättelyä osakseen ettei sitä enää tarvitse mitata… :/ Onneksi mun lääkäri oli sen verran valveutunut että tiesi etteivät ne viitearvot ole koko totuus, mutta aika lyhyeltä tuntuu tuo 2kk rautakuuri. Onneksi sitä saa ilman reseptiä 😀

 23. um

  Hiusten lähtö, yleinen saamattomuus. Väsymys vaikka pitkät yöunet takana. Työterveyslääkäriltä sain lähetteen aika kattaviin verikokeisiin. Harmi etten hoksannut d-vitamiinia mittauttaa. Ferritiini 37 ja lääkärin mielestä hyvä…. Kerroin oman kantani että mielestäni ei todellakaan hyvä ja aion ottaa rautalisän käyttöön. Siihen tuumasi sitten että :no kuitenkin viitearvoissa ja syö nyt sitten kuukauden ajan rautavalmistetta. Ja ei mitään aihetta ottaa myöhemmin uutta arvoa kun kerran ollaan viitearvoissa. Ja että mulla ei mitään hätää kun kaikki muut arvot (maksa, kolesterolit yms) ovat erinomaiset. Pari viikkoa oon rautalisää syönyt mutta ei mitään kyllä vielä muutosta.

 24. Jenni Maria

  Hei.
  Tuli tuosta d-vitamiinista myös mieleen, että itselläni se arvo oli n.140. Yläraja siinä on 200. Syön siis 100µ:n vahvuista d-vitamiinia. Meillä pimeässä Suomessa pelätään aivan turhaan ”liika-annostusta”. Olen syönyt useamman vuoden tuolla annostuksella ja hengissä olen 😉

 25. Maria

  Tähän sen verran, että on varmasti olemassa syynsä, miksi lääkärit uskovat viitearvoihin. Mutta rautakuurin kokeilemisella ei pitäisi olla mitään suurempia haittoja terveelle ihmiselle, joten sitä sopii kokeilla 😊 Tehokkain on infuusiona varmasti. Kilpirauhasen vajaatoimintaan sen verran, kun ilmeisesti sitä ja tätä osa pitää muotivillityksenä tms. Niin kilpirauhasen vajaatoimintaa on todellakin olemassa niinkuin jokainen tietää ja se pitää ehottomasti hoitaa. Mutta.. Omat riskit on, jos thyroxin aloitetaan, vaikka arvot on viitearvojen sisällä. 🙁 Valitettavasti kokemuksesta tiedän sen. Eräs tuttavani etsi lääkärin joka suostui määräämään lääkkeet ja siitäpä alkoi alamäki. Rytmihäiriöt ja muut sairaudet. Eli se voi olla todella vaarallistakin. Tähän rauta-asiaan en ole perehtynyt, niin en voi enempää kommentoida,muutakuin toivon, että saat ja muutkin saa avun! 🙂 enkä missään nimessä pidä huonona, että kokeilee rautakuuria. Ja mielenkiinnolla odotan kuinka paljon ne ferritiinit sillä nousee! 🙂 toivottavasti kerrot jatkosta! Toki ei sitäkään voi yleistää sitten, toisella autttaa ja toisella ei 😊

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *