Metallisydän
Metallisydän

Sukupuolineutraalit liikennemerkit – Mitä seuraavaksi?

Ensin muutettiin ammattinimikkeet sukupuolineutraaleiksi, nyt liikennemerkit.
Ajattelin kirjoittaa aiheesta blogipostauksen ja vetää sen tarkoituksella ihan yli. Keksiä vielä naurettavampia asioita joita voisi seuraavaksi muuttaa sukupuolineutraaleiksi… Mutta arvatkaa mitä? Minä en hitto vieköön keksi enää mitään naurettavampaa.

liikennemerkit

Sukupuolineutraalit liikennemerkit

Ammattinimikkeiden sukupuolineutralisoinnille naureskelin jo aiemmin, joten skipataan se puoli tällä kertaa kokonaan (jos kiinnostaa, niin se postaus löytyy TÄÄLTÄ). Hypätään tällä kertaa suoraan tähän tuoreeseen aprillipilalta tuntuvaan uudistukseen, eli sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin…
Jossain määrin pystyn ymmärtämään perustelut ammattinimikkeiden muuttamisen taustalla. Varmasti löytyy sähköasentajia, jotka eivät halua tulla kutsutuksi sähkömiehiksi tai asianajajia, jotka eivät halua olla lakimiehiä. Mutta kertokaa nyt ihmeessä minulle, kenen sukupuoli-identiteettiä loukkaa nykyinen jalkakäytävän merkki, jossa mies kävelee käsi kädessä tytön kanssa (isä ja tytär?) ja millä perusteella ehdotettu tikku-ukko-merkki on parempi?

Joo mä tiedän, ei saa sanoa tikku-ukko, joku voi kokea sen loukkaavana ja sukupuolisyrjintänä. Parempi termi olisi varmasti tikkuhenkilö, tikkuihminen tai jokin muu yhtä tökerö ja naurettava termi.

Hame vai ei?

Ei minulla ole mitään liikennemerkkien uudistamista vastaan, jos siihen olisi oikeasti tarvetta. Jotenkin vaan huvittaa kaikki tällainen sukupuolineutraaliudesta vouhottaminen ja merkkien muuttaminen vain muuttamisen ilosta. Eikö senkin ajan ja rasurssit olisi voinut käyttää johonkin ihan oikeasti hyödylliseen? Ihan oikeasti jos pysähdytään nyt tätäkin juttua miettimään, niin kyllä siinä nuttura aika tiukalla saa olla että noista vanhoista liikennemerkeistä pystyy mielensä pahoittamaan.
Mitä väliä sillä on onko Lapsia-liikennemerkissä toisella lapsista hame vai ei? Omaan silmääni tuo uusi merkkiehdotus nyt ainakin näyttää melkolailla hölmömmältä, eikä se johdu hameesta tai sen puuttumisesta.

Muitakin uusittuja liikennemerkkejä

Uusimisehdotuksia on tehty monille muillekin liikennemerkeille, nuolien kärkiä on muutettu,  moottoripyörä modernisoitu, ja polkupyörä muutettu muistuttamaan maastopyörää. Näiden kaikkien muidenkin uudistusten tarpeellisuutta tulee ainakin itse hiukan kyseenalaistettua. Miten tarpeellista on esimerkiksi Ratsastustie -merkkiin tehty uudistus? Miten paljon aiempaa informatiivisempi, selkeämpi ja ymmärrettävämpi on uusi merkki, jossa ratsastajan pää on irroitettu vartalosta ja siihen on lisätty lippa?

Sitäpaitsi, itse koen tällaisena kananmunanmallisen pään omaavana uusien merkkien korostetun pyöreät päät loukkaavina ja meitä munapäitä sortavina. Pitäisikö tässä ihan mielensä pahoittaa ja lähteä kasaamaan mielenosoitusta?
(Iltasanomissa lisää aiheesta)

Kommentit (19)

 1. KristiinaS

  Musta noi kaikki tikkuhenkilöt näyttää pojilta. Pojat pyörittää maailmaa kun hameväki pyyhitään pois liikennemerkeistäkin.
  Heppailu on kyllä vaarallista kun ihan vakiona pidetään sitä että pää irtoaa. 😀

  • Metallisydän

   Totta! Mun mielestä liikennemerkit pitää poistaa kokonaan, ettei vaan kukaan pahoita mieltään tikku-ukoista!

 2. Kyllä, joissain asioissa nuttura kiristää

  ymmärrän ihan oikeasti, että kirjoitat näitä kieli poskella ja kaikelle saa nauraa ja sulla on oikeus olla mitä mieltä tykkäät ja plaaplaaplaa… Mutta. Onko mielessä kenties käynyt, että tuolla naureskelulla ja vähättelyllä tulet samalla tukeneeksi tällä hetkellä vallitsevia ongelmakohtia yhteiskunnassa? Jos tätä asiaa miettii toisin päin, niin loukkaavatko nuo uudet liikennemerkit jotenkin sinua? Entä häiritsisikö mustapekka-pelissä, jos ammattinimike olisikin perheen naisella, eikä miehellä? tai jos jossakin perheessä olisikin kaksi äitiä tai kaksi isää? Mitä jos jonkin perheen poika olisikin pukeutunut mekkoon? Mitä jos Pekka ei olisikaan musta?
  Tuon asioiden sukupuolineutraaliksi muuttamisen tarkoitus ei edelleenkään ole viedä sukupuoli-identiteettiä keneltäkään vaan ainoastaan viedä sukupuoleen sidotut normit vähän kerrallaan mennessään. Eikä liikennemerkkejä tai ammattinimikkeitä muuteta sukupuolineutraaleiksi siksi, että ”joku on pahoittanut taas mielensä”. Sen ei luulisi olevan niin vaikeata ymmärtää.
  Jatka toki läpän heittoa, siinä ei ole mitään vikaa, mutta mitä jos vähättely jäisi hiukan vähemmälle asioista, jotka eivät sinun arkeesi tule vaikuttamaan mitenkään, mutta esimerkiksi lapsesi tulevaisuuteen ainoastaan positiivisesti.

  • Metallisydän

   Jos joku kokee nykyiset liikennemerkit todelliseksi yhteiskunnan ongelmakohdaksi, saa kyllä olla aika sokea niille oikeille ongelmille. Uudet liikennemerkit eivät minua millään tavalla loukkaa tai muutenkaan haittaa, ainoastaan se seikka, että tällainen asia nostetaan yhteiskunnan ongelmakohdaksi kaikkien niiden oikeiden ongelmien ohitse.
   Haluan ehdottomasti maailmasta tasa-arvoisemman, mutta tasa-arvolla ei ole mitään tekemistä tämänkaltaisen naurettavuuden kanssa.
   P.S. Mustapekka-peli on silloisen ajan yhteiskuntaa kuvaava ja sinänsä mielestäni jopa historiallisesti arvokas. Nyky-yhteiskuntaan se taas ei sovi, paitsi ehkä lasten kanssa ihmettelyyn, että millaisia pelejä mummu ja pappa aikoinaan lapsina pelasivat ja sitä kautta keskusteluun lasten kanssa yhteiskunnan normien ja arvojen muutoksesta, miten nykyisin monet asiat ovat paremmin.

  • Nuttura kiristää edelleen

   Kuten edellä sanoin, liikennemerkkejä tuskin on päivitetty siksi, että joku niistä on loukkaantunut. Harvemmin tässä maassa ainakaan mitään päivitetään yhtään mihinkään suuntaan koska joku pahoittaa asiasta mielensä, muutenhan kaikki perinteiset punttisalitkin olisivat jo cross fit -saleja… Pienillä muutoksilla päästään sukupuolten välisessä tasa-arvossa (joka on sen sukupuolineutraalisuuden pointti) taas eteenpäin ja kyllä uskon, että niihin ”oikeisiinkin ongelmiin” puututaan parasta aikaa, isompien ongelmien ratkaisu vain poikkeuksetta kestää pitempään.
   Ja kyllä, tasa-arvolla on paljon tekemistä tällaisten ”naurettavuuksien” kanssa. Ei välttämättä enää meidän sukupolvelle, mutta toivottavasti tuleville.

 3. Elina

  Eikös vanhatkin merkit voisi ajatella sukupuolineutraaleina? Voihan poikakin käyttää hametta ja tyttö housuja. Kuka on sanonut, että tuo hametta pitävä henkilö on edes tyttö?
  Mutta joo, siis rahojen haaskausta. Tällä hetkellä löytyisi varmasti muitakin käyttökohteita tuolle rahalle. Siellä on joku työryhmä tyytyväisenä lähdössä jouluostoksille, kun saaneet mehevän palkkapussin tästä turhuudesta..

  • Metallisydän

   Se minulla tässä taustalla ajatuksena onkin. Eiköhän käytetyt resurssit olisi voinut käyttää järkevämminkin…

 4. Milla

  Mitä väliä? Ei hetkauta itseä vaikka liikennemerkissä seikkailisi se muumi. Juu, ymmärrän että yritit huumoria, mutta tuntuu vähän puuduttavalta nämä jatkuvat valitukset joistakin pikku-uudistuksista.

 5. meri

  oon kyllä samaa mieltä, että nämäkin rahat ois voinu käyttää muunlaiseen, parempaan sukupuolineutraaliuden edistämiseen. esim. translaki, sukupuolineutraalit vessat, ym näitä ongelmallisimpia asioita riittää

  • Metallisydän

   Niinpä.
   Mua muuten edelleen mietityttää nuo sukupuolineutraalit vessat. Ja tällä kertaa ihan vakavissaan. Onko kukaan koskaan miettinyt miksi naisten vessassa on aina enemmän jonoa kuin miesten vessassa. Mä väitän että ainakin osaltaan asiaan vaikuttaa miesten vessoissa olevat pisuaarit, jotka vievät vessakoppeja vähemmän tilaa ja sitä kautta miesten vessassa on pissapaikkoja enemmän kuin naisten vessoissa. Sukupuolineutraaleissa vessoissa jouduttaisiin uskoakseni luopumaan pisuaareista, mikä lisäisi ruuhkaa…

  • m

   Onhan esim. festareilla käytössä sukupuolineutraalit vessat, joissa pisuaarit on eristetty kopeista näkösuojalla. Tämä uskoakseni riittäisi ihan hyvin myös julkisiin vessoihin.

  • Metallisydän

   Monilla festareilla on myös erilliset vessat naisille, uskoisin että ihan siitä syystä että miehillä pakkaa tähtääminen olemaan hivenen heikkoa vahvassa humalatilassa…

 6. Taru/stuffabout.fitfashion.fi

  Mistä sen tietää että tuossa merkissä kyseessä on isä ja tytär? Ehkä siinä on Kalju nainen housut päällä ja pikkupoika hameessa??! Kuinka julmaa ja syrjivää on olettaa, että liikennemerkeissä oleva henkilö on mies – sehän voi olla pitkä housuihin pukeutunut nainen? Naurettavaa olettaa että hameeseen pukeutuva olisi automaattisesti tyttö/nainen ja housuihin pukeutunut mies?!?!?
  On kyllä helvetin turha uudistus mun mielestä. 😀 Laittaisivat vaikka edes muumit tilalle…

  • Metallisydän

   Niinpä. Muumit olis kyllä ihan mahtava valinta! 😀

 7. Johanna

  Ai kyllä mä nyt kanssa niin mieleni pahoitin noista uusista liikennemerkeistä. Meinaan näin kaulan omaavana ihmisenä minusta on ihan törkeää että liikennemerkkeihin kuvataan kaulattomia tikku-ukkoja joiden päät leijuvat ilmassa irrallisina palloina! Kyllä minäkin haluaisin että minun pääni leijuisi vartaloni yläpuolella kuin kaunis ilmapallo mutta piruvie kun menin syntymään pää tiukasti kaulan jatkeena. Toki nyt en ainakaan unohda päätäni vahingossa minnekään huonomuistisena, mutta elegantimpi tuollainen pallo tietysti olisi. Toisaalta minkä viestin se antaa vaikkapa kriittisessä kehitysvaiheessa oleville nuorille kun julkisesti boostataan kaulattomuutta noin arveluttavin esimerkein ihan julkisissa liikennemerkeissäkin? Eikö tämä juuri tue epäterveen minäkuvan syntymistä ja alemmuuskompleksia? Kohta ihmiset haluavat eroon kauloistaan ja plastiikkakirurgia kohtaa aivan uudet haasteet.
  Ei ei ei, kyllä ennen oli asiat paremmin – ja entiset liikennemerkit myös paljon terveemmällä pohjalla. Sitä paitsi hameko tekee naisen ja housut miehen? Mistä me muka tiedetään vaikka lapsi-liikennemerkissä olisi hameeseen pukeutunut isoveli luotsaamassa housuihin pukeutunutta pikkusiskoa koulutielle? Ihan mielikuvituksen puutetta päättäjiltä ja urautunutta ajattelua nykyaikana olettaa sukupuolia vaatteiden perusteella.
  I rest my case 😉

  • Metallisydän

   😀 😀 😀

 8. Maarit

  Minusta tuntuu, että näitä sukupuolineutraaleja nippelipäätöksiä tehdessä missataan se isompi pointti. Mun mielestä nimenomaan olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että me olemme miehiä, naisia, enemmistöjä, vähemmistöjä ja kaikkea siltä väliltä, ja silti tarjota yhtäläisiä mahdollisuuksia esim. uralla etenemiseen ja muihin suuriin elämänvalintoihin.
  Vessojen, liikennemerkkien ja lelukuvastojen kimpussa puuhaaminen tuntuu suorastaan älykkyyttä aliarvioivalta, ja aiheuttanee suurimmassa osassa ihmisiä lähinnä tuskastunutta puuskahtelua.
  Toisaalta: ehkäpä näitä kysymyksiä on ollut pohtimassa ja päättämässä monimuotoinen työryhmä, joista tulee ystäviä ja joiden lapset leikkivät keskenään sulassa sovussa niin kahden äidin omistamalla purjeveneellä kuin valkoisen heteromiehen ja hänen avovaimonsa vuokraamassa 3h + keittiö -lähiökämpässä.
  Mene ja tiedä, mä koen tajunneeni jo ajat sitten, että meitä on moneen junaan, ei tätä pointtia tarvitsisi takoa enää peremmälle liikennemerkkitehtaan taholta.

 9. Jess

  Joo’o samaan aikaan raavitaan päätä ja mietitään mistä aikaa ja rahaa vanhuksille, mut otetaan nyt ensiksi nää tikkuhenkilöt koska näähän on tärkeitä. Näillä se yhteiskunta pyörii!

 10. Reino-57

  Ihan mahtavaa et tulee sukupuolineutraalit vessat ja suihkut ja saunat ni ei tarvii enää miettiä miltä ne meijän salin kuumat fitnessKissat näyttää Alasti!!ku ollaan samassa saunassa ja suihkussa!!Mahtavaa!! 😛

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.