Monna
Monna

Ärsyttävät saliselfiet!

Tässä jokunen päivä sitten kävelin Kisahallin yläkerrassa etsimässä itselleni vapaata välikköä treenata. Kävellessäni jokaisen välikön ohi, katsoin toki aina onko siellä kukaan vai mahdunko sinne. Parissa ensimmäisessä oli treenaajia ja kolmannessa pullisteli peilin edessä keski-ikäinen ukko, kännykkä toisessa kädessä. Minua alkoi hymyilyttää, tuli jotenkin hyvä mieli. Hän oli tehnyt juuri hyvän treenin ja otti siitä nyt joko itselleen tai someen hyvän muiston. Jos peilin edessä olisi ollut tiukkaakin tiukempi nuori misu ottamassa belfietä, olisinko reagoinut toisin?

En. Mielestäni selfiet, belfiet ja treenikuvat on tätä nykyä. Ei ne ainakaan minua häiritse. Miksi häiritsisi? Eihän niissä kuvata minua tai ketään muutakaan kanssatreenaajaa, niissä kuvataan vaan sitä itse tyyppiä tai sen pyllyä! 😉

Minua kovasti kiinnostaa tämä aihe! Nyt kun olen alkanut viihtymään taas kuntosaleilla työn ja oman treenin puolesta, törmään tähän asiaan useasti. Joko siten, että se olen minä joka saan paheksuvia katseita kännykkä kädessä peilatessani tai asetellessani kännykkää johonkin tukea vasten, että saan jonkun treeniliikkeen kuvattua blogiin. Tai sitten näen, kun joku muu tekee sitä ja kuinka jotkut ihmiset eivät huomaa toimintaa lainkaan tai välitä siitä ja toiset ovat ihan kuin heitä olisi lyöty naamaan.

Olen kuullut, että treenikuvien tai selfieiden ottajia paheksutaan tyyliin: ”Pitääkö tuokin asia todistella muille? Eikö se itse muista, että on käynyt treenamassa jos ei ota kuvaa?” No minä vastaan näihin kahteen väittämään omasta puolestani. Kaikkien kuvaamismotiveejahan en voi tietää, mutta tiedän omani.

Kun aikoinaan aloin kirjoittamaan blogia, treenasin ja pudotin painoa. Halusin muuttaa elämäntapani paremmiksi ja blogi motivoi siinä. Otin kuvia salitreenistä, koska siitä treenistä oli vaan niin hyvä mieli. Olin jaksanut mennä salille! Halusin jakaa tämän onnistuneen fiiliksen blogissani, koska yksinkertaisesti olin vain niin fiiliksissä. Toisekseen halusin motivoida lukijoitani! Että hitto vie, jos minäkin jaksan sinne salille, niin tekin jaksatte. Halusin treenipostausten avulla jakaa sitä energiaa ja hyvää mieltä, joka niistä treeneistä aina tuli.

Kun kropan koostumus alkoi muuttua rasvaisesta vähän timmimmäksi ja lihaksiakin alkoi kertymään, olin tottakai innoissani. Oloni vuoksi, mutta mitään selittelemättä myös peilikuvani vuoksi. Kun treenin jälkeen vilkaisin peiliin ja näin siellä omasta mielestäni hyvän näköisen mimmin, tunsin ylpeyttä itsestäni. Minä, joka olin muutaman vuoden vain laiskotellut, syönyt huonosti ja juonut alkoholia paljon, nähnyt peilistä jotain mistä en tykännyt. Yhtäkkiä näytinkin hyvältä, tottakai olin ylpeä itsestäni.

Nyt raskauden jälkeen, kun kroppa alkaa oikeasti tuntumaan omalta – olen taas yhtä innoissani! Iloinen siitä, että vanhat vaatteet mahtuu päälle, mutta niin hiton fiiliksissä siitä kun saan taas treenata! Tottakai haluan ottaa hyvän treenin jälkeen kuvan ja taas ehkä motivoida jotain muutakin innostumaan. En todistella, vaan jakaa intoa ja motivaatiota! En ole kertaakaan ottanut selfietä tai belfietä todistellakseni jotain. Ehkä itselleni olen todistanut kuvilla, että piru vie – minähän näytän hyvältä. En muille. Se, miksi kuvia jaan tai olen jakanut johtuu siitä, että minulla on tämä blogi. 😀 Tyhmähän tämä olisi ilman kuvia.

En myöskään unohda, että olenko käynyt treenaamassa jos en ota kuvaa. Vaikka moni asia minulta meneekin välillä ohi ja muisti toimii miten toimii, niin sen kyllä vielä muistan jos olen ollut salilla. 😉 

***

Jos ihan rehellisesti katsot itseäsi silmiin ja vastaat: Miksi sinua ärsyttää salilla kuvaaminen? Mitä vastaat? Jos vielä lisäät siihen perään kysymyksen, miten se vaikuttaa sinuun? Tai millä tapaa se on sinulta pois, jos joku haluaa ottaa sen kuvan treenin aikana tai sen päätteeksi? Ja lisää vielä sellainen kysymys, että reagoisitko sinä toisin jos selfietä ottaisi 50-vuotias ukko tai akka kuin parikymppinen fitnesspimu? 😉

Aurinkoa ja iloa – ja oikein hyviä kuvia! 😉

Kommentit (20)

 1. Katja

  Itseäni ei niinkään häiritse kuvien ottaminen vaan se ajankohta millon kuvia alkaa ottamaan. Itsekkin ”syyllistyn” kuvaamiseen treenatessa, mutta pyrin aina tekemään sen niin, etten häiritse muita. Välillä salilla ollessa ihmiset alkavat ottamaan treenikuvia juuri pahimpaan ruuhka-aikaan, mikä taas ruuhkauttaa salia lisää, kun jää monilta sarjat kesken kun toinen alkaa ottamaan kuvia jonkun telineen luona. Minulla ei todellakaan ole mitään sitä vastaan, että kuvaa itseään salilla, mutta ainoa pyyntö on se, ettei häiritse sillä muiden treenaamista varaamalla jotain tiettyä laitetta tms.

  • Monna

   Joo, ehdottomasti pitää minunkin mielestäni katsoa milloin ja missä kuvaa. Ei niin, että ruuhkauttaa laitteet. Tai että muutenkaan varaisi mitään ”kuvaus-aluetta” salilta omaan käyttöön. 🙂

 2. Jeeeee

  Pakko kommentoida, koska kuulun niihin ketä ärsyttää ja ahdistaa! Ikävä kyllä, mun salilla ei välitetä näkyykö takana kanssa treenaaja. Kaikki ei ole sinut itsensä kanssa ja mua ahdistaa se, että olen tahtomattani jonkun Instagram kuvassa perse pystyssä! Mun mielestä salin pitäisi olla paikka, jossa kaikilla on mukava olla, mutta kyllä tämmöinen kuvaaminen vaikuttaa siihen kynnykseen mennä salille.
  Se ei haittaa, jos joku tekee sen niin ettei muita näy tai tyhjällä salilla. Mun mielestä kuvat, vaikka sitten kehityksen seuraamiseen voi ottaa kotona tai pukkarin puolella. Mun mielestä sinä hoidat kuvien oton nätisti, eikä sielä näy muita ihmisiä. Ei tosin oo kiva treenailla, jos joutuu kyttäämään kokoajan, että jaahas kenes ig videolla mikä nyt on…

  • Monna

   Se on tosi tylsää jos ei välitetä. Kyllä tietysti sen treenaajan joka kuvaa pitäisi katsoa vähän mitä näkyy ja ketä näkyy. Itse tosiaan koitan aina kuvata niin, että muita ei näkyisi.

 3. Christina

  Mä en ole vielä nähny salilla kenenkään ottavan kuvia joten en ole varma miten siihen reagoisin, mutta luulisin että kyllä se vähän ärsyttäisi. Hullua koska en oikein tiedä miksi 😀 ehkä se on monella se kun se on tavallaan uusi asia ja tunnetusti uusia asioita vastaan täytyy vähän katsoa aluksi kieroon 😁 Mutta tosiaan kuten ylempänä kommentoitiin niin sen kuvaajan täytyisi katsoa ettei niissä kuvissa sitten muita näy kun kaikki ei kuvissa halua olla, en itsekään haluaisi. Ymmärtääkseni julkisella paikalla saa kuitenkin kuvata ja kai niissä kuvissa silloin saa näkyä muitakin ihmisiä mutta en tiedä onko sali sellainen paikka vai ei?

  • Monna

   Kyllä, kuvaajan pitää ehdottomasti olla vastuussa siitä näkyykö muita vai ei. Ja aika hyvä pointti tuo julkinen paikka.. Tosiaan eihän sitä kadullakaan käydä kysymässä haittaako jos näyit tässä uutispätkässä tms.. 😀 Mutta en sitten tiedä, ehkä kuntosalia ei luokitella samaan.

 4. Emma

  Kyllä ärsyttää ja lujaa! Monetkaan eivät ota huomioon muita ihmisiä, jotka tahtomattaan saattavat päätyä näiden kuvien ja videoiden taustalle. Vielä pahempaa on, että moinen kuvailu on tullut jo uimarannoille ja maauimaloihinkin. Ahdistaa todella ajatus, että päädyn tahtomattani muiden kuviin 🙁
  Ja toinen pointti salilla kuvaamiseen on, että näiltä selfien ottajilta unohtuu välillä myös se treenaaminen, kun jäädään laitteeseen muokkaamaan ja jakamaan niitä kuvia…

  • Monna

   Uimarannoista en osaa sanoa, mutta maauimaloissa on käsittääkseni altaiden läheisyydessä ainakin kuvaaminen kielletty. Ainakin monissa uimaloissa, samoin kuin uimahalleissa.
   Tosiaan, kyllä minun mielestäni kuvaajan pitäisi katsoa näkyykö selfiessä tai treenikuvassa muita vai ei. Ainakin itse pyrin siihen. 🙂

 5. Ulla

  Ei ärsytä, vaan se huvittaa lähinnä. Kaikenlaiset itsekuvaamiset on aika hassun näköistä. Valitettavasti nykyaikaa ja tullut jäädäkseen. Se säälittää, kun nää pienet tämänpäivän lapset kasvaa siihen, selfiemaailman sisälle. Ne ei edes kyseenalaista sitä, onko se normaalia. Ja tämä selfiekulttuuri ruokkii myös narsismia. Pelottavaa.

  • Monna

   Se on muuten hassua, että miksi se onkin niin hassun näköistä. 😀

 6. terhi

  Saliselfiet ovat tuttuja bologeista ja instasta, mutta nyt, kun mietin, niin en ole koskaan nähnyt kenenkään ottavan saliselfietä, vaikka olen käynyt samalla salilla yli 5 vuotta! Kuvaaminen ei varmaan mua ärsyttäisi, mutta itse en vain jaksa seurata henkilöä instassa, jos yli puolet kuvista on oma naama/vatsa/pylly. Mielestäni vain muut kuvat ovat paljon milenkiintoisempia, joten mielenkiinto sellaiseen blogiin tai instaan lopahtaa, jossa vilkkuu paljon sali- tai muita selfietä.

  • Monna

   Joo, totta. En minäkään jaksa seurata sellaisia tyyppejä, joilla on pelkkiä oman pärstän tai oman kropan selfieitä eri kulmasta.

 7. Stina

  Kyllä todellakin ärsyttää! Haluun keskittyä omaan treeniin enkä siihen että joudun väistelee ettei oma perse tai muukaan ruumiinosa tallennu kenenkään kameraan.
  Mun treenin päämäärä on ihan muualla kuin siinä että takapuoli vilkkuu jossain instastoryssä…

  • Monna

   😀 😀 Hahaha! Joidenkin päämäärä voi olla siihen takapuolessa! 😉 Jokainen omalla tyylillään! Mutta selfien ottajat keskittyköön siihen, että muita ei kuvissa näy.

 8. Ninni

  Käyn sellaisella salilla, jossa käy eniten hiihtäjiä, suunnistajia ja yleisurheilijoita. He eivät kovin tuota kuvaamista harrasta, treenit vedetään ja mennään kotiin. Jos joskus näkisin siellä jonkun kuvaamassa itseään, niin pitäisin sitä hauskana juttuna, naurattaisi itsekseen moinen.

  • Monna

   Hassua, onko sitten näiden lajien harrastajat tosissaan otettavampia urheilijoita kun eivät ota selfieitä? 😀 Kukin tyylillään! 🙂 Eiks je <3

 9. Lea

  Olen samaa mieltä. Arvot ohjaavat valintoja, ja valinnat näkyvät toimissa. Se, mitä valintoja kukin elämässään tekee, näkyy muille ulospäin niinä asioina, joita tuo näkyville.

  Aikuinen, hyvän itsetunnon omaava voi pitää arvoina mitä tykkää ja kestää ympäristön tuomat mallit. Toisin on nuorten kanssa. He rakentavat itsetuntoa – se, mille itsetunto rakentuu, on saanut aihionsa niistä arvoista, joita nuorten ihailemat henkilöt tuottavat: mitkä ovat heidän arvojaan.

  Ollako ylpeä siitä, että omaa lämpimän sydämen ja vastuuntuntoisen mielen, vai siitä, että on saanut muokattua nätin takapuolen? Jompi kumpi kantaa näistä pidemmälle. Maailmassa on oikeasti harvoja asioita, joilla on aidosti merkitystä.

  Miksi jotkut asiat saavat arvonsa vasta sitten, kun ne laittaa sosiaaliseen mediaan? Miksi joistakin asioista voi olla ylpeä vasta sitten, kun siihen saa sata tykkäystä? Miksi se ei riitä, että on itse tyytyväinen?

  Omasta kunnosta huolen pitäminen on äärettömän tärkeää. Vaikeaa tästä tekee sen, että sen mennessä itseisarvon puolelle, voi menettää sen, millä on oikeasti väliä. Julkisuuden henkilöiden kannalta tässä on ongelma se, mitä kuvaa ihmisessä merkityksellisistä asioista antaa. Ihmiset nostavat merkitykselliset asiat näkyville; jos nämä asiat ovat vain ulkoisia kuvia itsestä, surullista. Se, kuva minkä jokainen meistä sanoillaan tai teoillaan ulkonäkönsä suhteen antaa ulospäin, voi olla jollekin rakentuvalle identiteetille mittapuu ylpeilyn arvoisista elämän asioista.

  Omasta kunnosta huolehtiminen pitää olla välinearvo sisäiseen hyvään oloon, mistä olet Monna itsekin monesti kirjoittanut. Näin sen pitää olla. Kauhulla olen katsellut selfiekulttuurin menoa… On ihan turha sanoa, että eihän ne mihinkään vaikuta, kun ne sitä juuri tekevät: kertovat sen hetken arvostetusta ihmiskuvasta (fyysisen rinnalta ei voi koskaan irroittaa henkistä, sillä ne kulkevat ajatuksissa ja arvoissa käsi kädessä), kulttuurista, ja samalla rakentavat uutta kulttuuria.

  • Monna

   Mutta entä jos on ylpeä siitä, että omaa lämpimän sydämen ja vastuuntuntoisen mielen SEKÄ nätin takapuolen? Eihän näiden asioiden tarvitse kumota toisiaan! <3

 10. Kata

  Jos todellakin vain itseään kuvaa, niin ei haittaa, mutta en esim. haluaisi olla se mies henkilö, joka tekee viimeisillä voimillaan burpeita eräässä tuoreessa fitfashion-blogaajan kyykky-videossa taustalla. Voihan toki olla, että häneltä on kysytty lupa, että saa siellä näkyä, en toki voi tietää sitäkään.

  Käyn itse suht. pienellä salilla ja otan joskus myös kuvan. Sanon aina vieressäni treenaavalle, että otan tässä kuvan, mutta huolehdin, ettei siinä näy muita, jos julkaisen sen. Tai tutummalta kysyn, haittaako häntä jos hän näkyy taustalla. Se on mielestäni hyvien tapojen mukaista ja näin toimien olen välttynyt irvistyksiltä 😊

  • Monna

   Voi eih. 🙁 Se on tietysti ihan todella tylsää jos joutuu tahtomattaan jollekin videolle tai kuvaan. Kyllä kuvaajan pitäisi katsoa näkyykö treenikuvassa tai selfiessä muita. 🙂
   Toimit itse todella hyvin! Tuollaista voisi muutkin tehdä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *