Metallisydän
Metallisydän

Viisi faktaa, jotka isäksi ryhtyvän on hyvä tietää

Jos olet harkinnut ryhtyväsi isäksi, lue tämä.

isäksi
Kuva: Elämyskuva / Harri Virta

1. Lapsi tarvitsee sinua aina

Kun kerran alat isäksi, olet sitä aina. Isän duunista ei ole vapaapäiviä eikä lomia, isän duunissa ei ole työaikoja tai kahvitaukoja. Sinä olet isä lopun ikääsi. Tämä on hyvin tärkeää sisäistää jo hyvissä ajoin ennen kun alkaa edes suunnitella pissavehkeillä leikkimistä.

2. Sinulla ei ole enää omaa aikaa

Unohda aiempi elämä jossa voit mennä ja tulla miten halusit (tai miten naisystäväsi sinun salli mennä ja tulla). Lapsen myötä kaikki menemiset sovitetaan lapsen ehtojen ja rytmin mukaan. Päivässä on tietyt ajankohdat, jolloin kotoa lähteminen on mahdollista ja jolloin se on mahdotonta. Vauvan myötä arkea rytmittää ruoka-ajat ja päiväunet, eikä niiden ajankohdista voi koskaan olla aivan varma. Muu aika meneekin sitten vauvaa hoitaessa. Vauva tarvitsee aikuista ihan koko ajan ja silti pitää laittaa ruokaa, pestä pyykkiä (ja sitähän riittää) ja siivotakin. Kun vauva lopulta illalla nukahtaa (herätäkseen parin tunnin päästä uudelleen), olet niin poikki että kaadut sohvalle ja unohdat avata edes telkkarin.

3. Sinulla ei ole enää rahaa

Kuvittelit että moottoripyörä on kallis hankinta ja sen ylläpito maksaa maltaita? Pah, lapsi se vasta kallis onkin. Kauppalaskuun saa heti lisätä useamman kympin joka käynnille vaippojen, tuttien, kosteuspyyhkeiden, soseiden ja vaikka minkä muiden päivittäisten ostosten myötä. Ja se on vasta alkua, lapsi tarvitsee vaikka mitä jo ennen syntymäänsä. Pitää olla sänkyä, sitteriä, vaunuja, rattaita, turvakaukaloa, kantoreppua… ja vaatteita, niitä saa olla ostamassa ihan koko ajan. Lapsi kasvaa huimaa vauhtia ja vaatteita jää pieneksi nopeammin kuin niitä ehdit ostaa. Ja odotappa teinivuosia… itselläni ei siitä ole vielä kokemusta, mutta olen kuullut että silloin se rahanmeno vasta alkaa…

4. Tulet olemaan aina huolissasi

Ensin olet huolissasi siitä, kun lapsi itkee ja kun lapsi nukahtaa, olet huolissasi siitä kun se ei itke. Olet huolissasi siitä, mitä kaikkea lapsi laittaa suuhunsa lattialla ryömiessään, olet huolissasi siitä, mihin lapsi lyö päänsä oppiessaan kävelemään. Olet huolissasi siitä, miten lapsi sopeutuu päiväkotiin ja myöhemmin kouluun. Olet huolissasi saako lapsesi kavereita. Olet huolissasi koulun sujumisesta ja ammatin valinnasta, olet huolissasi siitä millaisen puolison lapsesi löytää ja olet huolissasi siitä, kun et voi enää olla auttamassa ihan kaikessa. Olet huolissasi siitä, miten lapsesi selviää tässä pahassa maailmassa.

5. Isänä oleminen on parasta mitä tulet koskaan kokemaan

Mikään ei riitä kuvaamaan niitä tunteita, joita tulet isäksi tulemisen myötä tuntemaan. Et tule ikinä unohtamaan sitä miltä tuntuu saada lapsi syliin ensimmäistä kertaa, tai miltä tuntuu kun lapsi juoksee halaamaan tullessasi takaisin kotiin käytyäsi postilaatikolla. Mikään ei korvaa sitä tunnetta kun lapsesi käpertyy kainaloosi tai kietoo kädet ympärillesi ja kuiskaa ”isi mä rakastan sua”. Rakkaus lastasi kohtaan tulee pakahduttamaan sydämesi kerta toisensa jälkeen, eikä onnenkyyneliltä voi välttyä. Ja toisin kuin noihin muihin tämän listan kohtiin, tähän et voi varautua mitenkään.

isäksi
Kuva: Elämyskuva / Harri Virta

Kommentit (1)

  1. Siiri

    Vau, ihana postaus!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.