Synnytyksen jälkeinen vaiettu vaiva

Emilia syntyi kaksi vuotta sitten sektiolla, joka ei sujunut aivan suunnitellusti. Lopputulos on kuitenkin aivan ihana, kuten kaikki blogia lukeneet ovat varmasti huomanneet. Sivutuotteena Sari sai sektiosta kuitenkin riesakseen ikävän, mutta ei kovin harvinaisen vaivan, vatsalihasten erkauman.
Vatsalihasten erkauma tarkoittaa sitä, että suorien vatsalihasten välinen jännesauma on venynyt ja vatsalihakset ovat erillään toisistaan. Useimmiten erkauma palautuu lähes itsestään, mutta ei joka kerta. Sarillakin erkauma pieneni, mutta ei poistunut kokonaan, joten Sari lähti päättäväisesti asiaa tutkimaan ja sitä hoitamaan erilaisilla liikkeillä, joita asiantuntijat hänelle neuvoivat. Vaiva ei vaan ottanut lähteäkseen, ikävä erkauma oli vielä reilun vuodenkin kuluttua selkeästi havaittavissa, vaikka olikin pienentynyt. Apu löytyi Porilaiselta äitiysfysioterapiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta, Maija Korkeamäeltä, joka käyttää työssään apuna ultraäänilaitetta.

20160704_101100 20160704_102922

Erkauman hoitoa hankaloittaa se, että pinnallisten vatsalihasten jännittäminen vetää vatsalihaksia erilleen toisistaan ja tarkoitus on juuri nimenomaan saada ne vahvistumaan ja kiinnittymään keskeltä toisiinsa, mikä taas tapahtuu lantionpohjan lihaksia jännittämällä. Hankalan hommasta tekee sen pienen eron oppiminen, jolloin oikeat lihakset on oikealla tavalla jännitetty ja vetävät vatsalihaksia yhteen eikä päinvastoin. Tämän eron löytämisessä ja tunnistamisessa astuu kuvaan ultraäänilaitteen hienous. Sen avulla potilas itse näkee vatsalihastensa liikkeet ja oppii samalla käsillä tunnustelemalla tuntemaan miten jännittää oikeita lihaksia oikealla tavalla. Samalla fysioterapeutti opettaa muutamia hyviä liikkeitä, joilla vahvistaa ja jännittää juuri kyseisiä lihaksia jotta erkauma kuroutuu umpeen.

vaiva

Jo jossain vaiheessa epätoivoiselta tuntunut projekti lähti viimein etenemään. Suosittelenkin vastaavan vaivan kanssa painiskelevia käymään tutustumassa ultraäänilaitteen omistavan ja asiantuntevan fysioterapeutin juttusilla. Porin seudulla suosittelen lämpimästi Fysio Kellistä ja Maija Korkeamäkeä, verkkosivut löytyy TÄÄLTÄ.
P.S. Saattaa sisältää asiavirheitä, meikäläinen kun on ihan maallikko näissä jutuissa.

Kommentit (4)
  1. Maija on kyllä erittäin hyvä ja asialleen omistautunut! 🙂

  2. Näin asiaan perehtymättömälle ei kyllä nyt auennut yhtään miksi tuo erkauma on niin haitallinen ja ikävä vaiva?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *