Tulot ja menot – miten talous pysyy tasapainossa?

Rahalla ja sen määrällä on suuri vaikutus arkeen. Ei ehkä niinkään silloin kun rahaa on riittävästi, mutta rahan merkitys korostuu siinä vaiheessa kun raha ei riitä kaikkeen tarvittavaan. Silloin on jostain tingittävä ja tulojen ja menojen merkitys arjessa korostuu.

Tulot ja menot

Tulopuoli on useimmiten kuukausitasolla kohtalaisen tasainen, aika harvoin kuulee että joku olisi saanut yllättäviä lisätuloja. Lottovoitot ja muut haaveet jäävät valitettavasti enimmäkseen kaukaisiksi haaveiksi, vaikka juuri viikonloppuna saimmekin lukea valtavan Eurojackpotin osuneen taas Suomeen. Hienohan miljoonista on haaveilla, mutta aika harvoin se talous kohenee lottovoitoilla tai edes nettipokerilla, vaikka onhan noita miljonäärejä sieltäkin syntynyt, kuten kaikkien aikojen eniten tienannut pokeriturnauspelaaja Daniel Negreanu. Menopuolella puolestaan yllättäviä menoja kyllä riittää. Auto pitää huoltaa, pesukone voi hajota tai jotain vastaavaa. Myös näihin yllättäviin menoihin on jostain rahaa löydyttävä.
Miten sitten saada raha riittämään niin, että arki pyörii eikä talous kaadu myöskään näihin yllättäviin menoihin? Tähän ikuiseen ongelmaan on varmasti jokaisella oma ratkaisunsa – ja jos ei ole, odottavat raha-ongelmat edessä ennemmin tai myöhemmin, tai sitten rahaa on niin paljon ettei koko asiaa tarvitse pohtia.

Luottokortti ja osamaksusopimukset

Yksi tapa varautua yllättäviin menoihin on luottokortti tai osamaksusopimukset. Nykypäivänä lähes mitä tahansa on mahdollista maksaa tai hankkia osamaksulla tai luotolla. Uuden pesukoneen voi ostaa osamaksulla ja autohuollon maksaa luottokortilla. Niitä maksetaan sitten joka kuukausi vähän kerrallaan takaisin. Erilaisten luottojen varaan ei kuitenkaan liikaa kannata talouttaan rakentaa, sillä jos palkkapäivänä suurin osa tilistä menee luottojen lyhennyksiin, ei arjen pyörittämiseen enää riitä rahaa ja ajaudutaan taas ennemmin tai myöhemmin ongelmiin.

talous

Säästäminen ja suunnitelmallisuus

Toinen tapa, joskin enemmän suunnitelmallisuutta vaativa, on säästäminen. Joka kuukausi kun laittaa vähän rahaa säästöön, voi sitten ostaa sen uuden pesukoneen säästössä olevilla rahoilla. Tämä luonnollisesti edellyttää sitä että rahaa jää säästöön edes joksus.
Tärkeää talouden tasapainossa pysymisessä onkin suunnitelmallisuus. Menot on mitoitettava tulojen mukaan ja mielellään vielä siten, että rahaa jää hieman säästöön myös niitä yllättäviä menoja varten.

Miten meillä?

Kyllähän meilläkin menoja riittää, myös niitä yllättäviä. Ja välillä ihan siinä määrin että tilin saldo alkaa lähestyä nollaa jo hyvissä ajoin ennen tilipäivää. Suunnitelmallisuutta siis tarvitaan ja mahdollisuuksien mukaan varaudutaan yllättäviin menoihin jo hyvissä ajoin. Autojen vakuutusmaksut ja huollot pystyy kyllä ennakoimaan, mutta esimerkiksi niitä hajoavia kodinkoneita ei. Nyt viimeksi yllätti vesilaitoksen tasauslasku, joka oli useamman sata euroa… Tällaisia tilanteita varten on onneksi olemassa säästötili, jolle on saatu kerättyä sen verran rahaa ettei yksi yllättävä menoerä kaada koko taloutta. Nytkin vesilasku maksettiin säästötililtä.
Tärkeintä on kuitenkin arjen suunnitelmallisuus. Rahaa käytetään sen mukaan kuin se on mahdollista, ei tuhlata turhaan ja jos joskus on hiukan ylimääräistä, se laitetaan talteen. Tottakai olisi kiva ostaa useammin uusia vaatteita tai käydä ravintolassa syömässä. Ne ovat kuitenkin juttuja, joita tehdään jos niihin jää rahaa muiden menojen ja arjen hankintojen jälkeen.

Raha ei tuo onnellisuutta?

Ylenmääräinen rahan määrä ei varmasti tuokaan, mutta jatkuvat rahahuolet puolestaan tuovat varmasti mukanan paljon stressiä ja huolta. Olenkin sitä mieltä, että tasapainossa oleva talous on yksi avain onnellisuuteen ja se on asia jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Kommentit (2)
 1. Hyvä teksti!
  Tuli mieleen tuossa kun hommattiin uusi auto vuosi sitten. Kaikki säästöt meni siihen. Ensimmäinen puoli vuotta elin koko ajan stressissä, että mitäpä jos auto hajoaa, mistä rahat korjauksiin. Heitin vielä bensaa liekkeihin, kun kävin lukemassa kyseisen auton tyyppivikoja. Se vaikutti konkreettisesti yöuniin, ruokahaluun jne. Onneksi auto on pelittänyt ja stressi helpottanut juurikin sen takia, että rahaa on saatu taas säästöön ja aina on tuo osamaksun mahdollisuus.
  Meillä on nyt vaimon kanssa hyvä käytäntö, jolla huushollin talous pysyy käsissä. Ollaan laskettu kaikki asunnon lainanlyhennykset, vakuutusmaksut, autoverot, sähkölaskut, puhelinlaskut jne.yhteen ja katsottu paljonko ne tekevät arviolta vuodessa ja jaettu se summa tasaisesti joka kuukaudrlle. Laitetaan siis joka kuukausi yhteiselöe tilille se summa rahaa. Sieltä sit maksellaan vakuutusmaksut yms. kun niitä ilmaantuu. Lisäksi tietenkin säästämme pienen summan joka kuukausi yllättäviin menoihin. Loput rahoista voi sitten käyttää huoletta, kun tietää että yhteiselle tilille on laitettu tulevia pakollisia maksuja varten jo rahaa.

 2. Me mieheni kanssa siirrämme samansuuruisen summan yhteiselle tilille. Yleensä sieltä jää 500-700€ säästöön, josta sitten maksetaan lomamatkat, vakuutusmaksut jne. Ne isot jutut, joita ei kuukausittain makseta.
  Em lisäksi mies maksaa autoon liittyvät kulut itse, kun hänellä on sen verran suurempi palkka. Minä taas laitan pienen summan rahastoon pahan päivän varalle.
  Mieheni tienaa muutaman tonnin enemmän, mutta verotuksen ja auton jälkeen tilit ovat tasan.
  Yritämme saada tämän asunnon maksettua 7-8 vuoden aikajänteellä. Melkoinen suunnitelma Helsingin hinnat huomioiden! Pientaloelämä ei ole ilmaista..! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *