Monna
Monna

5 vinkkiä – Miten me selvittiin vauvavuodesta?

Vauvan ollessa puolivuotias on se vaikein hetki parisuhteessa vauvavuoden aikana. Tällaisen väitteen luin artikkelista Ylen sivuilta.

– Perheissä pitää opetella puhumaan asioista. Pitää olla lämpöä ja tunne siitä, että ongelmat saadaan ratkaistua yhdessä, lastenpsykiatrian vs. ylilääkäri, perheterapeutti Marianna Savio sanoo.

Emma 6kk!

Mun mielestä tuo oli mielenkiintoinen juttu. Meillä vaikein hetki parisuhteessa oli tuon 6kk-päivän jälkeen. Oikeastaan lähempänä 8kk-päivää. Silloin jostain syystä tuntui, että tuli kinasteltua melkein päivittäin ja oli oma jaksaminen aika vähissä.

Kirjoitinkin silloin postauksen: Ollaanko me vielä yhdessä? Kirjoitin postauksessa näin: En ihmettele enää sitä, että jotkut pariskunnat tekevät sopimuksen ettei ensimmäisen vauvavuoden aikana saa erota. Ennen naureskelin tälle jutulle, pidin sitä ihan hölmönä ideana. Nyt olisin valmis allekirjoittamaan sopimuksen. Oon edelleen samaa mieltä! Ei oo yhtään hölmöä allekirjoittaa tällaista sopimusta! Nimittäin väsyneenä sitä toimii niin eri tavalla ja lyhyemmällä pinnalla kuin normaalisti.

Me mietittiin Tuukan kanssa yhdessä viisi asiaa, jotka on olleet keinot siihen miten vaikeimmista hetkistä ollaan selvitty eteenpäin. Eteenpäin yhdessä.

 1. Puhuminen. Se voi olla vaikeaa välillä. Varsinkin sellaisina hetkinä, kun oikein kunnolla kihisyttää toisen tekemiset tai sanomiset. Mutta ei niistä asioista pääse yli eikä ympäri, ellei yhdessä puhu niitä läpi.
 2. Osallistuminen. Kodin askareet ja arki, yhdessä jaettuna. Ettei vaan toinen joudu aina siivoamaan tai käymään kaupassa tai tehdä ruuat. Kun molemmat tekee ja osallistuu, helpottaa se arkea huomattavasti.
 3. Toisen asioista kiinnostuminen. Kysellä mitä toiselle kuuluu ja oikeasti myös kuunnella vastausta. Kiinnostua asioista mistä toinen tykkää ja kysyä ihan vaikka vaan miten sun työpäivä meni.
 4. Yhdessä tekeminen & nauraminen. Tehdä yhdessä asioita perheenä ja myös pariskuntana. Nauraa niin itselle kuin hyvässä hengessä toisellekin. 😉 Mennä kaiken keskellä ihan kaksistaan vaikka vaan syömään ja pyytää pariksi tunniksi hoito pienokaiselle.
 5. Toiselle oman ajan antaminen. Kannustaa toista tekemään omia asioita myös, on se sitten salitreeni, kahvit kaverin kanssa, poikien ilta tai tyttöjen ilta. Antaa mahdollisuus toiselle siihen, että voi hengähtää hetken arjen askareista ja hyvällä omatunnolla tehdä asioita ihan itsekseen tai ystävien kanssa.
Yli puolivuotiaan vanhemmat! 😉

***

Nyt on vauvavuosi takanapäin ja on oikeasti myönnettävä, että on myös parisuhde paremmalla mallilla! 😉 Kun Emma nukkuu nykyään 10-12h yössä heräämättä välissä, on se tuonut meille säännölliset pitkät unet. Se on kyllä varmaan kaiken hyvän alku. Kun väsymys ei enää paina samalla tavalla, on ihan eri tavalla energiaa kaikkeen.

Mutta väsyneenäkin kannattaa muistaa, että tuossa on se kumppani kehen rakastuin joskus ihan täysillä. Se on vieläkin ihan sama tyyppi, mutta sekin on vähän väsynyt. <3

Kommentit (7)

 1. Laura

  Hyviä pointteja! Koin itse myös tuon 6-8kk ikävaiheen raskaimmaksi esikoisen kanssa. Kuopus nyt 4kk joten saa nähdä mitä tulee puolivuotiaana ja uhmaikäinen 2,5veen kanssa kesällä 😂 Mutta siis lisäisin tuohon viiteen vinkkiin ehdottomasti vielä huumorin. Joskus se on ainoa pelastaja tilanteissa, joissa toinen vaihtoehto olisi hajota palasiksi ja raivota… muistan kerrankin kun istutin esikoisen potalle n. 11kk ikäisenä. Tein virheen ja jätin pojan siihen noin viideksi sekunniksi yksin. Matolle oli ehtinyt ilmestyä sillä aikaa kunnon läjät, ja kun menin hakemaan siivousvälineet niin jo oli keittiössä seuraava, ja makuuhuoneessa kolmas jne… kahdeksatta pissa/kakkakasaa siivotessa ei enää auttanut muu kuin unohtaa aikataulut ja nauraa.. 😀 Parhaat naurut on tullut aina miehen kanssa silloin kun uhmaikäinen saa kamalan kohtauksen esim. väärässä asennossa olevasta sukasta. Silloin helpottaa kummasti kun on joku kenen kansaa myös nauraa raivostumisen sijaan!

 2. Nonna

  On kyllä nyt viimein pakko kommentoida kuinka kunnioitan teitä vanhempina ja miten olette toisillenne parisuhteessa. Emma on niin kaunis lapsi.

 3. Larre

  Ihanan voimaannuttava postaus tällaiselle perheestä haaveilevalle, joka silti realistisesti tiedostaa tämänkaltaiset haasteet! <3

 4. hansu

  Kun mä luin tätä, tuli ihan tippa linssiin. Ihana kirjoitus, Me odotellaan mun rakkaan miehen kans nyt meidän ensimmäistä lasta ja enää pari kuukautta laskettuun aikaan. <3 Pitää muistaa tämä teksti loppukeväästäkin sitten…

 5. Katariinak

  Upeaa että Emma nukkuu 10-12h heräämättä! Meidän 1v 2kk herättää vielä 3-5 kertaa yössä. Itse vauvavuosi meno 1-2h pätkäunilla, nyt voi olla että unta saa 3-4h kerralla ja jaksaa ihan eri tavalla. En osaa edes unelmoida 7-9 h putkeen nukkumisesta. Unenpuute on kyllä ehdottomasti suurin rasite vauva-aikana parisuhteelle.

 6. Tanjuska

  Ihan samat fiilikset täälläkin! Tyttö nyt 1v 9kk ja juuri ennen hänen syntymää naureskeltiin perhevalmennuksessa, et ei meillä mikään muutu. Toisin kävi: mies hoiti kodin, ruuat, minä vauvan. Tuli babyblues ja monta kertaa oltiin laittamassa lusikoita jakoon tai minä olin, mutta onneksi puolisolla oli mielessä tämä samainen ”sopimus”, mistä juuri puhuit. Mutta aa, että! Kyllä se aurinko alkaa risukasaan paistaa, kun lapsi alkaa nukkumaan täysiä yöunia. Hoitovapaa loppuu ja omiin rutiineihin pääsee taas takaisin. Ne on niitä omia voimavaroja. Ja mitä parisuhteeseen tulee, niin pidetään kädestä toisiamme kiinni, vaikka kuinka tuivertaa. 😌

 7. Madde

  ”Mutta väsyneenäkin kannattaa muistaa, että tuossa on se kumppani kehen rakastuin joskus ihan täysillä. Se on vieläkin ihan sama tyyppi, mutta sekin on vähän väsynyt. <3" TÄMÄ!

  Kuulostaa niin tutulta. 😊 Meillä minä olin se, joka sai todella joustaa ja paukkua väsyneenäkin. Miehen pinna lyhenee millin pituiseksi väsyneenä ja kun meidän neiti huuti suoraa kurkkua noin 3-4h putkeen joka yö 2-3kk iässä, ei meidän kodissa nukkunut kukaan. Mies oli yötä päivää kun persiille ammuytu karhu. Sillon päätin, että nyt puren huulta sinne 6kk asti. Ja se kannatti, yhdessä ollaan! Tyttö on 1v 2kk, herää 5-1 kertaa yössä 10h uniensa aikana. Minä olen herännyt ja tulen heräämään jatkossakin aina, jos hän herää, olen töissä tai kotona. Miehen pää ei heräämistä kestä. Tämä on mun uhraus, jonka teen meidän parisuhteen eteen, mutta oon huomannut, että se kannattaa. Itse teen 15-20h viikossa töitä, vuorotyönä. Tämän ohella valvomiset vielä jaksaa hyvin ja oma pää pysyy kasassa.

  Kiitos Monna hyvästä kirjoituksesta! 🤗

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *