Suoraa puhetta dopingista fitness-lajeissa

Eilinen blogiteksti käsitteli fitness-maailman tabuja, asioita joista ei saa puhua. Yksi noista asioista oli doping fitness-urheilussa, mikä nostatti sen verran keskustelua eri tahoilla, että päätin ottaa aiheen hieman laajempaan käsittelyyn. Jos et kestä suoraa ja sensuroimatonta puhetta dopingista, kannattaa jättää tämä teksti väliin ja lukaista sen sijaan vaikka tämä kiva pepputreenipostaus joka ei loukkaa ketään…

Ai ei pepputreeni kiinnostanut? No, omapa on valintasi…
Faktahan on se, että huippu-urheilussa käytetään dopingia, oli laji sitten lähes mikä hyvänsä. Maailman kärkeen ei ole asiaa ilman lääkeaineista saatavaa apua. Doping-testejä toki tehdään ainakin jossain määrin, käryjäkin tulee ja kärynneet urheilijat lynkataan julkisuudessa. Se on kuitenkin vain jäävuoren huippu.
Samaa tahtia doping-testien kanssa kehittyvät myös keinot peittää dopingin käytön näkyminen noissa testeissä. Uskallan väittää, että huippu-urheilussa tapahtunut doping-käry johtuu enemmänkin jonkun mokasta peiteaineiden kanssa tai huonosta ajoituksesta, kuin siitä että testaamalla oltaisiin saatu napattua kiinni juuri se yksi doupannut satojen puhtaiden urheilijoiden joukosta.

Kehonrakennus on vielä asia erikseen, sillä siinä ei doping-testausta suoriteta antidoping-sopimuksista huolimatta. On siis vaiettu salaisuus, että kehonrakentajat douppaavat ”luvallisesti”, kaikki sen tietävät, mutta siitä ei vaan puhuta missään ääneen.
Ikävä kyllä doping ei ole mitenkään harvinaista fitness-maailmassa muissakaan lajeissa, vaikka niissä doping-testausta suoritetaankin. Jo harrastajatasolla kuntosalitreenaajat ovat varmasti tilastojen kärjessä dopingin käytössä. Silti on hyvin huolestuttavaa havaita harrastajien ja kilpailuihin tähtäävien treenaajien ajatusmaailmassa yleistyvän käsitys, että doping jotenkin kuuluisi lajiin, että ilman sitä ei voisi menestyä.

Tiedän useamman lahjakkaan ja täysin puhtaasti treenaavan body-lajien urheilijan joilla on täydet mahdollisuudet menestyä kansallisissa, jopa kansainvälisissä kisoissa. Työtä se vaatii ja valtavaa panostusta, mutta mahdotonta se ei ole. Tämä viesti olisi tärkeää saada kuuluviin myös juniorikisaajien ja treenaamista kilpaileminen mielessä aloittelevien korviin.
Doping ei ole kiellettyä ihan vaan huvin vuoksi, tai siksi, että halutaan olla vittumaisia. Doping on kiellettyä sen terveydelle haitallisten vaikutusten vuoksi. Tämä on toinen tärkeä viesti.
Nämä kaksi asiaa on ehkä ne tärkeimmät, jotka valmentajan tulee tehdä valmennettavalleen selväksi ennen kuin kisasuunnitelmia aletaan tekemään. Aloittelevat treenaajat ja erityisesti juniorit ovat hyvin vaikutuksille alttiita ja valmentajalla on valtava vaikutus ajatusmaailmaan. Jos valmentajan ensimmäinen kysymys on ”aineilla vai ilman?”, mennään jo metsään ja lujaa.

Kommentit (2)
 1. Supermassit Nutritio
  30.7.2015, 14:05

  ”Maailman kärkeen ei ole asiaa ilman lääkeaineista saatavaa apua. Tiedän useamman lahjakkaan ja täysin puhtaasti treenaavan body-lajien urheilijan joilla on täydet mahdollisuudet menestyä kansallisissa, jopa kansainvälisissä kisoissa. ”
  Ni että kärkeen pääsee vai ei pääse ilman dopingia? Onkos tohon ensimmäiseen-lohkasuun mitään muita perusteita kuin ’fiilikset’ asiasta?

 2. Kehonrakentajalegenda avautuu dopingista | Metallisydän
  31.7.2015, 07:30

  […] Eilisessä tekstissäni kerroin omista ajatuksistani ja mielipiteistäni dopingista fitness-lajeissa. Nyt on aika päästää ääneen todellinen asiantuntija, kuusinkertainen kehonrakennuksen Mr. Olympia -voittaja Dorian Yates. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *