Metallisydän
Metallisydän

Vinkkejä motivaation ylläpitämiseen

Tammikuu lähenee loppuaan ja vuoden vaihteessa aloitettujen kuntokuurien kohtalonhetket lähenevät… Tähän asti on jaksettu painaa alkuinnostuksen avulla, mutta nyt innostus alkaa laantua, lihakset ovat treeneistä kipeät ja joka ilta tekee mieli kaivaa kaapeista jotain herkkua… Nyt on aika säilyttää se selkäranka, ottaa itseään niskasta kiinni ja kantaa notkahdusvaiheen yli!

10926212_10205084056653956_4496621036859767856_n

Mutta mistä löytää se motivaatio kun sohva ja sipsipussi houkuttaa, ulkona sataa räntää ja lihaksia särkee?
Toki voi googlailla netistä erilaisia motivaatiokuvia ja iskulauseita, teipata jääkaapin oveen omia läskikuvia tai hakea tukea vaikkapa puolisolta. Nämä on kuitenkin vain toissijaisia motivaattoreita. Jokainen tietää millainen oma unelmavartalo on ilman kuviakin, lauseet kuten ”there is no limit” saavat lähinnä vituttamaan kun se oma limitti on juuri käsillä ja viisas puoliso on jo aikoja sitten oppinut sanomaan rakkaalleen, että tämä on hyvä juuri sellaisena kuin on…
Kyllä se todellinen motivaatio pitää löytyä ihan sieltä itsestä, omasta halusta laihtua ja kuntoilla. Jos omaa halua siihen ei ole, on sitä turha hakea muualtakaan, sillä ulkoinen motivaattori ei kuitenkaan kanna kovin pitkälle.

20150727_145329

Oman motivaation ylläpitämistä auttaa suuresti se, että löytää lajin josta nauttii. Ei kuntosali tai lenkkipolku ole ainoat paikat joissa voi kuntoilla. Jos uinti on sun juttu, niin hyppää altaaseen, jos taas olet aina halunnut kokeilla vaikka zumbaa, niin tunnille siitä! Jos joka kerta joutuu itsensä pakottamaan salille, ei se ole oikea paikka, vaan kannattaa suunnata katse jonnekin muualle ja tehdä sitä, mistä nauttii. Urheilulajeja on tuhoton määrä, niistä löytyy varmasti jokaiselle se oikea. Ja jos ei löydy, niin ainahan voi mennä crossfit-salille muiden sekopäiden kanssa…

20160106_093653

Ruokapuolessa on tietyssä määrin sama juttu. Myös terveellisestä ruuasta voi tehdä maistuvaa ja herkullista, ei siihen välttämättä tarvita voita ja kermaa… Netistä löytyy tuhottomia määriä erilaisia terveellisiä ruokaohjeita, niistä vaan etsimään ne itselle mieluisemmat. Olen kuullut huhua, että joku olisi joskus saanut parsakaalistakin siedettävän makuista…
Paitsi että dieettiruoka voi maistua hyvältä, se voi myös näyttää hyvältä. Ruuan ei tarvitse olla tylsää ja väritöntä, vaan annoksen voi rakentaa houkuttelevan näköiseksi.

12642729_10153837108773851_6921741752012477684_n

Useimmilla ongelmana ei niinkään ole ruokailujen yhteydessä väärin syöminen, vaan ongelmaksi on muodostunut ruokailujen ulkopuolinen napsiminen. Riski napsimiseen kasvaa dieetin edetessä kun mielihalut alkavat myllertää ja tekee ihan sairaasti mieli esimerkiksi suklaata tai karkkia. Ajatellaan, että ei se yksi karkki mitään tee… ei teekään, mutta pussillinen tekee ja siihen homma liian helposti luiskahtaa sen ensimmäisen suupalan jälkeen.

20160128_222001

Napsimisen ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää syödä säännöllisesti. Kun keho saa ravintoa tasaisesti, pysyvät valtavat mieliteotkin helpommin aisoissa.
Lopuksi se tärkein asia, eli itsensä palkitseminen. Toki edistyminen kuntokuurissa ja kesällä odotettaviss aoleva pyykkilautavatsa toimivat osaltaan palkintoina, mutta kyllä siihen matkan varrelle kannattaa joitakin virstanpylväitä kehitellä. Vaakaan ei niinkään kannata tuijotella, vaan palkinnot on ennemminkin järkevää asettaa ajan mukaan. Esimerkiksi kuukauden herkuttelemattomuuden jälkeen voisi hyvin olla ansainnut uudet treenihousut, kasvohoidon tai vaikkapa ravintolaillallisen, mikä omalla kohdalla sitten parhaiten palkintona toimiikin. Aivan varmasti jaksaa paremmin purra parsaa jos tietää, että viiden päivän kuluttua on palkinnon aika.

Kommentit (6)

 1. Virpi

  Täyttä asiaa on tämä artikkeli =) Motivaatio on niin tärkeää. Se on myös tärkeä meille jotka ollaan jo treenattu kauan. Välillä se into hiipuu meiltäkin. Silloin on kiva tutkia näitä blogeja, ostaa vaikka joku sportti lehti tms. pientä mistä saa taas uutta puhtia ja vaikka uusia vinkkejä käyttöön otettavaksi.
  Itse olen käynyt salilla kolme vuotta 2-3 kertaa viikossa. Nyt on motivaatio ollut heikoilla salin suhteen, tai en tiedä onko motivaatio vai onko se vain saamattomuus. Olen armahtanut tammikuussa itseäni sen verran, että käyn salilla vain kaksi kertaa viikossa mutta vastaavasti olen pakkasten loputtua lisännyt ulkoliikuntaa koska se tuntuu maistuvan hyvälle. Kävely, pyöräily ja maastopyöräily on nyt se mikä on lähempänä sydäntä kuin tuo punttailu. Vaan onhan tässä kolmen vuoden aikana saanut kropan sellaiseen kuntoon, että tuo pari kertaa viikossa salilla hillumista riittää saadun kunnon ylläpitoon. Ja aina kun olen saanut lähdettyä salille, niin hyvä mieli on tullut seuralaiseksi. Kun sinne salille vain pääsee lähtemään niin sen jälkeen kaikki on plussaa.

 2. Kieppis

  Motivaation ylläpitämiseksi voisi Metallisydämenkin olla hyvä käydä kokeilemassa jotain uutta lajia. Zumbat ja muut taitavat olla jo kauan sitten menneen talven lumia, joten haastan kokeilemaan ilmajoogaa! Tästä lentokokemuksesta olisi kiva lukea blogista 🙂

  • Jamie

   Hei, mä yhdyn tähän haasteeseen! Olisi _erittäin_ hauska lukea Metallisydämen kokemukset ilmajoogasta tai miksei vaikka tankotanssista 😀 Jotain tällaista vaativaa mutta ei-niin-miesten-suosiossa olevaa, koska luulen että irtoaisi jälleen mahtavaa tekstiä siitäkin uudesta kokemuksesta! Sittenhän on tämä uusi jumppamuotokin lanseerattu eli lavis eli lavatanssijumppa. Mua ei sinne sais suin surminkaan mukaan mutta Metallisydämen laviskokeilu olisi sekin varmaan aika viihteellistä 😀
   Jokatapauksessa hyvä kirjoitus motivaatiosta, kiitos, itselläkin ollut tässä pientä motivaation laskua kun viime vuonna tuntui että sitä paloi kovasti suurella liekillä ja energiaa riitti kaikkeen ja enemmän, nyt haluaa kyllä yhä käydä salilla innokkaasti mutta vähän on semmonen matalamman energian kausi meneillään silti. Jospa näistä vinkeistä ottaisi jotain hyötykäyttöön ja saisi kevään mittaan energiatasojakin taas nosteltua 🙂

  • Jamie

   No olisi pitänyt arvata! 😀 Mainio!

 3. Hoiva

  Mitenhän saisi pidettyä kotitreenauksessa motivaation mahdollisimman korkealla? On tullut hankittua ties minkälaista painoa, kuntopyörää ja kuntoiluvälinettä kotiin, mutta alkuinnostuksen jälkeen ne aina tuntuu unohtuvan. Oon semmonen tyyppi, että pakko toimii paremmin kuin porkkana, onko kellään mitään kokemuksia, miten tuota voisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.