Sukupuolineutraalit liikennemerkit – Mitä seuraavaksi?

Ensin muutettiin ammattinimikkeet sukupuolineutraaleiksi, nyt liikennemerkit.
Ajattelin kirjoittaa aiheesta blogipostauksen ja vetää sen tarkoituksella ihan yli. Keksiä vielä naurettavampia asioita joita voisi seuraavaksi muuttaa sukupuolineutraaleiksi… Mutta arvatkaa mitä? Minä en hitto vieköön keksi enää mitään naurettavampaa.

Sukupuolineutraalit liikennemerkit
Ammattinimikkeiden sukupuolineutralisoinnille naureskelin jo aiemmin, joten skipataan se puoli tällä kertaa kokonaan (jos kiinnostaa, niin se postaus löytyy TÄÄLTÄ). Hypätään tällä kertaa suoraan tähän tuoreeseen aprillipilalta tuntuvaan uudistukseen, eli sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin…
Jossain määrin pystyn ymmärtämään perustelut ammattinimikkeiden muuttamisen taustalla. Varmasti löytyy sähköasentajia, jotka eivät halua tulla kutsutuksi sähkömiehiksi tai asianajajia, jotka eivät halua olla lakimiehiä. Mutta kertokaa nyt ihmeessä minulle, kenen sukupuoli-identiteettiä loukkaa nykyinen jalkakäytävän merkki, jossa mies kävelee käsi kädessä tytön kanssa (isä ja tytär?) ja millä perusteella ehdotettu tikku-ukko-merkki on parempi?

Joo mä tiedän, ei saa sanoa tikku-ukko, joku voi kokea sen loukkaavana ja sukupuolisyrjintänä. Parempi termi olisi varmasti tikkuhenkilö, tikkuihminen tai jokin muu yhtä tökerö ja naurettava termi.
Hame vai ei?
Ei minulla ole mitään liikennemerkkien uudistamista vastaan, jos siihen olisi oikeasti tarvetta. Jotenkin vaan huvittaa kaikki tällainen sukupuolineutraaliudesta vouhottaminen ja merkkien muuttaminen vain muuttamisen ilosta. Eikö senkin ajan ja rasurssit olisi voinut käyttää johonkin ihan oikeasti hyödylliseen? Ihan oikeasti jos pysähdytään nyt tätäkin juttua miettimään, niin kyllä siinä nuttura aika tiukalla saa olla että noista vanhoista liikennemerkeistä pystyy mielensä pahoittamaan.
Mitä väliä sillä on onko Lapsia-liikennemerkissä toisella lapsista hame vai ei? Omaan silmääni tuo uusi merkkiehdotus nyt ainakin näyttää melkolailla hölmömmältä, eikä se johdu hameesta tai sen puuttumisesta.

Muitakin uusittuja liikennemerkkejä
Uusimisehdotuksia on tehty monille muillekin liikennemerkeille, nuolien kärkiä on muutettu,  moottoripyörä modernisoitu, ja polkupyörä muutettu muistuttamaan maastopyörää. Näiden kaikkien muidenkin uudistusten tarpeellisuutta tulee ainakin itse hiukan kyseenalaistettua. Miten tarpeellista on esimerkiksi Ratsastustie -merkkiin tehty uudistus? Miten paljon aiempaa informatiivisempi, selkeämpi ja ymmärrettävämpi on uusi merkki, jossa ratsastajan pää on irroitettu vartalosta ja siihen on lisätty lippa?

Sitäpaitsi, itse koen tällaisena kananmunanmallisen pään omaavana uusien merkkien korostetun pyöreät päät loukkaavina ja meitä munapäitä sortavina. Pitäisikö tässä ihan mielensä pahoittaa ja lähteä kasaamaan mielenosoitusta?
(Iltasanomissa lisää aiheesta)

Kommentit (19)
 1. Musta noi kaikki tikkuhenkilöt näyttää pojilta. Pojat pyörittää maailmaa kun hameväki pyyhitään pois liikennemerkeistäkin.
  Heppailu on kyllä vaarallista kun ihan vakiona pidetään sitä että pää irtoaa. 😀

  1. Metallisydän
   19.10.2017, 10:37

   Totta! Mun mielestä liikennemerkit pitää poistaa kokonaan, ettei vaan kukaan pahoita mieltään tikku-ukoista!

 2. Kyllä, joissain asioissa nuttura kiristää
  19.10.2017, 09:14

  ymmärrän ihan oikeasti, että kirjoitat näitä kieli poskella ja kaikelle saa nauraa ja sulla on oikeus olla mitä mieltä tykkäät ja plaaplaaplaa… Mutta. Onko mielessä kenties käynyt, että tuolla naureskelulla ja vähättelyllä tulet samalla tukeneeksi tällä hetkellä vallitsevia ongelmakohtia yhteiskunnassa? Jos tätä asiaa miettii toisin päin, niin loukkaavatko nuo uudet liikennemerkit jotenkin sinua? Entä häiritsisikö mustapekka-pelissä, jos ammattinimike olisikin perheen naisella, eikä miehellä? tai jos jossakin perheessä olisikin kaksi äitiä tai kaksi isää? Mitä jos jonkin perheen poika olisikin pukeutunut mekkoon? Mitä jos Pekka ei olisikaan musta?
  Tuon asioiden sukupuolineutraaliksi muuttamisen tarkoitus ei edelleenkään ole viedä sukupuoli-identiteettiä keneltäkään vaan ainoastaan viedä sukupuoleen sidotut normit vähän kerrallaan mennessään. Eikä liikennemerkkejä tai ammattinimikkeitä muuteta sukupuolineutraaleiksi siksi, että ”joku on pahoittanut taas mielensä”. Sen ei luulisi olevan niin vaikeata ymmärtää.
  Jatka toki läpän heittoa, siinä ei ole mitään vikaa, mutta mitä jos vähättely jäisi hiukan vähemmälle asioista, jotka eivät sinun arkeesi tule vaikuttamaan mitenkään, mutta esimerkiksi lapsesi tulevaisuuteen ainoastaan positiivisesti.

  1. Metallisydän
   19.10.2017, 10:50

   Jos joku kokee nykyiset liikennemerkit todelliseksi yhteiskunnan ongelmakohdaksi, saa kyllä olla aika sokea niille oikeille ongelmille. Uudet liikennemerkit eivät minua millään tavalla loukkaa tai muutenkaan haittaa, ainoastaan se seikka, että tällainen asia nostetaan yhteiskunnan ongelmakohdaksi kaikkien niiden oikeiden ongelmien ohitse.
   Haluan ehdottomasti maailmasta tasa-arvoisemman, mutta tasa-arvolla ei ole mitään tekemistä tämänkaltaisen naurettavuuden kanssa.
   P.S. Mustapekka-peli on silloisen ajan yhteiskuntaa kuvaava ja sinänsä mielestäni jopa historiallisesti arvokas. Nyky-yhteiskuntaan se taas ei sovi, paitsi ehkä lasten kanssa ihmettelyyn, että millaisia pelejä mummu ja pappa aikoinaan lapsina pelasivat ja sitä kautta keskusteluun lasten kanssa yhteiskunnan normien ja arvojen muutoksesta, miten nykyisin monet asiat ovat paremmin.

  2. Nuttura kiristää edelleen
   19.10.2017, 11:56

   Kuten edellä sanoin, liikennemerkkejä tuskin on päivitetty siksi, että joku niistä on loukkaantunut. Harvemmin tässä maassa ainakaan mitään päivitetään yhtään mihinkään suuntaan koska joku pahoittaa asiasta mielensä, muutenhan kaikki perinteiset punttisalitkin olisivat jo cross fit -saleja… Pienillä muutoksilla päästään sukupuolten välisessä tasa-arvossa (joka on sen sukupuolineutraalisuuden pointti) taas eteenpäin ja kyllä uskon, että niihin ”oikeisiinkin ongelmiin” puututaan parasta aikaa, isompien ongelmien ratkaisu vain poikkeuksetta kestää pitempään.
   Ja kyllä, tasa-arvolla on paljon tekemistä tällaisten ”naurettavuuksien” kanssa. Ei välttämättä enää meidän sukupolvelle, mutta toivottavasti tuleville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *