Monna
Monna

Anteeksiantamisen taito.

Antaa anteeksi, se voi olla vaikeaa. Varsinkin jos tuntee tulleensa pahasti väärinkohdelluksi. Tietysti on asioita, joita ei niin vain voi antaa anteeksi. Joitain asioita on, joita ei mielestäni ikinä voi antaa anteeksi. Mutta en pureudu nyt niihin. Haluan kirjoittaa siitä, miten voi käydä jos kaksi ystävää ajautuu tilanteeseen, josta ei löydy ulospääsyä.

Minä en ole yleensä kovin pitkävihainen ihminen, saatan tulistua kovaa ja korkealta – mutta lepyn myös helposti. En jaksa tai halua olla riidoissa. Se uuvuttaa ja tuntuu pahalta. Ahdistun riitelemisestä.

Joskus kuitenkin tulee tilanteita, joissa tuntuu ettei pääse eteenpäin. Molemmat asianomaiset kokevat olevansa väärinkohdeltuja, eikä tilanne raukea millään. Kumpikaan ei halua tai osaa pyytää anteeksi, koska kumpikin kokee olevansa uhri. Silloin ei auta muu kuin aika, jos sekään. Anteeksi pyytäminen voi olla iso askel ylpeydelle. Varsinkin silloin, jos kokee ettei ole mitään anteeksi pyydettävää. Mutta se, jos uskaltaa ottaa sen askeleen – se on usein palkitsevaa. Vaikka ei anteeksi saisikaan. Ainakin silloin tulee selvitettyä asia itsensä kanssa ja pääsee jatkamaan eteenpäin. Kaunat ja selvittämättömät erimielisyydet kuitenkin suurimmalla osalla ihmisistä jäytää omaa oloa.

Minulle on aina ollut tärkeää pysyä väleissä ystävieni kanssa. Jos ehtisin, haluaisin nähdä kaikkia ystäviäni viikottain tai edes kaksi kertaa kuussa. Se ei tietysti ole mahdollista. Jos jonkun ystävän kanssa joskus on tullut jotain kinaa tai erimielisyyttä, olen ollut siitä todella huonona. Kuten sanoin, en tykkää riitelemisestä tai siitä, että olen riidoissa jonkun kanssa. Onneksi niin ei ole käynyt usein. On eri asia, jos jotkin ystävyydet vain hiljalleen ikäänkuin hiljenevät. Me ihmiset kun muutumme kasvaessamme ja elämämme aikana aika paljonkin. Joku nuoruuden paras bilekaveri, ei ehkä enää vain ole samassa elämäntilanteessa tai muuten vain elämä on kuljettanut erilleen. Ne on eri juttuja, niissä ei kumpikaan osapuoli ole toiselle vihainen mistään.

Selvittämättömät erimielisyydet ystävän kanssa on kuitenkin asia, joka monia jää vaivaamaan. Itse sain kokea tänä kesänä ihanan yllätyksen, kun eräs ystäväni otti minuun yhteyttä ja uskalsi ottaa sen ensimmäisen askeleen. Minä otin häntä kohti samantien myös oman askeleeni. Me molemmat uskalsimme nöyrtyä ja sanoa, että ehkä minullakin olisi anteeksi pyydettävää. Nyt olemme taas ystäviä ja toivottavasti opimme molemmat tästä. Uskon niin. Elämä opettaa.

Aina ei tietysti anteeksi antaminen onnistu. Ei ystävyydet aina palaa ennalleen. Mutta sanon kyllä, että aina kannattaa yrittää. Jos ystävä on sellainen, jonka kanssa on viihtynyt ja jonka kuulumisia miettii – kannattaa kokeilla. Uskaltaa ottaa se askel, pyytää anteeksi, antaa anteeksi. Olla nöyrä, eikä silti tarvitse menettää mitään ylpeyden suurta viittaa. 🙂 Ei ystävyys ole kilpailua siitä kuka teki ja mitä teki. Ei ainakaan minun mielestäni.

***

Kommentit (9)

 1. Eve

  Hei!

  Pitkään sinua ja blogiasi sekä erästä toista ihanaa, inspiroivaa persoonaa seuranneena olen varma, että tiedän, kenestä puhut. 🙂 Ihanaa kun olette taas väleissä, juuri teitä kahta fanitan eniten! 😊❤

  • Monna

   Haha! 😉 Voi teitä, kun aina keksitte kaiken. 😀 ❤

 2. Jasmine

  Hyvä teksti, olen kokenut samaa 🙂

  • Monna

   🙂 ❤

 3. Anna

  Minäkin luulen, että tiedän kenestä puhutaan eikä tällä ihmisellä taida olla blogia. Niin tai näin, niin ihanaa että olette olleet yhteydessä <3 Tiedän todella omastakin kokemuksesta tällaisesta vaikeasta tilanteesta. Mikään ei ole parempaa kuin sovinto ja se, ettei mielen päällä kurkistele pahanolon möykky, että jotain meni joskus vikaan. Se muistuu mieleen niin usein ja tuo aina pahan mielen. Sovinto antaa rauhan, vaikka ei tieten tahtoisi ollutkaan toista loukannut.

  Onpa ihana asia tuo, että olette sopineet <3 Hienoa molemmilta!

  • Monna

   Niinhän se todellakin on. Se pahanolon möykky ei oo kivaa. Ja sovinto on parasta, tosiaan vaikkei tieten tahtoen olisi kumpikaan loukannut. ❤

 4. Outi Karita

  • Monna

 5. Minä81

  Minulle tapahtui tänä kesänä pahin mahdollinen,kaasoni ja paras ystäväni yli 20 v takaa perui yllättäen järjestämänsä polttarit ja tulonsa häihin..täysin ilman mitään syytä..anteeksi antaminen on todella vaikeaa,itsetunto on edelleenkin täysin nolla vaikka aikaa onkin kulunut jonkin aikaa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *