Metallisydän
Metallisydän

Kuinka paljon terveellinen dieettiruoka maksaa?

Dieettiruoka koostuu puhtaista ja korkealaatuisista raaka-aineista ja nehän maksaa paljon – vai maksaako? Tällä kertaa tarkastellaan mistä meidän kehden hengen dieettiruuat koostuu ja paljonko se dieettiruoka oikeasti maksaa.

dieettiruoka

Kävin ruokakaupassa ja ostin kattavasti meidän noin neljän päivän ruuat sisältäen kaiken muun paitsi mausteet. Tarkastellaan hiukan mitä kaikkea noihin meikäläisen ostoksiin kuului ja paljonko mikäkin maksoi…

Hiilaripuoli

dieettiruoka
Kaurahiutaleet maksaa 1,39 euroa kilon paketti. Yleensä ostetaan kahden kilon pussi, mutta nyt ostin vaan kilon koska sekin riittää tällä hetkellä meidän käytössä useamman viikon. Riisistä löytyisi halvempiakin vaihtoehtoja, mutta mitään muuta riisiä en ole suostunut aikoihin syömään kuin Jasminia, siihen ei kyllästy vaikka mussuttaisi joka päivä, niinkuin teenkin. Jasminriisi maksaa 2,29 euroa kilon paketti. Ruispuikuloissa hiukan sama juttu, halvempaakin ruisleipää löytyy, mutta tykkään tuosta eniten, joten olen valmis siitä 1,69 euroa pulittamaan. Maissiriisikakut maksaa 0,89 euroa paketti.

Liha, kana

dieettiruoka

Jostakin syystä kana on alkanut pahasti tökkiä, joten lihapuoli painottuu tällä hetkellä 10% naudan jauhelihaan, 2,67 euroa / 400g paketti. Ja vaikka broileri tökkiikin, on sitä aina välillä hiukan syötävä. Fileesuikaleet 5,70 euroa / 700 g paketti. Kananmunia kuluu melkoisesti, keitettynä ja paistettuna. Mieluiten munat saisi olla luomuja, mutta tällä kerta sieltä halvemmasta päästä eli 1,79 euroa / 15 kpl paketti. Ja sitten vielä saunapalvia ruisleivän ja riisikakun päälle, 2,98 euroa /350 g paketti.

Maitotaloustuotteet

dieettiruoka

Maitorahkaa syödään päivittäin. Ehrmann on suosikki, sillä se maistuu ihan oikeastikin hyvältä mehukeiton kanssa eikä liimaudu kitalakeen. Maitorahka 0,63 euroa purkki ja sokeriton mehukeitto 2,19 euroa litra. Rasvaton raejuusto 1,65 euroa 400 gramman purkki, maito 0,64 euroa litra ja juustoa munakkaaseen ja leivän/riisikakun päälle 4,79 euroa (riittää helposti pariksi viikoksi).

Vihrekset

dieettiruoka

Ainahan sitä pitäisi salaatteja ja muita vihreksiä syödä, erityisesti dieetillä. Täytyy myöntää että mulla ne ”unohtuu” helposti lautaselta pois, mutta Sari jaksaa muistutella ja pilkkoa valmiiksikin… Kurkku 0,88 euroa / kpl ja miniluumutomaatti 1,29 euroa rasia. Parsakaalit on täysin Sarin, niihin en koske vaikka aseella uhattaisiin ja siinä ja siinä on suostunko niitä edes ostamaan, 1,58 euroa pussi. Halvempaakin löytyy, mutta se on kuulemma pahaa… en epäile. Pavut 0,89 euroa pussi.

Muut

dieettiruoka

Ainoa hedelmä tällä kertaa oli banaani, 1,18 euroa / kilo. Omenia ja mandariineja löytyi jo kotoa, joten ne jätin tällä kertaa ostamatta. Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä Pepsi Max, joka kuuluu olennaisena osana ruokavaliooni niin dieetillä kuin muulloinkin, 6,78 euroa tuo neljän kahden litran pullon paketti.

Loppusumma

Tämän kertaiset ostokset tekivät yhteensä 71,81 euroa ja niillä pärjäillään noin neljän päivän ajan. Jotkin ostoksista tosin riittävät reilusti pidemmäksikin ajaksi, kuten riisi, kaurahiutaleet, juusto ja taitaa tuossa hiukan ylimääräistä jauhelihaakin olla… Jokatapauksessa jäädään alle 10 euroon päivässä henkilöä kohden. Mitäs ootte mieltä, onko se teidän mielestä paljon vai vähän?

Kommentit (47)

 1. Milla

  Niin, päästään taas asiaan terveellinen ja terveellinen. Onko kuinka terveellistä syödä makeutusaineella makeutettuja tuotteita? Entä miten halvimpien kasvisten torjunta-aineiden määrät? Onko vähärasvainen juusto terveellisempää kuin täysrasvainen? Ylipäätään onko vähärasvaiset tuotteet terveellisempiä kuin täysrasvaiset, käsittelemättömämmät tuotteet?

  • Metallisydän

   Riippuu paljon siitä mihin vertaa. Tässä on kyse ns. tavisdieettiruuasta, sellasesta jokamiehen dieetistä. Hifidieetit on erikseen. Aivan varmasti ruisleipä vähärasvaisella juustolla on terveellisempi vaihtoehto kuin einespizza, siitä lähinnä on kyse. Jokainen voi valita luomutuotteita jos haluaa tai vaikka viljellä itse tomaattinsa niin ei varmasti ole torjunta-aineita.
   Valinnoistahan täsä on kyse. Mä en esimerkiksi Pepsi Maxista luovu 😀

 2. Heini

  Miksi ei täysjyväpastaa, bataattia ja perunaa? Miksi ei tonnikalaa ja lohta tms kalaa? Mites rasvanlähteet eli pähkinät, öljyt ja avokado? Ihan uteliaisuudesta 🙂

  • Metallisydän

   Pastaa toki aina jokus, samoin perunaa. Tällä hetkellä vaan riisi maistuu parhaiten, erityisesti tuo jasminriisi. Bataatti on jotenkin omaan makuun liian makeaa. Myönnetään nt suoraan, että lohen jätin tällä kertaa lihatiskiin ihan sen hinnan takia, se olisi nostanut loppusummaa jonkin verran. Luomucashewpähkinöitä mulla on kotona kilon säkillinen, siksi ei tullut niitä mieleen ostaa, olisi muussa tapauksessa kyllä kuulunut mukaan. Öljy jäi pois täysin epähuomiossa, se kuuluu jokaiseen päivään. Avokado-touhuun en ole koskaan oikein päässyt sisään, vaikka joskus yritinkin 😀 Hyviä huomioita!

 3. Linda

  Aaaah ihanan järkevää ja tavallista ruokaa ilman hifistelyä!!!

  • Metallisydän

   Juuri se on tarkoitus 🙂

 4. Maria

  Mun mielestä toi seittemänkymppiä on ihan sopiva määrä, ennemmin ehkä edullinenkin (?) kun sillä saa ton määrän ruokaa. Teillä nämä on noin neljälle päivälle, muissa talouksissa samat määrät riittää varmasti pidempäänkin ja useammalle, siitä syystä väitän että on sopivan hintaista! Kaupassa käynti -postaukset on kyllä mukavaa luettavaa, pääsee vertaileen niitä hintoja ja tuotteita omiin ostoksiinsa.
  Mun mielestä olisi kiva tietää, mitä nämä syövät joille päänvaivaa aiheuttaa esim. makeutusaineilla makeutetut elintarvikkeet! 🙂

  • Metallisydän

   Kiistämättä olis varmasti terveellisempää ilman makeutusaineita, lisäaineita, luomuna, raakaravintona tai mitä ikinä keksiikin. Aika harvalle se kaikki on kuitenkaan mahdollista, enkä mä yksinkertaisesti halua luopua esimerkiksi Pepsi Maxista, se on mun herkku, nautintoaine. Aika paljon vähemmän haitallinen kuitenkin kuin monet muut nautintoaineet… 🙂

 5. sara

  Tuossako oli teidän kasvisosasto? Toki oli neljän päivän ruoat enkä tiedä mikä teidän dieetin tarkoitus on (postaus tuli etusivulla vastaan), mutta kasviksista saisi vaikka mitä vähäkaloristakin aikaan ja samalla vitamiineja, hivenaineita jne.

  • Metallisydän

   Mä syön aika vähän kasviksia, Sari enemmän. Noistakin kasviksista Sari syö valtaosan ja hakee varmaan parin päivän päästä jo lisääkin 😀 Toki tiedän että kasvisten määrää munkin pitäis lisätä ja joskus aina niin teenkin, oon vaan tosi laiska niiden suhteen 😀

 6. Juha

  Miksi käytät rasvatonta maidonkaltaista tuotetta? Onko tähän joku erityinen syy liittyen diettiin?

  • Metallisydän

   Ei. Itseasiassa en käytä tuota rasvatonta tuotetta sen kummemmin kuin muutakaan maitoa itse oikeastaan lainkaan. Tuo on lähinnä kahvin sekaan, johonkin smoothieen tms. Ja aina silloin tällöin pieni loraus vaikka munakkaan sekaan tekee koostumuksesta ihan erilaisen.

 7. Jonna

  Mun mielestä ihan sopiva summa. Monesti lukee/kuulee kuinka ihmiset kitsastelee ja koittaa tarkoituksenmukaisesti oikein tinkiä kaikesta (etenkin ruoasta). Samalla rivien välistä oikein paistaa sellanen stressi ja muiden ns. erilailla elävien halveksiminen, että itteenikin alkaa melkein stressaamaan heidän puolestaan. Kauhistellaan muiden touhua ja valitetaan kuinka just heillä ei olis varaa. Esitetään niin köyhää ja samalla laitetaan säästötilille 200 kuussa asuntoa ja etelänmatkaa varten. Huom. Siinä ei ole mun mielestä mitään väärää, mutta ei voi valittaa olevansa köyhä, jos on säästöjä ja väittäisin, että on varaa syödä, jos ei käytä rahaa paljoa vaatteisiin, reissaamiseen ja kaikenmoiseen humputteluun. Prioriteettinsä kullakin, eikä siinä oo mitään väärää.
  Itellä menee varmasti enemmän tai suurin piirtein ton verran neljän päivän ruokiin, vaikka syönkin yksin. Johtuu täysin siitä, että oon ”hifistelijä” ja syön paljon esim. lohta, pähkinöitä ja tuoreita vihanneksia, sekä hedelmiä kuten suippopaprikoita, avokadoja, smoothieta erilaisilla höysteillä, bataattia, porkkanaa, erilaisia salaatteja, palsternakkaa jne jne…
  En monesti oikein viitti mennä ees netistä lukeen mitään keskusteluita paljonko ihmisillä menee rahaa ruokaan, kun alkaa melkein ahdistamaan ja tunnen tekeväni kauheen väärin, kun en niin paljoa välitä siitä, että ruokaan menee kaikki rahat 😀 Saan siitä usein muutenkin kuulla kritiikkiä sellasilta ihmisiltä, jotka ei tunne mua ja mun prioriteettejäni. Toisaalta en kyllä liiemmin jaksa sitten valittaa siitä kuinka ei ole varaa autoon, matkusteluun tai vaatteisiin, mutta jos söisin halvemmin (enkä opiskelisi) niin ehkä mulla olisi 🙂
  Ainiin ja en oo dieetillä ollu ikinä, mutta jos nyt perusterveellisestä ruoasta puhutaan…

  • Metallisydän

   Oot täysin oikeessa, jokainen valitsee itse mihin haluaa panostaa. Joku laittaa rahansa tupakkaan, toinen palsternakkaan ja kumpikin on ihan oma valinta.

  • Nimetön

   Musta se on ihan järjetöntä, jos jotakuta muuta häiritsee, että ”tuhlaa” rahansa ruokaan, varsinkin kun nämä sama ihmiset tuhlaa sen saman määrän johonkin irtokarkkeihin ja Ben & Jerrysiin. 😉 Ruoka on kuitenkin elinehto, ja mikä sen parempaa onkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kuin maistuva ja terveellinen ruoka. Kyllä itsekin ostaisin mielelläni esim. tuoreita marjoja läpi vuoden, mun kipuraja kuitenkin menee rikki. Mutta ymmärrän hyvin näitä ihmisiä, jotka niin tekee.

  • Emmi

   Musta se on ihan järjetöntä, jos jotakuta muuta häiritsee, että ”tuhlaa” rahansa ruokaan, varsinkin kun nämä sama ihmiset tuhlaa sen saman määrän johonkin irtokarkkeihin ja Ben & Jerrysiin. 😉 Ruoka on kuitenkin elinehto, ja mikä sen parempaa onkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kuin maistuva ja terveellinen ruoka. Kyllä itsekin ostaisin mielelläni esim. tuoreita marjoja läpi vuoden, mun kipuraja kuitenkin menee rikki. Mutta ymmärrän hyvin näitä ihmisiä, jotka niin tekee.
   Sitten toiseen asiaa. Tuntuu että monet ihmiset nyt ihan etsimällä etsii tästä Metallisydämen ruokavaliosta jotain moitittavaa ja oikein haluaa kyseenalaistaa ”miksi syöt näin, miksi et syö näin”.

  • Metallisydän

   Mun mielestä jokainen laittaa rahansa just siihen, mihin itse haluaa. Toiset nauttii ruuasta, toiset hyvästä viinistä ja kolmas jostain muusta. Ei se pitäisi muilta olla pois jos joku haluaa panostaa johonkin tiettyyn juttuun.
   Ja hei, antaa ihmisten etsiä jos se kivalta tuntuu. Harva kuitenkaan ihan oikeasti syö ihan yltiöpuhtaasti ja mä oon ainakin sitä mieltä, että mitään yhtä, ainoaa oikeaa tapaa syödä ei ole olemassakaan 🙂

 8. ArtsiP

  Tässä oli, kuten kirjoitettu, kyse ruuasta. Dieettiinhän ainakin teillä kuuluu myös erilaisia jauheita, niiden mukaan laskeminen nostaisi päiväkustannusta varmaan jonkun verran?

  • Metallisydän

   Kyllä, tässä oli kyse puhtaasti ruusta. Mukana niin dieetillä kuin muulloinkin on lisäravinteita, lähinnä treenin ympärillä (laturi, intrajuoma ja palkkari) mutta myös proteiinidrinkki joka päivä ja tietysti vitamiinit. Tuleehan niistä hiukan lisää, mutta ei mitään tähtitieteellisiä summia 😀

 9. sarppa

  No ensinnäkin: Lidlistä saisi halvemmalla 😀 Mutta S-putiikit on hyvä kakkosvaihtoehto ja valikoimalta laajempi.
  Mut se mikä pisti silmään, on tuo lihan määrä. Päälle kolme kiloa! Tohon vielä leikkele päälle. Punaisen lihan suositushan on n. 500g viikossa.. Ootteko koskaan aatellu yhtä kasvisruokapäivää viikkoon tai vastaavaa? 🙂 Myös kasvimaidoista löytyy tosi hyviä vaihtoehtoja nykyään maidon tilalle S-ryhmän kaupoista. Ja munkin mielestä vihanneksia ois hyvä olla enemmän tai ainakin monipuolisemmin. Kurkku nyt on oikeesti aika onneton 😀
  Mielestäni näyttää perussapuskalta, mutta kyllähän tosta vois vielä terveyden (lisää kasviksia, vähemmän lihaa jne) ja muunkin saralla parantaa. Esimerkiksi omien valintojen ympäristövaikutuksia tässä selvästikään ei ole huomioitu. Ja näitä muutoksia saa kyllä tehtyä varsinkin s-putiikeissa ilman että se vaikuttaa kauppakassin hintaan juuri mitenkään:) Ois kiva saada sut mukaan johonkin kasvisruokahaasteeseen ellet oo tälläistä jo aiemmin tehnyt. Ei kasvisruokia tarvii parsakaalin ympärille rakentaa, heh..

  • Metallisydän

   Höpö höpö, ei sais Lidlistä halvemmalla samoja juttuja 😀 Pelkkää propagandaa 😀
   Suositus 500 g viikossa! Huh huh! 😀 Ei mee ihan mun ruokavalioon, jossa syön vähintään 200g punaista lihaa päivässä. No onpa ne suositukset monissa muissakin jutuissa ihan huuhaata… Mitä suositukset sanoo mun 7 kananmunaa päivässä -tahdista? 😉
   En oo koskaan ajatellut kasvisruokapäivää muussa tarkoituksessa kuin testipäivänä josta tekisin blogijutun. Sen toteutankin kun joku ulkopuolinen taho koostaa mulle siihen ruokavalion, josta löytyy riittävät makrot. Se on kyllä totta, että kasvisten osuus voisi olla mun lautasella isompi, kuulen siitä Sarilta lähes päivittäin 😀
   Perussapuskaahan tuo onkin, ilman minkäänlaista hifistelyä. Mahdollisimman helposti lähestyttävää, enkä tosiaan ole miettinyt ympäristövaikutuksia. Aiemmin hain vuosia lihapuolen suoraan läheiseltä tilateurastamolta. Nyt sekin on jäänyt kun ei aikaa tunnu riittävän siellä käymiseen ja lihat saa niin helposti samalla kauppareissulal muiden ruokien kanssa…

  • kommentoin

   Ei ne suositukset nyt huuhaata ole. Yksilökohtaisia eroja toki on. Sinun kohdallasi esim. se punainen liha on prosessoimatonta jolloin se on kokolailla parempi vaihtoehto kuin prosessoitu, esim. leikkeleet – olettaen, että valmistat sen ilman pohjaanpalttamista & tunnistamattomaksi suolaamista. 🙂 Silti, ne muut vaihtoehdot proden lähteiksi, kuten kala, olisivat parempia. Kokonaisriski toki ratkaisee.
   Kananmunien suhteen ongelmia ei varmaankaan ole ellet ole ns. hyperresponsiivinen ravinnon kolesterolille. Tämä selviää helpoiten mittauttamalla arvot normiruokavalion ja kananmunista karsitun ruokavalion jälkeen, väliä mittauksille ainakin useampi viikko. 7 kokonaista munaa päivässä kuulostaa kyllä silti hiukan överiltä.
   Mun mielestä isompia ongelmia kuin nuo ovat kasvisten, kalan ja pähkinöiden puute. Kyllä niistä kasviksista saa hyvääkin, itseasiassa herkkua, kunhan vain … No, kokkaa. Ootko kokeillut pataruokia? Kasvismuhennosta lisukkeena? Sosekeittoja (kasvisliemi- tai kevytkermapohja, päälle siemeniä & raejustoa)?

  • Metallisydän

   oon kokeillut monenlaista ja tiedän että kasviksistakin saa herkkua aikaan kunhan jaksaa kokata, siinä vaan tulee se ongelma, että mä oon loppupeleissä aika laiska kokkaamaan 😀 Tykkään helpoista ja yksinkertaisista ruuista, kaipa siksi että oon itsekin aika helppo ja yksinkertainen 😀
   Mutta mä olen kyllä edelleen vahvasti sitä mieltä, että monessa suhteessa viralliset ravintosuositukset on ihan huuhaata.

 10. n

  Aika erinäköiset ostokset loppuviimein kuin mulla, vaikka puhtaus ja terveellisyys on myös mun valintojen pohjalla.
  Meidän 4hlö perheen viikkokauppalista on jotakuinkin tällainen:
  – Kasviksia (kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia, ruusukaalia, sipuleita, porkkanaa jne. milloin mitäkin, sesongin mukaan mennään ja lisäksi aina myös pakkasesta pusseja)
  – Hedelmiä (banaania, omenaa, päärynää ja lisäksi sesongin mukaan)
  – Muuta vihreää (pinaattia, tuoreita yrttejä)
  – Munia
  – Jälkiuuniruisleipää, siemennäkkäriä, riisikakkuja, kauraleipää
  – Täysrasvaista lähimeijerin juustoa
  – 80-90% leikkelettä
  – Kaurapuuroa
  – Lapsille luomukevytmaitoa, mulle smoothieita varten kauramaitoa, mies ei käytä
  – Miehelle rahkaa (Skyria syö), lapsille jogurttia (vaihdellen maustamatonta ja hedelmäsokerilla makeutettua)
  – Joskus lohta, noin yhdelle ruoalle viikossa härkistä, noin kerran parissa viikossa broileria
  Tähän vielä yhden lapsen vaipat, satunnaiset herkut, kahvi, kolmen koiran ruoat jne. ja loppulaskuksi tulee viikosta riippuen 70-100 euroa. Lihat, kalat ja marjat tulee pakkasesta, ja niissä säästetäänkin piiiitkä penni. Marjoja varsinkin kuluu meillä aivan järjettömiä määriä, meillä on erikseen 40 litran pakastin täynnä marjoja ja kyllä se vaan ammottaa kesän tullen tyhjyyttään. Aika edullisesti mennään mun mielestä, ja kuitenkin kaikki mahdollinen ostetaan luomuna. Toki kiillottelisin turhaan sädekehääni jos väittäisin että joka ikinen päivä tehdään 100% kaikki itse 🙂 Ei tehdä. Apetit pakastepinaattikeitto sekä Kokkikartanon menu on meillä säännöllisen epäaäännöllisessä käytössä.
  Kauhean vähän tosiaan syöt kasviksia, itsellä tulee aamulla heti kärkeen vihersmoothien muodossa kevyesti 100-200 grammaa ja joka aterialla saman verran. Avokadoa en syö minäkään, ei se vain ole hyvää. Paitsi guacamole on! 😀

  • Metallisydän

   Kuulostaa todella hyvältä sun kauppalista. Sipulia ja porkkanaa löytyy aika usein munkin kauppalistalta, mutta mä en kyllä kykene juurikaan syömään kesäkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia tai ruusukaalia. Just tässä blogissa oli juttua Sarin valmistamasta kukkakaalipohjasta pizzaan ja valitsen kyllä jatkossa jonkin muun vaihtoehdon siinäkin 😀
   Marjoja meilläkin on, tai tarkemmin ottaen oli pakastimessa reilut määrät. Varastot vaan hupenee kovaa tahtia koko ajan 🙂
   P.S. Jos et kerro muille, voin paljastaa ettei se meikäläisenkään ostoskori ihan joka kerta tällanen ole, tällä kertaa mentiin aikalailla siellä halvimpien vaihtoehtojen puolella kun ajatuksena tämä blogiteksti oli 😉

 11. Mintukka

  Ihan mielenkiinnosta, että mitä teidän lapsi syö? Teettekö hänelle omat ruuat?

  • Metallisydän

   Hehe 🙂
   Joo tehdään, Emilia syö ihan normaalia kotiruokaa 🙂

 12. M

  Hei! Hienoa, miten olet noin diplomaattinen vastausten kanssa, vaikka osa kommenteista on kyllä pikkusen ärsyttäviä 😀 Mitä se kellekään kuuluu, vaikka et syö kasviksia nii paljon kuin pitäisi tai käytät kevyttuotteita tms. Eiköhän jokainen syö syystä tai toisesta juuri sen mukaan, mikä itelle parhaiten passaa, eikä sitä tarvitse muille perustella. Paitsi ehkä sille avokille 😉 Ethän sä sitä paitsi ees kysyny mielipidettä ruokavalion terveellisyydestä vaan hinnasta… Mutta onneksi aina löytyy niitä, jotka tekevät asiat paremmin, ja muistavat tuoda sen esille 🙂 Kiitos mahtavasta blogista, lepposia tekstejä pilke silmäkulmassa ja niitä on ilo lukea! Ja monesti olen nauranu vedet silmissä 😀 Lisää näitä!

  • Metallisydän

   Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, myös mun ruokavaliosta 😀
   Kiitos kehuista! Piristää mieltä 🙂

  • kommentoin

   ”Mitä se kellekään kuuluu, vaikka et syö kasviksia nii paljon kuin pitäisi tai käytät kevyttuotteita tms.”
   Jos pyydetään mielipiteitä niin silloin taitaa olla tolkullista olettaa että niitä tulee – ja että ne ovat myös kriittisiä. Ja ihan rakentaviahan ne ovat olleet. Kasviksia voisi tosiaan lisätä ja punaista lihaa korvata muilla tuotteilla jotka ovat tutkitusti parempia vaihtoehtoja, kuten pähkinät, palkokasvit ja rasvainen kala. Dieettiruokaankin saa aika paljon vaihtelua aikaiseksi ilman että tarvitsee tinkiä laadusta, makroista tai hinnasta. Itse summa 70 e nyt on aikalailla ”perushinta” tuollaisesta setistä.

  • Metallisydän

   Niin kuin tossa jo kirjoitin, jokaisella on mun mielestä oikeus mielipiteeseensä ja täällä mun blogissa myös oikeus sanoa se. Sitä taas on hankalampi sanoa kenen mielipide sitten on sen oikeampi kuin toisen. Ja täytyy kyllä sanoa että mä olen sen verran itsepäistä tyyppiä, että mua ei kauheesti heilauta sen enempää kriittiset kuin rakentavatkaan palautteet, mä syön tän jälkeenkin liian vähän kasviksia ja liikaa lihaa 😀 Mutta hei, mulla on siihen täysi oikeus 😀

 13. Mintukka

  Ei tuo lastenruokakysymys ollu mitenkään pahalla tarkotettu :). Kerran seurustelun hetken aikaa miehen kans joka söi ruokavalion mukaan oikeen superfitnessruokaa ;), mutta kahdelle lapselle haki lähes päivittäin mäkistä ruokaa, kun ei enää lapsille jaksanut kokata. Mun mielestä se oli aika ristiriitaista…
  Tämähän ei siis liittynyt mitenkään tähän sun postaukseen, mutta tuli vaan mieleen :).

  • Metallisydän

   En mä sitä mitenkään pahalla ottanut 😊 Lähinnä aattelin että kauhistelet ettei kai lapselle syötetä pelkkää fitness-ruokaa 😄 Emilia syö tosiaan ihan tavallista kotiruokaa, jota tehdään aina erikseen. Kyllähän siinä kokkaamista riittää, mutta se on ihan meidän oma valinta että me ei syödä sitä tavallista makaronilaatikkoa, perunamuusia tai lohikeittoa, vaan omia dieettiruokia. Emilian ruuista ei tingitä yhtään sen enempää kuin omistakaan. Heseenkin toki pääsee, tosin aika harvoin 😄

 14. 1/3 Arnold

  Oma jääkaappi näyttää jokseenkin identtiseltä, tosin punaisen lihan tilalla broiskua eri muodoissa (leikkele, suikale, jauhis), ku tulee vähän halvemmaks, ku lihaa menee noin 600 g päivässä ja rahkapurkit 500 g purkkeja, kun sitäkin herkkua kuluu se puolikas kilo päivässä. Riisit on niitä mainitsemia 2 kilon säkkejä. Ei ihan yhtä hyvää, ku jasmiiniriisi, mutta kun laittaa tarpeeks sokeritonta ketsuppia, ni menee täydestä ku Trump pätevänä presidenttinä :D. Kaurahiutaleet S-ryhmän omia tai Lidlistä, ku kustantaa n 0,6 €/kg. Heinäosiona suosin pakastewokkivihanneksia, porkkanoita ja omppuja. Säilyy hyvin ja helppo kuljettaa mukana. Viikkotasolla ja n 4000 kcal/pvä kustantaa noin 75 € onnelisen sinkun taloudessa. Tässäkään taloudessa ei parsakaalia kulu, kuin joskus vahingossa.
  Suurin yksittäinen ylimääräinen menoerä taitaa olla sokerittomat energiajuomat, mutta aika pieni pahe noin in general.
  Noilla eväillä (ja armottomalla treenillä 😀 ) yritetään kasvaa pojasta isoksi pojaksi.
  PS. Pahoittelut uteliaisuudestani, mutta selvisikö jalkasi vamman laatu?
  PSPS. Huippublogi ja piristää aina kesken duunipäivän lueskella sun kirjoituksia. Keep it going

  • Metallisydän

   Mulla tuo kana tökkäsi aika totaalisesti pari vuotta sitten. Sitä ennen söin aikalailal puoliksi punaista lihaa ja broiskua, mutta nyt painottuu vahvasti tonne naudan puolelle, jauhelihaan en varnmaan kyllästy koskaan 😀
   Kaurahiutaleet vois kyllä vaihtaa, noissa Elovenoissa on hinta noussu ihan törkeesti… Kaukana on ne päivät kun ne oli euron kilo, tais mullakin olla sillon vielä hiukset päässä 😀
   Kiitos kehuista 🙂 Jalka menee edelleen lääkärin arvailujen varassa, on jo hiukan parempi ja jos ei tässä parin päivän sisällä ala kunnolal helpottaa, meen jatkotutkimuksiin…

 15. ulla

  Prisma on halpa ja hyvä kauppa. 🙂
  Saa kaiken mitä tarvitsee. 🙂

 16. J

  Osa kommentoijista tuntuu myös unohtavan sen, ettei voi verrata määrien puolesta 50kiloisen balettitanssijan ja 120kiloisen lihaksikkaan mörssärin absoluuttisia ruokamääriä. Esim tuo suositus, että max 500g punaista lihaa viikossa, sillä on ihan eri vaikutus balettitanssijan ja mörssärin kropalle.

 17. tanja

  oletteko huomanneet porin (ja ulvilan) rehdin kaupan reko -lähiruokaryhmiä? ryhmät toimivat facessa ja sieltä suoraan tuottajilta tilaamalla saa viikottain erilaisia tuotteita suoraan tuottajalta. esim. munat itsellä kuuluvat vakiotilauksiin, ruojärven luomumunat on PARHAITA mitä tiedän. 🙂
  lihoja, kalaa, viljatuotteita, kasviksia ym. vaikka kuinka kausittain(kin) tarjolla. mahtavaa ostaa tuotteet suoraan tuottajalta, tietää mitä saa ja palautteen voi antaa suoraan asianomaiselle 🙂
  vahva suositus!!

 18. Biologi

  Näillä aineksilla ei kyllä monipuolista ja terveellistä ruokaa tehdä vaikka miten perin paistelisi, en ymmärrä miksi sana terveellinen on otettu edes mukaan, dieettiruokaa tämä varmaan onkin.
  4-henkinen perheemme (aikuiset + lapset) syö viikon 80-100e budjetilla, eikä varmasti epäterveellisemmin. Syömme viikottain suurinpiirtein:
  Lihat sun muut aina maustamattomina:
  1 lohen tai muikkuja (muikut on tosi edullisia!)
  2 x jauheliharuokaa (syödään yleensä 2 päivää) (gmo-vapaata)
  2 x kanaruokaa
  (1-2 x ”korvausruokaa” lapsille kalapuikkojen, tortillojen, hodareiden, hampparien tms. hömpän muodossa, jos tulee tehtyä ruokaa aikuisempaan makuun kuten pihvejä)
  leikkeleitä leivän päälle max 1 rasia, suositaan kalkkunaa.
  Kasviksia ja hedelmiä menee liian vähän, muutta viikkotasolla:
  500g porkkanaa
  500g perunaa
  1-2 parsakaalia
  2 ruukkusalaattia
  2-3 kurkkua (aina suomalaista)
  2-4 paprikaa
  2 miniluumutomaattirasiaa
  1 rasia kiiviä
  500g-1kg omenaa (suomalaista aina kun mahdollista)
  500g-1kg banaaneja (reilu/luomu aina kun mahdollista)
  +pari pussia vaihtelevia pakastevihanneksia
  Vaihtelevasti lisäksi: avokadoa, babypinaattia, kaaleja, kesäkurpitsaa, kukkakaalia, päärynää, sitrushedelmiä, herkkusieniä, yrttejä, viinirypäleitä, eri sipuleja ja valkosipulia, pakastemarjoja jos ei enää omasta takaa ole pakkasessa (suomalaisia) sekä välillä pähkinöitä ja siemeniä
  Munia kenollinen (AINA Free-range munia! ehdottomasti paras kasvatusmuoto!)
  Maitoa (aina punaista ja vapaan lehmän) 1l
  Jogurttia (lapsille maustettua) 1l
  Luonnonjogurttia 0,5l
  juustoa arviolta 200-300g
  (ruokakermaa 1prk)
  Oivariini 0,5-1 pkt
  Oliiviöljyä tarpeen mukaan
  Tarpeen mukaan muroja (SUN murot) joskus mysliä
  Tummaa riisiä 0,5-1pkt
  Tummaa pastaa n. 1pkt
  Mausteita (ei sekoituksia)
  Tummaa leipää (suomalaisesta viljasta) 1-2pkt
  tai Vaaleaa leipää 1pkt
  (Toisinaan patonkia, vesirinkeleitä tms. ”pullaleipää”)
  Mehua 1prk (smoothien sekaan menee osa, osan näpistää lapset)
  Pienelläkin budjetilla voi siis tehdä myös pieniä valintoja paitsi terveellisyyden, myös reilun, eettisen ja eläinten hyvinvoinnin eteen ja tehdä simppeliä ja maistuvaa ruokaa.

  • Metallisydän

   No huh huh! Meillä kuoltas tuolla ruokamäärällä nälkään… Meillä syödään joka päivä kaksi lämmintä ruokaa, jotka tehdään itselle erikseen, lapsille erikseen. Mä syön jo yksinään noin 50 kananmunaa (out of kanan ass, ehdottomasti paras tuottamismuoto!) ja kolmisen kiloa lihaa/kanaa/kalaa (gsm-vapaata) viikossa. Yhtään teidän perheestä tietämättä veikkaan, ettei ainakaan bodareita tai fitness-urheilijoita perheestä löydy noilla ruokamäärillä… Omat ruuat pitää olla sellasia että ne on helppo ottaa töihin mukaan ja mielellään suhteellisen yksinkertaisia valmistaa.
   Huomauttaisin vielä, että tässa oli kyse minun ja Sarin ruusita, ei lasten ja koko perheen ruuista ja meidänkin ruuista vai osalle viikkoa. Lisäksi vielä tekstin teeman mukaisesti valittu sieltä halvemmasta päästä.
   Terveellisyys on myös suhteellinen käsite. Sen voi vetää yli ja lähteä hifistelemään, tomaatit voi kasvattaa itse (voin lainata sulle Sonja Lummen kirjoittaman oppaan tomaatin kasvatukseen jos haluat) ja kanalankin voi halutessaan pykätä omaan pihaan, on varmasti niin vapaita kanoja kuin itse vaan haluaa, oma lehmä pyörimään vapaana siihen pihaan ja viljankin voi kasvattaa itse luomuna, lannoittaa vaikka niiden omien kanojen kakalla. Toisena ääripäänä voi vetää Atrian valmispizzoja, einesmakaronilaatikkoa ja Hesen hampurilaisia. Ja sitten on kaikkea siltä väliltä.
   Ootko muuten koskaan harkinnut oliiviöljyn oheen kookosrasvaa, luomuna luonnollisesti?

  • Nimetön

   Kookosrasvaa, luomuna, käytän vain ulkoisesti 🙂 ja kyllä, ollaan tavallinen perhe, emme kilpaurheilijoita missään lajissa.
   Terveellinen ja hifistely eivät ole synonyymejä. Hifistely on hifistelyä perustuen harmillisen usein tunteisiin ja arvoihin kun taas terveellisyyden taustana on yleensä tieteellinen näyttö, kuten esimerkiksi ihmiskeholle välttämättömien/tarpeellisten/elinvoimaa ylläpitävien aineiden saaminen ravinnosta ja ruuansulatuselimistöllemme sopiva ravinto.
   Kehonrakennuksella ei toki pyritäkään luonnollisimpaan tilaan ja joitain valintoja joutuu väkisinkin tekemään tulosten eikä optimin näkökulmasta. Myös ravinnon suhteen. Kriittisesti kuitenkin suhtautuisin siihen, että kehonrakennuspuuhiin vaadittava dieettiruokavalio määritellään suoriltaan -terveelliseksi- tutkiskelematta sen tarkemmin, voiko niin sanoa. Toki, tämäkin on parempi kuin roiskeläppäpizza-dieetti, mutta parantamisen varaa siinä silti on, eritoten siellä kasvispuolella. Noilla lihamäärillä myös punaista lihaa, vaikka prosessoimatonta valtaosin onkin, kannattaisi ehdottomasti vaihtaa muuhun protskuun. Suolistosairauksien ja -syöpien yhteys punaiseen lihaan ei ole huuhaata ja ovatpa pirun ikäviä sairauksia kaiken päälle.
   Free range on osa out of kanan ass tuotantomuotoa, mutta kenenpä pylly ei kiittäisi lajityypillisestä elämästä? Tai ainakin niin mahdollisimman lajityypillisestä, kuin tehotuotannossa on nykyään mahdollista. Kunnioituksesta tuota jaloa elukkaa kohtaan joka elää vain tuottaakseen pöytiimme tuota superruokaa! 😉 (On muuten edullisempaa kuin luomu)

  • Metallisydän

   En mäkään ole kilpaurheilija ja silti on proteiinit jostain revittävä 😀 Ehdotuksia niiden lähteiksi voi vapaasti heitellä, mielelläni otan siihen vinkkejä vastaan ja pohdiskelen onko ne sovellettavissa käytäntöön 🙂
   Mun mummolla ja papalla oli aikoinaan kanoja omassa ulkorakennuksessa/pihalla. Uskaltaisin väittää että ne oli aika onnellisia kanoja, sellaisella rakkaudella nitä hoidettiin. Ja kyllä niiden munat vaan uskomattoman hyviä olikin 🙂

  • Nimetön

   Protskun lähteenä voisi käyttää enemmän kalaa ja jos kana tökkii, menisikö kalkkuna? Jos noiden muhjusuikaleiden sijaan ostaa ihan perus fileenä broiskunsa ja siipaloi itse (raakana tai kypsänä), tulee paljon parempaa. (Naapurin Maalaiskanaa pidän itse paraslaatuisena, kasvu, ruokinta ja muistaakseni hybridi on eri kuin yleensä). Tylsä seitikalakin menee ihan kivasti kun pannulla pyöräyttää ja maustaa, lohihan nyt on vaan hyvää ja turska esim. pakastealtaasta kokeilemisen arvoinen.
   En uskalla mennä arvioimaan miten paljon pienempi tai suurempi paha nuo prosessoidut kasvi/maitoprotskut olisi jos niillä nautaa korvaisi välillä. En ole kovin perehtynyt asiaan kun en käytä.
   Eikä sitä nautaa tarvitse kokonaan poistaa lautaselta. Ehta liha on parempi kuin pekoni tai leikkele, joiden riskit on suhteessa suuremmat. Riittää kun vähän laskee, että ei ihan kokopäiväjokapäivä sitä piffii pupella. Jos ja kun tähän mennessä saatu näyttö (näyttöä siis ON, mutta lisätutkimusta tarvitaan sulkemaan pois mahdollisia muita selityksiä) punaisen lihan ja suolistosyöpien yhteydestä todetaan kausaaliseksi (syy-seuraus) jokainen päivittäinen 100g annos nostaa riskiä 17%. Se on liki saman verran, kuin todettu 18%/50g annosta kohden prosessoitua lihaa. (WHO)
   Tsemppiä kasvisten kanssa, niitäkin voi kerralla pilkkoa rasioihin jääkaappiin. Salaatti säilyy paremmin, kun säilyttää itse salaatinlehdet erikseen ja muut osaset erikseen. Siitä vaan kippaa lautaselle sekaisin. Parsakaali-inhosi voit laittaa genetiikan piikkiin. Jos en väärin muista, yksi geeni vaikuttaa siihen, maistammeko fenyylitiokarbamidin, joka muistuttaa kasvimaailman kitkeriä makuja.

 19. Nimetön

  Vai ravitsemussuositukset huuhaata, viikossa 50 munaa, 3kg lihaa ja kourallinen kasviksia, aspartaamimehukeittoa ja Pepsi Maxia päälle.
  No, hyvä että puhut vain teidän puolestanne. Hirveästi en tällä ravitsemustietämyksellä ainakaan lähtisi muita opastamaan 😀

  • Metallisydän

   Ei, puhun ainoastaan omasta puolestani. Sari syö varmasti sunkin asteikolla paljon terveellisemmin kuin minä.
   Viikkotasolla yksin minulla menee tosiaan liki tuo 50 kananmunaa, osa keltuaisilla ja osa ilman, toki vaihtelevuutta on ja joinakin viikkoina määrä saattaa jäädä jopa alle 40 munaan, mutta paljonhan se on sekin. Lihaa/kanaa/kalaa syön aika lähelle sen kolme kiloa viikossa, siitä noin kaksi kiloa koostuu naudanlihasta ja kilon verran kalasta ja kanasta. Aiemmin söin enemmän kanaa, mutta nyt siihen on tullut jonkinlainen blokki, ei vaan oikein uppoa, siksi naudanlihan osuus on nyt isompi. Päälle yksi maitorahka päivässä, siinä oikeastaan tuo proteiinipuoli, mitä nyt lisäravinteista hiukan lisää.
   Mistä lähteistä sinun mielestäsi proteiini olisi parempi ottaa? Maitotuotteista? Eikös ne viimeaikaisten tutkimusten valossa ole myös aika hyvin demonisoitu? Kasviproteiineista? Näitä uusia hittituotteitahan on vaikka kuinka paljon, on nyhtökauraa, Härkistä, Quornia, seitania, tofua ja Mifua jne. Aika rankasti prosessoituja vaan taitaa kaikki olla…
   Kasvisten suhteen olen kyllä onneton, se on ihan selvää. Olen tosi laiska tekemään salaattia tms. Parsakaali ja aika lailla muutkin kaalit on ihan nou nou. Wokkivihanneksetkaan ei uppoa kuin joskus harvoin. Tomaatteja jaksan kasan heittää lautaselle, samoin porkkanoita järsiä aina silloin tällöin. Ja jos joku muu tekee salaattia, sitä kyllä syön mutta itseltä jää useimmiten kyllä pilkkomatta. Omenia syön ja banaanin päivässä kaliumin lähteenä. Niin ja marjoja pakastimesta.
   Hiilarit, joita tällä hetkellä syön aika vähän, koostuu pääasiassa riisistä, kaurahiutaleista ja pienestä määrästä ruisleipää ja riisimaissikakkuja.
   Rasvat tulee cashew-pähkinöistä, jotka on mun herkkua, oliiviöljystä ja kookosrasvasta. Ne unohtui kokonaan tästä postauksesta, niistä kun ainoastaan oliiviöljyn ostan kaupasta, muut tilaan netistä.
   Pepsi Max on mun herkku ja pahe. Koen sen kyllä itseasiassa aika pienenä paheena aspartaamistaan huolimatta. Esimerkiksi tupakkatuotteita kun en käytä ollenkaan ja alkoholiakin vain kerran, pari vuodessa ja silloinkin naurettavan vähän.
   Mutta tosiaan, jos sulla on hyviä ehdotuksia proteiininlähteiksi, anna palaa, otan mielelläni ehdotuksia vastaan!

 20. Mistä terveellisen ruokavalion PITÄISI koostua? – Metallisydän

  […] Kuinka paljon terveellinen dieettiruoka maksaa? […]

 21. Hanna

  Kananmunien osalta tutkimukset osoittavat nykyään selvästi, ettei niillä ole vaikutusta kolesteroliin. Lihansyönnin demonisointi alkaa jo todella tympiä, sillä kaikki sen syöpää aiheuttavaksi ruuaksi julistavat tutkimukset ovat keskittyneet juuri prosessoituun lihaan – jauhoisiin leikkeleisiin, eineksiin, mäkkärin burgereihin…missä ovat rehdit tutkimukset ruohoruokitusta lihasta? Esimerkiksi laadukas naudanlihapihvi ja runsas salaatti ei vaan missään nimessä ole epäterveellisempi valinta kuin äärimmäisen prosessoitu nyhtökaura salaatilla. Jalosteita ei kannata suosia, prosessoitua nekin. Mutta laadukkaassa lihassa ei ole tuoteselostetta, ja se on äärimmäisen puhdasta ja ravitsevaa ruokaa. Kuten myös kananmunat. Eettisiä ongelmia näiden suhteen onkin enemmän, mutta siihenkin voi itse vaikuttaa suosimalla luomua ja ruohoruokittua lihaa ja vapaiden kanojen munia. Kelle tahansa on hyväksi lisätä kasvisten syöntiä ihan reilusti, eikä kasvisruoka ole ollenkaan huono vaihtoehto. Kunhan se on puhdasta, aitoa ruokaa. Muun muassa kolesterolia nostaa juuri se käsitelty, prosessoitu, kaikkea turhaa lisäainetta täynnä oleva ruoka, ei oikea ruoka. Joten se että tekee sen nyhtöruuan nyhtökaurasta laadukkaan kasslerin sijaan ei ole millään tavalla terveellisempi vaihtoehto. Ei täydellisesti tarvitse syödä ja kukin päättää itse, mutta kannattaa miettiä järjellä ennen kuin saarnaa muille mikä on terveellistä ja mikä ei.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.