Metallisydän
Metallisydän

Verotiedot julki – uteliaiden ja kateellisten juhlapäivä

Eilen oli uteliaiden ja kateellisten suomalaisten juhlapäivä, kun vuoden 2016 verotiedot tulivat julkisiksi. Kaikki halukkaat pääsivät tutkimaan naapureidensa, sukulaistensa tai vaikkapa työkavereidensa verotietoja. Julkkisten verotietoja ei pahemmin tarvinnut kaivella, niitä oli joka paikka täynnä.

verotiedot

Kukaan tuskin välttyi kuulemasta ihailua siitä, miten Supercell-miljonäärit olivat suoraselkäisesti maksaneet veroja enemmän kuin tavikset yhteensä, miten Luona Oy teki miljoonien voitot pakolaiskriisillä tai kuka oli eniten tienannut Vain Elämää -tähti. Hieman enemmän iltapäivälehtien klikkiotsikoita klikkailemalla pääsi selville myös siitä, paljonko kohun aiheuttanut ideologisesti työtön Ossi Nyman tienasi vuonna 2016 ja kummastelemaan Jari Sillanpään keikkamyyjän nollatuloja jo neljättä vuotta peräkkäin.

Sadistista mielihyvää

Kateelliset suomalaiset saavat jotakin outoa sadistista mielihyvää lukiessaan julkkisten satojen tuhansien tuloista. Pop-tähdet ja näyttelijät ovat suomalaisten mielestä jättimäiset tulonsa ansainneet, mutta poliitikkojen ja yritysjohtajien suuret tulot aiheuttavat lähinnä kiukkua.

”Naapurin Kyösti on sankari, koska pystyy tekemään osan sähköasentajan työstään pimeästi, maksamatta veroja”

Suomalaisten suhtautumisessa verotustietoihin on tiettyä ristiriitaisuutta. Supercell-miljonäärien maksamat suuret verotut ovat ihailtava asia, kun taas Björn Wahlroosin maksamat suuret verot kiukuttavat. Se kun tarkoittaa, että Wahlroos on taas tienannut lisää, mikä on väärin koska Wahlroos on jo valmiiksi yksi Suomen rikkaimmista. Jos verojen maksaminen jakaa mielipiteitä, niin tekee myös verojen maksamattomuus. Jos Medilaserin perustajaosakas pystyy verosuunnittelulla välttämään myyntivoittoveron, on tämä osakas suuri roisto ja riistäjä, kun taas naapurin Kyösti on sankari, koska pystyy tekemään osan sähköasentajan työstään pimeästi, maksamatta veroja. Niin ja jo aiemmin mainitsemani Jari Sillanpään keikkamyyjä on roisto nollaveroillaan vain koska ajaa ökybemarilla. Jos autona olisi ruosteinen Corollalla, ei nollaverot kiinnostaisi ketään.

Onneksi on mätkyt

Kun ensin on kateudesta vihreinä luettu julkkisten isoista tuloista, voidaan onneksi lohduttautua seuraavaksi julkkisten suurilla mätkyillä. Ai että sitä vahingoniloisen riemun määrää kun saa lukea jonkun suurituloisen julkkiksen joutuvan maksamaan suuret mätkyt, se on sille ihan oikein. Veronpalautusten suhteen taas tilanne on toisinpäin, on ihan epäreilua jos joku suurituloinen saa vielä veronpalautustakin.

”Ei ne veronpalautukset ole mitään valtion maksamaa lisätuloa, ne tarkoittaa että on maksanut vuoden aikana enemmän veroja kuin on ollut tarpeen.”

Jotenkin hämärtyy se asia, että mätkyt ja palautukset riippuu täysin siitä, paljonko niitä veroja on vuoden aikana tullut maksettua. Ei ne veronpalautukset ole mitään valtion maksamaa lisätuloa, ne tarkoittaa että on maksanut vuoden aikana enemmän veroja kuin on ollut tarpeen. Vastaavasti mätkyt tarkoittaa, että veroja on tullut maksettua liian vähän ja vastaava summa on jäänyt ”liikaa” käteen vuoden aikana. Jokaisen veronmaksajan omista rahoista siinä on kyse molemmissa tapauksissa.

Jotenkin verotiedot saavat aina esiin ihmisten kateellisuuden ja vahingonilon. Lööppejä revitään isoista tuloista ja pienistä tuloista, palautuksista ja mätkyistä. Ja kuitenkaan nuo luvut eivät kerro yhtään siitä, miten paljon kukin tekee tulojensa eteen töitä. Miksi ihmisiä edes kiinnostaa muiden tulot ja verot kun niistä tulee kuitenkin vain paha mieli, oli ne millaisia tahansa.
 
 
Ai paljonko minä tienasin? No ihan v*tusti. Enkä saanut edes mätkyjä.
 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.