Metallisydän
Metallisydän

Treeniohjelmat ja treenijaot: 2-jakoinen treeniohjelma

Metallisydämen treeniohjelmat ja treenijaot on artikkelisarja, jonka jokaisessa osassa esitellään uusi, erilainen treeniohjelma. yksijakoinen ohjelma on käsitelty TÄÄLLÄ, nyt on kaksijakoisen vuoro.

Kaksijakoinen treeniohjelma

Jos yksijakoisen ohjelman ajatuksena on treenata kaikki kehon lihasryhmät kerralla, vastaavasti kaksijakoisen ohjelman ajatus on jakaa nuo lihasryhmät kahteen osaan. Yksijakoisessa ohjelmassa jokaiselle lihasryhmälle tehtiin yksi liike, kaksijakoisessa ohjelmassa liikkeiden määriä voidaan hieman lisätä ja näin ollen antaa kullekin lihasryhmälle hieman enemmän rasitusta.
Kaksijakoinen treeniohjelma soveltuu edelleen hyvin aloittelijalle, mutta yksijakoista paremmin myös kehittyneemmälle treenaajalle. Perinteisesti kaksijakoisen treeniohjelman jako voidaan tehdä esimerkiksi ylä- ja alakehon välille, tai kuten tässä esimerkkiohjelmassa vetävien ja työntävien lihasryhmien välille.
Mutta sen suuremmitta jaaritteluitta mennään itse ohjelmaan:
Päivä 1: Vetävät lihakset
Reiden koukistus, 3 x 12-15

reiden koukistus

Suorin jaloin maastaveto, 3 x 8-10

suorinjaloinmaastaveto

Ylätalja leveällä otteella, 3 x 10-12

ylätalja

Alatalja kapealla kahvalla, 3 x 10-12

alatalja

Hauisliike tuetussa scott-penkissä, 3 x 12-15

hauis scott-penkissä

Hauisliike käsipainoilla vuorotahtiin, 3 x 10-12 / käsi

hauis käsipainoilla

Vatsarutistus, 3 x max

vatsalihasrutistus

Voimapyörä / Lankkupito, 1 x max

voimapyörä

.
.
Päivä 2: Työntävät lihakset
Reiden ojennus, 3 x 12-15

reiden ojennus

Kyykky, 3 x 8-10

kyykky

Vinopenkkipunnerrus, 3 x 10-12

vinopenkkipunnerrus

Rutistusliike käsipainoilla, 3 x 12-15

rintarutistus

Pystypunnerrus vipuvarsilaitteella, 3 x 10-12

pystypunnerrus

Vipunostot käsipainoilla, 3 x 12-15

vipunostot

Ranskalainen punnerrus, 3 x 10-12

ranskalainen punnerrus

Ojentajaliike taljassa köysikahvalla, 3 x 12-15

ojentajapunnerrus

Liikkeissä kannattaa edelleen muistaa puhtaat liikeradat ja unohtaa kaikenlainen turha riuhtominen. Muistetaan unohtaa myös se mukavuusalue, eli jatketaan sarjoja vielä se muutama toisto sen jälkeen kun alkaa tuntua ikävältä. Tehdään vaikka hampaat irvessä se sarja loppuun vaikka tekisi mieli luovuttaa.
Ei muuta kuin kokeilemaan, ensikerralla tutustutaan sitten jo kolmejakoiseen treeniohjelmaan!

Kommentit (21)

 1. niina

  tuleeko tulosta jos kerran viikossa tekee jalkoja salilla?

  • Metallisydän

   Jos ne tekee kunnolla niin eiköhän silläkin kehitystä aikaan saa 🙂

 2. Nessi

  Kiitos tästä postauksesta 🙂 Olen itse ajatellut meinaa kaksijakoista ohjelmaa. Mietin vain, että kuinka takaolkapäät? 🙂

  • Metallisydän

   Kaksijakoiseen ohjelmaan on mahdotonta sisällyttää ihan kaikkea. Myös omat liikkeensä esimerkiksi forkuille ja pohkeille puuttuu tästä kaksijakoisesta ohjelmasta. Kun mennään monijakoisempaan ohjelmaan, myös liikevalikoima lisääntyy.

 3. Jones

  Kiitos hyvistä treenivinkeistä ja -ohjelmista. Itseä vähän hirvittää kyykky ja maastaveto ja niiden tekniikka kun niitä en ole koskaan tehnyt. Onko niille jotain vaihtoehtoisia liikkeitä?

  • Metallisydän

   Kyykylle löytyy erilaisia vaihtoehtoisia liikkeitä, kyykyn voi tehdä vaikkapa Smith-laitteessa tai korvata kokonaan vaikkapa jalkaprässillä. Vaikkeivät ne yhtä tehokkaita ja kokonaisvaltaisia liikkeitä olekaan, ajavat varmasti tällaisessa ohjelmassa asiansa.
   Maastaveto taas on oikeastaan koko kuntosalitreenin ainoa liike jolle en korvaavaa liikettä ole löytänyt. Sen voi toki jättää vaikka kokonaan pois ohjelmasta jos se hirvittää. Kannattaa kuitenkin kokeilla vaikkapa ihan pienillä painoilla hakea suoritustekniikkaa kohdalleen, mave kun on todella hyvä liike 🙂

 4. Treeniohjelmat ja treenijaot: 3-jakoinen treeniohjelma | Metallisydän

  […] uusi, erilainen treeniohjelma. yksijakoinen ohjelma on käsitelty TÄÄLLÄ ja kaksijakoinen TÄÄLLÄ. Nyt on vuorossa kolmijakoinen […]

 5. Jones

  Nyt on sun ohjelman mukaisesti treenattu pari kertaa. Ensin yhdessä treenissä kävin läpi itselle outoja liikkeitä ja sitten tehny kummankin osion kerran. Kyllä ne mave ja kyykky tuntuu hyviltä kun uskalsi vaan lähteä yrittämään, vaikka täytyy vähän tarkkana olla tekniikan kanssa. Alotin vuosien tauon jälkeen treenaamisen noin kuukausi sitten ja yks jakonen tuntu vähän tylsältä. Tää tuntuisi nyt olevan paljon parempi ja motivoivampi, joten tällä mennään seuraavat kuukaudet. Iso kiitos ja kumarrus!

  • Metallisydän

   Oleppa hyvä vaan 🙂 Kyykyn ja maven teknikan suhteen kannattaa olla tarkkana jatkossakin, niin hyvin menee ja tehokkaita liikkeitähän ne on, kehitystä ei voi estää! 🙂

 6. samuli

  Mitä treenijakoa itse suosit tai suosittelisit tämmöselle 18v jampalle joka on pari vuotta reenannut? Pääosin tullut reenattua 2 jakoisella tähän asti. Hienoa kun jaat treenivinkkejä täällä ja kirjotat muutenkin, motivoi reenaamaan huonoinakin päivinä!

  • Metallisydän

   Jos oot jo pidempään treenannut kaksijakoisella, kannattaa välillä kokeilla jakaa treenit vaikka kolmeen osaan. Vaihtelu virkistää ja tuo uudenlaista rasitusta lihaksille, ei pääse liikaa tottumaan ja kehitys pysyy parempana 🙂

 7. Emmi

  Jos käy kolme kertaa viikossa kuntosalilla, niin kumpi on parempi; kaksi- vai kolmijakoinen kuntosaliohjelma? 🙂

  • Metallisydän

   Riippuu monesta asiasta. Itse lähtisin siinä tapauksessa treenaamaan kolmejakoisella ohjelmalla, mutta vetäisin joka treenin tosissaan kovaa, treenatulla lihakselle kun on reilusti aikaa palautua. Kaksijakoinen käy myös hyvin, silloin kierto ei ole yhtä pitkä ja lihaksilla on hieman vähemmän aikaa palautua.

 8. Aki

  Voiko tätä tehdä 4 kertaa viikossa?

  • Metallisydän

   Voi ihan hyvin.

 9. Salipoika

  Mites penkkipunnerrus? Huolehtaa sen poisjättäminen tästä

  • Metallisydän

   Tavallinen penkkipunnerrus ei sinänsä ole avain onneen, mutta jos haluat, voit hyvin vaihtaa vinopenkkipunnerruksen tavalliseen penkkiin 🙂

 10. Tauolta palaaja

  Olen pitänyt kuntosalielämästä pidemmän tauon ja nyt viime kuukausien aikan palannut taas tämän harrastuksen pariin. Olen ennen runnonut 3-jakoisella ohjelmalla jolla sain lähes poikkeuksetta hyvän poltteen lihakseen treenin jälkeen. Nyt kuitenkin elämätilanteesta johtuen ajattelin kokeilla 2-jakoista ohjelmaa ja pohjan ohjelmalle otinkin tästä sinun blogistasasi. Salille pääseen 3- 4 kertaa viikossa. Liikkeet olen tehnyt sellaisilla painoilla että toistoja tulee liikeestä riippuen se 8 – 15 ja viimeisen toiston jälkeen ei yksinkertaisesti jää enää voimia lisätoistoihin, palautumisaikana sarjojen välissä olen pitänyt 60 – 90s. Lihas siis kyllä väsyy mutta polttavaa tunnetta / pumppia en kuitenkaan saa aikaan. Kysymys kuuluukin että mistä tiedän että treeni on ”tarpeeksi kova”?

  • Metallisydän

   Treenin kovuutta ei loppujenlopuksi kerro sen kummemmin pumppi kuin seuraavien päivien lihaskipukaan. Kyllä sä itse tiedät teetkö sarjat loppuun vai jäikö ne viimeiset voimavarat käyttämättä 🙂
   Pumpin jääminen puuttumaan voi johtua monesta muustakin jutusta kuin itse treenistä ja sen tekotavasta. Ihan jo ruokavalion vähät hiilihydraatit saattavat aiheuttaa ”pumpittomuutta” 🙂

 11. Timppa

  Montako viikkoa suosittelisit tätä ohjelmaa käytettävän kunnes pitää muuttaa ohjelmaa?

  • Metallisydän

   6-8 viikkoa on varmasti sopiva sykli. Myöhemmin voi hyvin palata uudelleen tämän ohjelman pariin 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.