Puolen vuoden superhaaste – Matin jalkatreeni

Metallisydämen puolen vuoden superhaaste pyörähti käyntiin vuoden alusta. Koutsattavaksi valikoitunut Matti oli jo kotipuolessa ehtinyt tutustua ruokavalion saloihin ja käydä treenaamassa treeniohjelman pariin kertaan läpi ennen kuin saapui Metallisydämen kotisalille Friitalan Sport Centerille ensimmäiseen ohjattuun treeniin.
Ennen treeniä Matti kertoi tuntemuksiaan treeniohjelmasta, voisi kuulemma tiukentaa ja tehdä enemmänkin. Metallisydän tyytyi toteamaan että palataanpa tähän aiheeseen sitten treenin jälkeen…
Treeni aloitettiin ”kevyellä lämmittelyllä” ojennus- ja koukistuslaitteissa. Vielä ennen ensimmäistä sarjaa saattoi Matin kasvoilla havaita jännittyneen hymyn. Tästä se lähtee!

20150110_111955

Hienosti Matti suoriutui treenin alusta, vaikkakin hymy alkoikin hyytyä jo ensimmäisen sarjan aikana. Periksi ei annettu, jokainen sarja tehtiin loppuun asti ja hieman ylikin. Viimeisetkin toistot rutistettiin Matin reisistä ulos, armoa ei Sport Centerillä tänä kauniina lauantaisena aamuna pyydetty eikä annettu.

20150110_113329

Kun suorat sarjat oli opittu viemään loppuun asti, pääsi Matti viimeisissä sarjoissa kokemaan pudotussarjojen riemun. Matin reisien huutaessa jo armoa, säälimätön koutsi vähensi pykälittäin painoa ja toistot vaan jatkuivat. Urheasti Matti silti väänsi jokaisen toiston jonka Metallisydän häneltä vaati.

Oli aika siirtyä eteenpäin. Horjuvin jaloin Matti siirtyi kyykkytangon luo.

Kun tekniikka oli katsottu kohdalleen, lisättiin hieman painoa tankoon ja lähdettiin kyykkäämään. Ensimmäiset toistot tuntuivat kevyiltä, mutta kun voima loppuu reisistä, on otettava tahdonvoima avuksi. Kyykkytanko niskassa Matti oppi tärkeän asian, kehitys tulee niillä toistoilla jotka useimmat jättävät tekemättä.

20150110_114018

Kyykyn jälkeen varmistettiin kahdella pitkällä Hack-kyykkysarjalla ettei Matti varmasti nouse vessanpytyltä seuraavina päivinä omin voimin. Tässä vaiheessa Matti suostui jo luopumaan hupparistaan, ilmeisesti alkoi olla lämmin…

20150110_115001

20150110_115003

Treeni alkoi olla miltei ohi. Enää oli yksi liike jäljellä… Matille niin kovin rakas askelkyykky. Suuria painoja ei treenin tässä vaiheessa enää tarvittu, askel painoi ilmiselvästi jo melkoisesti. Siitä huolimatta Matti astui askeleen toisensa jälkeen jo puhtaalla tahdonvoimalla kunnes lyyhistyi maahan. Jalka ei yksinkertaisesti enää noussut.

20150110_115549

Näin oli saatettu päätökseen Matin puolen vuoden mittaisen koitoksen ensimmäinen ohjattu treeni. Mitä siitä jäi käteen?

Metallisydän:

”Uskon että tärkein opetus Matille tässä treenissä oli se, miten sarjat tehdään oikeasti loppuun asti. Periksi ei anneta silloin kun lihasta alkaa polttaa tai tuntua epämukavalta, vaan sarjaa jatketaan juuri niin pitkään kuin pystytään. Jokainen tietää syvällä sisimmässään onko antanut kaikkensa vai luovuttanut kesken sarjan. Kun treenin kaikki sarjat tehdään oikeasti kunnolla, ei tarvita kymmeniä liikkeitä ja sarjoja.

Tämä ohjattu treeni oli varmasti rajumpi kuin mitä Matti tulee omatoimisesti tekemään. Matti paljastui kuitenkin periksiantamattomaksi mieheksi, joka teki juuri niin kuin koutsi määräsi. Se lupaa jatkolle hyvää, varsinkin kun Matti nyt tietää mitä voi itseltään vaatia.”

20150110_120020

Matti:

”Reilun viikon ruokavaliota tunnollisesti noudattanut niin on vain yksi asia pakko tunnustaa. Kuten jokaisessa ”selvitymistarinassa” laihdutuksessa ja television tarjoamissa; Jutta, sinusta on tullut pullukka- realitysarjoissa on saanut kuulla jokaisen osallistujan suusta. Nimitäin kuinka paljon sitä ruokaa syödään. Sitä minä olen tehnyt, syönyt ja syönyt. Kuusi kertaa päivässä. Vatsa ollut pinkeenä aamusta iltaan ja tuntunut kuin se masu on niin suuri, että kun kävelet nurkan takaa niin ensin tulee pelkkää maaaahaaaaa noin 30 sekuntia ennen jalkoja ja käsiä. Ei ole tehnyt mieli mitään herkkuja, ei edes Cokista. No, ehkä vähän.. Pelkään vain, että Sensei kiristää tuota ruoan määrää ja sitten olemme suruisia, minä ja masu.

Treenit ovat kulkeneet ihan hyvin. Alkuun jopa tuntui siltä, että voisi jopa kiristää tahtia hiukan ja tehdä vielä enemmän. Tämä ajatus sai aimo kolauksen tänään kun oli ensimmäinen treeni Sensei Metalheartin vetämänä. Harjoiteltiin, mitkäpä muutkaan kuin jalat. Jalkojen treenaminen minulla on aina vaikeaa. Jalat ovat kuin kaksi vasenta kättä. Ne eivät vaan tottele, mitä niitä yrittää käskyttää.

Alkuun treenattiin reiden ojennuksia ja koukistuksia ja jo ojennuksien jälkeen olin valmis kiittämään kauniisti ja menemään suihkuun. Voi taivas, mikä polte jaloissa oli. Koska Sensei haliitsee kaiken kiduttamisen jalon taidon en uskalla paljastaa enempää harjoituksien saloista, mutta kyllä hän nöyryytti minua lopuksi kaikkien muiden salilla kävijöiden nähtävillä teettämällä askelkyykkyjä. Sinne vajosi Matti poika salin lattialle kesken askelkyykkyjen viiden kilon punnuksien kanssa. Viiden kilon..

Jos teillä on mahdollisuus hankkia joku vetämään treenit niin ehdottomasti suosittelen. Treeni menee ihan eri tasolle kuin yksin puurtaessa. Jopa minusta löytyi ylimääräinen vaihde toistoihin.”

Tästä on hyvä lähteä eteenpäin!

20150110_122600

Treenipaikan Matille tarjosi Porihalli / Friitala Sport Center

Kommentit (16)
 1. Siitä se lähtee. Noilla jaloilla ei todellakaan nousta pytyltä, jos sinne jostain syystä on ensin onnistunut laskeutumaan 😀
  Tsemppiä Matille!

  1. Metallisydän
   12.1.2015, 21:33

   Itseasiassa tais olla liian kevyt treeni, Matti kun kertoi tänään jo päässeensä pytyltä omin voimin ylös 😀

 2. Itelläkin meni muutama vuosi sisäistäessä, että ei tehokkaaseen treeniin tarvi aina kymmentä hilavitkutinta ja liikettä per lihasryhmä, kunhan tekee kunnon sarjat. Paljonko tuohon treeniin meni muuten aikaa?

  1. Metallisydän
   12.1.2015, 12:30

   Treenissä meni lämmittelyineen aika tarkkaan tunti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *