Metallisydän
Metallisydän

Valitsetko ruokasi hinnan, laadun vai eettisyyden mukaan?

Ruokakaupassa joudumme päivittäin vaikeiden valintojen eteen. Ei riitä, että pitää valita jauhelihan ja kananugettien väliltä, pitää valita myös millaista jauhelihaa ostat, vai valitsetko sittenkin nyhtökauran… Valinta ei ole yhdentekevä, näiden tuotteiden välillä on huima ero niin hinnan, laadun kuin eettisyydenkin osalta.

valitsetko

Ruokakaupassa valintojamme ohjaavat erilaiset asiat. Mieliteot, terveellisyys, laatu ja eettisyys, sekä luonnollisesti myös hinta. Ruuan hinnalla on suuri merkitys useimmille kaupassa käyville, harvassa ovat ne onnelliset, joille hinnalla ei ole mitään merkitystä. Itse ainakin joudun monesti jättämään sen eettisimmän vaihtoehdon ostamatta juuri hinnan vuoksi, ne kun usein myös maksavat eniten. Tarjouksien ja edullisempien vaihtoehtojen perässä on usein mentävä.
Useimmiten homma lähtee liikkeelle mieliteosta, mitä minun tekee mieli syödä? Tätä saatetaan pohtia kotona kauppalistaa kirjoittaessa tai vasta kaupassa hyllyjen välissä seisoskellessa. Kun on päädytty jauhelihapihveihin, pitää seuraavaksi tehdä valinta ”äitien tekemien” valmispihvien ja itse valmistettavien pihvien välillä. Laatuun panostava valitsee tekevänsä pihvit itse ja päätyy seuraavan valinnan eteen, nautaa vai sikaa vai sikanautaa? Entä valitaanko luomua vai tavallista? Minkä jauhelihan lähteenä ollut eläin on ollut onnellisin? Mikä valinta olisi eettiseltä kannalta se paras? Vai olisiko ettisintä unohtaa liha kokonaan ja alkaa kasvattaa pavunversoja omassa keittiössä?

Seuraavaksi marssitaan kananmunahyllylle. Se nyt ainakin on helppoa, kenno koriin ja kassalle. Mutta mikä kenno? Tavallisia onnettoman kanan munia nyt ei ainakaan, mutta entäs valitaanko luomumunat, häkkikananmunat, vapaankananmunat, onnellisenkananmunat vai onnellisenvapaanhäkkikananluomumunat? Ei jumalauta, parempi ehkä jättää munat ostamatta kaupasta ja etsiä jokin kanala missä pääsee itse katsomaan miten vapaita ja onnellisia ne kanat oikeasti oikein on, voi sitten valita oikein.

Maitoa. Niin mutta rasvatonta vai rasvallista?  Kumpi niistä nyt sitten olikaan terveellisempää viimeisten suositusten mukaan? Ai niin, tätäkin on luomuna? Mitäs toi UHT oikein tarkoittaa? Silmät kiinni, joku purkki hyllystä koriin ja eteenpäin.
Sitten leipää. Mieli tekisi pehmeitä sämpylöitä, mutta eikös se ruisleipä ole se terveellinen valinta? Tuosta tuo puikulapussi koriin ja sillä selvä. Ai mutta eihän tää taida ”oikeeta” ruisleipää ollakaan, vehnää enimmäkseen ja sehän ei ole vatsalle ollenkaan hyvä juttu, tulee vielä gluteiinia ja vaikka mitä ja alkaa pieruttaa… Taidan olla ekologinen ja leipoa leivän ihan itse! Jauhohyllyllä iskee taas paniikki, mitä näistä oikein pitäisi valita? Taas on luomua ja onnellisen vehnän jauhoa… Mistä jauhoista se äiti aina leipoi ne makoisat sämpylät kun olin lapsi? Oliko jo silloin olemassa sitä gluteiinia?

Valinnat on tehty. Pää on pyörällä ja omatunto huono, korista kun löytyy ihan tavallisia tomaatteja, niihin vapaastikasvaneisiin luomutomaatteihin kun ei millään riitä rahat ja turkkilaista jogurttia, josta lapset niin tykkää (ei luomua)… Kävelen virvoitusjuomahyllyn ohi, mieli tekisi vielä ottaa sieltä Pepsi Maxia. Vilkuilen ympärilleni, tuo tuolla katsoo tuomitsevasti, siihen malliin, että ”jaaha, tuokin tyyppi tuolla aikoo myrkyttää itsensä aspartaamilla”. Kiukku nousee jostain, tämä on mun elämä, nyt eletään on the edge! Nappaan Pepsipullon hyllystä ja juoksen kassalle.

Kommentit (12)

 1. Nimetön

  Musta on vähän ikävää, että oot ottanut tähän vähän sellaisen ylimielisen katsantokannan kommenttien ja nyt tämän postauksen perusteella, kun se ei ole ollenkaan sun tapaista. Laatu ja eettisyys eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, eikä myöskään se hinta sulje pois näitä kumpaakaan.
  Luulen että sun hintapostauksen keskustelu kumpusi erityisesti siitä, että ilmoitit postauksessa olevan ”laadukasta dieettiruokaa” ja sitten oli sitä ruispuikulaa, rasvatonta maitoa, makeutettua mehukeittoa ja halvinta jauhelihaa. Totta, se on terveellisempi ostoskori kuin einespizzaa ja karkkipussia sisältävä, mutta _laadukasta_ ruokaa se ei ole. Laadukasta on se puhdas, lähitilan (luomu)jauheliha, oikeat marjat ja oikeasti ruista sisältävä leipä, näistä tuotteista esimerkiksi. Joo, oli vain esimerkkipostaus ja joo teillä on pakkasessa marjoja jajaja, mutta näistäkin voisi ehkä mainita postauksessa niin välttyisi vastaavilta kommenteilta.
  No se hinta. Juu, vaatii paljon enemmän vaivaa miettiä mistä saat kaiken edullisesti, eikä kaikkea voi ostaa luomuna. Ei sen kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä ettei sitten osta mitään luomua kun kaikkeen ei ole varaa. Esim. luomubanaanien kilohinta on meidän kaupassa vajaan euron kalliimpi kuin normien ja maku on 100000 kertaa parempi. Luomukananmunia ostan, koska syön niitä raakana mm. smoothiessa. Lähitilan jauheliha ei ole merkittävästi kalliimpaa kuin S-ryhmän liha ja maku ja se eettisyys on aivan eri sarjassa. Toisaalta kasviksia en osta luomuna, vaan normina, mutta sesongista ja kotimaisia suosien, ja osin pakkasesta jolloin ovat merkittävästi edullisempia. Leivät on myös normaaleja, mutta maito luomua. Jauhelihan voi korvata osittain mm. pavuilla tai sillä härkiksellä, joka maksaa vajaa kolme euroa paketti. Ei kovin eliittikamaa jos vertaa laadukkaan jauhelihan hintaan. Luomubroileri sen sijaan on todella kallista, mutta mun valinta on syödä broileria maksimissaan kerran viikossa. Valintoja valintoja 🙂
  Asenteelle ”en varmana vähennä lihansyöntiä” ei valitettavasti voi mitään (ainakaan itse en ole löytänyt argumenttia jolla näin ajattelevan tyypin saisi edes loiventamaan mielipidettään), mutta itse toivoisin, että lihaa syövät sitten viitsisivät edes sitten valita sitä luomua/lähitilan lihaa/riistaa edes muutaman kerran viikossa. Ja toivoisin myös sitä, ettei lihansyönnin eettisille ongelmille naureskeltaisi ja todettaisi että juu en vähennä ku proteiiniblablabla.
  Ja kyllä, syön lihaa päivittäin, jos se tekee tästä kommentistani uskottavamman.

  • niina

   Totta tämä sinun kommenttisi, mutta mielestäni näitä postauksia ei kannata ottaa turhan tosissaan. Itse toivon ettei metallisydän ala muuttamaan blogia turhan totiseksi tekstiksi, koska sellaisia blogeja on jo paljon. On kiva että joku tekee tälläistä sisältöä jonka lukemisesta tulee hyvä mieli ja naurattaa 😀
   Mutta joo itekkin kyllä panostan ruuan laatuun ja eettisyyteen ja luomua ostan aina, mutta en mä silti tuputa omia valintojani muille. Toki harmittaa, kun kokoajan tulee huonompi laatusta ruokaa myyntiin, kun ihmiset juoksee vaan hintojen perässä. Mutta näin muuten se ei ole minulta pois ollenkaan 🙂

  • Metallisydän

   Oot nimetön tulkinnut väärin, ei ollut tarkoitus olla ylimielinen, vaan puhtaasti ivallinen. Nuo kaksi aiempaa postausta aiheesta kun oli niin tylsän huumorittomia…
   Voin muuten paljastaa, että lisäsin tuon terveellisen ekan tekstin otsikkoon vasta juuri ennen julkaisua – ja hiton hyvä että lisäsin! Oon varma että ilman sitä lisäystä aihe olis aiheuttanut paljon vähemmän kuohuntaa ja mielipiteitä 😉
   Mä muuten ostin eilen kaupassa käydessäni Naapurin maalaiskananpojan GMO-vapaata jauhelihaa kaksi pakettia, nyt maailma pelastuu!

 2. wannabefitnessspirulinamacaman

  Just noin!! Ite syön opiskelijana arkena karkeasti 90% samoja ruokia ja samoista kaupoista,kun sinä. En nää että paketti jlihaa päivässä on se paras vaihtoehto tai 4x2l Pepsi maxin kantaminen Prismasta hymy huulilla. Joku toinen saa kantaa mun puolesta sen lavan Karjalaa… Samoin opiskelijabudjetil mieluusti valitsee sen halvemman 10% naudan jauhelihan, kuin vihreään etikettiin pakatun luomulihan. Kun elintaso tässä opiskeluelämän jälkeen kohenee, niin tuskin siltikään ruuat paljon muuttuvat. Varmaan lohta ja parempaa paistia tulee enemmän ostettua.
  Tsempit Jarille, ja pidä puolesi vaikka nää ruokapostaukset herättää hirveetä vääntöä.

  • Metallisydän

   Tänks! Näähän on just loistavaa viihdettä, ilman vääntöä tuskin olisin kolmea postausta aiheen ympäriltä kirjoittanut 😉
   Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa siitä, kuinka eettisesti väärin on olla ylipainoinen, kun maailmassa kuitenkin on valtavasti nälkää näkeviä ihmisiä… Siitäkös vasta paskamyrsky nousisi! 😀 😀

 3. Milla

  Tää oli hyvä :’D Aluksi luulin et kirjoitat ihan vakavaa asiajuttua mut jossai kohti teksti alko hymyilyttää ja lopuksi nauroin jo ääneen. Kiitos huumoristasi, se on loistavaa!

  • Metallisydän

   Kiitos 🙂 Sehän toimi sitten juuri kuten pitikin 🙂

 4. Sirpa

  Sun tekemät sämpylät näyttävät herkullisilta! Resepti???
  Suomessa on liikaa valinnanvaraa esim. kananmunat. Näin ulkosuomalaisena viimeksi Suomessa käydessäni olin ihan ihmeissäni miten paljon on erilaisia maitoja, margariinejä, proteiinituotteita ym. Perunoitakin joka lähtöön…
  Jatka samaan malliin kirjoittelua, kiitos!

 5. henna

  illan naurut 😀

 6. Maija H.

  Ihan loistava jatko viikon keskustelulle 😀 Nauroin ääneen mielikuvalle, että juokset Pepsi-pullot kainalossa pitkin kaupan käytäviä 😀 Vaarallista elämää!
  Vielä vaarallisempaa on kirjoittaa sana ”gluteeni ” väärin – kerjäät selvästi lisää vääntöä 😉
  Jatka samaan malliin!

 7. Karoliina

  Onnellisen vehnän jauho 😀 Oikein syömisestä on tehty tänä päivänä niin hankalaa, kun pitää välttää maitoa ja vehnää ja ruista ja kaikkea mahdollista. Eri asia on toki, jos joku ruoka-aine aiheuttaa ongelmia. Itse opiskelijana ei pysty aina maailmaa pelastamaan luomutuotteilla, mutta silloin tällöin voi aina punaisen -30% tarralla varustetun luomujauhelihapaketin kauppakoriin nakata ;). Kiitos mahtavasta blogista, jatka samaan malliin 🙂

 8. Johanna / The best version of myself

  Hahaa! Amen to this! 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.