Silloin kun minä olin nuori…

Kaikki ovat kuulleet kliseisiä ”Silloin kun minä olin nuori”-juttuja omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Milloin kouluun on hiihdetty umpihangessa 20 kilometriä susia karkuun tai milloin ainoat lelut olivat pihalta löydetyt pienet kivet. Ihan varmasti elämä on ollut rankempaa 100 vuotta sitten, mutta entä 20 vuotta sitten, silloin kun minä olin nuori?

nuori

Silloin kun minä olin nuori…
Silloin kun minä olin nuori, ei ollut mopoautoja joilla kulkea jääkiekkotreeneihin tai kaverin luokse, tai joissa istua parkissa ja kuunnella jumputusta. Silloin kuljettiin polkupyörällä toiselle puolelle kaupunkia, eikä valitettu. Tai sitten oli Suzuki PV:itä ja Tunturi Tigereitä. Munat kohmeessa sai mopolla ajaa joka paikkaan.

Silloin kun minä olin nuori, ei ollut älypuhelimia, watsappeja ja facebookkeja. Silloin kotona oli lankapuhelin ja se oli keskellä eteistä. Jos halusi soittaa jollekin, piti se tehdä siinä kaikkien kuullen. Tai sitten lähteä käymään siellä kaverin luona, sillä polkupyörällä tai PV:llä…
Silloin kun minä olin nuori, tehtiin koulussa esitelmiä. Ja ne kirjoitettiin ihan lyijykynällä oikealle paperille, kun ensin oli etsitty tietoa kirjaston kirjoista. Ei ollut googlea ja wikipediaa josta copy-pasteta tekstiä esitelmään.

Silloin kun minä olin nuori, tietokoneet olivat Commodoreja. Ei ollut pleikkareita eikä tablettitietokoneita joilla pelata. Pelin latautuminen kesti puoli tuntia ja senkin jälkeen peli saattoi tiltata ihan milloin tahansa. Eikä peliä pystynyt tallentamaan, se piti pelata kerralla läpi.
Silloin kun minä olin nuori, käytettiin markkoja. Viikkorahaa sai viisi markkaa joka oli paljon rahaa. Sillä sai ostettua pussin karkkia tai myöhemmin litran bensaa siihen PV:hen.

Silloin kun minä olin nuori, irtokarkkeja myytiin kioskeissa kappaleittain. Marketeissa ei ollut laareittain irtokarkkeja joita olisi itse saanut punnita, vaan kun oli saanut sen viisi markkaa viikkorahaa, mentiin kioskille ja ostettiin ”markalla noita ja markalla noita…” Ja oltiin tyytyväisiä.
Silloin kun minä olin lapsi oli kahta eri limsaa, kolaa ja jaffaa. Ei ollut kymmeniä eri vaihtoehtoja. Sama koski myöhemmin alkoholijuomia, oli joko lonkeroa tai kaljaa. Kymmenistä eri makuisista siidereistä ei osattu haaveillakaan.

Silloin kun minä olin nuori, näkyi telkkarista kolme kanavaa ja niiltä löytyi aina katsottavaa. Elokuvat vuokrattiin videokaseteilla ja telkkarit olivat 20-tuumaisia. Ei latailtu leffoja netflixistä eikä surffailtu kymmenillä telkkarikanavilla valittaen ettei sieltä tule mitään.
Silloin kun minä olin nuori kuunneltiin radiota ja nauhoitettiin sieltä biisejä kaseteille. Ja aina kun radiosta tuli joku hyvä biisi, juontaja puhui sen päälle ja pilasi nauhoituksen. Ei ollut spotifyita tai deezereitä, eikä youtubeja, kukaan ei edes tiennyt mitään mistään musiikkivideoista.

Silloin kun minä olin nuori, oli kaikki paremmin, mutta myös paljon rankempaa. Miten sitä oikein on selvinnyt nuoruudesta noin rankoissa oloissa…
Millaista silloin oli kun sinä olit nuori?

Kommentit (5)
 1. Ja lisäyksenä: oli alkuun kaksi tv kanavaa, 1 ja 2, myöhemmin tuli myös MTV3 🤣

  1. Metallisydän
   12.6.2018, 09:00

   Joo mutta aika ennen kolmosta oli jo ihan kivikautta 😀

  2. Hahaa, oon sentään nuorempi kuin sä 🤣

 2. Näin juurikin! Myös lastenohjelmat oli noin miljoona kertaa parempia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *