Monna
Monna

Emman säännöt!

Me saadaan välillä molemmat Tuukan kanssa some-kanaviimme viestiä seuraajiltamme, että on ihana katsoa kuinka rennolla asenteella kasvatetaan Emmaa. Eräältä äidiltä mm. sain viestiä muutama viikko sitten, että on ihana katsoa kuinka annatte Emman toteuttaa itseään, istua välillä pöydällä ja syödä sormin ja sotkea. Hän lisäsi vielä viestiinsä, että pitäis varmaan omaakin pipoa välillä vähän löysätä. 😀 Ja tämä viesti oli siis puhtaasti hyväntahtoinen. 🙂

Meillä ei ollut mitään suuria ja selkeitä linjoja kasvatuksesta ennen Emman syntymää. Toki sellaiset asiat, kuten kunnioitus, hyvät käytöstavat jne oli alusta asti selvänä suunnitelmissa. Ja on edelleen. 😉 Me ollaan menty monessa asiassa aikalailla vapaan kasvatuksen ja tiettyjen sääntöjen välimaastossa. Joskus paljonkin siellä vapaan kasvatuksen puolella ja joidenkin asioiden suhteen selkeillä säännöillä.

Yksi asia, mikä meillä on molemmilla ollut aina tärkeää Emman kanssa, on hänen mukaan ottaminen lähes asiaan kuin asiaan. Kun tehdään aamulla smoothieta, Emma saa heittää banaanin palat blenderiin ja kipata heraprotskut perään. Vaikka herajauhetta oliskin vähän pitkin pöytää ja lattiaa sen jälkeen, ei se mitään. Sen saa siivottua. 🙂 Emma pääsee tekemään meidän kanssa, se on meille tärkeetä.

Kun laitetaan pesukonetta tai astianpesukonetta pyörimään / tyhjennetään, Emma saa auttaa. Hän voi välillä viedä likaisia astioita takaisin kaappiin, mutta suurin osa menee jo ihan oikein. Kun pyykkikone on pyörinyt hän ojentaa sieltä vaate kerrallaan ja minä tai Tuukka ripustetaan pyykkitelineelle. Meneehän näissä hommissa kaks kertaa enemmän aikaa näin ja välillä on ihan ”ok” 😉 tehdä näitä hommia ihan yksinkin, mutta on myös ihana huomata kuinka otettu Emma on kun hän saa auttaa.

Toinen mikä on ollut meille molemmille tärkeää on se, että Emma saa kokeilla ja tehdä itse. Vaikka kaikki ei meekkään aina ihan purkkiin, niin ainakin hän saa yrittää. Omalla lusikalla kun syö pastaa, menee 25% lattialle, 25% Geren suuhun ja muutama prosentti johonkin päin päätä, hiuksia ja puseroa, mutta ei sekään haittaa. Osa menee kuitenkin suuhun ja vaatteet saa aina pestyä.

Sääntöjä mitä meillä on liittyy mm. koiriin. Koiria ei saa repiä, eikä niiden päälle saa mennä istumaan. Koirien pitää myös antaa nukkua rauhassa, eikä niitä saa mennä tökkimään sormella silmään. 😀 Meillä ei myöskään kännykkää saa käyttää tai iPadia ihan koko ajan. Emma tykkäisi, että tietokoneelta, iPadilta tai kännykästä tulisi jatkuvalla syötöllä Youtubesta lastenlauluja. Mutta ei haluta, että näin pieni vielä oppii näihin laitteisiin riippuvaiseksi.

Ruokapöydässä istutaan yhdessä ja rauhassa. Yritetään opettaa Emmalle, että kukaan ei nouse pöydästä kesken ruuan, vaan vietetään siinä rauhassa aikaa yhdessä. Välillä onnistuu, välillä ei. Sääntöjä on myös mm. rusinoiden syömisessä tai jossain muussa Emman mielestä herkullisimmassa asiassa ikinä, esim. Herra Hakkaraisissa. 😀 Rusinoita ja Herra Hakkaraisia ei voi syödä koko purkkia yhdeltä istumalta. 😉

Jo nyt yritetään opettaa sitä, että toiselta ei saa ottaa kesken leikin leluja. Sitä varmasti oppii hyvin myös päiväkodissa. Muutenkin toisten huomioonottamista oppii päiväkodissa super hyvin.

Meillä mennään siis sääntöjen ja kasvatuksen kanssa vähän tunnepohjalta. Emman kasvaessa tulee varmasti sääntöihin enemmän tarkkuutta ja ns.”voimakkuutta”. Mutta vielä ei mun mielestä tarvi. On ihanaa, että ollaan osattu opettaa Emmalle jo se, että aina kun joku lähtee meiltä tai me lähdetään jostain – sanotaan heipat. 🙂 Kun sanainen arkku aukeaa, opetetaan kiittäminen, nyt jo tehdään sitä siis itse esimerkkinä.

Tuukka sanoi hyvin mm. vaatteiden likaantumisesta: ”Mä en koe järkeä ostaa tän ikäiselle tötterölle vielä mitään 150€:n arvoisia kauluspaitoja. Sitten kun ruoka menee suuhun ja vain suuhun, voi panostaa vaatteisiin. Jos sittenkään on tarve. Nyt on tärkeempää, että Emma saa opetella syömään ite ja sotkea vaikka jokaisen paidan.” Mä oon tosi samoilla linjoilla, antaa sotkea ja opetella nyt. Kyllä ne vaatteet saa puhtaaksi. Ja jos ei saa, niitä voi pitää sitten vaikka ”kotipaitoina”.

***

Minkälaisia kasvatusmetodeja teillä on tällaisten taaperoiden kanssa?

Kommentit (3)

 1. Henna

  Ollaan oltu melko samoilla linjoilla meidän tyttöjen kanssa! Hyviä käytöstapoja pidetään tärkeänä ja annetaan syödä itse ja saa sotkeakin! 🙂 Ja tuosta myös samaa mieltä, että vaatteita ei kannata varjella liialta lialta, sillä lapset nyt vaan sotkevat syödessään, maalatessaan ym. Turha ostaa liian kalliita vaatteita, jos niitä pitää hulluna suojella!

  Juuri kirjoittelin blogiini muutamien naapurustomme vanhempien haaveesta perustaa ns. Vapaan kasvatuksen päiväkoti. Aika ristiriitaisia ajatuksia herättänyt itsessäni, vaikka olenkin melko rento kasvattaja, meni tuo heidän suunnitelma jo liian vapaaksi makuuni 😀

  http://www.lily.fi/blogit/mind-gap-mummy

 2. Stiina

  Vapaata kasvatusta en itse kannata, läheltä oon nähnyt kuinka haitallista se on mut tietty rentous täytyy olla tai eihän kukaan tätä pikkulapsi arkea jaksais. Mut joo, samat että ruoka syödään pöydässä, saa syödä itse mut jos alkaa ns. Tahalleen sotkemaan niin otan pois pöydästä. Ja, että kaverilta ei oteta lelua kädestä, myös nuo kiitos jne tullaan opettamaan ja että kuuluu tervehtiä sekä sanoa heipat. Myöskään pöydälle ei anneta kiivetä tai tuolilla seistä ihan vain siksi, että niin helposti nuilla taaperoilla tulee vahinkoja kaikessa kun ei oo sitä itsesuojeluvaistoa läheskään yhtä paljon kuin menohaluja 😀 oon myös ottanut pojan mukaan purkamaan pyykkejä telineeltä/koneesta jne niin on ihan innoissaan aina.

 3. Niina

  Samoilla linjoilla täällä 1,5v:n kanssa! Itse en ole ikinä ollut siivousintoilija, vaan aika boheemi, joten annan myös lapsen kokeilla erilaisia asioita joista saattaa tulla sotkua 😀 Meillä saa aina syödä itse (vaikka nyt onkin joku ihana vaihe että suuri osa heitetään lattialle), kotona saa tehdä majoja ja tutkia kaappeja jne.. Lastenvaatteista sen verran, että itse en ehkä raaskisi ostaa merkkivaatteita uutena, koska vaatteet on kuitenkin käyttötavaraa, joskus tulee tahra joka ei lähde pesussa tai vaate menee rikki. Olen aika paljon ostanut merkkivaatteita käytettynä ja lisäksi ihan perus markettikamaa.. Pääasiana olen pitänyt sitä, että lapsen on helppo liikkua ja olla vaatteissa, ei siis mitään epämukavaa tai epäkäytännöllistä 🙂 Itse olen myös ahkerasti koittanut opettaa kohtelemaan muita hyvin ja peruskäytöstavat on tärkeät!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *