Salitreenaaja, vältä nämä mokat salilla

Kukaan ei ole seppä syntyessään, ei myöskään fitness-ammattilainen. Kaikki me treenaamme jossain vaiheessa väärin ja mokailemme, se kuuluu asiaan. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse tehdä niitä samoja mokia. Tällä kertaa tekstin aiheena onkin Metallisydämen omakohtaiset treenimokat, jotka välttämällä homma sujuu salilla varmasti paremmin.

salilla

Ihan ensimmäiseksi kannattaa malttaa treenata ihan koko kehoa tasapuolisesti. On ihan luonnollista että se penkkipunnerrus ja hauiskäännöt vetävät aloittelijoita (ja kokeneempiakin treenaajia) puoleensa salilla. Treeniohjelmaan kannattaa kuitenkin sisällyttää muutkin lihasryhmät niiden penkin ja hauiksen lisäksi. Näin varmistetaan kehon lihaksiston tasapuolinen kehittyminen.

salilla

Kyykky ja maastaveto kannattaa myös sisällyttää ohjelmaan ihan alusta alkaen. Ne ovat loistavia kokonaisvaltaisia liikkeitä lihasmassan keräämiseen. Ne ovat usein ne raskaimmat ja vittumaisimmat liikkeet ja sen puuttuvat monien treeniohjelmasta. Ne ovat kuitenkin raskautensa ja vittumaisuutensa takia ne palkitsevimmat liikkeet kun kehitystä alkaa tulla, kannattaa siis ehdottomasti kyykätä ja mavettaa ihan alusta asti.

salilla

Monipuolinen treeniohjelma ei auta jos treenitekniikat on hukassa. Heti alusta alkaen kannattaa opetella oikeat suoritustekniikat ja liikeradat. Väärillä tekniikoilla saa ehkä hetkellisesti liikuteltua isompia rautoja, mutta kohdelihaksen rasitus jää heikommaksi kuin oikealla liikeradalla, mikä aiheuttaa sen, ettei kyseinen lihas saa parasta mahdollista ärsykettä kasvaakseen. Puhumattakaan siitä, että väärällä tekniikalla riuhtoessa saattaa loukkaantua pahastikin, jolloin edessä on pitkä tauko kaikesta treenistä. Pidemmän päälle siis puhtaammilla tekniikoilla kehittyy paremmin, vaikka käytettävät painot olisivatkin pienemmät.

salilla

Älä ota turhia riskejä. Jos salilla ei ole muita, ei kannata lähteä kokeilemaan penkkimaksimia. Yli sadan kilon painomäärä alkaa olla jo sellainen joka tuntuu inhottavalta rullailla vatsan yli… Maksimin kokeileminen liikkeessä kuin liikkeessä on muutenkin aina riskialtista loukkaantumisen suhteen. Sitä maksimia on ihan turha kokeilla viikoittain tai edes kuukausittain.

salilla

Muista levätä, nukkua ja syödä riittävästi, älä asu salilla äläkä näännytä itseäsi. Vaikka se treenaaminen mahtavaa puuhaa onkin, se on vain osa tätä lajia.

Kommentit (6)
 1. Hyviä pointteja. Mitäs Metallisydän sanoo, että onko se takalisto pidettävä tiukasti penkissä, vai saako nousta? En nyt tarkoita, miten kilpailussa tehdään, siellähän se pidetään tiukasti kiinni, muuten tulee hylätty. Vaan tarkoitan nyt rintalihaksen rasittamista maksimaalisesti. Muuttuuko rasitus, jos takalisto nousee suorituksen aikana? Silloinhan saan isommat raudat, mutta meneekö rasitus silloin rintalihaksille niin hyvin, kuin jos pidän takaliston penkissä?

  1. Metallisydän
   6.6.2016, 18:42

   Muuttuuhan se, kyllä mä pitäisin se takapuolen ainakin penkin tuntumassa, enkä jossain taivaissa. Tosin tavallinen penkkipunnerrus ei mun mielestä muutenkaan ole mikään rintatreenin kulmakivi…

 2. Muistan että on myös sanottu maastavedon leventävän keskivartaloa, mikä ei ole hyvä asia kehonrakennuksessa. Mitäs mieltä tästä?

  1. Metallisydän
   6.6.2016, 18:43

   Niin, kyllähän se maastaveto vahvistaa keskivartalon lihaksistoa, mutta kyllä aika saatanasti saa vedellä jos sillä saa liian paksun keskivartalon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *