Tapaus Aku Louhimies

Aku Louhimies oli minulle vielä muutama päivä sitten mahtavien elokuvien, kuten Levottomat, Paha Maa ja Vuosaari, sekä nyt viimeisimpänä uuden Tuntemattoman Sotilaan ohjaaja. Louhimies on edelleen kaikkea tätä, mutta nyt valitettavasti myös jotain ihan muuta.

Hollywoodissa on vellonut jo pitkään kohut erinäisten elokuvaohjaajien ja näytteijöiden kohdalla. #metoo -kampanja on tuonut naisnäyttelijöille uskallusta nousta esiin ja kertoa järkyttävistä kokemuksistaan ja seksuaalisesta ahdistelusta. Jokin aika sitten tuntui siltä, että lähes viikoittain nousi esiin uusi tunnettu näyttelijä, ohjaaja tai tuottaja, joka oli käyttänyt valtaansa nuorten naisnäyttelijöiden alistamiseen tai ahdisteluun.
Suomen oma ”Weinstein”
Nyt Suomi on saanut oman ”Weinsteininsa” kun lukuisat Suomen eturivin naisnäyttelijät, kuten esimerkiksi Pauliina Tola, Pihla Viitala, Matleena Kuusniemi, Lotta Lehtikari ja Minna Haapkylä ovat kertoneet kokemuksistaan Aku Louhimiehen ohjattavina. Varsinaisia seksuaalisia ahdistelusyytöksiä ei tietääkseni ole esitetty, vaan kyse on ollut Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista, kiusaamisesta, alistamisesta, jopa nöyryyttämisestä. Lukiessani Ylen artikkelia aiheesta nousi kieltämättä melkoinen kiukku naisnäyttelijöiden puolesta, ei ketään saa kohdella tavalla jolla naiset kertovat Louhimiehen heitä kohdelleen, jopa rääkänneen.

Lynkkaus mediassa
Kiukku on noussut myös lukiessani eri medioista useamman päivän ajan Louhimiehen julkista lynkkaamista. Naisnäyttelijät ovat tehneet täysin oikein tuodessaan Louhimiehen toiminnan esiin, kertoessaan kokemastaan nöyryytyksestä saadakseen sen loppumaan ja mahdollisesti suojellakseen muita naisnäyttelijöitä vastaavilta kokemuksilta. Yhtään Louhimiestä puolustamatta, mediassa asiaa voitaisiin mielestäni kuitenkin käsitellä muullakin tavalla. Samalla tavalla kuin naisten kertomat Louhimiehen metodit tuntuivat täysin kohtuuttomilta naisia kohtaan, tuntuu minusta tämänhetkinen julkinen Louhimiehen lynkkaaminen jokaisessa mediassa jokseenkin kohtuuttomalta. Jossakin määrin voidaan toki kokea että Louhimies saa nyt ansionsa mukaan, mutta kai siinäkin jossain menee raja. On aivan sama mitä Louhimies tällä hetkellä sanoo, se käännetään varmasti häntä vastaan. Ei ihme että Louhimies perui eilen osallistumisensa Veitola, Enbuske, Salminen -ohjelmaan.

Älä missään nimessä erehdy tykkäämään
Tämä julkinen lynkkaaminen on mennyt ihan naurettaviinkin mittasuhteisiin, sillä julkisuudessa on jopa listattu julkisuuden henkilöitä, jotka ovat menneet tykkäämään Louhimiehen Facebookissa julkaisemasta anteeksipyynnöstä. Nämä julkisuuden henkilöt joutuvat nyt puolustelemaan itseään ja selittelemään miksi ovat siitä tykänneet, jos eivät halua saada osaansa paheksunnasta.
Haluankin tässä lopuksi vielä erikseen korostaa, että mielestäni naisnäyttelijät, jotka ovat kokemansa vääryydet tuoneet esille, ovat toimineet täysin oikein ja todella rohkeasti ja jos kaikki lukemani pitää paikkansa, Aku Louhimies puolestaan on toiminut täysin tuomittavalla tavalla, jota en missään tapauksessa hyväksy. Median piiskaama someraivo alkaa kuitenkin hiljalleen muistuttaa yhtä ihmistä kepeillä hakkaavaa vihaista väkijoukkoa… kannattaisiko jokaisen nyt hieman hillitä itseään?

Kommentit (14)
  1. Mietteliäs
    23.3.2018, 08:25

    Minusta ohjaajan täytyy pystyä ohjaamaan ja saamaan näyttelijöistä irti ilman kiusaamista ja höykyttämiarä. Ei todellakaan ole ok sanoa pienelle lapselle, että hänen vanhempansa ovat kuolleet, että saataisiin aitoa itkua aikaan.
    Somelynkkaus nykyään on aika rajua ja hurja ilmiö. Tällainen ihminen joka netissä pyörii, törmää kaikenlaisiin kirjoituksiin usein. Mutta elämää on myös tietokoneen ulkopuolella. Meillä töissä esimerkiksi tästä aiheesta ei juuri kahvikeskusteluissa ole juteltu. Tuntuu, että asiat jotka kohahduttavat somessa ja saavat aikaan keskustelua siellä, eivät jotenkaan siirry ulkomaailmaan. Harva niistä asioista keuhkoaa netin ulkopuolella.

  2. Jos totta puhutaan niin minusta koko metoo kampanja on mennyt ihan yli jo. Tämän kun sanot ääneen niin sinut ristiinnaulitaan. En vähättele asioita esim. seksuaalinen ahdistelu ja raiskaukset ym on kamalia ja toki niistä on hyvä puhua ja ihmiset saavat vertaistukea. Jotenkin silti tuntuu että asioilla mässäillään, niitä lietsotaan ja suurennellaan, missä menee senkin raja? Jokainen nainen luultavasti on kokenut huuteluita ulkonäöstä, saanut läpsyjä pepulle yms.. Ei ole hyväksyttävää, mutta tuntuu että jokaisesta miehen katseesta tms ollaan jo somessa huutamassa #metoo, meneekö koko kampanja merkitys niiltä, joihin sen oikeasti pitäisi kohdistua.
    Louhimiehestä en ota sen enempää kantaa, asioilla yleensä kun on kaksi puolta, joita toinen osapuoli on pyytänyt anteeksi ja silti häntä kivitetään hullun raivolla. En silti hyväksy tuollaista naisten kiusaamista yms elokuvan yms takia, mutta jotain rajaa juurikin tuohon someraivoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *