Monna
Monna

Ajanhallinta kuntoon!

Olen nyt vuosia taistellut saman asian kanssa; ajanhallinnan. Varmasti monelle tuttu juttu, aika tuntuu hupenevan käsistä ja tekemistä olisi vaikka kuudelle kädelle ja kolmelle päälle. 😉

Nyt kuitenkin olen päättänyt tehdä asialle lopun. En halua tuhlata enää energiaani siihen, että ahdistun siitä kun kalenteri on niin täynnä ettei sinne mahdu mitään. Ei kivoja vapaa-ajan juttuja, eikä työjuttuja.

Tiedättekö, kun välillä on niitä hetkiä elämässä, että on vaan pakko pistää asiat tärkeysjärjestykseen? Nyt on sellainen tilanne. Ja minun on tehtävä se järjestys tällä kertaa kunnolla. Minun on pidettävä kalenterissa vapaapäiviä, minun kohdallani ne tarkoittaa ehdottomasti sitä ettei silloin tavata edes niitä hyviä ystäviä. Minun kalenterissa tulee olemaan tästä lähtien joka viikko ainakin yksi päivä, jolloin ei ole mitään sovittua.

Ystäväni Emmi Lehtomaa on opiskellut LifeCoachiksi ja tehnyt nyt töitä jo jonkin aikaa. Päätin  varata häneltä neljän kerran lifecoaching-session. Neljä tuntia, jolloin saan vain purkaa ja läpikäydä omia asioitani. Saan apua niihin asioihin jotka on minulle vaikeita – kuten ajanhallinta.

Tuukka kysyi minulta, että eikö ole hassua käydä läpi tällaisia asioita ystävän kanssa? Mutta itse asiassa se ei ollut yhtään hassua. Me rupattelimme ensin kuulumiset läpi ja sitten kun alkoi itse lifecoaching, oli Emmi minulle ammattilainen ja minä asiakas. Sain Emmiltä yhden todella hyvän harjoituksen ajanhallintaan liittyen. Sain myös luvan häneltä jakaa sen teille!

Plussat ja miinukset

 • Ota kynä ja paperia. Ja hetki sellaista aikaa, joka ei keskeydy.
 • Listaa ensin ylös kaikki omat työtehtäväsi, arkipäivän asiat, perhe, ystävät, harrastukset, jne.
 • Jaottele sitten asiat plussaan ja miinukseen. Mitkä tuo energiaa, hyvää mieltä, iloa jne. ja mitkä vie näitä samoja asioita pois?
 • Tee lempeä inventaario näille asioille. Mieti, mitkä asiat ovat sellaisia joita haluat tehdä. Mieti onko jokin ihmissuhde sellainen, että se vain vie energiaa? Täyttyykö kalenteri vain velvollisuuksista? Onko jokin asia kuitenkin pakollinen, vaikka se vähän veisikin energiaa? Mieti mitkä asiat on tehtävä joka tapauksessa, mutta kuitenkin saisit elämääsi eniten niitä asioita, joista saat energiaa, hyvää mieltä ja iloa.

Itselleni tämä harjoitus tuntui alkuun jollain tapaa itsekkäältä. Hankalalta. On helppoa miettiä niitä asioita, jotka vain vievät energiaa mutta ei anna mitään. Mutta kuitenkin joidenkin asioiden listaaminen sinne miinuksien puolelle tuntui pahalta, ilkeältä. Ein sanominen on ollut aina minulle hankalaa, mutta olen jo opetellut sitä hieman. Tämä harjoitus helpotti asioiden priorisointia. Ja ne asiat, jotka menivät sinne miinuksen puolelle, ovat niitä joita kohdatessa on vain uskallettava sanoa ei. Koska eihän siitä mitään tule jos sanoo vain kaikkeen joo. Siinä helposti kärsii sitten joku plussan puolelle jäävä asia.

Onneksi on tämä, joka seisoo isolla ja ylimmäisenä plussalistalla. Enkä halua varsinkaan tämän kärsivän niistä miinuslistalla olevista asioista.

Nyt vain selkeyttä kalenteriin ja asioihin. Selkeys on muutenkin asia, joka kaikuu joka puolella tällä hetkellä ajatuksissani. Selkeyttä ja yksinkertaisuutta asioihin.

Jos Emmiin haluaa ottaa yhteyttä lifecoaching-asioissa, niin meilatkaa tähän osoitteeseen: emmi@hyvinvointistudiolupaus.fi Suosittelen ihan 100%! Emmi on tosi hyvä työssään, osaa kuunnella ja oikeasti antaa avaimia niihin elämän osa-alueihin missä saattaa olla itsellä jotain painittavaa.

***

Kommentit (2)

 1. Maisu

  Tää ajanhallinta on kyllä niin tärkeetä! Olen äitiyslomalla toisen lapsen kanssa tällä hetkellä, nyt siis aikaa on vähän enemmän kun töitä ei tarvitse tehdä. Silloin kun olen töissä ja etenkin nyt kun lapsia on kaksi, tulee ajanhallinta varmasti entistä isompaan rooliin. Haluan jakaa aikani etenkin perheelleni, mutta myös ystävilleni, harrastuksille ja ihan vain viettää omaa aikaa, myös vain parisuhdeaikaa pitäisi löytää jostakin. Ensimmäisenähän karsin jonkin verran töitä, tämä tapahtui ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin. Toinen ja yksi tärkein asia, karsin juurikin ne ihmissuhteet jotka vievät enemmän energiaa kuin mitä ne antavat. Ei ole mitään järkeä jos on aina se osapuoli joka pitää yhteyttä, tahdon molemminpuolista yhteydenpitoa. Näillä olen nyt pärjännyt aika pitkälle. Jatkossa tarvitsen varmasti kolmannenkin osa-alueen mistä karsia, perheen kasvaessa aikakin hupenee yllättäen johonkin. Nyt täällä elämä tuntuu kuitenkin hyvältä, toivottavasti saat myös oman ajanhallinnan kuntoon 🙂 Kiitos aiheen esille nostamisesta, tärkeä aihe!

  • Monna

   Ajanhallinta on todellakin joo tärkeää! 🙂
   Ihanasti olet saanut omaa aikaasi hallittua noilla muutoksilla. Se vaatii konkreettisia toimenpiteitä joskus, että aika riittää niihin tärkeimpiin asioihin elämässä. <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *