Monna
Monna

Asia, joka saa pulssin koholle!

”Oho, kyllä se yleensä on totellu.” Näillä sanoilla tuli sunnuntaina eräs mies rööki huulessa löysin askelin ottamaan vapaana juosseen koiransa kiinni Tuukan ja meidän koirien nenän edestä murisemasta ja hampaita näyttämästä.

Niinpä!!

Yksi asia, joka minua suututtaa ihan järjettömästi on se, kun koiria pidetään vapaana kaupungissa!! Ei tämä meidän rekku kellekään pahaa tee tai juurikin, että kyllä tämä meidän vuffe on yleensä totellut. Mutta eipä tarvita kuin se yksi kerta, jolloin sen oman rakkaan turren tottelevaisuus joutuu koetukselle, kun jotain liian mielenkiintoista (toinen koira) ilmestyy näkökenttään.

Mieheni oli meidän koiriemme kanssa sunnuntaina kävelyllä Keskuspuistossa, keskellä kirkasta päivää ja keskellä paljon käytettyjä lenkkiteitä. Ihmisiä paljon liikkeellä, pyöriä, lapsia ja koiranulkoiluttajia. Sitten jostain ihan viereen juoksee isokokoinen koira, joka alkaa vihaisesti haukkumaan meidän koirille. Omistaja vetää röökiä pitkän matkan päässä, seisoo paikallaan ja laiskasti kutsuu koiraansa takaisin. No eipä koira reagoi mitenkään, vaan jatkaa räksyttämistä meidän koirille. Tilanne alkaa mennä jo hieman epämiellyttäväksi, sillä meidän koirat alkavat hermostua ja puolustaa itseään. Pari sekuntia ennen kuin koira olisi ehkä hyökännyt meidän koirien kimppuun, saa tämä mies löntystettyä paikalle ja otettua koiran pannasta kiinni. Ainoa asia, mitä hän miehelleni sanoo on: Oho, kyllä se yleensä on totellut.

Suututtaa ihan älyttömästi se, että ihmiset eivät välillä näe tässä koira-asiassa omaa nenäänsä tai sitä oman vuffen nenää pidemmälle. Vaikka se oma koira olisi kuinka kiltti ja ihana ja maailman tottelevaisin, voi tulla vastaan tilanne, jossa pasmat menee sekaisin. Tai entäs jos tällainen kiltti ja ihana koira sitten vapaana juokseekin jonkun aggressiivisen koiran luokse, joka on pannassa kiinni?

Mm. Saksassa on käytössä koira-ajokortti. Tällaista on mietitty myös Suomeen, mutta se ehdotus ei ole mennyt läpi. Eläinsuojeluyhdistys on ehdottanut, että Suomessa yli 15kg:n kokoisten koirien omistajat joutuisivat suorittamaan koira-ajokortin. Mielestäni tämä olisi erittäin hyvä asia!

Valitettavasti itselläni on huonosti kasvatetuista koirista omakohtaista kokemusta. Kun koiraa ei osata kouluttaa tai kasvattaa kunnolla, se käyttäytyy yllättävästi. Minulta on haukattu sormenpää irti koirapuistossa. Jos koira voi hyvin, se ei hyökkää toisen koiran eikä ihmisen kimppuun. Jos koira taasen on aggressiivinen tai vähän sekoboltsi luonne, ei sitä tulisi viedä koirapuistoon tai pitää vapaana kaupungissa.

Itselläni nousee joka kerta syke miljoonaan, kun näen vapaana juoksevan koiran. Pelkään samaan aikaan, että se tulee ja hyökkää meidän koiriemme kimppuun ja samaan aikaan olen niin vihainen, että tekisi mieli marssia näiden koirien omistajien luokse ja huutaa pää punaisena pari valittua sanaa.

Meille koirat on niin tärkeitä ja rakkaita, että en kyllä tiedä mitä tekisin jos joku koira yrittäisi hyökätä niiden kimppuun. 🙁 Varmasti puolustaisin omia koiriani ja saisin siinä sitten itse pataan. Kuten kävi silloin sormeni kanssa.. :/

Suututtaa se, kuinka koiria kohdellaan. Meidänkin naapurissa asuu kaksi koiraa, joita ei ole kasvatettu yhtään. Koirat ovat hyökänneet rappukäytävässämme yhden ihmisen kimppuun ja lastenvaunuihin. Näistä koirista toinen on hyökännyt läheisessä koirapuistossa pienen koiran kimppuun. Nämä koirat tappelevat jatkuvasti keskenään. Se kuuluu meille sisään ja on todella karmean kuuloista. Paikalle on soitettu poliisit, isännöitsijälle on tehty monta ilmoitusta ja myös eläinsuojeluun on tehty ilmoitus. Silti koirat saavat riehua mielivaltaisesti talossamme ja pitää pelossa muita talon asukkaita. Selvää on, että tällaisessa tapauksessa nämä koirat ei itsekään voi hyvin. Mutta mitään ei voi tehdä. 🙁

***

Pirulaude, että välillä ihmetyttää ihmisten käytös! 🙁

Kommentit (18)

 1. Annika

  Sama täällä, ottaa tosi paljon päähän irrallaan pidettävät koirat tai siis lähinnä niiden omistajat. Itse asun pikkupaikkakunnalla, mutta kyllä se täälläkin suututtaa tosi paljon jos irrallaan oleva koira tulee haukkumaan. Kerran meillekin kävi tilanne, että lenkkeilin koirani kanssa ja pihasta juoksi saksanpaimenkoira meitä kohti. Olin ihan paniikissa ja aloin huutamaan ja taisi muutama ärräpääkin päästä. Omistaja huusi vain pihasta että ei se mitään tee. No eipä se kyllä siinä tilanteessa paljoa lohduta. Onneksi selvittiin siitä tilanteesta säikähdyksellä, mutta kyllä vieläkin asia palaa mieleen talon ohi lenkkeillessäni. Tuo koira-ajokortti olisi kyllä hyvä myös täällä Suomessa.

 2. marika

  tämä!! siis niin raivostuttavaa. oman koirani päälle on käynyt kolme kertaa (!!) sama koira, jonka takia tuo meidän vanhus (10v) on edelleen epäluuloinen toisia koiria kohtaan. onneksi tuo on pieni koira, joka on helppo pitää hallinnassa,mutta on se noloakin kun kaikki luulevat etten ”edes” pientä koiraa ole osannut kouluttaa.

 3. Sirpa

  Musta pienien koirien omistajat yleensä taas on ärsyttävämpiä. Pikkukoiran annetaan kävellä remmi pitkänä, eikä käsketä vierelle vaikka toinen koira tai ihminen tulee vastaan, vaan lasketaan kysymättä nuuskimaan jne. En omista koiraa, mutta moisen tavan olen huomannut. 😀 Isot koirat lähes aina kävelevät nätisti vieressä. Ajokortti olisi kyllä ihan kaiken kokoisten haukkujen omistajille hyvä. 🙂

  • Iida

   Mulla on tästä täysin eri mielipide. Isot koirat päästetään hyvin usein nuuhkimaan ilman että kysytään onko ok. Itselläni on kaksi pienempää koiraa ja otan ne aina sivulle kun tulee muita vastaan ja mielestäni tämän pitäisi jo kertoa että menkää vaan ohi mutta niin vaan aina ne isot koirat päästetään nuuskimaan. Todella raivostuttavaa!

  • Kaisu

   Samaa mieltä pikkukoirista!

   Edellisessä asuinpaikassa ne pienet päästettiin lähelle vaikka huusin jo ettei saa tulla ja sitten pidetään pitkällä flexissä eikä yhtää katota mihin se koira menee eikä oteta lähelle. Muutamat kerrat olen asiasta kovaa äänee sanonut kun ollaan yritetty päästä ohi.

 4. Jenni

  Todella hyvä kirjoitus! Minulla saa verenpaineen nousemaan juurikin nuo usein kuullut lauseet ”ei se tee mitään” tms. Eläin on kuitenkin aina eläin ja toimii vaistojensa varassa, vaikka olisi kuinka hyvin koulutettu. Sitä paitsi, eikö se riitä, että tämä koira yleensä ehtii säikäyttää toisen ihmisen, mitä muuta sen vielä pitäisi ehtiä tekemään? Ja tosiaan, vaikkei se oma koira tekisi mitään toiselle, niin voi olla että se kiinni oleva koira tekee.

 5. Mari

  Mulla kävi muutama vuosi niin että kimppuuni hyökkäsi iso saksanpaimenkoira. Oli vapaana ja yllätti mut nurkan takaa (taajama alue) ja hyökkäsi käteni kimppuun 😕 Omistaja myöskin tuli erittäin välinpitämättömän näköisenä koiran perässä, ja perusteli hyökkäyksen sillä että hänen koirallaan on syöpä,kärsii kovista kivuista ja on siksi agressiivinen! Mitä jos kysessä olisi ollut pikkulapsi tai muu eläin?! 😲 Murrrrr!! Olen itse eläin rakas,mutta rajansa kullakin. Kiinni eläimet on pidettävä vaikka olisivatkin sairaana..

 6. E

  Siis nimenomaan juuri se, että vaikka oma koirasi olisi normaalisti kiltti ja tottelevainen, tiedätkö miten se käyttäytyy tilanteessa jossa minun koirani ei osaa käyttäytyä? Itselläni nimittäin on remmissä rähjäävä koira ja vihaan ihmisiä, jotka pitävät koiriaan vapaana muualla kuin siellä koirapuistossa. Joka kerta saan pelätä toisen koiran tulevan lähelle ja provosoituvan koirani haukunnasta.

  Kaksi kertaa vapaana olevat koirat ovat nimittäin hyökänneet koirani kimppuun. Oma koirani on n 25kg eli suht keskikokoinen ja hyökkäävät koirat ovat olleet pieniä koiria. Koira-ajokortti saisi siis olla myös pienten koirienkin omistajilla… Molempina kertoina pelkäsin, että oma koirani puree pienempiään pahasti :/ Ensimmäisellä kerralla vapaana oleva koira purikin sitten minua polveen, kun yritin pitää oman koirani tiukasti vieressäni ettei se pääse puremaan.

  Joten pitäkää ihmiset koiranne kiinni hihnassa, kiitos. Ette voi tietää miten ne reagoivat aggressiivisesti haukkuvaan koiraan enkä halua koirani vahingoittavan koirianne, jonka vuoksi pidänkin aina omani hihnassa.

 7. Minni

  Tämä on itsellenikin maailman raivostuttavin asia!! Mun viereisessä talossa asuu kaksi tällaista täysin kouluttamatonta räkyttäjä-koiraa. Omistaja ulkoiluttaa niitä niin, että yksi koira on kummassakin kädessä ja koirat vaan vetävät omistajaa perässään… Siis hihnat pinkeinä koirat kiskoo ja omistaja esim. talvikeleillä vaan liukuu perässä. Ei mitään kontrollia. Räkyttävät kaikille vastaantulijoille ja muille koirille – tietysti. Koirat ovat jatkuvasti juoksemassa lasten kimppuun, rollaattoreihin ja tietysti pyörien alle.

  Pahin oli, kun toinen näistä koirista puri minua jalasta, kun koirat pääsivät ns. kulman takaa hyökkäämään. En itse siis nähnyt koiria ennen kuin kahden tien risteyksessä rakennuksen kulmassa törmättiin. Omistaja ei voinut tehdä mitään, koska ei edes nähnyt koko tilannetta (ei ollu itse vielä päässyt kulman ympäri ja oli muutenkin siellä jossain 5 metrin päässä, mihin nyt hihna ylsi). Itselleni ei onneksi tästä tullut kummempia vammoja, kiitos paksujen farkkujen ja koirien pienen koon (ovat siis ehkä jotain 10-kiloisia max), mutta mitä jos kyseessä olisi LAPSI? Tai vanhus?? Tuossa tilanteessa hermoni menivät niin, että sanoin, että jos vielä näen hänen koiransa niin tapan ne 😀 En siis tosissaan tuota tietenkään tarkoittanut mutta en voinut itselleni mitään.. Ja omistaja säikähti niin, että kiertää mut nykyään kaukaa. Itse olen onneksi jonkin näköisessä turvassa noilta piskeiltä koska omistaja välttelee minua, mutta entäs kaikki muut… Viime kesänä toinen koirista myös ilmeisesti kastroitiin, (molemmat uroksia) mutta eihän se auta mitään jos koiraa ei ole koskaan koulutettu!!!

 8. Susanne

  Kannatan koirien kiinnipitämistä kaupungissa, mutta maalla ne on mielestäni parempi pitää vapaana. Tarkoitan siis metsälenkkejä ym. Kaupungissa enemmän ahdistaa ne vapaana liikkuvat agressiiviset ihmiset :O Kaikki on suhteellista 🙂

 9. Aino

  Allekirjoitan tämän täysin, tosin siitä syystä että meillä asuu remmiräyhä terrieripoika. Tullut vuoden vanhana minulle, ensimmäinen vuosi hyvin huono ja tämä valittettavasti myös näkyy herran käytöksessä vieläkin, kohta 6vuotta. Myös nivelrikkoa, eli kipuja on. Tämä irtoaa kaikista henkseleistä jos tuntematon koira tulee luokse, ja käy myös päälle. Tästä syystä vapaana on vaan meidän mökillä, keskellä ei mitään, missä tuntemattomia koiria ei tule vastaan. Tuttuja koiria rakastaa mutta tuntemattomat ihan punainen vaate. Tästä syystä vapaana juoksevat koirat ovat minulle ihan kauhuskenaario. Vaikkakin koira olisi ”kiltti”, meidän ei ole ja kilttikin koira puolustaa itseään. Joka kerta sydän jättää lyönnin välistä. Vielä selvittu ilman haavereita.

  Toivottavasti teidän koirille ei suuria traumoja jäänyt, vaikuttavat kumpikin hyvähermoisilta ja tasapainoisilta tapauksilta, toivottavasti selvisitte vain säikähdyksellä. 🙂

 10. Hanna

  Meillä kävi taannoin omien 2 russeleitteni kanssa kun tuttavani tuli poikaystävänsä koiran(rotikka) kanssa vastaan ja hänellä koira oli vapaana. Sanoin hänelle että ota koiras kiinni että toinen omistani ei pidä päällekäyvistä koirista ja vielä tuntemattomista. Aikasemmin omaa koiraani purtiin ja hän puraisi vahingossa minua kun oli sylissäni toinen koira siis puri ja roikkui sen hännässä.. Sen jälkeen hän otti koiran kiinni. Mutta kun pääsimme vanhempieni pihaan hän päästi koiran uudelleen vapaaksi ja minulla oli molemaat narussa ja vaunut toisessa kädessä ja hän hyökkäsi suorilta koirieni luokse siitä alko mellakka. Toinen koiristani sai näykkäisyn mutta pahempaa ei käynnyt. Mutta sen jälkeen se on ruvennut haukkumaan kaikille isoille koirille ja en pysty kenenkään koiria päästämään sen lähelle ku se saattaa käydä kiinni. Sille jäi pahat traumat ja enkä ole saanut sitä mitenkään pois siltä. Ennen oli kiltti ja pystyi olemaan koiran ku koiran kanssa mutta ei enää:/

 11. Marketta

  Oikeaa asiaa Monna! Vika on omistajassa, ei koirassa/koirissa, jos koira on irti eikäi tottele. Pääsääntöisesti olen selvinnyt suurenmitta traumoitta koirista. Ikimuistoinen hetki oli kerran laskiessani todella jyrkkää mäkeä suksilla alas. Mieheni huusi, ”katso taaksesi!” Voi taivas varjele, muistan ajatelleeni. Aivan suden näköinen koira juoksi perässäni. Onneksi sukset veivät nopeampaa, ja muistan huutaneeni koiralle STOP!!!

  Myös pyöreillessäni olen muutaman kerran huutanut STOP säärtäni tavoittelevalle koiralle. Toimii, myös ulkomailla.

  Aivan ihania nuo teidän koirat. Näkee kuvista, että heitä (koiria) rakastetaan ja hoidetaan hyvin. Itselläni myös lähes samanlainen duo.

 12. Hugon mamma

  Argh tämä on aihe, joka saa verenpaineen nousemaan. Kymmenisen vuotta sitten ollessani kävelyllä esikoiseni kanssa, joka istui rattaissa, hyökkäsi suljetulta piha-alueelta aidan raosta iso koira juosten kadun yli suoraan meidän kimppuumme. Ehdin heittäytyä rattaiden päälle ja koira tuli niskaani. Luojan kiitos samaan aikaan vastaan tuli raksamiehiä, jotka olivat menossa syömään ja he kirjaimellisesti repivät koiran selästäni. Toinen onni oli se, että minulla oli päällä paksu talvitakki, jonka huppuun hampaat jäivät. Omistaja piti hakea kotoa, jossa hän makasi kännissä. Perusteluna kimppuunkäymiselle oli omistajan mielestä takkini karvareunus, joka ärsytti koiraa!!! Just. Koira hyökkäsi kyllä suoraan rattaita ja lasta kohti. Kolmas onni oli se, että olin juuri sillä kerralla jättänyt nuoren labbiksemme kotiin. Koira olisi ilman minkäänlaista epäilystä tappanut sen.

  Koira lopetettiin ja henkilökin muutti pois, mutta kuulin, että kyseisellä henkilöllä on nykyään kaksi samanrotuista ja yhtä aggressiivista koiraa.

 13. hanna

  Itsekin pidän koiraa välillä irti, mutta minun koirani painaa 2,3kg. En myöskään laske sitä irti kuin metsäpoluilla tai reiteillä, joilla ei muita juuri kulje. Muut koirat se ohittaakin ihan nätisti, ellei toinen koira ala hyökkäilemään, milloin toki haukkuu takaisin. Inhoan myös sitä että koiria pidetään irti paikoissa missä liikkuu muitakin. Monta kertaa meidän kimppuumme on hyökännyt toinen, ja tuon kokoinen koira ei hyökkäystä kestä. Siitä on tullut hyvin pelokas muita koiria kohtaan. Inhoan suuresti myös sitä, että vastaantulijat laskevat koiran aina hyökkäämään päin, vaikka se olisikin hihnassa. Annetaan jäädä maahan makaamaan, ja sitten kun olemme kohdalla niin syöksyy päin. Ja muutenkin, että annetaan hihna pitkällä tulla ilman lupaa kohti, ja parhaimmillaan huudellaan minulle perään että ”anna nyt edes haistella!”. Minä tunnen koirani, ja se ei halua vieraita koiria lähelleen. Ilman lupaa siihen ei tulla.
  Aargh nämä asiat saa ihan raivon valtaan, miten ne ihmiset ei itse ahdistu kun lenkkeilyttää päivittäin koiraa joka vaan huutaa ja riuhtoo?! Minua stressaisi niin paljon lähteä ulos…
  Ihanat koirat sinulla muuten, minkä rotuinen tuo pikkuinen on? Minulla on hirveä koiranpentukuume

 14. ip

  Me asutaan maalla, ja meidän pihan vierestä menee yleinen tie josta kulkee lähinnä postiauto, koulutaksit ja tämän haja-asutusalueen asukkaat, eli ei mikään hurja liikenne. Jalankulkijoita kulkee ohi ehkä pari kertaa päivässä, hekin lähinaapureita lähinnä kun etäisyydet niin pitkät ettei jalan pääse minnekkään. En tiedä mistä johtuu, tästä liikenteen vähyydestä vai mistä, mutta varsinkin kesällä, meidän pihan ohi mennä huristeli aina välillä auto, jota ajoi vähän vanhempi mies jolla auton ikkuna auki, ja se mies ULKOILUTTI kahta isoa koiraa vapaana niin, että ajoi itse autoa ja koirat juoksivat milloin missäkin puolella tietä tosiaan vapaana!? Jos en ihan erehtynyt, niin jotain saksanpaimenkoiria muistuttivat ja siis isoja kun mitkä. Mies vain huuteli ikkunasta koirille jotain jos meinasivat jäädä jonnekin, ja pari kertaa nämä koirat oikaisivatkin meidän pihan kautta kun jokin rupes kiinnostamaan liikaa. Kaiken kukkuraksi, meilläkin on isokokoinen koira, joka kesäisin on ollut välillä talon vahtina pihan poikki kulkevassa piuhassa, eli reviiri on aika iso ja auta armias kun joskus tämä tämmöinen vieras koira tuli meidän pihaan. Sen kerran oli onni, että se koira lähti nopeasti pihan puolelta takaisin tielle, mutta aika uhkaava tilanne kun oma koira kytkettynä ja puolustaa tietty omaa reviiriään hullun lailla, ja toinen koira jolkottelee vapaana kohti. Meillä myöskin kaks lasta jotka saattavat leikkiä siinä pihamaalla, joten arveluttaa miten ne vapaana juoksevat koirat reagoi jos lapset yhtäkkiä vastassa. Ei voi käsittää tän miehen järjen juoksua, ja kun ollaan yritetty pysäyttää ja huomauttaa asiasta, niin ehtii yleensä kaasuttaa pois tai on kuin ei tajuaisi että olis vähän asiaa. Rekkarin vois tietty yrittää ottaa ylös, mutta nää tilanteet on tullu yleensä niin nopeesti ettei oo ehtiny. Mitä siinäkin sitte teet jos sen miehen koirat käy jonkun kimppuun tai meidän koira esim vetäisi narunsa poikki (minkä se on joskus tehnytkin) ja kävis niiden kimppuun… Enkä usko, että tämä mies saisi sieltä ratin takaa kovin äkkiä mitään kontrollia niihin koiriinsa jos jotain yllättävää päättäisivät tehdä. Pistää siis todella vihaksi tällainen! Ja tulipahan vuodatus..

 15. Iitu

  Lenkkeilijän näkökulmasta vapaana juoksevat koirat ovat pelottavia ja puistattavia. Koskaan ei tiedä, miten ne reagoivat kun juoksee ohi. En kuitenkaan halua yhden vapaana koiriaan ulkoiluttavan takia kiertää jotain muut kautta. Etenkin metsässä juostessa tulee eteen välillä mielenkiitoisia tilanteita, kun edessä on yllättäen koira ja omistajaa ei näy missään. Lopulta se tulee jokun polun mutkan takaa.

  Välillä kuitenkin olen sanonut, että pääsääntöisesti vapaana olevat koirat väistää paremmin kuin hihnassa olevat. Hihnan päässä on välillä jos jonkinmoista tallustajaa, ja he eivät tee elettäkään vetääkseen koiransa sivuun kun tulee vastaantulija. En sano, että kaikki koiransa kiinni pitävät ovat tällaisia, sillä monesti vastaan tulee hyvin muut huomioiva koiranomistaja 🙂

 16. Kaisu

  Täysin samaa mieltä kaikesta mutta kyllä se koira-ajokortti pitäisi tulla kaikille koiranomistajille eikä vain isommille. Täällä näkee enemmän näitä pikkukoiria vapaana ja ties miten pitkällä flexissä tullaan vastaan ja päästetään lähelle vaikka on sanottu että älä päästä.

  Toinen asia mitä mä en ymmärrä että miksi se koira pitää nostaa syliin toisen tullessa vastaan? Siinähän vaan vahvistetaan syliin nostettavan piskin pelkoa toisiin koiriin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *